JTKirk 15.10.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 wszyscy w tym wątku piszą o spiralnych i takie wykonują... nie wszyscy to "prehistoria", ale jak ja byłem na tym etapie, to wtedy spiralne proponowało się tylko tym, co nie potrafili zmieścić normalnego poziomego Mam przewymiarowane DZ - stabilne temperatury DZ - pod koniec okresu grzewczego, najniższa zanotowana przez te lata temperatura DZ to 1,8C 4 pętle PE40, po około (średnio) 137mb każda, pętle bezpośrednio wprowadzone do budynku.Między zasilaniem a powrotem jest 1m. Przy wykonywaniu 1 z pętli drastycznie pogorszył się grunt, spanikowałem i zrobiłem jeszcze jedną nieplanowaną pętlę (tę czwartą) - tutaj odległości są trochę mniejsze, bo już miejsca nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.10.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 (edytowane) "jeśli wymienniki spiralne to takie bee, to dlaczego nie przestrzegasz wszystkich przed ich wykonywaniem, wszyscy w tym wątku piszą o spiralnych i takie wykonują... " Uważasz, ze jak ktoś napalił się na spiralny, który wszyscy robią, to posłucha, ze da się lepiej?Długo można ludziom tłumaczyć, że ceramika na ściany to przeżytek, relikt i namiastka.- I tak budują z ceramiki.Tu masz wymiennik spiralny...http://www.apioengineering.pl/thumbs-crop/w470h388q95/img/categories/638b5d34ad83905c52a6d0a3c08719d0.jpgOpisz co w nim jest dobrego...Albo w tym. Też spiralny...https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Pond_Loop_Being_Sunk.jpg/800px-Pond_Loop_Being_Sunk.jpg Słyszałeś, że radzić można tylko mądremu księciu? Adam M. Edytowane 15 Października 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 16.10.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Mam przewymiarowane DZ - stabilne temperatury DZ - pod koniec okresu grzewczego, najniższa zanotowana przez te lata temperatura DZ to 1,8C 4 pętle PE40, po około (średnio) 137mb każda, pętle bezpośrednio wprowadzone do budynku. (...) A podaj jeszcze: jaki układ rur w tych pętlach. Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło domu. I jaki grunt wokół rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.10.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 A podaj jeszcze: jaki układ rur w tych pętlach. Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło domu. I jaki grunt wokół rur? rury są liniowo (o to ci chodziło?). Wyliczone projektowe obciążenie cieplne to 5,5kw, rzeczywistość w postaci kilku dni/nocy gdy było -20C w przybliżeniu potwierdziła te obliczenia. Grunt różny - większość to glina,reszta to glina z piaskiem, piasek i...pyły dymnicowe. To właśnie po wjechaniu koparką w pyły dymnicowe (była spora różnica między tym co było na mapie a tym co było w terenie - kilkadziesiąt metrów) podjąłem decyzję, żeby robić dodatkową pętlę już w "pewnym" gruncie. To pozostałość po rekultywacji terenu (część działki była kiedyś eksploatowana przez lokalną cegielnię, a potem rekultywowana) Miałem zwoje rury po 150m, te średnio 137m wyszło podczas roboty, z zachowaniem zapasów. Aha, kilka mb z każdej pętli jest dodatkowo straconych - idą razem do miejsca gdzie pętlę się rozchodzą, nie jest to 7m tylko mniej, ale dla uproszczenia można przyjąć, że każda pętla ma te 130mb powierzchni czynnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 16.10.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 (edytowane) rury są liniowo (o to ci chodziło?). Tak. Wyliczone projektowe obciążenie cieplne to 5,5kw, rzeczywistość w postaci kilku dni/nocy gdy było -20C w przybliżeniu potwierdziła te obliczenia. Grunt różny - większość to glina,reszta to glina z piaskiem, piasek i...pyły dymnicowe. (...) dla uproszczenia można przyjąć, że każda pętla ma te 130mb powierzchni czynnej. Dodając do 5.5kW 1.5kW na ciepłą wodę maksymalne zużycie masz 7kW, sumarycznie masz 520mb rury, czyli circa 13.5W na mb rury. Zakładając nawet b. zachowawczy zasięg 0.5 wokół rury (co da powierzchnie 1m² / 1mb ) daje to 13.5W z m² DZ, czyli sporo poniżej teoretycznych "osiągów" jakie padają w internecie (glina do 30W z m²). Szkoda że nie przeprowadziłeś eksperymentu że wyłączasz np dwie "gorsze" pętle i patrzymy czy faktycznie wyciąga te 27W z m² gliny A możesz podać temp w DZ w stanie zregenerowanym? Edytowane 16 Października 2017 przez matkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.10.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 W zregenerowanym? dawno nie sprawdzałem, nie wiem czy dobrze pamiętam, 17C ? (mierzone wyskalowanym termometrem, po godzinie od włączenia obiegówki DZ Tak do końca nie jestem pewien, czy jedna z tych pętli nie jest zapowietrzona jest ona znacznie wyżej niż pozostałe (działka ze spadkiem) Mogła się znowu zapowietrzyć, a że temperatury mi odpowiadają, to nie chce mi się przy tym grzebać. Nie wiem które są lepsze a które gorsze, nie ma to dla mnie jakiegoś większego znaczenia, nie chce mi się też tego liczyć. Już mi to dawno przeszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.10.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 pod obciążeniem aktualnie około 13C, jak zakręciłem 3 pętle, to wzrosła temperatura o 0,2C, ale to może nic nie znaczyć jak policzyłeś tę wydajność mojego DZ ? jak to się liczy? Na pewno tak jak napisaleś? bo nie chce mi się wierzyć, w taki skromny wynik jaki ci wyszedł, albo jest jakiś błąd w założeniach...jak dobierałem urządzenie, to liczyłem na CWU 1kw (4os) czyli w sumie 6,5kw a nie 7kw. Dla takiej wartości wyjdzie ci jeszcze niższy uzysk z gruntu..... . PC ma 7,6kw dla 0/35 i w jeden dzień gdy było -21C pracowała 22-23h. Stąd moje przekonanie, że te obliczenia są mniej więcej poprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 16.10.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 (...) PC ma 7,6kw dla 0/35 (...) Jeśli zatem przyjąć chłodniczą 5,7kW, to obciążenie wyniesie ok. 11W/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 17.10.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 jak policzyłeś tę wydajność mojego DZ ? jak to się liczy? Na pewno tak jak napisaleś? Nie liczyłem wydajności, tylko szacowałem maksymalną faktyczną moc jaka zbierasz z DZ mając b. dobre parametry DZ. bo nie chce mi się wierzyć, w taki skromny wynik jaki ci wyszedł, albo jest jakiś błąd w założeniach Wynik skromny bo masz spory zapas na DZ. Jest szansa że dało by rade z niego ogrzewać drugi taki dom jak Twój ...jak dobierałem urządzenie, to liczyłem na CWU 1kw (4os) czyli w sumie 6,5kw a nie 7kw. Dla takiej wartości wyjdzie ci jeszcze niższy uzysk z gruntu..... . PC ma 7,6kw dla 0/35 i w jeden dzień gdy było -21C pracowała 22-23h. Stąd moje przekonanie, że te obliczenia są mniej więcej poprawne I są. Masz prawidłową moc PC na potrzeby domu, zakładając że ma pracować 24/24. Tylko DZ masz większe niż to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 17.10.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 pod obciążeniem aktualnie około 13C, jak zakręciłem 3 pętle, to wzrosła temperatura o 0,2C, ale to może nic nie znaczyć jak policzyłeś tę wydajność mojego DZ ? jak to się liczy? Na pewno tak jak napisaleś? bo nie chce mi się wierzyć, w taki skromny wynik jaki ci wyszedł, albo jest jakiś błąd w założeniach...jak dobierałem urządzenie, to liczyłem na CWU 1kw (4os) czyli w sumie 6,5kw a nie 7kw. Dla takiej wartości wyjdzie ci jeszcze niższy uzysk z gruntu..... . PC ma 7,6kw dla 0/35 i w jeden dzień gdy było -21C pracowała 22-23h. Stąd moje przekonanie, że te obliczenia są mniej więcej poprawne A jakie masz to DZ? U mnie praktycznie ta sama moc pompy, ciekawe jakie będą wyniki zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.10.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 na poprzedniej stronie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 20.10.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Mam DZ 2x200m PE 40 ,rozdzielacze 6/4'' -> 1'' w piwnicy i potrzebuję połączyć je z pompą ciepła (ok. 15m).Czy wystarczy, jak dobiegi dam też PE40 ze złączkami 6/4 po stronie rozdzielacza i 5/4 po stronie pompy? Czy jednak dać PE50, choć wydaje mi się to lekką przesadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 21.10.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Czy jednak dać PE50, choć wydaje mi się to lekką przesadą. Raczej tak. Jaka moc PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 21.10.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Raczej tak. Jaka moc PC? Planuję 8kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.10.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Ludziska ja u siebie na wejściach pc o mocy 6,2 KW mam 3/4" a dojścia 1", gdzie jeszcze podczas spadku temperatury poniżej 5 stopni C część idzie na chłodnico - nagrzewnicę wentylacyjną. I grzeje nie gorzej niż u innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.10.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Jak MUSICIE to dajcie nawet 4 cale...O co chodzi?O przeniesienie mocy grzewczej?JEDNYM calem da się przenieść sporo kilowatów.Czyli... fi 32. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 21.10.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 marcin_5Ja bym użył PE40. Dla 30m PE40 i przepływu 1,72m3/h (chłodnicza 6kW, delta 3*C) wychodzi ok. 3,6kPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 22.10.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Dzięki Zigobar za konkretną odpowiedź. Też wydaje mi się, że PE40 wystarczy, chociaż obliczeń nie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.10.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Zapisałem się na dofinansowanie do pv + pc-pw.Dofinansowanie na papierze dosyć wysokie, co będzie, wyjdzie w przyszłym roku.Teraz mam pytanie.Mam mieć pv 5kwp + pc pw 6kw.Chciałem brać gruntową, ale nie dają dofinansowania, tylko pw.Moje pytanie, czy w przypadku jakieś nieprzewidywalnej awarii, istnieje możliwość jej przerobienia na gruntówkę?Oczywiście po okresie gwarancji.Założenie czysto teoretyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.10.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Rower na samochód też da się przerobić, tylko po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts