ProStaś 06.07.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Kolektor zakopany. Jakby ktoś chciał poczytać i pooglądać zdjęcia to tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338812-Sta%C5%9Bdziennik&p=7496146&viewfull=1#post7496146 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 13.07.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Pomoże ktoś z tym miejscem na kolektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 27.07.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) dzialka wyglada jak w zalaczniku, dorzucilem wymiary, w gornym/prawym rogu mam pokazana wiate. Na szaro zaznaczylem linie zabudowy (4m po bokach, 6 od wjazdu i od poludnia) http://i67.tinypic.com/24ch2j6.jpg Jeżeli piasek a wody na 2 m nie ma to może być ciężko. Napisz jak od środka kolektora patrząc, wyglądają działki pod kątem zadrzewienia od 3 stron oprócz północy. Jak za kilka lat będzie cień to kolektor będzie działał słabo. Niby już po gwarancji więc nie jeden powie że że ok, ale wcale tak nie będzie. Edytowane 27 Lipca 2017 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 31.07.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 W związku z tym, że kolektor poziomy mam już położony i niedługo firma przyjeżdża podłączać pompę, potrzebuję zakupić glikol propylenowy.Możecie się wypowiedzieć na temat tego produktu:http://allegro.pl/glikol-koncentrat-plyn-solarny-c-o-80-c-20l-i6047559361.html Wychodzi tanio i zastanawiam się czy to nie jest jakaś podróbka:) Na potrzeby pompy gruntowej z kolektorem poziomym można ten płyn rozcieńczyć w stosunku:1l płynu - 2l wody. Wtedy uzyskam roztwór do ok - 20 stopni, co jest jak najbardziej ok. Dodatkowo czytałem, że nie można przesadzić ze zbyt dużym stężeniem, ponieważ to woda najlepiej przewodzi ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 02.08.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 W związku z tym, że kolektor poziomy mam już położony i niedługo firma przyjeżdża podłączać pompę, potrzebuję zakupić glikol propylenowy.Możecie się wypowiedzieć na temat tego produktu: http://allegro.pl/glikol-koncentrat-plyn-solarny-c-o-80-c-20l-i6047559361.html Wychodzi tanio i zastanawiam się czy to nie jest jakaś podróbka:) Na potrzeby pompy gruntowej z kolektorem poziomym można ten płyn rozcieńczyć w stosunku: 1l płynu - 2l wody. Wtedy uzyskam roztwór do ok - 20 stopni, co jest jak najbardziej ok. Dodatkowo czytałem, że nie można przesadzić ze zbyt dużym stężeniem, ponieważ to woda najlepiej przewodzi ciepło. Podbiję swojego posta sprzed kilku dni. Cena niewysoko bo ten płyn jest na bazie glikolu Monoetylenowego. Z tego co czytałem to jest on faktycznie tańszy od glikolu propylenowego, ale także duż bardziej trujący. Z drugiej strony piszą, że w instalacjach pomp ciepła i solarnych stosuje się go nawet częściej niż propylenowy. Poniżej cytat ze znalezionego źródła: "Pomimo dużej popularności obu rodzajów glikolu, częściej spotyka się glikol etylenowy. Jest to spowodowane niższą wartością lepkości w porównaniu do glikolu propylenowego, niższymi kosztami, a zbliżonym ciepłem właściwym odpowiedzialnym za efektywność transportu energii. Jednak jest to substancja toksyczna. Glikol propylenowy w tym przypadku charakteryzuje się znacznie mniejszą toksycznością. Z tego względu stosowany jest w przemyśle spożywczym oraz w miejscach, gdzie potencjalny wyciek mógłby mieć kontakt z napojami lub żywnością." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 04.08.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Podbiję swojego posta sprzed kilku dni. Cena niewysoko bo ten płyn jest na bazie glikolu Monoetylenowego. Z tego co czytałem to jest on faktycznie tańszy od glikolu propylenowego, ale także duż bardziej trujący. Z drugiej strony piszą, że w instalacjach pomp ciepła i solarnych stosuje się go nawet częściej niż propylenowy. Poniżej cytat ze znalezionego źródła: "Pomimo dużej popularności obu rodzajów glikolu, częściej spotyka się glikol etylenowy. Jest to spowodowane niższą wartością lepkości w porównaniu do glikolu propylenowego, niższymi kosztami, a zbliżonym ciepłem właściwym odpowiedzialnym za efektywność transportu energii. Jednak jest to substancja toksyczna. Glikol propylenowy w tym przypadku charakteryzuje się znacznie mniejszą toksycznością. Z tego względu stosowany jest w przemyśle spożywczym oraz w miejscach, gdzie potencjalny wyciek mógłby mieć kontakt z napojami lub żywnością." Niestety to źródło jest jeszcze niższej klasy niż Wikipedia, którą piszą sami użytkownicy. Próbują być mądrzy na każdy temat i piszą bzdury. Nie jest toksyczny. Przecież to wynika nawet z postu powyższego. Skoro może się dostać do żywności.... ..w przemyśle spożywczym stosuje się go jako konserwant lub emulgator, jak również jest składnikiem barwników i aromatów. Znajdziemy go pod symbolem E1520. Bardzo często występuje również w produktach farmaceutycznych. Jest on neutralny pod względem działania farmakologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 05.08.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Niestety to źródło jest jeszcze niższej klasy niż Wikipedia, którą piszą sami użytkownicy. Próbują być mądrzy na każdy temat i piszą bzdury. Nie jest toksyczny. Przecież to wynika nawet z postu powyższego. Skoro może się dostać do żywności.... ..w przemyśle spożywczym stosuje się go jako konserwant lub emulgator, jak również jest składnikiem barwników i aromatów. Znajdziemy go pod symbolem E1520. Bardzo często występuje również w produktach farmaceutycznych. Jest on neutralny pod względem działania farmakologicznego. Glikol propylenowy nie jest szkodliwy, ale etylenowy już tak. Dlatego zastanawiam się czy można go bez problemu zastosować do zalania mojego kolektora poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.08.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Zalać go możesz nawet mazutem czy samogonem.To TWOJE jest!Do tego, jak umiesz zalewać - bez problemu.Innym problemem jest - CZYM chcesz go zalać.Propylenowy jest bezpieczniejszy, ale droższy.Wybierz ! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.08.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 W PL nie ma nakazu stosowania konkretnego specyfiku, nie ma też zakazu stosowania glikolu etylenowego. Dodałbym tylko słowo JESZCZE. Za obecnych rządów możemy się spodziewać zupełnie irracjonalnych działań, jeśli tylko niewysokiemu (celowo z małej bukwy) coś "szczeli" do chorego łeba.... Glikol propylenowy ma nieco gorsze właściwości ogólne pod kątem przekazywania ciepła i jest droższy, etylenowy na pewien czas zatruje najbliższe otoczenie w razie awarii, ale bądźmy obiektywni, samoistne awarie przy dobrym wykonaniu dolnego źródła się praktycznie nie zdarzają. U mnie na przykład od ponad 15 lat się nie zdarzyło nigdy żeby SAMA pękła rura w ziemi. Zdarzają się nieudane odwierty ale to najpierw sprawdza się wodą! Nie do końca zgodzę się z tutejszym guru Adamem Zawsze Dowcipnym, to nie jest Twoje! To znaczy rura pod Twoją działką jest Twoja, trudno się nie zgodzić. Ale skutki wycieku nie zostają pod Twoim obrysem ogrodzenia tylko migrują do sąsiadów. Jak palisz PETy od napojów w "piecu" to najbardziej odczuwają to sąsiedzi. Podsumowując, jeśli wszystko masz zrobione profesjonalnie to można nez obaw zalać wersją tańszą o lepszych parametrach. Jeśli "rzeźbiarstwo ludowe" uprawiałeś, typu złączki skręcane pod ziemią, wtedy koniecznie propylenowy. W obu przypadkach nie dawaj zbyt dużego stężenia, im więcej glikolu w mieszaninie tym gorzej dla efektywności (niektórzy dają roztwór do minus 20*C ale to gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 10.08.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Zawsze jest coś za coś Tutaj znajdziesz informacje czym napełnić dolne zródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 12.08.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 To mnie zmartwiłeś. Jak w takim razie wygląda sprawa konserwacji i monitoring dolnego? Jakie koszty? Czy etanol jest rozwiązaniem? Gość z Nibe mi to proponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.08.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 W PL nie ma nakazu stosowania konkretnego specyfiku, nie ma też zakazu stosowania glikolu etylenowego. Dodałbym tylko słowo JESZCZE. Za obecnych rządów możemy się spodziewać zupełnie irracjonalnych działań, jeśli tylko niewysokiemu (celowo z małej bukwy) coś "szczeli" do chorego łeba.... Glikol propylenowy ma nieco gorsze właściwości ogólne pod kątem przekazywania ciepła i jest droższy, etylenowy na pewien czas zatruje najbliższe otoczenie w razie awarii, ale bądźmy obiektywni, samoistne awarie przy dobrym wykonaniu dolnego źródła się praktycznie nie zdarzają. U mnie na przykład od ponad 15 lat się nie zdarzyło nigdy żeby SAMA pękła rura w ziemi. Zdarzają się nieudane odwierty ale to najpierw sprawdza się wodą! Nie do końca zgodzę się z tutejszym guru Adamem Zawsze Dowcipnym, to nie jest Twoje! To znaczy rura pod Twoją działką jest Twoja, trudno się nie zgodzić. Ale skutki wycieku nie zostają pod Twoim obrysem ogrodzenia tylko migrują do sąsiadów. Jak palisz PETy od napojów w "piecu" to najbardziej odczuwają to sąsiedzi. Podsumowując, jeśli wszystko masz zrobione profesjonalnie to można nez obaw zalać wersją tańszą o lepszych parametrach. Jeśli "rzeźbiarstwo ludowe" uprawiałeś, typu złączki skręcane pod ziemią, wtedy koniecznie propylenowy. W obu przypadkach nie dawaj zbyt dużego stężenia, im więcej glikolu w mieszaninie tym gorzej dla efektywności (niektórzy dają roztwór do minus 20*C ale to gruba przesada. Kupiłem glikol etylenowy koncentrat do - 80 C. Zrobię roztwór z wodą 1:2 i uzyskam docelowo płyn do - 20C i będzie dobrze. Dzwoniłem do firmy która mi będzie montować pompę i przedstawiciel mówił, że częściej robią na glikolu etylenowym. Ma trochę lepsze właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.08.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 po co aż do -20C ???wiesz jakie bywają najniższe temperatury na DZ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.08.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 A ile wychodzi na wymienniku? Chyba chodzi o to, żeby tam nic nie krystalizowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.08.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 nie ma potrzeby do -20...-12/-15 tak się dobiera...https://www.hewalex.pl/porady-i-wiedza/pompy-ciepla/plyn-w-instalacji-dolnego-zrodla-pompy-ciepla.htmlo lepkości i gęstości glikolu już ktoś chyba wcześniej wspominał...nie znam nikogo, kto by jechał na koniec okresu grzewczego na takim minusie, żeby była taka konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 13.08.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 nie ma potrzeby do -20...-12/-15 tak się dobiera... https://www.hewalex.pl/porady-i-wiedza/pompy-ciepla/plyn-w-instalacji-dolnego-zrodla-pompy-ciepla.html o lepkości i gęstości glikolu już ktoś chyba wcześniej wspominał... nie znam nikogo, kto by jechał na koniec okresu grzewczego na takim minusie, żeby była taka konieczność Dobrze, że piszesz bo mi jednak wyjdzie trochę powyżej - 20C, a chciałem jeszcze dodatkowo zamówić 20l koncentratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.08.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Dobrze, że piszesz bo mi jednak wyjdzie trochę powyżej - 20C, a chciałem jeszcze dodatkowo zamówić 20l koncentratu. Ja tracę wiarę w sens pisania tutaj czegokolwiek jak ciągle się okazuje że najbardziej zainteresowani czytają co trzecie zdanie.... Albo tylko co trzecie zdanie potrafią zrozumieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.08.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 A, bo to nie forum dla fachowców a dla dyletantów.Fachowcy czytający uważnie to oni będą przy budowie tego TRZECIEGO domu...Spoko!Tacy też tu się trafiają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 13.08.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Ja tracę wiarę w sens pisania tutaj czegokolwiek jak ciągle się okazuje że najbardziej zainteresowani czytają co trzecie zdanie.... Albo tylko co trzecie zdanie potrafią zrozumieć... Mógłbyś to wyjaśnić bo mam wrażenie, że źle mnie zrozumiałeś. Co nie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 20.08.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) pod rurę pe40. Zastanawia mnie, dlaczego używać tak dużych średnic? Dla 100mb rury, przyjmując opór 1.5 mWS , dla PE40 mamy przepływ 0.9l/s , co dla delty 4K, daje 12.9kW mocy. Dla PE32 odpowiednio 3.4kW, a dla PE25 1.4kW. Jako że większość prezentowanych w wątku DZ ma zapotrzebowanie na kilka kW, oraz kilkaset metrów długości rury, wydaje się że wystarczyłyby PE25 na styk, a PE32 z dużym zapasem, po co PE40? Edytowane 21 Września 2017 przez matkor kilkaset _metrów_ długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts