Liwko 02.10.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Może też pomóc podłączenie przeciwprądowe, zasilanie z pompy ciepła podłączone pod chłodniejszy płaszcz (w zbiorniku do którego masz podłączoną zimną wodę. Trochę stracisz wtedy na COP pompy ciepła, ale zagrzejesz całe 240 litrów do mniej więcej jednakowej temperatury. Nie mam ciśnienia, ale pomyślę nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.10.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 To wlasnie znaczy, ze nie przemyslales tego w fazie wyboru projektu domu. Z czym sie w tym stwierdzeniu nie zgadzasz? Hehe, dobre, dobieranie projektu domu pod zasobnik CWU, koniecznie by się to musiało znaleźć w poradniku przezornego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.10.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Mam dwa dwupłaszczowe 120l Biawaru. Miałem jeden taki przy ekogroszku. Powiem szczerze, że w porównaniu do obecnego galmeta to jak niebo i ziemia. Pomijając fakt wielkości i rodzaju wymiennika ciepła to ten biawar (bez cyrkulacji i poboru) tracił mi 10-12st na dobę, podczas gdy galmet 2-3st na dobę. Pamiętam, że strasznie psioczyłem na ten zasobnik i wcale się nie dziwie, że masz z nim problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Miałem jeden taki przy ekogroszku. Powiem szczerze, że w porównaniu do obecnego galmeta to jak niebo i ziemia. Pomijając fakt wielkości i rodzaju wymiennika ciepła to ten biawar (bez cyrkulacji i poboru) tracił mi 10-12st na dobę, podczas gdy galmet 2-3st na dobę. Pamiętam, że strasznie psioczyłem na ten zasobnik i wcale się nie dziwie, że masz z nim problemy... W takim razie muszę im uszyć jakąś gustowną kołderkę Ale ciśnienia na to jakoś nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 02.10.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 A Elektromet Duosol 250l? http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/29/wgj-g-duosol Wydaje mi się, że powinien się nadać - odpowiednia pojemność, duża powierzchnia płaszcza i dodatkowo wężownica, można połączyć równolegle. Jedynie mnie martwi że jest poziomy, więc stratyfikacja temperatur, czy jakość tak, jest gorsza - woda zimna miesza się z ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.10.2014 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 W takim razie muszę im uszyć jakąś gustowną kołderkę Kup rolkę wełny 15-ki np. w Casto po niecałe 7zł/m2, owiń nią baniaki i zawiń w stretch folię. Jeśli chcesz żeby były jeszcze ładne, to przed stretchowaniem owiń je srebrną folią dachową. Resztę wełny wrzuć na strych i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nethorse 02.10.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Rada taka sama jak kolega wyżej. Jak właśnie to pisałem to kolega "rwxw" mnie uprzedził.Z ciekawostek to dla Biawaru większość zbiorników produkuje czeska firma Drazice. Sprzedają również pod swoją marką a różnią się tylko ociepleniem (lepszym). Edytowane 2 Października 2014 przez nethorse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 14.10.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Widziałem ten poziomy zasobnik - ogromny, bałbym się go na ścianie zawiesić. Ostatecznie wziąłem pionowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 22.10.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Panowie jestem w trakcie czytania wątku ale wykonałem mały szkic co wy na to: http://www.kacper.meximas.com/images/galeria/dron/dz%20pc.jpg pompa prawdopodobnie 9kwkolektor spiralny pe32długość rowów 18mszerokość 1m odstęp od budynku i poszczególnych pętli 2.3m taki wynik dało OZE:http://www.kacper.meximas.com/images/galeria/dron/DSC_1238N.jpg Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Że za duża PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 22.10.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Człowiek zawsze boi się ze pompa nie da rady. Co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Człowiek zawsze boi się ze pompa nie da rady. Co zrobić. Pompa da da rady Ja bym brał najwyżej 7kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 22.10.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 witam żródło dolne przy tej konfiguracji cięzko będzie sie regenerować i zamiast dobrego uzysku bedzie słabo po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 22.10.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) A co jest złe w tej konfiguracji?Jakieś propozycję? Zapomniałem dodać - na działce glina i woda na 7m Liwko czy pod wentylacje mechaniczną wykonałeś ggwc? Edytowane 22 Października 2014 przez Kac-Per Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.10.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 witam żródło dolne przy tej konfiguracji cięzko będzie sie regenerować i zamiast dobrego uzysku bedzie słabo po sezonie Jak ja słyszę o "słabej regeneracji" DZ poziomego, to ręce opadają. LUDZIE - ratunku! Wszystkim działa poziome, niektórym nadzwyczaj dobrze, wszyscy przed nadejściem lata mają już +15*C na około 1,8m, a tu popatrz nadleciał bumerang.... Znowu problemy. A w ogóle co kogo obchodzi "bedzie słabo po sezonie"??? Po sezonie jest po sezonie, czas na odpoczynek. Słońce jeszcze nie stygnie, jeszcze kilka miliardów lat zostało, czy jakoś tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Liwko czy pod wentylacje mechaniczną wykonałeś ggwc? Mam zakopane dwie pętle fi25 po 75m i kupioną chłodnicę. Jakoś nie chce mi się za to zabrać. Bardziej myślę o klimakonwektorach podpiętych pod moje odwierty (a tamte rurki podpiąć pod kolektor PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 22.10.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 A w ogóle co kogo obchodzi "bedzie słabo po sezonie"??? Po sezonie jest po sezonie, czas na odpoczynek. Słońce jeszcze nie stygnie, jeszcze kilka miliardów lat zostało, czy jakoś tak... Może chodzi o to, że jak w sezonie nie będzie dobrze działało to po sezonie będzie słabo w PORTFELU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jak ja słyszę o "słabej regeneracji" DZ poziomego, to ręce opadają. LUDZIE - ratunku! Jedna z zalet DZ poziomego jest jego permanentny "reset" kazdego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 23.10.2014 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Bardzo proszę o komentarz jeśli chodzi o ułożenie i długości pętli rura pe32 rysunek powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 23.10.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 szkic szkicem, a pytanie jak policzone dolne zródło na podstawie czego ? jest projekt ? potem sie ludziska zdziwieni są a uzysk marny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts