Pyxis 24.04.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Caly rok ich uzywam (albo grzeje je PCi, albo grzalka). To sa suszarki do recznikow. Nie sluza do ogrzewania lazienek. W lazienkach mam praktycznie taka sama temperature, jak w reszcie domu. Wszyskie petle otwarte ma maximum, tylko w pokoju dziecka skrecona na jakies 50% przeplywu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 24.04.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 http://www.instsani.webd.pl/images/projco47.jpg gdzie: ∑(R×L+Z) – strata ciśnienia najniekorzystniejszego obiegu wraz ze stratą ciśnienia w źródle ciepła, [Pa], pczgr – obliczeniowa wartość ciśnienia czynnego grawitacyjnego w najniekorzystniejszym obiegu. [Pa] b – współczynnik korekcyjny do doboru wysokości podnoszenia pompy uwzględniający rezerwy na nieprzewidziane straty ciśnienia Rysunek niewidoczny, możesz zamieścić jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.04.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie wiem czemu tak się dzieje raz go widzę raz nie. Hp = [∑ (R . L + Z) – 0,7 . pcz gr] . b [Pa] Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.04.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Chyba błądzę. 80Pa/m rurki. 15 obwodów, po 50mb. Czyli 80 * 15 * 50 = 60000 Pa. Błądzisz. Tak by było, gdybyś wszystkie obwody połączył szeregowo, a nie równolegle i puszczał przez to coś przepływ jak dla jednej rurki, a chyba nie o to chodzi. Jeśli przyjmujesz takie założenia jak wyżej, to wyliczenia powinny wyglądać 80*50=4000Pa. Ilość obwodów ma znaczenie do wyliczenia przepływu przez 1 rurkę, a więc oporów dla 1m rury. Dzielisz przepływ całkowity przez liczbę sekcji (u Ciebie 15) i masz przepływ przez 1 sekcję. Dla takiego przepływu odczytujesz opory 1mb rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 25.04.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Błądzisz. Tak by było, gdybyś wszystkie obwody połączył szeregowo, a nie równolegle i puszczał przez to coś przepływ jak dla jednej rurki, a chyba nie o to chodzi. Jeśli przyjmujesz takie założenia jak wyżej, to wyliczenia powinny wyglądać 80*50=4000Pa. Ilość obwodów ma znaczenie do wyliczenia przepływu przez 1 rurkę, a więc oporów dla 1m rury. Dzielisz przepływ całkowity przez liczbę sekcji (u Ciebie 15) i masz przepływ przez 1 sekcję. Dla takiego przepływu odczytujesz opory 1mb rury. Tu jest dokładniejsza tabelka oporów: http://www.instsani.webd.pl/projco17.htm Wszystko by się zgadzało, gdyby pętle były równe. Ale skoro są nierówne, to najwięcej wody płynie przez najkrótszą i cała zagadka rozwiązana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.04.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 przy założeniu że twój domek podczas akumulacji energii bierze 40W/m2 i że przy rozstawie co 15cm tz = 33 a tw = 22 (bez różnicowania temperatury w łazienkach) wydajność pompy 22l/min to odpowiednio dla rozstawu co 10cm = 31,66K czyli różnica to 1,33K dla rozstawu co 20cm = 34,38K czyli różnica to 1,38K na stronce http://ekontech.pl/ nie ma normogramu COP w zależności GZ-DZ więc teraz twoja kolej jakoś uzyskać od nich te dane Czyli ja "z czapki" podalem wartosc roznicy tz=1K, przy zmniejszeniu rozstawu z 15 na 10cm, a z Twoich obl;iczen wyszlo 1,33K. Jak sam widzisz szacunek poparty doswiadczeniem uzytkownika byl dosyc precyzyjny i niepotrzebnie sie "nadymales". Wzrost sprawnosci pompy mozesz probowac oszacowac z "ogolenego" wykresu. Oczywiscie nie beda to wartosci duze, ale w skali ekspolatacji sytemu CO pewnie zuwazalne. http://szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.04.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Niestety pompa o mniejszej mocy nie pozwalalaby na korzystanie z taniego pradu w pelnym zakresie CO, wiec sumaryczny koszt bylby znacznie wiekszy od obecnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.04.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Bede wyrozumialy i potraktuje to jako kiepski zarcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 29.04.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Czym izolować rury DZ w razie potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.04.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Szara otulina oraz (w przepustach) piana montazowa. Spokojnie daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 30.04.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 A ta szara otulina nie za bardzo nasiąka pod ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Masz rację szara otulina jest higroskopijna i do tego nie nadaje się jak nasiąknie to już nie będzie izolować powinieneś zastosować otuline z zamkniętymi porami np kauczuk synt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.04.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Hm.... ja ta szara otuline probowalem nasaczyc woda i mi sie to nie udalo. Moze za malo sie "staralem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Hm.... ja ta szara otuline probowalem nasaczyc woda i mi sie to nie udalo. Moze za malo sie "staralem". A ja zimą jeździłem na letnich oponach i działały. Pływałem jachtem z zdartym pokryciem laminatu a on też jest higroskopijny i nie zatonął. Pytanie jak zazwyczaj dobrze czy tanio. Do klimatyzacji też stosują badziewne otuliny przez 3 miesiące nasiąkają przez resztę roku schnie tylko to nie w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.04.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Masz rację szara otulina jest higroskopijna i do tego nie nadaje się jak nasiąknie to już nie będzie izolować powinieneś zastosować otuline z zamkniętymi porami np kauczuk synt. Kauczuk też nasiąka z czasem. Już wyciskałem z takiej izolacji wodę jak z gąbki. I to nie było pod ziemią. Dyfuzja jest NISKA, ale nie ZEROWA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Kauczuk też nasiąka z czasem. Już wyciskałem z takiej izolacji wodę jak z gąbki. I to nie było pod ziemią. Dyfuzja jest NISKA, ale nie ZEROWA! To pewnie zależy też od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.04.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Pytanie jak zazwyczaj dobrze czy tanio. Oczywiscie, ze drogo. Przeciez to klient placi, a nie Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Oczywiscie, ze drogo. Przeciez to klient placi, a nie Ty. drogo to jest kupować otuliny które nic nie dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 01.05.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Dajcie jakiś link do tego kauczuku bo nie wiem o co biega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.05.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 http://www.caldo-izolacja.pl/produkt/armaflex-ac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts