jbloch 11.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 300 l* delta (80-50) czyli30 * 1,16 = 10,44 kw 10,44/3 kw= 3,5 godz pracy grzałki , teoretycznie , woda w zbiorniku jednak na górze będzie cieplejsza na dole zimniejsza , a w ciagu tych 3,5 godz będa jakies minimalne straty przez izolację zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 11.04.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Taki prosty instalatorski wzorek wynikający z wzoru Q = m x c x dt kwh = (litry x różnica temp.) / 860 Tak więc dostaniesz 300 x 30 / 860 = ok. 10,5 kwh i to sobie podziel przez moc grzałki w kw i dostaniesz czas nagrzewania w godzinach pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 11.04.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Oki dziękuję ślicznie za pomoc- ja już nie mam głowy do obliczeń a szukanie wzorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 11.04.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Jak myślicie lepiej kupić grzałkę na 3 fazy czy 220VOraz czy kupić małą moc i grzać dłużej czy większa moc i krócejjest jakaś różnica ? może dla bakterii;) Pytam ponieważ zbyt optymistycznie określiłem miejsce w kotłowni i zbiornik cwu oddalił się od przygotowanego gniazda 3f I dodatkowe pytanie tam gdzie miał stać zbiornik 500kg wzmacniałem posadzkę czy jeżeli przesunę poza mogę się obawiać pękania np. kafli?w sumie stoi na trzech nóżkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.04.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Jesli masz pionowy 300l to montujesz grzalke we flanszy na dole zasobnika. Jak zainstalujesz 6kW na 3f, to taka moc grzaly i jej dolne polozenie pieknie uruchamia konwekcje w zasobniku. Przegrzewasz cala jego objetosc, a o to wlasnie chodzi. Dodatkowo te 6kW skraca czas przegrzewania. Ja przegrzewam wieczorem w tanim pradzie, wiec pozniej z przelaniem punktow biorczych i wsypaniem kreta do syfonow nie musze latac o polnocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 11.04.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Taki prosty instalatorski wzorek Dawno, dawno temu wystarczyło uważać na fizyce w ósmej klasie szkoły podstawowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.04.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Taki prosty instalatorski wzorek Upraszczając go i nieco zaokrąglając, żeby było łatwiej zapamiętać: 1000l wody 1kW grzałka podgrzewa w ciągu godziny o 1* lub inaczej: 1kWh podgrzeje 1000l wody o 1*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 18.04.2014 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Planowana pompa jest na około 12KW, posiadam bufor 1000l, czy myśląć o wykorzystaniu tego buforu, wziąć pompe o większej mocy i ładować nią bufor, czy planowana pompa 12kw też da sobie radę. Ewentualnie wywalić bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 18.04.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) .... jechał na PC, grzejąc bufor do +60, ...u ale COP najlepszej pompy wtedy spadnie max do 2. Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez BCS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.04.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 ja bym zostawił bufor kocioł i kaloryfery, i do temperatury zewnętrznej -7 jechał na PC, grzejąc bufor do +60, a gdy zrobi się naprawdę zimno te 2 tygodnie stycznia opękał na węglu to taki świąteczny żarcik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 19.04.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Na 1 i brak prądu, zostawiłem u siebie kominek z płaszczem.na 2 trochę boje się chemii/oparów/rozszczelnienia/(tego co nie znam) w kubaturze budynku, a każdy bufor ma straty i warto żeby to nas grzało.-może pod zewnętrznym garażem.na 3 tak robie. Z tego taki "wioseczek" ze pompa ciepła najlepsza jest w o kresach przejściowych (do -5 max -10-takie ostatnie zimy), poniżej mocno pracuje i jej sprawność trzeba wspomagać, lub mieć na te "może" parę dni mrozów przewymiarowane DZ i moc pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Z tego taki "wioseczek" ze pompa ciepła najlepsza jest w o kresach przejściowych (do -5 max -10-takie ostatnie zimy), poniżej mocno pracuje i jej sprawność trzeba wspomagać, lub mieć na te "może" parę dni mrozów przewymiarowane DZ i moc pompy. Tu nie tylko chodzi o mrozy, tu również chodzi o wykorzystanie drugiej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 20.04.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Wracam po przerwie Trochę z innej beczki, odnośnie ułożenia rur od podłogówki. Jaki proponujecie rozstaw rur, dla wylewki grubości 16 cm, 100mk2, przypomnę że chciałbym grzać w nocnej taryfie (pompa 6 lub 8 kW) i myślałem o rozstawieniu co 10cm w całym domu (tylko nie wiem czy to nie za dużo metrów rury GZ?) DZ- 3 x 200m PE40 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 20.04.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Podobno im gęściej tym lepiej, instalatorzy polecają co 10cm w przypadku pompy ciepła... Chodzi o maksymalne obniżenie temperatury zasilania GZ. 15 cm chyba też powinno być OK, no ale może ktoś bardziej zaznajomiony z tematem się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.04.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 jeżeli ma być nocna taryfa to automatem oznacza że w podłodze trzeba akumulować energię czyli możesz zapomnieć o +28, i trzeba będzie dawać +35, Mam rozstaw w pokojach co 15cm i nie widzialem w tym sezonie na zasilaniu 35*C. Tyle to jest w duze mrozy na koncy 7h cyklu pracy pompy, czyli bardzo sporadycznie. chcesz się bawić w rozstaw co 10cm to trzeba zrezygnować z nocnej taryfy, grzać 24h/dobę i co najważniejsze nauczyć swoją PCi obniżania temperatury zasilania w zależności od potrzeb Przy mniejszym rozstawie rurek temp zasilania bedzie nizsza. Nie jest to zalezna od tego, czy nastawiasz sie na grzanie tylko w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) jeżeli ma być nocna taryfa to automatem oznacza że w podłodze trzeba akumulować energię czyli możesz zapomnieć o +28, i trzeba będzie dawać +35, a to z kolei automatem oznacza że nawet przy rozstawie rurek co 30cm przekroczysz 60W/m2 czyli nawet w wielkie mrozy -20 rozstaw co 30cm będzie wystarczający chcesz się bawić w rozstaw co 10cm to trzeba zrezygnować z nocnej taryfy, grzać 24h/dobę i co najważniejsze nauczyć swoją PCi obniżania temperatury zasilania w zależności od potrzeb dość pokrętna teoria. jak grzać nie grzejąc Może grać co trzeci pokój do wyższej temperatyry Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Gubię się...Same pewniki i w dodatku - co wypowiedź to bardziej sprzeczne z przedmówcą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 poniżej +28 i tak nie zejdziesz, nawet jak zrobisz sobie rozstaw co 1cm ? Jakaś magiczna wartość te +28 C?/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Nie magiczna...Zalecana z powodów zdrowotnych. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie magiczna... Zalecana z powodów zdrowotnych. Adam M. Myślałem ,że piszesz o temperaturze wody w rurach, a nie powierzchni posadzki.Napisałeś "poniżej" a niższa może być w każdym wypadku. Nie powinno sie podgrzewać powyżej 28 C ,ale powierzchnia posadzki w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts