Myjk 23.09.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Pod ławą nie powinno się nic układać. Przepust trzeba zrobić, ale w fundamencie - może to być jakaś rura np. kanalizacyjna o odpowiedniej średnicy. Ale jak będę kopać rury na 1,5m to chyba nie ma sensu się przebijać przez fundament... dolne źródło (550mb) Spiralny czy meandry? 500l bufor (multiwalentny) Jaki był cel zastosowania buforu? milionem zaworów Czemu "milionem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 23.09.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 jarek-pol1Jaka ilość i wymiary rowów DZ?Jakie najniższe zanotowane temperatury(obydwie) DZ?Wspominałeś o 106m2 powierzchni ogrzewanej, jaki model PC wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.09.2014 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Bardzo dziękuję rwxw za ten poradnik. W oparciu o niego wykonałem całą instalację PC w swoim domu i jestem zachwycony! Cieszę się, że zadziałało, i o to chodzi bo pc jest duuużo lepsza od węglowca. Tylko świadomości nie ma w społeczeństwie, więc trzeba nieść kaganek oświaty, co teraz jest i Twoim obowiązkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.09.2014 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Ale jak będę kopać rury na 1,5m to chyba nie ma sensu się przebijać przez fundament. Jak zrobisz przepust, to nie będziesz musiał się przebijać. Zostawienie ławy w spokoju to kwestia bezpieczeństwa konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.09.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Jak zrobisz przepust, to nie będziesz musiał się przebijać. Zostawienie ławy w spokoju to kwestia bezpieczeństwa konstrukcji. Napisałem przebijać w sensie przepustu, oczywiście. Rozumiem że pod ławami lepiej nie ruszać rodzimego gruntu, ale przecież to tylko szerokość szpadla -- a nie trzeba będzie wygibasów z rurami odczyniać -- wejdą ładnie od dołu. Widzę to tak, że w momencie kopania rowów pod ławy, szparuję też pod wymiennik, umieszczam przepust (ale w gruncie) w postaci rury kanalizacyjnej o kształcie litery L gdzie podstawa zostaje na 1,5m głębokości. Jak już przyjdzie czas to dokopuję się do rury i wchodzę na głębokości wymiennika, jeden zakręt i wybijam idealnie do "kotłowni". Przy przepuście w ławie muszę wybić w górę przed fundamentem, potem zakręt w fundament do przepustu i znowu zakręt w górę do kotłowni... Warto tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.09.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Dobieg mozesz przy samym budynku dac plycej. Bedzie ladniej sie odpowietrzalo na rozdzielaczu. To jak zrobisz wejscie do kotlowni nie ma zadnego znaczenia, poza wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.09.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 No właśnie, a propos odpowietrzania -- jasne jest że najdalej położone przewody muszą być niżej i wznosić się w kierunku kotłowni. Jest na to jakiś patent poza rozciąganiem sznureczków i ganianiem z poziomicą? Przy położeniu najdalszego punktu wymiennika pół metra niżej niż wejście do kotłowni wychodzi mi 0,7 stopnia spadku. Poza tym boje się, że rowy mi ostro podejdą wodą i będę miał darmowe kąpiele błotne co także uniemożliwi wykonanie spadku. Czy może znowu przesadzam z obawami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.09.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Czy może znowu przesadzam z obawami? Przesadzasz, nie przejmuj się różnicą jednego metra, gdy działają instalacje z różnicą 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Jesli mozna miec w tym wypadku grawitacje jako sprzymiezenca, to warto, ale "mechanicznie" tez sie odpowietrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.09.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Dzięki. Pytam kontrolnie, bo mam z zeszłego roku niemiłe doświadczenia z odpowietrzaniem spieprzonej instalacji CO. Wtedy sama pompka obiegowa nie wystarczyła i musiałem podziałać bardzo mocnym ciśnieniem (konkretnie to wykręcić korek z kalafiora, zalać pół przedpokoju by zaczął grzać feralny obieg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.09.2014 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Rozumiem że pod ławami lepiej nie ruszać rodzimego gruntu, ale przecież to tylko szerokość szpadla -- a nie trzeba będzie wygibasów z rurami odczyniać -- wejdą ładnie od dołu. Dobrze rozumiesz, ale zapomniałeś o ewentualnym zamrażaniu gruntu pod ławą i tworzeniu wysadziny, co nie jest wskazane, bo może negatywnie wpłynąć na budynek. Jak chcesz robić, to rób dobrze, na tym etapie na którym jesteś to fatyga ta sama, więc wybierz bezpieczniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-pol1 25.09.2014 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Dolne źródło robiłem w zagospodarowanym, starym ogrodzie, ze stawem, drzewami i skarpami. Więc są i spirale i meandry w trzech pętlach. Wszystko na głębokości od 1,5 do 5,5m. Tak głęboko, bo brakło mi miejsca na ostatnią pętle, więc mój koparkowy (po studiach:cool:) wymyślił podwójne zwoje zakopane spiralnie. Ostrożnie wyliczona moc tego DZ to 11,5KW, a najniższa temperatura którą zaobserwowałem to "Do"-1 i "Z"+2st.C. Generalnie różnica temperatur waha się pomiędzy 2 a 5 st.C, ale zdecydowanie najczęściej to 3-4. Bufor był konieczny z uwagi na chęć podpięcia kominka z płaszczem, PC i w przyszłości solarów. Pompa nominalnie 10KW polskiej produkcji i nie dam złego słowa o niej powiedzieć. Postanowiłem dopisać jeszcze odpowiedź na pytanie o milion zaworków. Otóż moja kotłownia ma ok.3m kw. a jest tam bufor 500l, PC, rekuperator i dwoje drzwi. U-boat to pierwsze skojarzenie każdego kto tam wejdzie pierwszy raz, a prawie każdy tam wchodzi, bo tam jaram szlugi Edytowane 25 Września 2014 przez jarek-pol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Otóż moja kotłownia ma ok.3m kw. a jest tam bufor 500l, PC, rekuperator i dwoje drzwi. U-boat to pierwsze skojarzenie każdego kto tam wejdzie pierwszy raz, a prawie każdy tam wchodzi, bo tam jaram szlugi Fajne skojarzenie z tym "U-botem". Tzn jeden jara a reszta moze tylko biernie palic. Oszczednosc. BTW: Jak rodzinka pozniej wytrzymuje ze smrodem fajek, ktory przynosisz ze soba do domu? Przeciez po akcji trucia sie w tak malym pomieszczeniu smierdzisz i od srodka i od zewnatrz. Cale ciuchy tez. To jak pobyt w wedzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.09.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Pojęcie kotłownia nabiera nowego znaczenia. BP NMSP Jarek, jeśli tyle rzeczy upchnąłeś na 3m2 to fajnie, bo ja się obawiałem że moje 6m2 nie wystarczy -- a mam tylko jedne drzwi i mogę skasować okno (co zresztą chyba zrobię, bo to i tak północ a światła będzie tam potrzeba tyle samo co węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.09.2014 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Ja zastosowałem 2 takie : http://x-eco.pl/p/84/312/termica-nierdzewny-wymiennik-dwuplaszczowy-typ-w2p140-w-miekkiej-piance-skay-140l-w2p140--zasobniki-c-w-u-dwuplaszczowe-zasobniki-c-w-u-poziome.html Czy ktoś jeszcze ma 2 zasobniki poziome do CWU? Jak to się sprawdza? Wolałbym powiesić zasobniki na ścianie, bo zaoszczędzę trochę miejsca i nie obciążę tak podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.09.2014 02:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Fajne skojarzenie z tym "U-botem". Tzn jeden jara a reszta moze tylko biernie palic. Oszczednosc. BTW: Jak rodzinka pozniej wytrzymuje ze smrodem fajek, ktory przynosisz ze soba do domu? Przeciez po akcji trucia sie w tak malym pomieszczeniu smierdzisz i od srodka i od zewnatrz. Cale ciuchy tez. To jak pobyt w wedzarni. Pewnie ma przed wejściem do tej palarnio-pompiarni szatnię z ubraniami do jarania i prysznicem, tak z 6m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Czy ktoś jeszcze ma 2 zasobniki poziome do CWU? Jak to się sprawdza? Wolałbym powiesić zasobniki na ścianie, bo zaoszczędzę trochę miejsca i nie obciążę tak podłogi Na pewno beda wieksze straty postojowe niz w jednym zasobniku.Jakis tam klopot tez z dezynfekcja termiczna (2 grzaly?). Jesli cos moze technicznie zawisnac na scianie, to dla podlogi nie byloby zadnym obciazeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.10.2014 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Na pewno beda wieksze straty postojowe niz w jednym zasobniku.Jakis tam klopot tez z dezynfekcja termiczna (2 grzaly?). Jesli cos moze technicznie zawisnac na scianie, to dla podlogi nie byloby zadnym obciazeniem. O, zauważyłem, że są nawet poziome zasobniki o pojemności 250l. Taki byłby odpowiedni? Podwiesiłbym go pod sufitem i miał trochę więcej miejsca w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 01.10.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Witam na forum, dziękuję wszystkim specom razem i każdemu z osobna a szczególnie rwxw za temat, który mnie mocno zainteresował. Przeczytałem wątek od dechy do dechy zrobiłem jakieś 40 stron notatek nawet o bukowym żywopłocie . Jestem teraz na etapie projektu domu i nie mam jeszcze żadnych cyferek więc nie pora jeszcze na pytania ale jedno muszę zadać bo akurat pojawił się ten temat. Chodzi o wielkość kotłowni, dopiero teraz ktoś to ruszył, planuje około 6m2 ale chce tam jeszcze upchnąć pralkę i jakaś szafka na cele okołopralkowe, kotłownia graniczy z garażem więc jest się czym ewentualnie ratować a samo wyjście rur z DZ chce przepustem dać i ulokować pod schodami w garażu. Pytanie brzmii jakiej wielkości macie kotłownie, jeśli możecie to wrzućcie fotki to pewnie każdy "nowy" oblooka i coś zgapi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Pomieszczenie gospodarcze u mnie ma 5,5m2. W nim znajduje się PC, wiszą dwa zbiorniki na wodę (jeden duży nie wszedł), jest stacja uzdatniania wody, pralka, suszarka, miejsce na brudne rzeczy, zlew, miejsce na miotły i jest jeszcze przejście do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts