cezary.pl 16.12.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Chrl To wolę grzać prądem z COP=1, ale w II taryfie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.12.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 To wolę grzać prądem z COP=1, ale w II taryfie, Akurat u mnie najlepiej zainwestowane 5 tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatan 16.12.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Mam jeszcze takie pytanko ile potrzebuje plynu do napelnienie 800m DZ PE 40. czy wystarczy 800l? 200l Glikolu i 600l wody ? Jakie proporcje glikolu propylowego (Koncentrat czysty 99,5) i wody destylowanej potrzebuje by osiagnac porzadany efekt. Pozdrawiam Pomoze ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Pomoze ktos? Dołóż ze 20 litrów koncentratu, przy rurze 40x2,4. Chyba że poszalałeś i kupiłeś o wyższym PN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (...)co to za pompa 3 kW? Pompę można zrobić nawet 0,3kW, z lodówki Wszystko zależy od sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 17.12.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Liniowy dwie w odstępie około 1m kolejne w tym samym rozstawie około 4m obok. Jeśli kolejne dwie sekcje zostaną również ułożone jako liniowy, to obciążenie wyniesie ok. 13W/m2. Zakładając, że wymiennik nie będzie zakopany w suchym piasku, to na moje (amatorskie) oko o minimalne temperatury DZ możesz być raczej spokojny. Jeśli to możliwe, zrób rozdzielacze w budynku. Jaka planowana odległość od rozdzielaczy do PC? Składasz wszystko sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 17.12.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 ...Jakie proporcje glikolu propylowego (Koncentrat czysty 99,5) i wody destylowanej potrzebuje by osiagnac porzadany efekt... Jako wystarczającą przyjmuje się temperaturę krystalizacji -15*C (zawartość propylenowego 33%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 17.12.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Będę się zalewał he he ...więc chciałem się upewnić, że dobrze to obliczam. W rury 3x150 m pe32 ze ścianką 2mm wchodzi ok 277 litrów płynu. W pe 50 o ściance 3mm na 80m - 121 litrów. Czyli na całość wystarczy 400l płynu, z tego 30% glikolu czyli 130 litrów, a reszta woda. Dobrze mi to wychodzi, czy coś z matematyką u mnie nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 20.12.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Jeśli kolejne dwie sekcje zostaną również ułożone jako liniowy, to obciążenie wyniesie ok. 13W/m2. Zakładając, że wymiennik nie będzie zakopany w suchym piasku, to na moje (amatorskie) oko o minimalne temperatury DZ możesz być raczej spokojny. Jeśli to możliwe, zrób rozdzielacze w budynku. Jaka planowana odległość od rozdzielaczy do PC? Składasz wszystko sam? Mogę je ułożyć dowolnie, ale chyba lepiej byłoby zrobić takie same jak dwie poprzednie. Ogólnie mam dosyć płytko wody gruntowe, więc jak je wkopywałem to częściowo leżały w widzie. Tylko obawiam się czy opory tego wymiennika nie będą zbyt duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.12.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 ...Tylko obawiam się czy opory tego wymiennika nie będą zbyt duże? Skoro opory (ok. 6kPa przy 1,5m3/h), które podałem nic Ci nie mówią, to może inaczej: Opory samego parownika mogą wynosić np. kilkanaście lub więcej kPa. Gdybyś zrobił np. 3 sekcje po 150m PE32, to dla tego samego przepływu wychodzi ok. 4,2kPa. Jeśli obiegówką będzie np. Wilo Star RS 25/6, to aby uzyskać 1,5m3/h, opory całkowite (kolektor + parownik + wszystko co pomiędzy nimi) nie mogą przekroczyć ok. 38kPa. Jeśli będą większe, to przepływ będzie mniejszy, a delta większa. Możesz zaczekać na opinię np. kolegi wihajster (projektant, konstruktor, instalator gruntowych PC). Zbudował wiele układów z kolektorami poziomymi jak i pionowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOM e164 07.01.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam,szukam pomocy. Planuję zrobienie DZ "tymi ręcami" i mam kilka pytań. Wg kalkulatora http://www.cieplozziemi.pl/Kalkulatoryenergii/Dob%C3%B3rpompyciep%C5%82aiwymiennikagruntowego.aspxdla powierzchni ogrzewanej 134 mkw DZ powinno mieć pow 189 mkw. Ziemia gliniasta, mokra. Woda gruntowa dość wysoko.Myślałem o obiegach 3 x 150 m PE 32 wprowadzone do domu i tam rozdzielacz. Rowy o szerokości 1,5m i długości 20-25 metrów (z tego co do tej pory wyczytałem liczy się powierzchnia)Pompa ciepła o mocy od 7 do 8 kW? Jeśli kalkulator mnie nie myli.Dom Porotherm 25, 18 cm grafit, 20 cm posadzka i 25 cm wełna dach. Okna Uw<0,7 W(mk2K)Co o tym myslicie? Wszelkie rady mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.01.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam, szukam pomocy. Planuję zrobienie DZ "tymi ręcami" i mam kilka pytań. Wg kalkulatora http://www.cieplozziemi.pl/Kalkulatoryenergii/Dob%C3%B3rpompyciep%C5%82aiwymiennikagruntowego.aspx dla powierzchni ogrzewanej 134 mkw DZ powinno mieć pow 189 mkw. Ziemia gliniasta, mokra. Woda gruntowa dość wysoko. Myślałem o obiegach 3 x 150 m PE 32 wprowadzone do domu i tam rozdzielacz. Rowy o szerokości 1,5m i długości 20-25 metrów (z tego co do tej pory wyczytałem liczy się powierzchnia) Pompa ciepła o mocy od 7 do 8 kW? Jeśli kalkulator mnie nie myli. Dom Porotherm 25, 18 cm grafit, 20 cm posadzka i 25 cm wełna dach. Okna Uw<0,7 W(mk2K) Co o tym myslicie? Wszelkie rady mile widziane Jedni zadowalają się kalkulatorem, inni robią OZC. Jeśli wybierzesz PC 8kW: Przyjmując ostrożnie 25W/m2, wychodzi powierzchnia czynna kolektora 240m2 (chłodnicza 6kW) Spiralny, 4 rowy 24m x 1,5m 4 sekcje po 150m PE32 Przepływ 1,72m3/h (delta 3*C, chłodnicza 6kW) Opory ok. 3,6kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobromil 26.01.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam wszystkich.Dziś skończyłem czytanie tego forum i mam pytanie jak pompa ciepła się sprawdzi w instalacji z kaloryferami .mój dom to 130 m2 połowa to podłogówka odstęp rurek 20 cm.grubo(12cm) zalanych betonem .Według stronki "http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12hg"zapotraebowanie na ciepło to max 5kwgrund pod DZ mam idealny (mokra glina) w wigilię dokonał żywota kocioł CO i teraz ogrzewam kominkiem z PW nia chciał bym kupować jakiegoś ecogrocha ale boję się czy pompa nie wydrenuje mi portfela bo wiadomo że z kalafiorami to COP rewelacyjny nie będzie i drogą taryfą trzeba się będzie podpieraćpoproszę o sugestie czy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.01.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Witam wszystkich.Dziś skończyłem czytanie tego forum i mam pytanie jak pompa ciepła się sprawdzi w instalacji z kaloryferami .mój dom to 130 m2 połowa to podłogówka odstęp rurek 20 cm.grubo(12cm) zalanych betonem .Według stronki "http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12hg"zapotraebowanie na ciepło to max 5kw grund pod DZ mam idealny (mokra glina) w wigilię dokonał żywota kocioł CO i teraz ogrzewam kominkiem z PW nia chciał bym kupować jakiegoś ecogrocha ale boję się czy pompa nie wydrenuje mi portfela bo wiadomo że z kalafiorami to COP rewelacyjny nie będzie i drogą taryfą trzeba się będzie podpierać poproszę o sugestie czy to ma sens Są nakładki na grzejniki, na przykład: http://ecogadget.pl/pl/wentylator-grzejnikowy-do-przemieszczania-strumienia-cieplego-powietrza-radiator-booster.html Wystarczyłby też 1-2 wentylatorki komputerowe i zapał do majsterkowania jak u Adama Słodowego A poza tym - zależy jak masz układ CO połączony. Można by potraktować podłogówkę jako bufor, z którego zasilane by były non stop grzejniki z wentylatorami. To zależy jakiej wielkości są te grzejniki, jakiej temperatury wymagają, jaka jest temperatura podłogówki. Nie napisałeś tych informacji, a ułatwiłyby sprawę. Całość byłaby zasilana pompą ciepła 6-7kW. Z czego 5kW, jak piszesz, na CO i 1-2 kW na ciepłą wodę użytkową. Grzanie na podstawie termostatu pokojowego. Kolektor gruntowy to na przykład 2 wykopy po 25mb, w każdym z nich zwój rury PE40 o długości 150mb. Wykopy w odległości około 4 metrów, więc potrzebujesz pas działki ok. 8 x 25 m. Razem 300mb rury, do zalania potrzebujesz 75l glikolu lub alkoholu etylowego (reszta to woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobromil 27.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Dzięki za zainteresowanie moim problemem moja instalacja co jest trochę niestandardowa żeby pominąć zawór mieszający i sterowanie nim ciepła woda z pieca szła do rozdzielacza i na 4 kalafiory potem wracała mieszała się w kolejnym rozdzielaczu i dalej na 4 podłogówki potem znowu rozdzielacz i do pieca Mimo długiego i skomplikowanego obiegu pompa 60 W dawała radę i tak jak sugerowałeś to podłoga trochę robiła za bufor (temp ok 27-30 C mierzona termometrem pokojowym leżącym na niej) .Po małej przeróbce mogę wszystko podłączyć równolegle i doregulować przepływy zaworkami Kalafiory mam trochę (OK 50%) przewymiarowane Te nawiewy to fajna sprawa i nie trudno zrobić ciekawe o ile podnoszą wydajność kalafiora?Trochę się obawiam czy ta pompa 7 kW nie będzie trochę za mała .Za dużej też nie mogę bo nie mam prądu 3 fazowego ale na szczęście instalację mam nową od samego słupa.Tak na marginesie dodam że ściany (50 cm cegła pełna) mego domu mają 200 lat reszta wyremontowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.01.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Ale do dobrania PC i zużycia pokuś się o zrobienie OZC -- to tylko 150-300zł (u audytora), a będziesz miał bardziej realne wyliczenia niż z "kalkulatora internetowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.01.2016 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Witam wszystkich.Dziś skończyłem czytanie tego forum i mam pytanie jak pompa ciepła się sprawdzi w instalacji z kaloryferami .mój dom to 130 m2 połowa to podłogówka odstęp rurek 20 cm.grubo(12cm) zalanych betonem. Ma sens, o wiele większy niż wegiel. Ja mam dół w podłogówce, górę w grzejnikach i da się przeżyć jeśli jest sporo otwartych przestrzeni. Jeśli wszystko się pozamyka, to tam gdzie są grzejniki będzie chłodniej jeśli będą dłuższe przerwy w ogrzewaniu tzn. będziesz chciał grzać tylko w taniej taryfie. Wykresy temperatur podłogówki i grzejników możesz na bieżąco oglądać na http://pompaciepla24.com/Dom_i_pompa_ciepa_leaf.html a na http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=15 możesz sprawdzić zużycie prądu i parę innych wykresów. Rozwiązaniem komfortowym jest zastosowanie 2 obiegówek odddzielnie dla podłogówki i grzejników oraz 2 termostatów dla obu stref. Normalnie włączasz ogrzewanie obu stref, ale jeśli w strefie podłogówkowej będzie za ciepło, to termostat ją wyłącza - wtedy grzejniki szybko osiągną wyższą temperaturę i lepiej zagrzeją strefę grzejnikową. Tak samo można sterować w drogiej taryfie: w taniej obie strefy, w drogiej jeśli trzeba to tylko grzejniki. Podłogówka jako bufor dla grzejników się nie sprawdza, bo trudno jest ogrzewać grzejnikami przy temperaturze zasilania np. 25*. Czasem mi się zwiesza sterowanie obiegówkami i pracują non-stop, aż nie zauważę, stąd wiem jakie są efekty. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.01.2016 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 .Tak na marginesie dodam że ściany (50 cm cegła pełna) mego domu mają 200 lat reszta wyremontowana Fajne ściany, dadzą dobrą akumulację, ale co z izolacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.01.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Rozwiązaniem komfortowym jest zastosowanie 2 obiegówek odddzielnie dla podłogówki i grzejników oraz 2 termostatów dla obu stref. Normalnie włączasz ogrzewanie obu stref, ale jeśli w strefie podłogówkowej będzie za ciepło, to termostat ją wyłącza - wtedy grzejniki szybko osiągną wyższą temperaturę i lepiej zagrzeją strefę grzejnikową. Tak samo można sterować w drogiej taryfie: w taniej obie strefy, w drogiej jeśli trzeba to tylko grzejniki. Podłogówka jako bufor dla grzejników się nie sprawdza, bo trudno jest ogrzewać grzejnikami przy temperaturze zasilania np. 25*. Czasem mi się zwiesza sterowanie obiegówkami i pracują non-stop, aż nie zauważę, stąd wiem jakie są efekty. Same grzejniki na pewno nie dadzą rady na zasilaniu 25'C, ale z wymuszonym przez wentylatory obiegiem może prędzej. Zależy jakiej wielkości są i jakie zapotrzebowanie na ciepło poszczególnych pomieszczeń. Czyli - przydałoby się określić dokładniej, ile ciepła potrzeba. Można samemu policzyć każdy pokój i cały dom, a można dać zrobić takie wyliczenia. To najprostszy i najlepszy sposób. Są też darmowe programy do OZC, jak i dokładniejsze kalkulatory internetowe. A grzejniki jakie masz? Konwektory? O ile takie nakładki zwiększają moc to nie wiem - to zależy głównie od przepływu powietrza. W ogóle moc grzejnika rośnie w zależności od przepływu powietrza. Ja bym zamontował 2 lub 3 wentylatorki komputerowe wolnoobrotowe 92mm 12V, po 2 W każdy. Do tego jakby była duża różnica temperatury w strefie z podłogówką a strefą z grzejnikami, to bym wyłączył kilka pętli podłogówki, tak żeby podnieść temperaturę podłogówki do np. 30'C. Wtedy można by grzać tylko w taniej taryfie i bez dodatkowego bufora. No i z jedną pompką obiegową. Tylko - musisz dokładniej określić zapotrzebowanie na ciepło, żeby potem nie przepłacić albo nie narzekać że nie starcza mocy. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.01.2016 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A grzejniki jakie masz? Konwektory? Mam zwykłe 2 panelowe, CV22, wszystkie w rozmiarze 50x110, wiec niespecjalnie wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts