Soczek1212 04.05.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Trochę to trwało ale w końcu dostałe coś ala OZC. Możecie rzucić fachowym okiem na tą dość ubogą tabelkę? A tak przy okazji to kolektor zmniejszył sie jakiś cudem z 800 na 500m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Z tych obliczen wynika, ze masz nieduzy cieply domek o zapotrzebowaniu pewnie w granicach 11 GWh/rok. Czego sie spodziewales? Kolektor dobiera sie do zapotrzebowania na cieplo, a to nie jest wysokie. Ja bym tam nie narzekal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 04.05.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Pyxis ja nie narzekam tylko trochę trwało zanim dostałem te obliczenia i akurat kolektor się wcześniej zmniejszał i powiększał według humoru pani od OZC. Dlatego wole to skonsultować. ale dzięki za wypowiedz. Edytowane 4 Maja 2017 przez Soczek1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 A ten kolektor dla tkiego zapotrzebowania i tak jest duzy. No chyba, ze to jakas pustynia jest. BTW: Popraw sobie linke w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 05.05.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Pyxis Pustyni nie mam, tylko zwietrzelinę gliniastą (kiedyś o tym pisałem). Skoro mam przewymiarowany kolektor to może i pompa 8,5kW jest przesadzona? Stopka poprawiona, dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.05.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Hehe... no bez watpienia pompa 8,5kW bedziesz mogl nie wychodzic poza tani prad, co wg mnie jest zaleta. Tylko pewnie tez kolektor zostal "dopasowany" do mocy pompy, a nie do zapotrzebowania domu. To jest na szczecie "bledem" w dobra strone, tylko warto, zebys wiedzial, ze on jest przewymiarowany. Nie ma go sensu jeszcse powiekszac, a nawet urwanie paru metrow w razie czego nic mu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 05.05.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dzięki Pyxis. Własnie takiej odp. oczekiwałem:D Generalnie mam idealne miejsce na działce pod 3 pętle o łącznej powierzchni około 600m więc powinno to pięknie działać. Co do pompy to może przyjęła 3kW na CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.05.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Moze. Dasz rurki w podlodze w miare gesto, to ta pompa bedzie sie z taka moca bardzo ladnie sprawowoala. DZ zrob na tych 3 petlach. Tutaj wiecej zazwyczaj oznacza lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.05.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Zakupiłem betonową studzienkę pod rozdzielacz kolektora. Niestety z pośpiechu nie dogadałem się przy zakupie i dowieźli mi setkę ale po zewnętrznej krawędzi, czyli wewnątrz 80. :/ Nie za małe to będzie pod rozdzielacz 3-4 pętle PE 32 (ew. 2x40)? Czy wymienić na większą? Uszczelnialiście dno studzienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.05.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Moze byc ciasno, chyba, ze masz jakiegos wprawnego w hydraulice 6ciolatka, to Ci to w tej mniejszej tez posklada. Uszczelniali dno? W jakim celu? Na dno mam u siebie wsypany piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.05.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 No to i ja mam parę pytań, jakbyście się Waszmościowie pochylili i pomogli... 1. A jak powinna być wewnętrzna średnica ? 100, 120 cm? Czym to zasklepić od góry najlepiej? 2. Da radę (np. przy 120 cm) wpierniczyć rozdzielacz razem z zaworami do wody? - jak już robić wykopki to może warto studnię wykorzystać podwójnie; raz na wodę do budowy; dwa jako miejsce na rozdzielacz do DZ PC - jakieś za?, jakieś przeciw? 3. Kiedy najlepiej robić wykopki pod DZ? - jak sadysta, czyli jako pierwsze, a potem fundamenty (tradycyjne)?; - a może jak będą ławy, ażeby ładnie zabudować bloczkami fundamentowymi (potem bez kucia); - a może jak będą ściany fundamentowe lub w ogóle SSO? - macie jakieś przemyślenia po swojej robocie? Mam jeszcze parę innych pytań, ale to pomalutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.05.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 No to i ja mam parę pytań, jakbyście się Waszmościowie pochylili i pomogli... 1. A jak powinna być wewnętrzna średnica ? 100, 120 cm? Czym to zasklepić od góry najlepiej? 2. Da radę (np. przy 120 cm) wpierniczyć rozdzielacz razem z zaworami do wody? - jak już robić wykopki to może warto studnię wykorzystać podwójnie; raz na wodę do budowy; dwa jako miejsce na rozdzielacz do DZ PC - jakieś za?, jakieś przeciw? 3. Kiedy najlepiej robić wykopki pod DZ? - jak sadysta, czyli jako pierwsze, a potem fundamenty (tradycyjne)?; - a może jak będą ławy, ażeby ładnie zabudować bloczkami fundamentowymi (potem bez kucia); - a może jak będą ściany fundamentowe lub w ogóle SSO? - macie jakieś przemyślenia po swojej robocie? Mam jeszcze parę innych pytań, ale to pomalutku... 1. Najlepiej w ogóle nie robić. jak się nie da inaczej, to może lepiej wymurować "piwniczkę" na rozdzielacz z bloczków? Na pewno będzie bardziej ustawna. Mi się udało zrobić taką piwniczkę pod tarasem. 2 . Dla chcącego, to nie problem, tylko raczej to będzie nie rozdzielacz, a zawór do wody (jeden). 3. Im szybciej tym łatwiej, oraz w perspektywie zagospodarowania podwórka/ogrodu lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.05.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 A ja się cały czas powtarzam że studzienka to samo zło Nie potrafię zrozumieć co Was do tego ciągnie, tym bardziej na takim etapie że jeszcze fundamentów nie ma... Wytłumaczcie mi to? Przecież to niepotrzebny koszt dodatkowy, kłopot przy ewentualnym wycieku (jak będzie to na pewno w duże mrozy - już skuwałem lód...), no i zbędny klamot w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.05.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Pshaw, białe twarze, do studzienki to mi wcale nie tęskno. Ale tak dumam, dumam i dumam (trochę dużo tego dumania....). pierwsze primo: albo studzienka na wodę dla potrzeb budowy albo mauser drugie primo: jak studzienka to....no samo się nasuwa coby zrobić jedno z drugim (jeden koszt, jeden pierun, jedna rozpierducha) trzecie primo: trza mi 10 kW mocy szczytowej by HCT Proline by Wi....cie kto... a u mnie piasek, ten raczej żółty, wody brak, gliny brak, działka jest: ergo tak se myślę, że minimum 4 x 200 m PE 40 (dobrze myślę???) czwarte primo: patrząc na trzecie primo, do domu trza wcisnąć 8 rurek fi 40...a to już trochę jest... No to kurde, co czynić, hę? I kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.05.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 "co czynić, hę? I kiedy? " Wieczorami.Przepływy w tym sobie policz.Litry na minutę, litry na cm2 powierzchni rury...Potem usiądź i pomyśl. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.05.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 ergo tak se myślę, że minimum 4 x 200 m PE 40 (dobrze myślę???) czwarte primo: patrząc na trzecie primo, do domu trza wcisnąć 8 rurek fi 40...a to już trochę jest... No to kurde, co czynić, hę? I kiedy? 8xfi 40 to żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.05.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 To się nie liczy, Ty masz piwnicę...http://emotikona.pl/emotikony/pic/oczko.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.05.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Zazdrościsz? TEŻ sobie wykop! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.05.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Pewnie, że zazdroszczę. Piwnica to fajna rzecz. A przepływy to niech Wihi liczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.05.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 To się nie liczy, Ty masz piwnicę...http://emotikona.pl/emotikony/pic/oczko.gif nawet gdyby ta piwnica nie wyszła u mnie naturalnie (działka ze znacznym spadkiem) to gdybym budował drugi raz na płaskiej działce, to też byłaby piwnica. Nie wyobrażam sobie nie mieć piwnicy, ot co. No ale to ja...w dzisiejszych czasach piwnice są passe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts