adam_mk 21.04.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 No, o to mi chodziło!W rurkach jest tyle, na ile spartolili instalację. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.04.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) ? Jakaś magiczna wartość te +28 C?/? Ani nie magiczna ani zdrowotna, aby uzyskac w łazience +24 temp. posadzki musi byc > 28 oC, srednio z obliczeń wychodzi ok 28.5 oC. Temp. zasilania musi byc jeszcze wyższa, obliczeniowo nie zdarzyło mi sie zejsc ponizej 33 oC dla temperatur obliczenowych czyli od -16 do -24 w zaleznosci od strefy klimatycznej Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 AsoltW łazience się bywa a nie mieszka...Zwykle z.. gołym grzbietem sie bywa...Dlatego akurat TAM temperatura podłogi może (i zwykle - jest) wyższa.Dla reszty domu +28 to dość (w mrozy).Ale lepiej jest, jak podlogówka nie jest spaprana, wtedy wychodzi niższa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 czego nie rozumiesz ?? nie potrafisz przeliczyć ?? podać ci wzory ?? No właśnie oczekiwałem odpowiedzi ,a nie serii pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Asolt W łazience się bywa a nie mieszka... Zwykle z.. gołym grzbietem sie bywa... Dlatego akurat TAM temperatura podłogi może (i zwykle - jest) wyższa. Dla reszty domu +28 to dość (w mrozy). Ale lepiej jest, jak podlogówka nie jest spaprana, wtedy wychodzi niższa. Adam M. Temperatura podłogi zależy od strat cieplnych.Ja w salonie na parterze przy - 20 C i +23 C w pomieszczeniu mam podłogę o temperaturze 26 C(mierzone pirometrem) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 No, o to mi chodziło! W rurkach jest tyle, na ile spartolili instalację. Adam M. Chyba też się napije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.04.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Temperatura podłogi zależy od strat cieplnych.Ja w salonie na parterze przy - 20 C i +23 C w pomieszczeniu mam podłogę o temperaturze 26 C(mierzone pirometrem) . I wszystko sie zgadza, temp. które podaje zawsze odnosza sie do temp normowych, 23 oC normowe nie jest i wymaga przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ani nie magiczna ani zdrowotna, aby uzyskac w łazience +24 temp. posadzki musi byc > 28 oC, srednio z obliczeń wychodzi ok 28.5 oC. Temp. zasilania musi byc jeszcze wyższa, obliczeniowo nie zdarzyło mi sie zejsc ponizej 33 oC dla temperatur obliczenowych czyli od -16 do -24 w zaleznosci od strefy klimatycznej To było raczej retoryczne pytanie w kontekście taryf i rozstawu rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ani nie magiczna ani zdrowotna, aby uzyskac w łazience +24 temp. posadzki musi byc > 28 oC, srednio z obliczeń wychodzi ok 28.5 oC. Temp. zasilania musi byc jeszcze wyższa, obliczeniowo nie zdarzyło mi sie zejsc ponizej 33 oC dla temperatur obliczenowych czyli od -16 do -24 w zaleznosci od strefy klimatycznej To było raczej retoryczne pytanie w kontekście taryf i rozstawu rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.04.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Asolt W łazience się bywa a nie mieszka... Zwykle z.. gołym grzbietem sie bywa... Dlatego akurat TAM temperatura podłogi może (i zwykle - jest) wyższa. Dla reszty domu +28 to dość (w mrozy). Ale lepiej jest, jak podlogówka nie jest spaprana, wtedy wychodzi niższa. Adam M. 24 oC w łazience jest temp. normową i do takiej sie odnoszę. Są wytyczne do projektowania oraz normy które trzeba spełnić, jezeli ktos zyczy sobie wartosci inne niz normowe nie ma problemu. Wszystko do przeliczenia. To ze niektórym wychodzą inne temp. z pomiarów wynika zapewne ze nie wszystkie warunki normowe są zchowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Jak by Ci to tak delikatnie.... Ty to liczysz, masz normy, znasz zasady a ja to nawet wykonuję, jak muszę. Policz, tak dla siebie, ile stC miałaby podłoga kryta aluminium, miedzią, ołowiem...Ile wtedy stC miałaby woda w rurkach... Jak kto fatalnie spartaczy podłogówkę to nie ma zmiłuj! MUSI pchać cieplejszą wodę, aby chałupę zagrzać.WCALE nie oznacza to, że temperatura powierzchni podłogi będzie wysoka!Czysta fizyka. "Są wytyczne do projektowania oraz normy które trzeba spełnić,"Tak!WTEDY wychodzi tak, jak policzyłeś.A jak kto nie spełni? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Czasy czasami ,a gęste ułożenie = niższa temperatura zasilania .A PC lubi niską temperaturę.A jak niska temperatura to większa samoregulacja ogrzewania.Masz rację ,że dawanie wszędzie 10 cm jest bez sensu.Najlepiej policzyć .Ale z 10 cm bym nie rezygnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 jeżeli ma być nocna taryfa to automatem oznacza że w podłodze trzeba akumulować energię czyli możesz zapomnieć o +28, i trzeba będzie dawać +35, a to z kolei automatem oznacza że nawet przy rozstawie rurek co 30cm przekroczysz 60W/m2 czyli nawet w wielkie mrozy -20 rozstaw co 30cm będzie wystarczający chcesz się bawić w rozstaw co 10cm to trzeba zrezygnować z nocnej taryfy, grzać 24h/dobę i co najważniejsze nauczyć swoją PCi obniżania temperatury zasilania w zależności od potrzeb Inna rzecz ,że moje wątpliwości dotyczyły tego wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.04.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Czasy czasami ,a gęste ułożenie = niższa temperatura zasilania .A PC lubi niską temperaturę. A jak niska temperatura to większa samoregulacja ogrzewania. Masz rację ,że dawanie wszędzie 10 cm jest bez sensu.Najlepiej policzyć .Ale z 10 cm bym nie rezygnował. Dobrze napisane! Tylko samoregulacji nie wiązałbym z temperaturą czynnika, tylko z temperaturą powierzchni elementów grzewczych (tutaj podłogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Może nie jest to oczywiste innym razem napiszę jaśniej .Te dwie temperatury są ze sobą powiązane dość ściśle.Czy jeszcze coś napisałem nie do końca jasno.Nie zdarza się jednak aby obniżenie temperatury wody w rurach spowodowało podniesienie temperatury powierzchni posadzki już istniejącej. Założyłem że pewne zjawiska są oczywiste:yes: Dobrze napisane! Tylko samoregulacji nie wiązałbym z temperaturą czynnika, tylko z temperaturą powierzchni elementów grzewczych (tutaj podłogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.04.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Jak by Ci to tak delikatnie.... Ty to liczysz, masz normy, znasz zasady a ja to nawet wykonuję, jak muszę. Policz, tak dla siebie, ile stC miałaby podłoga kryta aluminium, miedzią, ołowiem... Ile wtedy stC miałaby woda w rurkach... Jak kto fatalnie spartaczy podłogówkę to nie ma zmiłuj! MUSI pchać cieplejszą wodę, aby chałupę zagrzać. WCALE nie oznacza to, że temperatura powierzchni podłogi będzie wysoka! Czysta fizyka. "Są wytyczne do projektowania oraz normy które trzeba spełnić," Tak! WTEDY wychodzi tak, jak policzyłeś. A jak kto nie spełni? Adam M. Jak by to powiedziec i liczę i wykonuję, moze nawet czesciej niz Ty i co najdziwniejsze sprawdza sie w kazdym przypadku. Oznacza to tylko tyle ze i obliczenia ozc są wykonane poprawnie i obliczenia podłogówki na ich podstawie równiez wykonane poprawnie. Liczę zawsze tak aby okreslić najmniejszą mozliwą temperature zasilania i to niezaleznie od rodzaju zródła grzewczego, po prostu optymalnie. Praktycznie w kazdym przypadku temperaturę tą determinuje łazienka, bardzo rzadko pokoje o duzych stratach z grubym parkietem, najczesciej nawet przy 10 cm zostawu mocy w łazience brakuje i trzeba ją uzupełnić grzejnikiem drabinkowym, na ogrzewanie scienne uzupełniające mało kto sie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.04.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Czasy czasami ,a gęste ułożenie = niższa temperatura zasilania .A PC lubi niską temperaturę. A jak niska temperatura to większa samoregulacja ogrzewania. Masz rację ,że dawanie wszędzie 10 cm jest bez sensu.Najlepiej policzyć .Ale z 10 cm bym nie rezygnował. Z 10 cm nie ma co rezygnować, coraz czesciej zauważam pokrycia posadzek parkietem i to czasami 2 cm, PC i parkiet bardzo lubią niską temp. zasilania, a zmniejszenie rozstawu jest jedym z mozliwych rozwiązan, drugim jest zmniejszenie dT oczywiscie w rozsądnych granicach, ostatnio przeliczałem na żądanie inwestora taka zmiane dT z 5 oC na 3 oC, z obliczen wynika ze temp. zasilania spadła srednio 1 oC. Nie jest to duzo i trzeba dokłanie przeliczyc czy sie opłaca biorąc pod uwagę instalcję wiekszych pomp obiegowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Z 10 cm nie ma co rezygnować, coraz czesciej zauważam pokrycia posadzek parkietem i to czasami 2 cm, PC i parkiet bardzo lubią niską temp. zasilania, a zmniejszenie rozstawu jest jedym z mozliwych rozwiązan, drugim jest zmniejszenie dT oczywiscie w rozsądnych granicach, ostatnio przeliczałem na żądanie inwestora taka zmiane dT z 5 oC na 3 oC, z obliczen wynika ze temp. zasilania spadła srednio 1 oC. Nie jest to duzo i trzeba dokłanie przeliczyc czy sie opłaca biorąc pod uwagę instalcję wiekszych pomp obiegowych. Napisałeś jakby temperatura posadzki zależałe od obliczeń >( tylko dygresja nie zarzut) Oczywistym jest ,że wazna jest temperatura średnia .podnosząc powrót obniżasz zasilanie.Tylko opory rosną nieliniowo.I pompowanie kosztuje. Tak naprawdę temperatura podłogi zależy tylko i wyłącznie od strat cieplnych pomieszczenia i żądanej temp pomieszczenia. Czasem walczymy ,zeby obniżyć temperaturę parkietu poniżej 26 -28 * ,a w lecie mamy 35 C. A co jak się ktoś położy .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 21.04.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Panowie czyli we wszystkich pomieszczeniach ułożyć co 10cm, a w łazienkach co 7cm plus kaloryfer drabinkowy (do wieszania i suszenia ręczników)? Kto jest przeciwny proszę o wytłumaczenie łopatologiczne laikowi minusów tego rozwiązania i nakierowanie na dobrą drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Panowie czyli we wszystkich pomieszczeniach ułożyć co 10cm, a w łazienkach co 7cm plus kaloryfer drabinkowy (do wieszania i suszenia ręczników)? Kto jest przeciwny proszę o wytłumaczenie łopatologiczne laikowi minusów tego rozwiązania i nakierowanie na dobrą drogę. Tylko nie zrób za długich pętli , tak do 80 mb będzie dziąlć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts