adam_mk 07.11.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Zabawa z propanem jest fajna.Parametry ma podobne jak R22.Jest w pełni mieszalny z olejami mineralnymi...Co Wam ten propan zrobił, ze tak go nie lubicie? R600 trzeba męczyć innymi sprężarkami, bo nie o ciśnienia chodzi a o ilość, to fakt.Mam kilka różnych. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.11.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 To ja jakko całkowity laik w tej dziedzinie zapytam czy są pompy ciepła pracujące na CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.11.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Są Gdzie masz czysty propan po 2,5 za litr? Ja po 26zł za kg znalazłem to klaskam uszami. Powszechnie (prawie) w mmałych butach 90-110 za 370gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Są.Są też na R718.Zakres pracy nieco inny, jak tu rozważamy, ale - są. Sam bawiłem się urządzeniami na R 718. Robiłem je, jak potrzebowałem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 To ja jakko całkowity laik w tej dziedzinie zapytam czy są pompy ciepła pracujące na CO2? Szukaj po haslem "saturator". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Szukasz gazów w hurtowniach chłodniczych.... Ja mam dostęp do źródła... CARE30 jest tam (w hurtowniach chłodniczych) dobrze ponad 100zł/kg. Care30 = 50% R600 (nie mylić z R600a!!!) i 50% R290. Po polsku... LPG. Cenę i dostępność podać? Z racji tego że od wielu lat zajmuję się alarmami, mam wielu znajomych w różnych firmach. W gazach technicznych też... Jestem już dużym chłopcem, mam jakieś tam kieszonkowe i zabawa w technikę przychodzi mi coraz łatwiej. Realnie - wszystkie prawie technologie są teraz dostępne, o których kiedyś mogłem tylko poczytać czy pomarzyć.. Spawanie w gazach, elektrodrążarki, obróbka CNC, gazy, toczenie, frezowanie... WSZYSTKIE pomiary rożnych wielkości... Kilka znajomych laboratoriów... Jak czegoś nie wiem, nie jestem pewien, to jest gdzie zapytać, obejrzeć, sprawdzić. Adam M. Edytowane 7 Listopada 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Ile Ci potrzeba tego propanu?Nie możesz sobie trochę wydestylować?Nie trudne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.11.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Potrzebowałem 1-2 kg, bo przerabiam dwie swoje na tandemy, ale już mam. Kupiłem 3 kg za 80zł.Jedna i druga miała min nieszczelność na kielichu TZR. Na grzania szczelne, defrost, albo chłodzenie latem minimalnie puszcza. W kombinacje/destylacje mogę się bawić w 20 letnim samochodzie po którym szrot płacze, ale nie w pompie ciepła. Edytowane 7 Listopada 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Ty chyba kompletnie fizyki nie znasz!!! Wsadzasz do zamrażarki butlę turystyczną z LPG. Ustawiasz np. -10stC. To co wylezie z butelki to CZYSTY propan. Jak chcesz superczysty, robisz to dwa razy... NAPRAWDĘ destylacja MUSI kojarzyć się z grzaniem i bimbrownictwem? Adam M. Pompkę do gazów chyba masz... A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Spuść gaz.Wypróżniuj.Napełnij układ azotem.Owiń mokrą szmata ten TZR.Polutuj co trzeba.Srebro jest dobre, bo błyskawicznie się rozpływa. Weź AG45 w otulinie.Przyłożysz, 2 sekundy i pełna szczelność.Napchaj ze 20 bar azotu i zostaw na noc.Jak rano będzie dobrze, to wypróżniuj i napełnij propanem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Nielubię eksperymenty, ale gazów nie destyluje i skręcanych TZR nie lutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 To gdzie problem z uszczelnieniem? Rozumiem.Wolisz gotowce.Tylko, ze gotowce sporo zwykle kosztują... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 "ale gazów nie destyluje" Znaczy, masz nie działającą pompę ciepła? Czymże jest jej praca jak nie destylacją? Destylacja zawsze musi być frakcyjna? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.11.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Już napisałem na kielichu wyjściowym 1/2'Przy przeróbce zaaplikuje pastę, jak nie pomoże zrobię nowy kielich. Tak w gazach wolę pewność. Nie chcę się zastanawiać przymarznie mi dysza, czy nie, lub 2K przegrzania czy aby na pewno to jest 2K. Edytowane 7 Listopada 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 No, ja się lubię zastanawiać. Lubię wiedzieć jak coś działa. A jak nie chce działać - to czemu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.11.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Jak masz czas i chęci ciągle w tym grzebać to spoko. Ja wolę zrobić raz i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Mnie tak spotkało, że czasem co odwirowac w kilku "g" na mrozie trzeba było, albo reakcje jaką w saunie czy piecyku przeprowadzić - to się kleiło odpowiednią klatkę z zadanymi warunkami.Bywało, że w komorze próżniowej czy ciśnieniowej...Robiło się to raz i zapominało.Teraz znacznie łatwiej jest zrobić to, co potrzebne w danej chwili. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.11.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Fajne te wasze eksperymenty i przeróbki tylko czy one nie są jak wyważanie otwartych drzwi ? Dlaczego wszyscy producenci klim/pc przechodzą na r410, niektórzy jeszcze stosują r407 lub r417 lub w pewnych sytuacjach r134, reszta to już raczej wypadła. Ale wiadomo, można w ramach zabawy wszystkie przetestować:http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_czynnik%C3%B3w_ch%C5%82odz%C4%85cych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.11.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Skoro już cie zaciekawiło, to poszukaj informacji o HFO-1234yf. Po wycofaniu r-134,znikną pewnie i pochodne r-407. Zostanie ten syf w samochodach, 410 i izobutan w domowym agd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 "Dlaczego wszyscy producenci klim/pc przechodzą na..."Inercja myślenia?Ja nie buduję klimy...Zabawiam się w dopracowanie ściśle określonej konstrukcji.Stałe warunki parowania, stałe skraplania. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts