maciejzi 22.04.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Chyba jednak najekonomiczniej wychodzi 200mb PEX / 3 = po 66mb. Rysujesz/obliczasz z odpowiednim rozstawem na rzutach całego domu i wychodzi ci ilość pętli. Kupujesz rozdzielacze i finito. U mnie wyszły 2 rozdzielacze: na poddaszu 8 pętli, na parterze 10. Pamiętaj o drabinkach w łazienkach. Ja mam 1 pętlę w ścianie na poddaszu. No, zgadza się, ale z zamówionej rury część przyszła w krążkach 200mb, część w krążkach 100mb, dlatego mam dylemat, co z tym zrobić. Pętli 50mb wychodzi 24, pętli 65 by wyszło 18 lub 21. Zaletą pętli 50mb jest niższy opór, wadą większe rozdzielacze i więcej rury poświęconej na dobiegi. Żeby pompa obiegowa GZ zużywała około 100W, to muszę dać właśnie obiegu 50mb, bo 65mb mają za duży opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 22.04.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Widzę Panowie że kolejny wątek zamienił się w kłótnie, wiem że każdy ma swoją rację, ale nie chciałbym w zimę robić przysiadów żeby się rozgrzać więc wolałbym lekko przewymiarować układ w granicach rozsądku. Dlatego pytam (bo z fizyki miałem 3 z dwoma, a z matmy 3): 1. Ile metrów kwadratowych ułożę w rozstawie co 10cm rurą o długości 66m nie licząc dobiegówki? 2. Czy mniej więcej taki układ podłogówki (ok 7m2 miałby każdy obieg) byście zaakceptowali? (pytam praktyków) rysunek do małej poprawki. 3. Czy położenie rury 22mm zmieni znacznie opory i czy jest uzasadnione ekonomiczne stosowanie takiej rury? Wszytko oczywiście do danego domu, ogrzewanego pompą ciepła 6 lub 8 kw (bo jeszcze nie zdecydowałem, tez może jakaś podpowedź). Dom będzie miał 20cm styro na ścianach, w podłodze jest 50cm proszku pur, są okna veka alphaline 90 z montażem trójwarstwowym, poddasze nieużytkowe, strop ocieplony będzie styropianem 30cm,wentylacja z reku. Proszę o konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.04.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 dyskusja jak u ślepego o kolorach przy twoim kompletnym braku wiedzy ja mam tylko jeden pomysł, kup sobie jakąś książkę o ogrzewnictwie i przestudiuj ją bardzo dokładnie, i wróć do dyskusji dopiero jak uzupełnisz braki wiedzy Ja w przeciwieństwie -studiowałem .Gratuluję dobrego samopoczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.04.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Być może po wyliczeniach wyjdzie ci jakaś dłuższa pętla to wykorzystasz te 100m. U mnie też nie jest idealnie. Najdłuższa ma 81 a najkrótsza 36. Reszta to 45,50,65... W sumie na 18 pętli pracuje mi 15 bo 3 są do piwnicy i ani razu ich nie odkręciłem. Do tego pracuje pompa obiegowa na 2 biegu pobór 66W. Pex 16, rury zasilające cu28. Rozstaw 15 a łazienki 10. PC stoi w piwnicy więc rury zasilające też mają ok 9m w jedną stronę. dT GZ to 5K. Wszystko robiłem sam. To moja 1 zima i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 22.04.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Być może po wyliczeniach wyjdzie ci jakaś dłuższa pętla to wykorzystasz te 100m. U mnie też nie jest idealnie. Najdłuższa ma 81 a najkrótsza 36. Reszta to 45,50,65... W sumie na 18 pętli pracuje mi 15 bo 3 są do piwnicy i ani razu ich nie odkręciłem. Do tego pracuje pompa obiegowa na 2 biegu pobór 66W. Pex 16, rury zasilające cu28. Rozstaw 15 a łazienki 10. PC stoi w piwnicy więc rury zasilające też mają ok 9m w jedną stronę. dT GZ to 5K. Wszystko robiłem sam. To moja 1 zima i jestem zadowolony. Jak to możliwe, że tylko 66W? Masz PC 9kW, więc dT GZ 5K wychodzi przy 1,5 m3/h. Więc przy 15 obwodach ok. 50mb wychodzi ok. 80Pa/m rurki. Więc całość 6mWs + ok. 1,5mWs na wymienniku pompy ciepła, razem ok. 7,5mWs, 1,5m3/h. Pompa obiegowa zużywa tylko 66W? Mi wychodzi z obliczeń że trzeba zastosować OMI 25-80 na 3 biegu, zużywającą 180W.... Albo coś źle liczę, albo twoja pompa to jakaś superpompa i ma supermoce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.04.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Mi wychodzi z obliczeń że trzeba zastosować OMI 25-80 na 3 biegu, zużywającą 180W.... Ja mam obiegowke GZ ustawiona na III bieg i wg opisu ma wtedy 180W. Obsluguje 230m2 podlogi w rozstawie rurek 15cm i przy pompie prawie 13kW delta wynosi 7K. Masz baze do sprawdzenia obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.04.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 to na co czekasz, siadaj i policz dokładnie, a potem z rozpędu do kompletu policz jeszcze ile zyskasz konkretnie w zł na tych obniżeniach temperatury w stosunku do inwestycji do tego koniecznej No to czekam w takim razie na wynik Twoich rachunkow - chyba, zes picer. Oczywiscie jako "nauczajacy" podaj metodyke tych obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 22.04.2014 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Ja mam obiegowke GZ ustawiona na III bieg i wg opisu ma wtedy 180W. Obsluguje 230m2 podlogi w rozstawie rurek 15cm i przy pompie prawie 13kW delta wynosi 7K. Masz baze do sprawdzenia obliczen. To tak mniej więcej mi tyle wychodzi z obliczeń - ile masz pętli i jakie długie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 23.04.2014 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Jak to możliwe, że tylko 66W? Masz PC 9kW, więc dT GZ 5K wychodzi przy 1,5 m3/h. Więc przy 15 obwodach ok. 50mb wychodzi ok. 80Pa/m rurki. Więc całość 6mWs + ok. 1,5mWs na wymienniku pompy ciepła, razem ok. 7,5mWs, 1,5m3/h. Pompa obiegowa zużywa tylko 66W? Mi wychodzi z obliczeń że trzeba zastosować OMI 25-80 na 3 biegu, zużywającą 180W.... Albo coś źle liczę, albo twoja pompa to jakaś superpompa i ma supermoce.... Witam Nie pomyliłeś przypadkiem mWs z mmWs? Różnica z pozoru - zwłaszcza z wyglądu drobna. Wyliczone przez ciebie opór 80 Pa/m rurki to mniej niż 1mb. Przy długości 55 m stanowi to ekwiwalent ok 0, 5 metra tzw. podnoszenia pompy. Potrzebujesz zatem pompy o wysokości podnoszenia ok. 2,5 m dla przepływu 1.5m3 - jednej z najmniejszych dostępnych na rynku. 5 (pięć) watów na wszystkie pętle, a ok 25 na cały układ powinno z naddatkiem wystarczyć. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.04.2014 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 1. Ile metrów kwadratowych ułożę w rozstawie co 10cm rurą o długości 66m nie licząc dobiegówki? 2. Czy mniej więcej taki układ podłogówki (ok 7m2 miałby każdy obieg) byście zaakceptowali? (pytam praktyków) rysunek do małej poprawki. [ATTACH=CONFIG]256070[/ATTACH] 3. Czy położenie rury 22mm zmieni znacznie opory i czy jest uzasadnione ekonomiczne stosowanie takiej rury? ) ad 1 6,6 m2 ad 2 Ja układałbym nie oddzielne pętle , ale jednocześnie dwie (jedna co 20 a następną dopełniał tak aby wyszło co 10) Ułożenie bifilarne. Można tak zrobić tak z trzema 3.Bardzo znacznie .Opory zależą w "kwadracie" od prędkości przepływu.Sorry za ten kwadrat.(druga potęga) Trzeba trochę grubsza wylewkę .Rura 20 jest jednak znacznie droższa.i trudniejsza do układania. Są jeszcze rury dn 17 i 18 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.04.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 To tak mniej więcej mi tyle wychodzi z obliczeń - ile masz pętli i jakie długie? Z tego co pamietam to w sumie w podlogach 20. Dlogosc pewnie w okolicach 70m, bo zuzyli 1400mb rury, a robili mniej wiecej rownej dlugosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.04.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 coś tu się mocno nie zgadza, przy wewnętrznej temperaturze +22 i OZC domku 60W/m2 daje to co najmniej +26 temperaturę podłogi czyli twoja temperatura zasilania to minimum +33 http://danfoss.ipapercms.dk/Heating/AutoGen/34486_39111/?ForceLanguage=pl http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/podlogowe http://www.tece.pl/pl/files/download/?file_id=c3e32da49c484431cf3833f9123e808ba1f378ee http://www.roth-polska.com/files/Systemy_ogrzewania_podlogowego_inf_tech_v1_09_2.pdf http://instalacjeb2b.pl/files/309,Poradnik_aquatherm.pdf Moze Twoje "obliczenia" sie mocno nie zgadzaja, bo ja Ci podalem dane rzeczywiste. Czy jesli fakty nie pasuja do teorii, to tym gorzej dla faktow? Mialem nadzieje, ze wykorzystasz "wiedze" z tych linkow i przedstawisz "wyliczona" odpowiedz na to, co mi sie tylko wydaje. Mialem tez nadzieje, ze taki obliczenia juz masz i one podwazaja moje spostrzezenia. A tu lipa. Linki. To potrafisz to policzyc i podac obliczone wartosci, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 23.04.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam Nie pomyliłeś przypadkiem mWs z mmWs? Różnica z pozoru - zwłaszcza z wyglądu drobna. Wyliczone przez ciebie opór 80 Pa/m rurki to mniej niż 1mb. Przy długości 55 m stanowi to ekwiwalent ok 0, 5 metra tzw. podnoszenia pompy. Potrzebujesz zatem pompy o wysokości podnoszenia ok. 2,5 m dla przepływu 1.5m3 - jednej z najmniejszych dostępnych na rynku. 5 (pięć) watów na wszystkie pętle, a ok 25 na cały układ powinno z naddatkiem wystarczyć. Pozdrawiam Pratchawiec Chyba błądzę. 80Pa/m rurki. 15 obwodów, po 50mb. Czyli 80 * 15 * 50 = 60000 Pa. Do tego dochodzi 15000 Pa na wymienniku pompy ciepła od strony GZ. Razem 75000 Pa, czyli około 7,5 metra podnoszenia. Pokręciłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.04.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Chyba błądzę. Chyba tak, juz od kilkudziesieciu postów wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.04.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Chyba błądzę. 80Pa/m rurki. 15 obwodów, po 50mb. Czyli 80 * 15 * 50 = 60000 Pa. Do tego dochodzi 15000 Pa na wymienniku pompy ciepła od strony GZ. Razem 75000 Pa, czyli około 7,5 metra podnoszenia. Pokręciłem? Hp = [∑ (R . L + Z) – 0,7 . pcz gr] . b [Pa] gdzie: ∑(R×L+Z) – strata ciśnienia najniekorzystniejszego obiegu wraz ze stratą ciśnienia w źródle ciepła, [Pa], pczgr – obliczeniowa wartość ciśnienia czynnego grawitacyjnego w najniekorzystniejszym obiegu. [Pa] b – współczynnik korekcyjny do doboru wysokości podnoszenia pompy uwzględniający rezerwy na nieprzewidziane straty ciśnienia Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.04.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 ad 1 6,6 m2 ad 2 Ja układałbym nie oddzielne pętle , ale jednocześnie dwie (jedna co 20 a następną dopełniał tak aby wyszło co 10) Ułożenie bifilarne. Można tak zrobić tak z trzema 3.Bardzo znacznie .Opory zależą w "kwadracie" od prędkości przepływu.Sorry za ten kwadrat.(druga potęga) Trzeba trochę grubsza wylewkę .Rura 20 jest jednak znacznie droższa.i trudniejsza do układania. Są jeszcze rury dn 17 i 18 mm Dzięki za konkrety, tak myślałem co do ilości m2 i o średnicy rury, ale rzeczywiście cena ścina z nóg Zainteresowało mnie to ułożenie bifilarne, jakbyś mógł wstawić jakiś rysunek poglądowy lub zdjęcie byłbym wdzięczny, bo mniej więcej sobie wyobrażam, ale lubię potwierdzenie obrazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Jeżeli chodzi o rozstaw rurek przy podłogówce do pompy ciepła znalazłem taki artykuł: http://www.budujemydom.pl/pompy-ciepla/7752-montaz-cieplociagu-i-ulozenie-ogrzewania-podlogowego-reportaz-cz-iii W domu Renaty i Ryszarda zastosowano ślimakowy sposób układania rur ogrzewania podłogowego. W pierwszym etapie były one mocowane z rozstawem większym niż przyjęte 5-7 cm (a - zdjęcie pierwsze od lewej). Kiedy jednak monter zawinął rurę w centrum pętli (b), to przy każdym kolejnym okrążeniu układał ją pomiędzy położonymi już wcześniej odcinkami ©. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.04.2014 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 A gdzie tu widzisz pewnosc? To raczej przypuszczenie oparte na doswiadczeniu z zabawa przeplywem na GZ. Wiem, ze na pewno by temperatura spadla. Nie wiem dokladnuie o ile. Powiadasz, ze o 20K by sie zmienilo? Optymista z Ciebie. Zwiększenie przepływu x2 =zmniejszenie delty o połowie . przy stałej średniej temperaturę podłogi. Przykładowy efekt : przed zmianą dt 6 przepływ 1 opory 2 po zmianie dt 3 przepływ 2 opory 4 obniżenie temperatury zasilania o 1,5 * podniesienie t powrotu o 1,5 * PC "lubią" dt 5-8 * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.04.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 a jakie dane podałeś 3 dni temu ?? wtedy gdy pisałeś że w twoim domku nigdy nie widać +35 Przypomne Ci, bo masz widze pamiec dobra ale krotka: Mam rozstaw w pokojach co 15cm i nie widzialem w tym sezonie na zasilaniu 35*C. Tyle to jest w duze mrozy na koncy 7h cyklu pracy pompy, czyli bardzo sporadycznie. Co Ci w tym nie pasi? Czy stwierdzenie, ze "w tym sezonie nie bylo 35*C" na zasilaniu znaczy wg Cibie to samo, co "nigdy nie bylo"? Doczekam sie rachunkow, czy tylko picowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.04.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Zwiększenie przepływu x2 =zmniejszenie delty o połowie . przy stałej średniej temperaturę podłogi. Przykładowy efekt : przed zmianą dt 6 przepływ 1 opory 2 po zmianie dt 3 przepływ 2 opory 4 obniżenie temperatury zasilania o 1,5 * podniesienie t powrotu o 1,5 * PC "lubią" dt 5-8 * Ja rozwazam przypadek gdzie moc pompy i przeplyw jest staly, a zwiekszamy tylko dlugosc rurek w podlodze (pow. wymiany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts