ferrit 11.05.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Nie wiem jak się zachowa przy rurze 22. Ja mam od początku cu28. Jak będzie ciaśniej to większa pompka da radę ale znów większy szum w rurach, większe zużycie prądu... Słuchaj jak inni radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.05.2014 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 14mb PP32 przy pompie ciepła 6-8kW będzie dawać opór ok. 0,6 metra podnoszenia pompy obiegowej. Gdybyś zrobił z rury PEX32, to opór spadłby do 0,1 metra podnoszenia. Zaletą PEX jest to, że można prowadzić rurę po łagodnym łuku, nie wszędzie trzeba stosować kolanka, co dodatkowo zmniejsza opory. Te 0,5 metra podnoszenia różnicy niekiedy może być istotne na tyle, że trzeba będzie zmienić bieg w pompie obiegowej z 2 na 3. Mnie by się chyba nie chciało rozbierać położonej rury Do siebie kupiłem PP32, za namową hydraulika, ale po sprawdzeniu na wykresie przepływów użyję jej do najmniejszego rozdzielacza, a resztę doprowadzeń położę z PEX32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.05.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 14mb PP32 przy pompie ciepła 6-8kW będzie dawać opór ok. 0,6 metra podnoszenia pompy obiegowej. Gdybyś zrobił z rury PEX32, to opór spadłby do 0,1 metra podnoszenia. Zaletą PEX jest to, że można prowadzić rurę po łagodnym łuku, nie wszędzie trzeba stosować kolanka, co dodatkowo zmniejsza opory. Opory na łukach to jedno, ale jak uwzględnisz wszystkie końcówki czy trójniki to dla PEX'a nie będzie tak różowo. Widziałeś w ogóle taką mufę dla PEXa wewnątrz?? Jeśli nie to zmierz sobie średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Opory na łukach to jedno, ale jak uwzględnisz wszystkie końcówki czy trójniki to dla PEX'a nie będzie tak różowo. Widziałeś w ogóle taką mufę dla PEXa wewnątrz?? Jeśli nie to zmierz sobie średnicę. Jak by nie liczył to jednak miedz ma najkorzystniejsze srednice wewnętrzne, cena tez najwyzsza ale czy warto az tak oszczedzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.05.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jak by nie liczył to jednak miedz ma najkorzystniejsze srednice wewnętrzne, cena tez najwyzsza ale czy warto az tak oszczedzać? Fakt, kolanka do PEX cienkie są. Jakby nie można było grubszego połączenia dać - przecież kolanko mogłoby mieć średnicę taką jak rura, albo większą. Cena tych kolanek też poraża. Miedź to nie wiem jak spawać i się tego boję. Cena rury PP40 to kosmos. Zostaje tylko wąż strażacki założyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 12.05.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witam Ja jeszcze raz w swojej sprawie - już kiedyś na tym forum omawiałem temat kolektora poziomego, wtedy miał być spiralny, chcę jednak liniowy (po rozmowie z wieloma osobami) Domem mam 120 m2, dach płaski ocieplenie 30 cm dach styro20 cm fundament i ściana25 cm podłogaokna 0,65 dla całęgo okna + ciepły montażwentylacja z reku I tak myślę nad pompką 7KW Czy wystarczy mi 450 m2 powierzchni kolektora? Mam niestety piaski, chcę jednak nad kolektor dać rury drenarskie i podłączyć tam rynny teren raczej suchy Pytanko do was: jak ułożyć rury? Myślę 5 pętli po 100 mb fi 32, rozdzielacz w kotłowni więc jakieś 5mbx2 odpadnie na dojściaJakie odległości między rurami proponujecie? A może lepiej wywalić trochę więcej kaśki i zrobić odwierty? Generalnie poziomy zrobiłbym sam, różnica w kosztach więc ogromna Przy okazji jak ktoś montuje i sprzedaje pompy zapraszam na pw, woj śląskiez góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 12.05.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ja mam cu28...Pompa obiegowa LFP 25/6N na 2 biegu 66W. Jaką deltę GZ na tym biegu uzyskałeś? Sprawdzałeś deltę GZ również na pierwszym i trzecim biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.05.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 togaj, przy płaskim można zaszaleć, przy pionowym warto byłoby znać szczytowe zapotrzebowanie domu na CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 12.05.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jaką deltę GZ na tym biegu uzyskałeś? Sprawdzałeś deltę GZ również na pierwszym i trzecim biegu? 1 bieg 9K, 2 bieg 5K, 3 bieg ok 4K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.05.2014 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Miałeś miedź 22, dlaczego zmieniłeś na 28, coś się działo poważnego, pompa nie dawała rady? Przepływy były słabe, a nie chciałem dużych obiegówek. Dokładnie nie pamiętam jakie były, bo było to ładnych parę lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.05.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Jak by nie liczył to jednak miedz ma najkorzystniejsze srednice wewnętrzne, cena tez najwyzsza ale czy warto az tak oszczedzać? a moim zdaniem to właśnie miedź przy średnicy 28 zgrzewana jest najtańsza w porównaniu do innych systemów (o tej samej średnicy wewnętrznej oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 a moim zdaniem to właśnie miedź przy średnicy 28 zgrzewana jest najtańsza w porównaniu do innych systemów (o tej samej średnicy wewnętrznej oczywiście) Jak by to brac pod uwagę to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpietraszko 27.05.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Witam WszystkichPytanie moje dotyczy DZ a konkretnie rury do kolektora poziomego, czy stosowal ktos rury oslonowe stosowane w telekomounikacji fi 40/ 3.7 hdpe,nie moge znalezc info na temat tych rur czy nadaja sie do GWC plaski a mam okazje kupic tanio z "masy upadlosciowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 30.05.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Witam po długiej nieobecności i jak zwykle mam pytanieCzujniki temperatury zewnętrznej, wewnętrznej, sondę posadzki i cwu (są na dwóch kabelkach) Nie ma znaczenia przy podłączeniu ich biegunowość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.05.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 02.06.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Dziękuję i u dało się kotłownię samemu zlepić - masakra ponad tydzień z życiorysu głównie na kupowanie, oddawanie kupowanych niepotrzebnie rzeczy i pożyczanie sprzętów jestem już po próbie ciśnieniowej na DZ już osiwiałem 2 dni uciekało powietrze bez zlokalizowania miejsca, trawa zielona - czarne myśli o powrocie koparki na działkę już za mną -pompa jeszcze nie oddycha mam nadzieję że tylko do soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 05.06.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Jeszcze z pytaniemZ jakim ciśnieniem najlepiej pracuje DZ i GZ mam tylko info że nie mniej niż 1. Do dobicie 2 atmosfer będzie oki? Czy za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 05.06.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 I jeszcze manometry na grupach bezpieczeństwa (mam przy zbiornikach przeponowych) - ich wartość pokaże mi ciśnienie dla DZ i GZ- czy wpinać dodatkowy manometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.06.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Okolice 1 bara to w zupelnosci wystarczajace cisnienie. Tam nie masz przeciez 90*C po zadnej ze stron. Jesli manometry sa wpiete w dany obieg, to pokaza cisnienie tam panujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.06.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Jesli manometry sa wpiete w dany obieg, to pokaza cisnienie tam panujace. ...na wysokości manometru. Dwa metry niżej będzie 0,2 bara więcej O zaworach odcinających inwestor wykonawca nie zapomniał oczywiście? Tzn. aby ich NIE BYŁO pomiędzy grupą bezpieczeństwa a układem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts