aleksus 17.11.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Muszę podłączyć dodatkową 2 pompę obiegową na 2 kondygnację .Jak macie je podłączone,czym sterujecie?.Mam w mojej PC mozliwość podłączenia 2 obiegu,ale nie mogę sobie wyobrazić jak tym sie steruje.Regulator na PC to WPMi -Stiebel eltron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.11.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Jak macie je podłączone,czym sterujecie? Ja steruję tym samym co pierwszą obiegówkę - tzn obie mam podłączone równolegle i już. Chcesz żeby pracowały obie na raz, czy jakoś niezależnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 17.11.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Właśnie myślałem o podłączeniu je razem ale nie byłem pewny czy tak można.Będe musiał się zabrać za to przed nadejściem mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.11.2014 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Sprawdź tylko jaka jest maksymalna obciążalność złącza sterownika, bo chyba WPM ma max 2A i czy 2 obiegówki tego nie przekroczą. Najprawdopodobniej nie przekroczą, ale sprawdź, gdyby jednak, to trzeba będzie użyć dodatkowego przekaźnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 25.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam forumJa z problemem.....Od dwóch tygodni śmigam na PC i od początku uruchomienia mam problem z wyskakującą awarią podczas podgrzewania cwu Podłoga grzeje okUkład gz mam na 2pompach obiegowych za nimi zawory zwrotne cwu na galmecie maxi 300 układ według zaleceń producenta pcProblem miałem już podczas pierwszego uruchomienia po tel. do serwisu ustaliłem że powstał zator powietrzny coś pogrzebałem przy obiegówce i ruszyło-po tygodniu już wykluczam zapowietrzenie układu a problemu szukam gdzie indziejProszę o jakieś sugestie zanim zaczne demontować zawór zwrotny czy obiegówkę co może być przyczyną że układ nie graObjawy to grzeje ok. 5min po czym sprężarkę resetuje tak ze 3 razy czasami osiągnie temperaturę zadaną a czasami wchodzi na awarięPrzepraszam za formę ale piszę z telefonu -w domu brak neta;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.11.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jaka masz deltę przy grzaniu CWU. Jak pompka. Przy jakiej temp na wyjściu z PC ci wywala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 25.11.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Dzisiaj wieczorem sprawdzę dokładnie z tego co sobie przypominam cwu ustawione mam 45* temp skraplania była chyba chyba 48* jak wywaliło mi awarię na wyświetlaczu delta 2.5 Dzisiaj podłączę termometr Z tym że to było już po trzecim wywaleniu awarii więc te dane nie są wiarygodne za pierwszym wywaliło przy temp zbiornika cwu 40 potem 44 i 47*C wtedy wyłączyłem grzanie cwu Dzisiaj będę dogrzewał grzałką Natomiast co ciekawe temperatura w ciągu 6h przy wyłączonej cyrkulacji spadła do 42* Galmet maxi 300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 25.11.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Czy jest możliwe że zawór zwrotny nie otwiera przepływu? Czy możliwe że pompa obiegowa STAR-STG 25/4 nie daje rady? Jaka powinna być prawidłowa wartość Delta przy CWU? Plizz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 25.11.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Konrad79Sprawdż w dokumentacji maksymalną dopuszczalną temperaturę na wyjściu PC (istnieje możliwość jej podniesienia?).Zmierz temperatury GZ (oraz w zbiorniku) podczas grzania CWU.Najwyrażniej układ osiąga dopuszczalną na wyjściu, zanim osiągnie docelową w zbiorniku. Tymczasowo pozostaje obniżać docelową do momentu zaniku awarii, a resztę dogrzać grzałką. Na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 25.11.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jest możliwe że ten parametr jest źle ustawiony w PC Podczas pierwszego uruchomienia jeszcze w chyba lipcu dostałem kompletnie "gołą" nie ustawioną jednostkę i dane do wklepania podawał mi producent telefonicznie było tego trochę jutro do niego zadzwonię czy wszystkie parametry wpisałem poprawnie Wtedy nie załączałem CWU tylko wygrzewałem podłogę więc może to zostało pominięte nie było wtedy istotne Wstępnie dziękuję i oby to to..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 25.11.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Znalazłem coś takiego w DTE Program sterujący pompy ciepła posiada założone limity ustawień, zapobiegające wprowadzeniuprzez użytkownika niedopuszczalnych wartości temperatur, powodujących pracę pompy ciepław warunkach nadmiernych obciążeń. Limity te wynoszą:1) Dla temperatury c.w.u. – +50º C,2) Dla temperatury c.o. – +50º C,3) Dla temperatury skraplania (w ustawieniach serwisowych) – +56º C.4) Minimalna temperatura dolnego źródła (glikolu – w ustawieniach serwisowych - -10º C.Wraz z ustawieniem temperatur c.o. i c.w.u. w wysokości +50º C program sterującyautomatycznie redukuje do zera nastawione wartości „TpodnNT” (ilość stopni podwyższeniaw czasie niskiej taryfy elektrycznej) oraz obniża do 2 nastawione w serwisie wartości histerez.Niezależnie od limitów programowych obowiązują fabryczne nastawy wartości dopuszczalnychciśnień na presostatach: LP = min. 0,2 MPa, co odpowiada temperaturze dolnego źródłaok. -15º C oraz HP = max. 2,5 MPa, co odpowiada temperaturze skraplania ok. +60º C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.11.2014 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 temp zbiornika cwu 40 potem 44 i 47*C wtedy wyłączyłem grzanie cwu Podaj temperatury zmierzone na rurach wchodzącej do wężownicy w zasobniku i wychodzącej z niego, a nie w zasobniku. Czujkę termometru dobrze przyciśnij do metalowej rury, a jak masz plastikową, to do śrubunku w najcieńszym miejscu, dobrze zaizoluj i izolację ściśnij opaskami zaciskowymi. Jaką masz pc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 25.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Pompa Ekontech pcs10kwzmiejszyłem nastawienie na 38* dla cwu i tym razem ok bez awariiprzed załączeniem na zbiorniku było 35.4*3minuta po włączeniu tempertury 31 do 41 delta 4.5 temp. Cwu35.76minuta 36 do 47 delta 4.2 cwu36.610minuta 38 do 49 deta 4.0 cwu38.2 i wyłączenie sprężarki W serwisie mam ustawione Tzadskr..56* więc to chyba max możliwości mojej pc przy 45 dla cwu wywala Proszę o potwierezenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 25.11.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jutro jeszcze podbiję temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 W ktorym miejscu zasobnika masz czujnik CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 26.11.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Czujnik jest w połowie zbiornika zbiornik ma gotową tulejkę do jego wsunięcia dodatkowo tetmometr analogowy umieszczony z przodu zadobnika na 2/3 wysokości ale ma wskazanie ok.5* niższe powinno być odwrotnie raczej jeżeli wyżej jest cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 26.11.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Teraz ponieważ cyrkulacja wyłączona po wyłączeniu pc temperatura cwu nadal wzrasta i to o 3* może nie jest tak źle bo nastaw 38 a woda 41* Tylko wcześniej awarie miałem przy włączonej cyrkulacji 24h Zamienię jeszcze analogowy termometr na cyfrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 26.11.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Pompa Ekontech pcs10kw zmiejszyłem nastawienie na 38* dla cwu i tym razem ok bez awarii przed załączeniem na zbiorniku było 35.4* 3minuta po włączeniu tempertury 31 do 41 delta 4.5 temp. Cwu35.7 6minuta 36 do 47 delta 4.2 cwu36.6 10minuta 38 do 49 deta 4.0 cwu38.2 i wyłączenie sprężarki W serwisie mam ustawione Tzadskr..56* więc to chyba max możliwości mojej pc przy 45 dla cwu wywala Proszę o potwierezenie Czy to są temperatury w zbiorniku. Bo jeśli w zbiorniku a czujnik masz umieszczony dość nisko to przy takiej rozbieżności temp trudno będzie ja dogrzać do 45 w miejscu czujnika. Ta delta to czego dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dokladnie. Po zakonczeniu cyklu grzania CWU pomierz o jakiej temperaturze ciepla woda leci z kranu. Moze sie okazac, ze bedzie to powyzej 45*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 26.11.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Te wartości to powrót i zasilanie, delty to odczyt z wyświetlacz pc a temperaturę na zbiorniku 1/2 wysokości opisałem jako cwu Aktualnie zadałem dla cwu 40* jest bez awarii - wieczorem zmierzę temperaturę na kranie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts