Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Może też pomóc podłączenie przeciwprądowe, zasilanie z pompy ciepła podłączone pod chłodniejszy płaszcz (w zbiorniku do którego masz podłączoną zimną wodę. Trochę stracisz wtedy na COP pompy ciepła, ale zagrzejesz całe 240 litrów do mniej więcej jednakowej temperatury.

Nie mam ciśnienia, ale pomyślę nad tym :yes:

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dwa dwupłaszczowe 120l Biawaru.

Miałem jeden taki przy ekogroszku. Powiem szczerze, że w porównaniu do obecnego galmeta to jak niebo i ziemia. Pomijając fakt wielkości i rodzaju wymiennika ciepła to ten biawar (bez cyrkulacji i poboru) tracił mi 10-12st na dobę, podczas gdy galmet 2-3st na dobę. Pamiętam, że strasznie psioczyłem na ten zasobnik i wcale się nie dziwie, że masz z nim problemy...

Miałem jeden taki przy ekogroszku. Powiem szczerze, że w porównaniu do obecnego galmeta to jak niebo i ziemia. Pomijając fakt wielkości i rodzaju wymiennika ciepła to ten biawar (bez cyrkulacji i poboru) tracił mi 10-12st na dobę, podczas gdy galmet 2-3st na dobę. Pamiętam, że strasznie psioczyłem na ten zasobnik i wcale się nie dziwie, że masz z nim problemy...

W takim razie muszę im uszyć jakąś gustowną kołderkę :yes:

Ale ciśnienia na to jakoś nie mam :D

A Elektromet Duosol 250l?

http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/29/wgj-g-duosol

Wydaje mi się, że powinien się nadać - odpowiednia pojemność, duża powierzchnia płaszcza i dodatkowo wężownica, można połączyć równolegle. Jedynie mnie martwi że jest poziomy, więc stratyfikacja temperatur, czy jakość tak, jest gorsza - woda zimna miesza się z ciepłą.

W takim razie muszę im uszyć jakąś gustowną kołderkę

Kup rolkę wełny 15-ki np. w Casto po niecałe 7zł/m2, owiń nią baniaki i zawiń w stretch folię. Jeśli chcesz żeby były jeszcze ładne, to przed stretchowaniem owiń je srebrną folią dachową. Resztę wełny wrzuć na strych i będzie dobrze.

Rada taka sama jak kolega wyżej. Jak właśnie to pisałem to kolega "rwxw" mnie uprzedził.

Z ciekawostek to dla Biawaru większość zbiorników produkuje czeska firma Drazice. Sprzedają również pod swoją marką a różnią się tylko ociepleniem (lepszym).

Edytowane przez nethorse

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Panowie jestem w trakcie czytania wątku ale wykonałem mały szkic co wy na to:

http://www.kacper.meximas.com/images/galeria/dron/dz%20pc.jpg

pompa prawdopodobnie 9kw

kolektor spiralny pe32

długość rowów 18m

szerokość 1m odstęp od budynku i poszczególnych pętli 2.3m

taki wynik dało OZE:

http://www.kacper.meximas.com/images/galeria/dron/DSC_1238N.jpg

Co wy na to?

witam żródło dolne przy tej konfiguracji cięzko będzie sie regenerować i zamiast dobrego uzysku bedzie słabo po sezonie

Jak ja słyszę o "słabej regeneracji" DZ poziomego, to ręce opadają. LUDZIE - ratunku!

Wszystkim działa poziome, niektórym nadzwyczaj dobrze, wszyscy przed nadejściem lata mają już +15*C na około 1,8m, a tu popatrz nadleciał bumerang....

Znowu problemy.

A w ogóle co kogo obchodzi "bedzie słabo po sezonie"???

Po sezonie jest po sezonie, czas na odpoczynek.

Słońce jeszcze nie stygnie, jeszcze kilka miliardów lat zostało, czy jakoś tak... ;)

A w ogóle co kogo obchodzi "bedzie słabo po sezonie"???

Po sezonie jest po sezonie, czas na odpoczynek.

Słońce jeszcze nie stygnie, jeszcze kilka miliardów lat zostało, czy jakoś tak... ;)

Może chodzi o to, że jak w sezonie nie będzie dobrze działało to po sezonie będzie słabo w PORTFELU