Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Około 5 zł za m. Jest jeszcze takie cudo jak pługoukładacz i to już praktycznie w ogóle prawie bezinwazyjnie robi DZ. Tyle tylko że wszystko co widzę to do 1,2 głębokości.

O kurcze, rzeczywiście -- tu chyba właśnie DZ komuś robią ->

Tylko trzeba mieć trochę miejsca żeby coś takiego wjechało. Inna sprawa, że tam chyba parę punktów łamania ma ta maszyna. Może ktoś się pokusi zadzwonić do autora filmu i zapytać skąd jest i ile sobie liczy za przytaszczenie takiego sprzętu...

Dobra, sam zadzwoniłem. Temat do kosza. :( Nie ma łańcuchowych kopiących głębiej jak na 160, większość grzebie na 130. Są melioracyjne na 220, ale to potężny sprzęt gąsienicowy, do kopania na polu się nada, ale nie na małej działce (ogrodzonej). Eh... a miało być tak pięknie. :(

Trzeba wrócić do spiralki. :p

Edytowane przez Myjk

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będę miała pompę gruntową 8 kW. Ile może wynieść mnie samodzielne wykonanie kolektora poziomego? Czy możecie to policzyć z grubsza?

Bo ja to widzę tak.

- rura

Nie wiem ile metrów rury szacować, grunt powiedzmy przeciętny. 200 mb? 200 * 2 zł/mb = 400 zł.

- koparka

1 dzień pracy, 2 dni? Nawet jak 2 dni, to przy 80 zł/h da ok. 80*20 h = 1600 zł

- robocizna dla pomagiera: 200 zł

----

razem: 400+1600+200=2200 zł

Czy coś pominęłam?

Druga sprawa. Pompę będzie instalować lokalna firma. Czy mogą psioczyć, że kolektor poziomy robiony jest samodzielnie? Czy wystarczy odbiór kierbuda? Czy nie wpłynie to na gwarancję pompy ciepła?

Zależy jaki wymiennik. U mnie dla przeciętnego gruntu (znaczy taki założyłem), tj. 20W/m2 wyszło przy 10kW pompie 500m2 wymiennika spiralnego, to jest 4 (może 5) x 200mb rury. Z tym, że ja mam strasznie długie dobiegi, bo kotłownia jest po drugiej stronie budynku. To musisz przemnożyć u siebie co najmniej x3 za rurę. Policz jeszcze glikol do wypełnienia. Firma nie powinny się ciskać że się samemu robiło wymiennik.

Jedną rolką rury tego nie opękasz. Musisz liczyć minimum 3 do 4 rolek wiec ich koszt to w okolicach 1,2 do 1,6 K a nie 0,4. No i oczywiście jak pisał Myjk glikol około 300l jak dobrze policzyłem a to może być około 2 - 3 K. Czyli razem 5 -6 K Edytowane przez plusfoto

Dziękuję Wam za rady.

Czyli:

- rura 1600 zł

- glikol 2500 zł

- rozdzielacz 1000 zł

- koparka + pomocnik 1800 zł

======

razem ok. 7000 zł

Firma mówi mi o koszcie 18000 zł. Zatem już wiem gdzie ich zarobek...

Do 400m rury fi 32 powinno wejść 320 litrów glikolu, za który powinno się zapłacić około 1500zł.

Myślę że w 5000-6000zł powinno samemu się zmieścić.

Do 400m rury fi 32 powinno wejść 320 litrów glikolu, za który powinno się zapłacić około 1500zł.

Myślę że w 5000-6000zł powinno samemu się zmieścić.

4x200mb PE32, glikol, studzienka z pokrywą, rozdzielacz, koparka plus wszystkie inne drobne pierdoła potrzebne do zrobienia kompletnego DZ to koszt w granicach 7-8 tys

Oczywiście rozłożenie rurek, poskładanie wszystkiego do kupy,zalanie płynem itp jest we własnym zakresie lub zapłacenie komuś za taką usługę...

Edytowane przez jasiek71

No więc jeszcze lepiej. Za glikol powinno wyjść około 1000zł a nie 2500.

Liwko bez przesady - 210 l propylenowego to ~1500 a etylenowego ~1200 a przy 3 pętlach będzie mu potrzeba ponad 300. Chyba że tak jak mówię chodzi o odwierty a nie o kolektor poziomy bo przy poziomym to z taką ceną jeszcze się nie spotkałem.

Może głupio to zabrzmi, ale muszę faktycznie doprecyzować w firmie o jaki kolektor chodziło. Nie zmienia to faktu, że podane przez Was ceny są dużo atrakcyjniejsze niż wycena firmy.

Obawiam się jednak, że później może być spychologia firmy montującej pompę ciepła gdyby coś nie było halo - że ktoś skopał kolektor i pompa np. nie będzie teraz pracować jak mogłaby.

Inna sprawa, że wiedzę na temat zakopania kolektora też trzeba mieć. Chyba zainteresuję męża wątkiem, który podał @Liwko :-)

Edytowane przez Markota

z tego co się orientuję, to niestety wspomniana spychologia jest dość częstym zjawiskiem i to jak zapewne wszyscy wiedzą w całej branży budowlanej.. rozwiązanie jest proste - idziesz kupić pompę ciepła do producenta, który ci ją zamuntuję i udzieli na to gwarancji, a w razie potrzeby zapewnie serwis