Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bedzie mial bardzo gesto zwiniete rury. Takie srednie ulozenie wychodzi 4x dlugosc rury dla rowu szerokosci 1m. W sumie opory tloczenia ani glikol go nie zrujnuje, ale trzeba sie zastanowic, czy nprawde warto pchac az tak gesto spiralke.

Zawsze parę metrów w obie strony odchodzi jeszcze na doprowadzenie rur do pompowni, więc chyba lepiej mieć ich trochę więcej niż mniej.

Co do rodzaju kolektora spiralny, czy liniowy, czy dużą koparką, czy małą, to dla pc wszystko jedno. Najlepiej wybrać to co będzie najłatwiej i najtaniej zrobić w danym przypadku.

Fajne macie zdjęcia realizacji, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś swoje i ich nie publikował , to poproszę o publikację.

Czy ktoś kopał małą koparką z łyżką 20..30 cm ? Wydaje mi się, że duża łyżka to wygodniej i szybciej. Nawet szer 60cm to robi wykop na szer 1m na 2x ale w wykopie chodzisz wygodnie i układasz. Wąski może się obsypywać, nie wejdziesz tylko wkładasz rury do środka no i musisz 2x więcej kopać bo osobno tam i powrót, mała łyżka więcej czasu bo ona mniej ziemi wybierze. Ja kopałem dużą szer 80cm na głębokość 130cm i układałem liniowo tam i powrót w jednym wykopie, wygodnie chodziłem w nim, ręcznie łopatą zasypywałem pierwszą ziemię, potem zasypanie całego rowu łyżką, trochę pojeździł i ubił i kopanie kolejnego. Mam 3 wykopy. Czas: wykonania 8 godz. Grunt glina i piasek.

Czy ktoś kopał małą koparką z łyżką 20..30 cm ? Wydaje mi się, że duża łyżka to wygodniej i szybciej. Nawet szer 60cm to robi wykop na szer 1m na 2x ale w wykopie chodzisz wygodnie i układasz. Wąski może się obsypywać, nie wejdziesz tylko wkładasz rury do środka no i musisz 2x więcej kopać bo osobno tam i powrót, mała łyżka więcej czasu bo ona mniej ziemi wybierze. Ja kopałem dużą szer 80cm na głębokość 130cm i układałem liniowo tam i powrót w jednym wykopie, wygodnie chodziłem w nim, ręcznie łopatą zasypywałem pierwszą ziemię, potem zasypanie całego rowu łyżką, trochę pojeździł i ubił i kopanie kolejnego. Mam 3 wykopy. Czas: wykonania 8 godz. Grunt glina i piasek.

Ja mam 550mb kopane lyzka 30cm. Pewnie, ze wykonanie duza koparka i duza lyzka bedzie szybsze ale dla samego kolektora - gorsze, a w trudnych warunkach (malo miejsca, duzo zakretow, mala dzialka) duza koparka jest po prostu problematyczna. Wzruszasz cala ziemie (a przez to spada przewodnictwo cieplne tego gruntu bo po prostu jest w nim wiecej powietrza). U mnie wykopalem sobie 50mb - przysypalem calosc na 30cm i zalalem do polowy wykopu woda. Dopiero na drugi dzien jak juz to wszystko siadlo i woda wsciaknela - zasypalem do polowy i znowu lanie woda. Dzieki temu wiem ze kazda rurka idealnie przylega do gruntu :) A przy okazji grunt duzo mniej "siada" więc nie trzeba kilka razy wyrównywac. Co do samego ukladania - nie ma najmniejszego problemu, do wykopu o szer. 30cm da sie wejsc i poprawic lopata jak trzeba. U mnie akurat byla glina wiec nic sie nie obsypywalo, a sciany byly twarde jak skala ;) Ukladanie rury to w takim wykopie najmniejszy problem - rura idealnie pasuje w slad po zebie lyzki koparki i tam raz wsadzona - siedzi sobie i nie wypada :)

A jak szybko się kopie taką małą koparką ? Pytam, żeby można było mniej więcej oszacować koszt.

Mi kopal gosciu pod ogrodzenie dokola dzialki. Porazka jesli chodzi o czas. Nie umiem powiedziec na ile zalezy to od sprawnosci koparkowego a ile od samej maszyny (koparkowy na pytanie ile czasu pracuje na maszynie odpowiedzial "kilka lat juz"), ale po pierwszych paru metrach zalowalem, ze sie zdecydowalem na to "gowienko".

Ta mala kopareczka ma tylko jedna jedyna zalete - niski stopien "demolki", bo lekka.

A jak szybko się kopie taką małą koparką ? Pytam, żeby można było mniej więcej oszacować koszt.

550mb liniowego = ok 5 dni po 8h-10h, takze za szybko nie jest :) Ale jak masz np. 1,5mb miedzy domem a plotem (czy altanka etc) to mini tam wjedzie i wcisniesz tam jedna petle kolektora ;-) W otwartym terenie bez przeszkod na pewno latwiej i szybciej bedzie wziac duza maszyne. Ale teren bedzie bardziej "poruszony" :)

Mi kopal gosciu pod ogrodzenie dokola dzialki. Porazka jesli chodzi o czas. Nie umiem powiedziec na ile zalezy to od sprawnosci koparkowego a ile od samej maszyny (koparkowy na pytanie ile czasu pracuje na maszynie odpowiedzial "kilka lat juz"), ale po pierwszych paru metrach zalowalem, ze sie zdecydowalem na to "gowienko".

Zalezy od gruntu, lyzki i koparkowego. Z lyzka 50cm i w terenie gdzie grunt nie jest twardy jak skala da sie kopac szybciej niz duza maszyna, bo mala jest duzo zwrotniejsza ;)

Dla COP istotne.

BTW: Srednia temperatura gruntu w lutym na glebokoscie 1,5m to okolo 2*C (bez wyciagania z niego dodatkowo ciepla), wiec tutaj sie trzeba nastawic na temp delikatnie powyzej zera i nie spodziewac sie, ze jak zrobimy naprawde mocno przewymiarowane DZ, to bedziemy mieli 5*C. Tylko o to mi chodzi :-)

A Ci ktorzy maja za male DZ w stosunku do zapotrzebowania domu, to beda czy przy odwiertach, czy przy poziomym zawsze klopoty z temperatura.

Tylko że u mnie pod szczecinem mój kolektor jest zakopany na głębokości 2,2 m , a grunt ma ponad 4 stopnie celcjusza, Dobrze wykonany kolektor poziomy powinien dostarczyć w lutym około 3 stopni celcjusza.I niech tam ci z odwiertami mają nawet w lutym troszkę większe temperatury , co z tego skoro teraz mają niższe temperatury , w ogólnym bilansie wyjdzie praktycznie na jedno.

Hehe... zgrabne "przemilczenie". Taka technika "na strusia" do niczego dobrego w zyciu nie prowadzi. Wiecej odwagi cywilnej! :-)

Zadne przemilczenie - fakt, mialem mini ale juz nie mam i nie kopie ;) Ale dalej polecam i bede polecal bo wiem doskonale co ten sprzet potrafi. Mini to tylko nazwa - czasem jest bardziej funkcjonalna i szybsza od duzej :-)

Tylko że u mnie pod szczecinem mój kolektor jest zakopany na głębokości 2,2 m

A skoro tak gleboko zakopales, to tak. jak bym nie mial tyle wody na 1,4m, to tez bym pewnie go troszke glebiej wrzucil.

Z tymi 3*C to nie do konca. Jak zakopiesz na 120cm to nie ma szans z lutym na 3*C choc bys mial go hektary. Dobrze wykonany kolektor IMHO nie powinien nigdy zejsc ponizej zera na cieplej stronie. To juz swobodnie wystarcza. Kazdy stopien powyzej zera w lutym, to powod do radosci. :-)

BTW: Majacym odwierty "zazdroszcze" temperatur w lecie na poziomie 8-10*C. Moj klimakonwektor dzialal by 3x sprawniej niz na 17*C :-)