Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Dobrze jest się umówić z koparkowym od metra bieżącego wykopu. Oni mają typowe stawki od metra bieżącego wykopu pod ławę fundamentową, który jest bardzo podobny. A jak się umówisz na cenę za godzinę, to przeważnie wychodzi więcej godzin, bo ziemia była za twarda albo za sucha albo coś tam.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam was wszystkich, mam takie pytanko do was, bo stoje teraz przed wyborem plynu do DZ i na Allegro znalazlem cos takiego
http://allegro.pl/glikol-monoetylenowy-plyn-do-c-o-15c-200l-i5792556438.html

Czy ten Glikol monoetylenowy nadaje sie do napełniania DZ ? Ewentualnie co polecacie do napełnienie DZ. Dziekuje i pozdrawiam

Edytowane przez jatan

Witam was wszystkich, mam takie pytanko do was, bo stoje teraz przed wyborem plynu do DZ i na Allegro znalazlem cos takiego
http://allegro.pl/glikol-monoetylenowy-plyn-do-c-o-15c-200l-i5792556438.html

Czy ten Glikol monoetylenowy nadaje sie do napełniania DZ ? Ewentualnie co polecacie do napełnienie DZ. Dziekuje i pozdrawiam

Nie jestem pewny co to za glikol znalazłeś ale wiekszość zalewa nitki glikolem propylenowym. W moim przypadku glikolem zajął się instalator.

"Czy ten Glikol monoetylenowy nadaje sie ..."

W szkole uczyli, ze "ol" na końcu maja alkohole.

Różne są i różne maja właściwości, to i do różnych celów się je stosuje.

Na ten przykład:

Po MEtanolu się ściemnia...

Po Etanolu - śpiewasz albo masz ochotę komuś przypier...

Po glikolu ETYLENOWYM - schodzisz.

Po glikolu PROPYLENOWYM można się... posrać!

Dlatego zwykle stosuje się ten propylenowy.

Bo jakby się wylał (a stosuje się go sporo, a instalacje bywają nieszczelne) to nie truje. No MAŁO truje i nie zabija tego, co żywe.

Pytasz czy nie zamarznie?

Raczej nie zamarznie.

Ale... są lepsze rozwiązania i bezpieczniejsze.

Ten propylenowy.

Adam M.

Spirytus.

(mieszanina alkoholu etylowego i wody w DOWOLNYM stosunku)

Można kupić techniczny, można sobie upędzić nawet z trocin.

W stężeniu 40% nie zamarza do dość niskich temperatur.

Nigdy wódy w zamrażarce nie trzymałeś?

:lol:

Adam M.

Czy ktoś mi może udzielić porady czy jest opcja, żeby wykorzystać rurę PE 25 jako wymiennik?

Ogólnie mam już zakopane dwie pętle po 100m teoretycznie pod GGWC. Ale tak się zastanawiam, czy z niego nie zrezygnować i nie dorobić jeszcze 2 pętli pod pompę. Projektowe obciążenie cieplne mam w okolicy 5,5kW, więc pompa nie jest potrzebna za duża myślę, że 7kW gruntowej by wystarczyło.

Pytanie: w mojej PCI jest ustawiony parametr t maxSpr na 230 min. jest to maksymalny czas pracy sprężarki. Jaki jest sens tego parametru? W praktyce działa to jak kaganiec. PCI pracuje przez te 230 min wyłącza się "odpoczywa"przez t wył Spr i ponownie startuje. Dzieje się to pomimo nieosiągnięcia nastawionej temp wewnętrznej i pozostałych . Wg tego co przeczytałem na rożnych forach dla sprezarki optymalnym jest by ilośc "start-stopów" była jak najmniejsza,zwłaszcza ze jest to PCI ze zmienna mocą -inwerterowa.

Mam podobne pytanie co St@nley.

W bardzo dobrych warunkach gruntowych zakopałem 150 m rury fi 32 pod GGWC dla rezygnacji z grzałki elektrycznej rekuperatora i chłodzenia chałupy latem.

Przybliżona wydajność tego GGWC 3,5 kW. Czy występują w przyrodzie tak niewielkie gruntowe pompy ciepła? Ładował bym ciepło do bufora, a ewentualne niedobory w mroźne zimy uzupełniał prądem w II taryfie.

Pozdrawiam

Cezary

Mam podobne pytanie co St@nley.

W bardzo dobrych warunkach gruntowych zakopałem 150 m rury fi 32 pod GGWC dla rezygnacji z grzałki elektrycznej rekuperatora i chłodzenia chałupy latem.

Przybliżona wydajność tego GGWC 3,5 kW. Czy występują w przyrodzie tak niewielkie gruntowe pompy ciepła? Ładował bym ciepło do bufora, a ewentualne niedobory w mroźne zimy uzupełniał prądem w II taryfie.

Pozdrawiam

Cezary

Najmniejsza moc gruntowej pompy ciepła z jaką się spotkałem to 3KW. Sprężarka o mocy 690W.

Czy ktoś mi może udzielić porady czy jest opcja, żeby wykorzystać rurę PE 25 jako wymiennik?

Ogólnie mam już zakopane dwie pętle po 100m teoretycznie pod GGWC. Ale tak się zastanawiam, czy z niego nie zrezygnować i nie dorobić jeszcze 2 pętli pod pompę. Projektowe obciążenie cieplne mam w okolicy 5,5kW, więc pompa nie jest potrzebna za duża myślę, że 7kW gruntowej by wystarczyło.

Skoro już dwie ułożyłeś...

Dla 4 sekcji po 100m i przepływu 1,5m3/h (delta 3*C, chłodnicza 5,25kW) wychodzą opory ok. 6kPa.

Przyjmując 20W/m2, powierzchnia czynna 262m2.

Te dwie już ułożone tworzą wymiennik liniowy, czy spiralny?

Skoro już dwie ułożyłeś...

Dla 4 sekcji po 100m i przepływu 1,5m3/h (delta 3*C, chłodnicza 5,25kW) wychodzą opory ok. 6kPa.

Przyjmując 20W/m2, powierzchnia czynna 262m2.

Te dwie już ułożone tworzą wymiennik liniowy, czy spiralny?

Liniowy dwie w odstępie około 1m kolejne w tym samym rozstawie około 4m obok.