maciejzi 01.05.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Nie wiem, na jakim odcinku chcesz izolować - ale ja miałem taki pomysł, żeby na odcinku pod domem zrobić wykop na powiedzmy 40cm, wyłożyć włókniną ogrodową, wsypać do nigo granulatu styropianowego, położyć rury i zasypać granulatem. Granulat nie nasiąka.Ale ostatecznie włożyłem w szare pianki izolacyjne. Podobno pod domem jest dość sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.05.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Niestety mialem okazje odkopac po pol roku rury dobiegowe przy domu. Sa w tej piance szarej. Byla sucha jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 02.05.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Ja zrobiłem tak: na rurze szara pianka na to zółta karbowana ( bez otworów) rura, od kotłowni do studni rozdzielaczowej mam nauralny spadek. w tej preizolacji jak narazie sucho i przewiewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 09.05.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Po waszych podpowiedziach, rozmowach z kolegą, postanowiliśmy zrobić podłogówkę co 15cm, tylko w korytarzu ze względu na brak miejsca wyszło co 10. Wyszło 11 obiegów, plus 2 osobne na kaloryfery (1 w łazience, drugi w garażu na wszelki wypadek) najkrótszy obieg 45m, najdłuższy 65m, czyli całkiem przyzwoicie kilka fotek: Rozdzielacz: Korytarz: Salon: Rurki przyczepione spinkami elektrycznymi do siatki 4mm oczka 10x10. Niedługo zrobimy rozdzielacz DZ, to przedstawię zdjęcie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.05.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Jakiej średnicy masz rurę do rozdzielacza ? Sprawdziłeś, czy przy zgrzewach nie porobiły się wewnątrz falbanki tłumiące przepływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.05.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Jakiej średnicy masz rurę do rozdzielacza ? Sprawdziłeś, czy przy zgrzewach nie porobiły się wewnątrz falbanki tłumiące przepływ ? Z tego co widać to PP32, na 99% PN16 czyli odpowiednik Cu22..... Słabo. A najgorzej że nie będzie żadnego podglądu przepływu!!! W co drugim poście (prawie) jest mowa o rotametrach, a tu zwykłe i niepotrzebne zwykłe zaworki. Do tego przeciekające po dwóch sezonach. Odechciewa się już pisania na tym forum bo i po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.05.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Z tego co widać to PP32, na 99% PN16 czyli odpowiednik Cu22..... Słabo. A najgorzej że nie będzie żadnego podglądu przepływu!!! W co drugim poście (prawie) jest mowa o rotametrach, a tu zwykłe i niepotrzebne zwykłe zaworki. Do tego przeciekające po dwóch sezonach. Odechciewa się już pisania na tym forum bo i po co... jeszcze nie zauważyłeś, że u nas główną zasadą inwestora jest CCC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Odechciewa się już pisania na tym forum bo i po co... Jak to po co? Wiedza pozostawiona tutaj przez fachowców - była, jest i będzie przydatną dla tysięcy czytających. Natomiast stopień jej wykorzystania nie jest problemem tych, którzy tą wiedzę pozostawili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 10.05.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Jakiej średnicy masz rurę do rozdzielacza ? Sprawdziłeś, czy przy zgrzewach nie porobiły się wewnątrz falbanki tłumiące przepływ ? Rura PP32, co do zgrzewów to kolega bardzo przykłada do nich wagę i właśnie zwracał uwagę na tzw falbanki, więc powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 10.05.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Z tego co widać to PP32, na 99% PN16 czyli odpowiednik Cu22..... Słabo. A najgorzej że nie będzie żadnego podglądu przepływu!!! W co drugim poście (prawie) jest mowa o rotametrach, a tu zwykłe i niepotrzebne zwykłe zaworki. Do tego przeciekające po dwóch sezonach. Odechciewa się już pisania na tym forum bo i po co... Dlaczego ta rura jest słaba? powinna być większa, czy z innego materiału? Z tego co ogólnie piszecie to rotametry służą do ustalenia przepływów, ja zamierzam mieć otwarte na max i ich nie regulować, w łazienkach są krótsze obiegi i do kaloryferów więc częściej będzie wymiana wody, reszta obwodów ok 60 m, no jeden ma 65m, ale nie sądzę żeby wymroził chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.05.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Dlaczego ta rura jest słaba? Już Ci wihajster odpowiedział. Ma za małą średnicę wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 10.05.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Już Ci wihajster odpowiedział. Ma za małą średnicę wewnętrzną. Czyli jaka powinna być? Jaką zastosowałeś u siebie? Wiadomo chodzi o opory, ale czy aż tak będą duże że będę musiał zmienić pompę obiegową GZ (która będzie w obudowie pompy ciepła)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.05.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Zależy od odległości od pompy do rozdzielacza (ile masz?), ale minimum to średnica wewnętrzna rury miedzianej 28mm lub większa. Rura nie musi być miedziana, może być dowolna, byle gruba w środku. PP ma grube ścianki i wydaje się że jest ok, a średnica wewnętrzna jest słaba. Ja mam koło metra od pc do trójnika na 2 rozdzielacze, więc mam miedź 28. Miedź 22 miałem, ale musiałem zamienić na 28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 11.05.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja mam od skrzynki do pompy ok 7m, z czego ok 4m jeszcze mogę zmienić na większą średnicę. Teraz pytanie czy poprawi to jakość działania pompy obiegowej (zmniejszy pobór prądu)? Bo się zastanawiam czy będzie to miało jakiś większy sens. Ostatnio spieraliśmy się o rozstaw rur do podłogówki i po przeliczeniach na forum wyszły minimalne różnice w pracy pompy ciepła, dlatego chciałbym wiedzieć czy opory w rurze PP32 będą większe znacząco czy znowu jest debata nad cyframi po przecinku Dodam że poszło ok 650 m rury do podłogówki, wszystko w parterówce bez poddasza. rwxw u Ciebie od trójnika do rozdzielaczy jaką masz odległość i średnicę rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.05.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja mam od skrzynki do pompy ok 7m, z czego ok 4m jeszcze mogę zmienić na większą średnicę. Teraz pytanie czy poprawi to jakość działania pompy obiegowej (zmniejszy pobór prądu)? Bo się zastanawiam czy będzie to miało jakiś większy sens. Ostatnio spieraliśmy się o rozstaw rur do podłogówki i po przeliczeniach na forum wyszły minimalne różnice w pracy pompy ciepła, dlatego chciałbym wiedzieć czy opory w rurze PP32 będą większe znacząco czy znowu jest debata nad cyframi po przecinku Dodam że poszło ok 650 m rury do podłogówki, wszystko w parterówce bez poddasza. rwxw u Ciebie od trójnika do rozdzielaczy jaką masz odległość i średnicę rury? witam przy tak małej ilości rur (650) rura PP fi32 będzie ok - pod warunkiem, że zgrzewy zostały wykonane poprawnie, nie zawężono prześwitów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 11.05.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Zależy od odległości od pompy do rozdzielacza (ile masz?), ale minimum to średnica wewnętrzna rury miedzianej 28mm lub większa. Rura nie musi być miedziana, może być dowolna, byle gruba w środku. PP ma grube ścianki i wydaje się że jest ok, a średnica wewnętrzna jest słaba. Ja mam koło metra od pc do trójnika na 2 rozdzielacze, więc mam miedź 28. Miedź 22 miałem, ale musiałem zamienić na 28. Niemiecki aquterm ( zgrzewany ) fi32 ma wewnątrz fi25 a fi40 wew fi 32 Poza tym polskie pp w jednej hurtowni kupisz rurę innego producenta niż kształtki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.05.2014 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja mam od skrzynki do pompy ok 7m, ...rwxw u Ciebie od trójnika do rozdzielaczy jaką masz odległość i średnicę rury? 7m, czyli w 2 strony 14m, to trochę jest i moim zdaniem warto wymienić, ale przede wszystkim warto było dobrze zrobić od początku, zwłaszcza, że na średnice rur wielokrotne zwracaliśmy uwagę. Ja mam do trójnika miedź 28, potem od trójnika miedź 22 do rozdzielacza z grzejnikami, a 28 do rozdzielacza z podłogówką, ale wcale nie znaczy, że mam dobrze. Dziś przede wszystkim bym wywalił grzejniki, ale już niestety nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 11.05.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 7m, czyli w 2 strony 14m, to trochę jest i moim zdaniem warto wymienić, ale przede wszystkim warto było dobrze zrobić od początku, zwłaszcza, że na średnice rur wielokrotne zwracaliśmy uwagę. Ja mam do trójnika miedź 28, potem od trójnika miedź 22 do rozdzielacza z grzejnikami, a 28 do rozdzielacza z podłogówką, ale wcale nie znaczy, że mam dobrze. Dziś przede wszystkim bym wywalił grzejniki, ale już niestety nie mogę. Miałeś miedź 22, dlaczego zmieniłeś na 28, coś się działo poważnego, pompa nie dawała rady? Naprawdę trochę mi nabiliście mola do głowy i w sumie to niewiele pracy i wkładu potrzeba żeby wymienić te odcinki które jeszcze mogę ale czy ktoś widzi w tym większy sens. Może jeszcze kilka opinii jak inni mają u siebie? Jak to się sprawuje? Może ktoś miał podobne odległości i średnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 11.05.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja mam cu28. Odległość od pc(w piwnicy) do 1 rozdzielacza (na parterze) 4m, potem do 2 rozdzielacza (na poddaszu) kolejne 3m. W sumie mam około 900m podłogówki ale pracuje około 800m. Pompa obiegowa LFP 25/6N na 2 biegu 66W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 11.05.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Ja mam cu28. Odległość od pc(w piwnicy) do 1 rozdzielacza (na parterze) 4m, potem do 2 rozdzielacza (na poddaszu) kolejne 3m. W sumie mam około 900m podłogówki ale pracuje około 800m. Pompa obiegowa LFP 25/6N na 2 biegu 66W. Dzięki za odpowiedź. Czyli odległość ta sama, tylko że u Ciebie pompa bije do góry i ma do przepchnięcia 150mb podłogówki więcej, dlatego nie sądzę żeby w parterze były jakieś problemy z moją instalacją. 66W to na pierwszym biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts