Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Witam "cisza na forum"

Chcę zamontować podlicznik na szynę - to że 3fazowy to już wiem ale jak wy odczytujecie wskazania "taryfowo"

Czy powinienem poszukać licznika 3f z opisem że jest 2-taryfowy?

Na allegro są marki bemko, orno, easteon, zext czy wart któryś uwagi i wreszcie ich amperaż od 3x5A do 3x20A patrzeć również na to?

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam "cisza na forum"

Chcę zamontować podlicznik na szynę - to że 3fazowy to już wiem ale jak wy odczytujecie wskazania "taryfowo"

Czy powinienem poszukać licznika 3f z opisem że jest 2-taryfowy?

Na allegro są marki bemko, orno, easteon, zext czy wart któryś uwagi i wreszcie ich amperaż od 3x5A do 3x20A patrzeć również na to?

Jak chcesz wydać dobrych kilka stówek więcej to czemu nie. Zwykły dwutaryfowy z zegarem możesz mieć za sto parę zł. Licznik musi być trójfazowy, dwutaryfowy. 3*5A będzie za cienki.

Jak chcesz ładnie to ten :)

Ten ładny, czyli Orno OR-WE-506 3-fazowy, 4-taryfowy wskaźnik zużycia energii z portem RS-485, pozwoli na podpięcie licznika do kompa i rejestrowanie na bieżąco profilu zużycia energii poprzez przejściówkę rs485 na rs232 lub usb. Odczyty można wykonywać poprzez darmowy programik producenta lub w skrypcie przez http://www.modbusdriver.com/modpoll.html który można uruchamiać pod Windows lub Linuxa.

myślałem że to do 160PLN faktycznie są i droższe;)

Za 115zł masz Orno WE 504, które też ma możliwość podłączenia do kompa przez rs485. Jest on niestety jednofazowy, więc jego pomiary trzeba by mnożyć x3 żeby poznać rzeczywiste zużycie przez sprężarkę i zamontować drugi dla samych obiegówek. Nie zapewnia też niestety wielu taryf. Za to pozwala na odczyt kilkunastu parametrów, jak moc chwilowa, napięcie, natężenie, moc bierna itd.

• 3 weeks później...

POMPA CO STRATOS 25/1-8 230V PN10 1"

POMPA CWU STAR-Z NOVA 230V PN10 1/2" - cyrkulacja

POMPA STAR-STG 30/8

POMPA TOP-STG 30/7

Witam dostałem wycenę pomp obiegowych nie ukrywam że cena mnie rujnuje bo lekko 3000PLN

Wszystkie pozycje to Wilo dobrane i wyliczone do mojej instalacji przez odpowiedniego inżyniera

Co o tym myślicie?

Witam ponownie, czy zmiana rury pe32 z 5 obiegów po 150m na 4 po 200m bedzie miało wpływ na opory, zastosowanie większej mocy pompy, co przekłada się na większe zużycie prądu. Dzwoniłem do hurtowni i mają rure pe32 w 200m odcinkach po 2,10zł/mb Edytowane przez arcadiusz

Czy ktoś potrafi policzyć jak długo dodatkowa grzałka 3kW będzie podnosić temperaturę w zbiorniku 300l z temp 50*C na 80*C

Czy lepiej zastosować grzałkę 3f np. 6kw

Jak macie rozwiązaną sprawę z wygrzewaniem CWU (grzałka z termostatem + czasówka co 10 dni tak kombinuję)

Pyxis jest specjalistą w tej dziedzinie więc na pewno udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi. Ja swój przegrzewam tylko jak postoi minimum 2-3 doby - czyli na przykład po weekendowym wyjeździe. Mam zbiornik 300l i grzałkę 3kW - cały proces zajmuje do 2 godzin w zależności od temp na zewnątrz, z tymże ja grzeję do 70st. Pozdrawiam