Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy prostym agregacie on/off, gdzie wszystko startuje ze styczników a odszranianie to zwykła czasówka - możemy ten agregat klimy potraktować jako agregat skraplający do dowolnego układu.

Ale z inverterem sprawa nie jest taka prosta. Agregat by wystartował i modulował, musi skomunikować się z płytą automatyki jednostki wewnętrznej. A to nie sama płyta, tylko również zasilanie (zazwyczaj oddzielny moduł), czujniki temperatury, sygnały zwrotne z wentylatora, kierownic itd., bo inaczej wywala błedy.

Do tego producenci mają swoje protokoły komunikacyjne miedzy jednostkami i nie łatwo jest to podmienić

Wszystko robią tylko ludzie. Jak ktoś jest pasjonatem, nie liczy swojego czasu i taką przeróbkę klimy na pc potraktuje jak wyzwanie, to pewnie mu się to uda i sprawi frajdę. Ale jak ktoś liczy, że w prosty sposób zaoszczędzi i zrobi sobie z klimy tanią i dobrą pc-pw - to raczej jest w błędzie. Prędzej polegnie na tym.

To samo tyczy się samych agregatów sprzedawanych gdzieś tam w sieci.

Taki agregat można kupić, jak znajdziemy gdzieś do niego kompatybilną jednostkę lub wykorzystamy go na części zamienne w takich samych układach.

Ale dorobienie do niego hydroboksu??? to już jest wyzwanie :)

Nie ma tu żadnej filozofii, im większy tym lepszy. Ograniczeniem tu tylko koszt i miejsce w kotłowni, no może koszt czynnika. Skraplacz pełni poniekąd rolę zbiornika cieczy. Ja mam dwa skraplacze12kW + 25kW przy sprężarce ZH19 ok 6kW przy A2/W35.

Ciśnienia - dla 410 raczej z wyższym ciśnieniem pracy. ale bez fundamentalizmu. Jak ma być tylko do podłogówki, to słabszy wymiennik i presostat nastawiony na 35 bar wystarczy.

Edytowane przez Vld
Press tata i SwiftKey;)

Dobrze skonstruowanym urządzeniem jest bat czy cep.

Trudno zepsuć a łatwo naprawić.

PC z procesorem, protokółami, sterownikami itp to porażka.

Można tylko to kupić postawić i popatrzeć na to.

Tak jest najłatwiej.

Chyba, ze darmo dają, to sporo klocków da się zastosować we własnej konstrukcji.

Lodówka domowa to też pompa ciepła.

Ile tam jest procesorów i pilotów?

Trochę rurek, sprężarka, kapilara i termostat.

DZIAŁA!

Podobne urządzenia da się "tymi ręcami" poskładać , jak się wie jak składać.

Można i nawet należy je nieco rozbudować w porównaniu do lodówki, ale bez zbędnych szaleństw.

Adam M.

Vld

Czy my naprawdę myślimy o tym samym?

Regulator reguluje...

Czasem podnosi, czasem obniża...

Adam M.

Przyznaję, trochę nie łapię o co chodzi.

Regulator może obniżać po tym co podwyższył, ale nigdy nie obniży poniżej ciśnienia jak by go w ogóle tam nie było. Jak na zasilaniu masz 35C, to przecież ci nie obniży skraplania do 30C.

Da się, sam jestem temu dowodem. Ale nie inwerter. Jakieś proste, które tylko wentylator i czujniki kontrolują też można, ale nie pokrywać się na zmianę czynnika w nim.

Edytowane przez Vld

Myślę o regulatorze ILOŚCI wypływającej wody ze skraplacza wodnego.

TAK reguluje, względem ciśnienia skraplania w danej chwili aby temperatura wody opuszczającej skraplacz była stała (nastawiona).

Mała podaż ciepła > mały przepływ przez skraplacz.

Wielka obfitość ciepła > wielki przepływ przez skraplacz.

Temperatura wyjściowa zawsze STAŁA.

To regulator ciśnienia skraplania. Tak go nazwali...

Pewnie jeden z wielu rodzajów.

Załatwia sto problemów i bez procesora.

Adam M.

Tylko taki sposób wykorzystania PC znasz?

Rozruch podłogówki?

Mnie chodzi o to, aby powietrzna PC działała i wtedy, jak za oknem jest + 30 i wtedy jak jest 0.

Adam M.

Rozumiem, że już ci ciąży dyskusja. Wystarczy nie odpowiadać i zająć się innymi sprawami.

Dlaczego pompa miała by nie działać przy +30C? Inwerter zmniejszy częstotliwość sprężarki i obroty wiatraków.

On/off, będzie miał dużą moc,ale też będzie działał. Kwestia zagospodarowania tej mocy, do CWU, bo chyba tylko to jest podgrzewane przy 30C to już inna kwestia i z pewnością nie pomoże tu regulator skraplania. Dla przykładu: mój przy 30C powietrza ma parowanie ok 15-17C i skraplanie 40-50C.

Ponawiam więc pytanie, Po co?

I nie odpowiadaj proszę pytaniem na pytanie.

To odpowiem stwierdzeniem - masz najlepszy układ.

Działa i jest Twój.

:lol:

Mam dostęp do czynników i mógłbym wybrać inny, ale ja chcę sobie potrenować R290.

Także R600, CARE 30...

Chcę zobaczyć na ile się da uprościć ten układ tak, żeby działał poprawnie.

Adam M.

Naprawdę tak to jest w klimach jak tu wspomniano, że elektronika fancoila zwraca do sterownika pompy wszystkie dane nawet takie jak praca kierownicy nawiewu czy prędkość wentylatora ? Do czego agregatowi potrzebne by były te informacje ?

Jak wynika z opisu przeróbki lg invertera z elki agregat wymaga informacji, że pracuje silnik fancoila, nawet nie ważne jak pracuje i pomiaru z czujnika temperatury, jak to jest w innych klimach ?

Nawet gdyby kupić zestaw i poświecić fancoila nie ruszając agregatu - użyć jego sterownika z pilotem, można by dość tanim kosztem uzyskać PC przebijającą ceną i parametrami podobne fabryczne bo konkurentem cenowym jest tu na razie tylko jula.

To odpowiem stwierdzeniem - masz najlepszy układ.

Działa i jest Twój.

:lol:

Mam dostęp do czynników i mógłbym wybrać inny, ale ja chcę sobie potrenować R290.

Także R600, CARE 30...

Chcę zobaczyć na ile się da uprościć ten układ tak, żeby działał poprawnie.

Adam M.

Dz za komplement, choć niepotrzebnie. Ja tylko na jej przykładzie próbowałem Ci udowodnić, że działa i przy +30C bez regulatorów. Działa zresztą właśnie na propanie.

W jakiej cenie masz dostęp do propanu?

Każdy ma prawo do jakiejś własnej zabawy.

Dlaczego niby mam w szczelnym układzie uzupełniać co tydzień?

NAPRAWDĘ nie wiecie, że można sobie każdy gaz kupić?

Jak potrzebuję to mam dostęp i do skroplonych.

W czym mają trzymać propan czysty? W kieszeni?

Nie myślę tu o technicznym tylko o czystym!

Adam M.