ArturWi 25.12.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Arturo, odzajączkuj się od kompleksowej usługi i od handlowych porównań z pc pw, temat brzmi: Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona. Dlatego prosiłem o ustosunkowanie się do punktów jakie wymieniłem osoby posiadające pompy gruntowe. Przy okazji Twojego postu wyjaśnij dla przyszłych czytających ten temat co rozumiemy pod pojęciem "instalacja pompy tymi ręcami" bo mam wrażenie,że większość tutaj myśli jedynie o własnoręcznie wykonanym DZ i kupnie pompy gruntowej i pompa będzie grzała 1.Cena pompy gruntowej 2.Cena instalacji,montażu,kotłowni i uruchomienia 3.Cena instalacji systemu cwu z zasobnikiem 4.Cena DZ Jeśli zależy nam na kompleksowej usłudze to : 5.Podłogówka za m2 Prosiłbym teraz o ustosunkowanie się rzetelne do w/w punktów osób mających gruntówki i podstawienie kosztów pod punkty. Jako inwestor powiem,ze zgrzewanie rur pp nie jest jakąś tam filozofią(z obserwacji tak twierdzę) ale własnej kotłowni nie oddał bym we własne ręce Edytowane 25 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Zasobnik - 2300zł. W takiej cenie proponowałbym poszukać używanego zasobnika z nierdzewki - będzie nie do zdarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 mam wrażenie,że większość tutaj myśli jedynie o własnoręcznie wykonanym DZ i kupnie pompy gruntowej i pompa będzie grzała Myślę, że nie doceniasz inteligencji czytających ten wątek... A co do wycen, to każdy musi sobie sam taką wycenę zrobić, żeby dostosować instalację do swoich potrzeb. Ja na początku wątku podałem koszty wykonania mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 W takiej cenie proponowałbym poszukać używanego zasobnika z nierdzewki - będzie nie do zdarcia. Ale jeśli nie ma używki to można takiego też kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ale jeśli nie ma używki to można takiego też kupić Tak, oczywiście, parametry są ok. To już zależy od wymagań kupującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 25.12.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Myślę, że nie doceniasz inteligencji czytających ten wątek... A co do wycen, to każdy musi sobie sam taką wycenę zrobić, żeby dostosować instalację do swoich potrzeb. Ja na początku wątku podałem koszty wykonania mojej. Tak myślisz ? Nie chcę po prostu nie domówień co ile kosztuje przy "własnej" instalacji i chciałbym czarno na białym poznać koszty "własnej" instalacji użytkowników pomp gruntowych,dlatego te punkty,żeby można było porównać porównywalne Ja np.mógłbym podać koszt samej pompy powietrznej 8kW do instalacji "własnymi ręcami" za ileś tam zł i zaręczam Ci,że byłoby to bardzo ciekawe Edytowane 25 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 25.12.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Czytam teraz , że etanol może powodować zacieranie się pomp obiegowych. Pozostanę jednak przy glikolu A obiegówki miałeś na myśli Omnigena ? miał ktoś może z nimi do czynienia ? Niestety pompka obiegowa omnigena za 120 pln to niestety chińska czyli nie dla ciebie.Wiem bo taką mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Wg mnie całościowy koszt gruntowej wychodzi przez zsumowanie czterech rzeczy: 1.Cena pompy gruntowej 2.Cena instalacji,montażu,kotłowni i uruchomienia 3.Cena instalacji systemu cwu z zasobnikiem 4.Cena DZ Jeśli zależy nam na kompleksowej usłudze to : 5.Podłogówka za m2 Wg mnie jedynie pkt.4 można wykonać własnoręcznie,reszta to koszty "obce" aczkolwiek pkt.5 na siłę można połowicznie wykonać samemu Prosiłbym teraz o ustosunkowanie się rzetelne do w/w punktów osób mających gruntówki i podstawienie kosztów pod punkty. Oczywiście zakładamy,że nie każdy użytkownik gruntówki jest hydraulikiem mającym pojęcie i sprzęt do samodzielnego majsterkowania w kotłowni 1-6k dla pompy 7kw 2- cena montażu 0 dla trochę bardziej obeznanego z elektryką i wodą 3-patrz 2 4- zostało napisane we wcześniejszych postach 5-co ma podłogówka do tematu Co do cen rurek, kabelków, patrz allegro. Sam kupowałeś elementy dla własnego domu i na allegro i w różnych innych sklepach. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Robiłem obliczenia dla własnego domu.Koszt 6k dla pompy w porównaniu do kosztów obsługi i ceny gazu, zwrot nastąpi po 5 max 6 latach.Jest o co walczyć.Jeśli chińska tyle wytrzyma, wychodzę na zero w porównaniu do gazu.Różnica to około 1000 złoty na korzyść pompy.Założenia: CO i CWU 12000kwh i cenie prądu 0,45, gazu 2,1zł.m3 po zapowiadanej obniżce. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 25.12.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) 1-6k dla pompy 7kw 2- cena montażu 0 dla trochę bardziej obeznanego z elektryką i wodą 3-patrz 2 4- zostało napisane we wcześniejszych postach 5-co ma podłogówka do tematu Co do cen rurek, kabelków, patrz allegro. Sam kupowałeś elementy dla własnego domu i na allegro i w różnych innych sklepach. Pzdr No i pozytywnie Z tym,że uwaga do pkt.1 jest to pompa made in china...nie mam nic przeciwko gruntowym chińskim ale dobrze dopowiedzieć Wniosek wysnuwam z tego taki,że koszt samej pompy gruntowej=koszcie samej pompy powietrznej,reszta to inwencja twórcza inwestora łącznie z DZ dla gruntowej bo dla powietrznej jest równy 0zł Podłogówka ma tyle do tematu,że jest nierozerwalnie związana z systemem grzewczym,można wykonać ją własnoręcznie,można zlecić Robiłem obliczenia dla własnego domu. Koszt 6k dla pompy w porównaniu do kosztów obsługi i ceny gazu, zwrot nastąpi po 5 max 6 latach. Jest o co walczyć. Jeśli chińska tyle wytrzyma, wychodzę na zero w porównaniu do gazu. Różnica to około 1000 złoty na korzyść pompy. Przy założeniu na CO i CWU 12000kwh i cenie prądu 0,45, gazu 2,1zł.m3 po zapowiadanej obniżce. Ja rozważałem u siebie takie jako system grzewczy: http://allegro.pl/hewalex-powietrzna-pompa-ciepla-pcwu-3-8-do-c-w-u-i2867143051.html http://allegro.pl/pompa-ciepla-do-wody-uzytkowej-rsj35-300-litrow-i2836373549.html A tą na poważnie: http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kwcopeland-f-vat-grzanie-chlodzenie-i2866100234.html Pierwsze w połączeniu z mocną grzałą w zasobniku a ta na "poważnie" jako samodzielne źródło ciepła. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Tak myślisz ? Nie chcę po prostu nie domówień co ile kosztuje przy "własnej" instalacji i chciałbym czarno na białym poznać koszty "własnej" instalacji użytkowników pomp gruntowych,dlatego te punkty,żeby można było porównać porównywalne Ja np.mógłbym podać koszt samej pompy powietrznej 8kW do instalacji "własnymi ręcami" za ileś tam zł i zaręczam Ci,że byłoby to bardzo ciekawe Nie wiem czy dam rade w przyszłym roku, mam w planach DZ. Podam wszystko ze szczegółami. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Artur pompy podane przez Ciebie są do CWU. Wiele razy czytałem o pomysłach na forach aby ją wpuścić do CO i szczerze mówiąc nie nadaj się nawet do domu o zapotrzebowaniu poniżej 4kW. Powody: 1. Nie służą do pracy ciągłej - sprężarki zazwyczaj lichej jakości sprężarki z najniższej półki cenowej. 2. Pompa pobiera ciepło z otoczenia co za tym idzie trzeba mieć sporo energii. Pompa niskiej jakości - czytaj tania pracuje zazwyczaj do +7 więc zima i powietrze zewnętrzne odpada... Energia z pomieszczenia która jest wykorzystywana do grzania wody jest to zazwyczaj ciepło opadowe - uboczne. Nadaje się ono do grzania wody do CWU - zbiornik na dobę a nie do pracy ciągłej ogrzewanie domu. 3. Pompy te ( szczególnie tanie chinki ) mają niskie COP i bardzo często potrafi korzystać z grzałek w wypadku za niskiej temp. powietrza zewnętrznego. Reasumując tanio - 6-9k za 8kW to tylko gruntówka nawet może być chińska a co do powietrznych jeżeli chcemy grzać dom to warto władować około 20-28k za gotową kotłownie z markową pompą Panasonic, Daikin, Atlantic, NIBE, ME czy coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 25.12.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Artur pompy podane przez Ciebie są do CWU. Wiele razy czytałem o pomysłach na forach aby ją wpuścić do CO i szczerze mówiąc nie nadaj się nawet do domu o zapotrzebowaniu poniżej 4kW. Powody: 1. Nie służą do pracy ciągłej - sprężarki zazwyczaj lichej jakości sprężarki z najniższej półki cenowej. 2. Pompa pobiera ciepło z otoczenia co za tym idzie trzeba mieć sporo energii. Pompa niskiej jakości - czytaj tania pracuje zazwyczaj do +7 więc zima i powietrze zewnętrzne odpada... Energia z pomieszczenia która jest wykorzystywana do grzania wody jest to zazwyczaj ciepło opadowe - uboczne. Nadaje się ono do grzania wody do CWU - zbiornik na dobę a nie do pracy ciągłej ogrzewanie domu. 3. Pompy te ( szczególnie tanie chinki ) mają niskie COP i bardzo często potrafi korzystać z grzałek w wypadku za niskiej temp. powietrza zewnętrznego. Reasumując tanio - 6-9k za 8kW to tylko gruntówka nawet może być chińska a co do powietrznych jeżeli chcemy grzać dom to warto władować około 20-28k za gotową kotłownie z markową pompą Panasonic, Daikin, Atlantic, NIBE, ME czy coś podobnego Dlatego też odpuściłem temat tanich pomp do cwu jako wpomaganie systemu grzewczego,pomimo niskiego obciążenia cieplnego domu chociaż uważam,że jest godny rozpatrzenia Chociaż uważam,że taki pomysł jest warty rozpatrzenia dla kogoś,kto chce tanio grzać i lubi majsterkować Dla zwiększenia COP tych pomp i zmuszenia ich do pracy w niskich temperaturach myślałem nad dostarczeniem im powietrza o plusowych temperaturach z powietrza "odpadowego" z reku,z garażu,nie użytkowego poddasza co wg mnie całkiem dobrze mogło funkcjonować. W tym temacie takie info mogą się przydać Edytowane 25 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ciepło opadowe przy takich pompach to przede wszystkim ilość Taka pompka potrzebuje około 280-380m3/h trochę dziwne Ale reku musiałoby chodzić na full w większości przypadków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 25.12.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Ciepło opadowe przy takich pompach to przede wszystkim ilość Taka pompka potrzebuje około 280-380m3/h trochę dziwne Ale reku musiałoby chodzić na full w większości przypadków... Ja brałem pod uwagę nawet 500m3/h Z reku w zimie wydalamy ok 150m3/h plusowej temperatury(jak mamy GWC to i 10st.C będzie),reszta m3 poprzez trójniki z garażu i poddasza nieużytkowego gdzie zawsze będzie dodatnia temperatura i tych m3 uzbiera się sporo w ładnej temperaturze Edytowane 25 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Sam osobiście nie ryzykowałbym takiego rozwiązania a nawet odradzał go innym ludziom Śliski temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 25.12.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Sam osobiście nie ryzykowałbym takiego rozwiązania a nawet odradzał go innym ludziom Śliski temat Dlatego ja odpuściłem ale dla kogoś kto chce próbować to jest okazja,wszak temat zobowiązuje Dla ciekawych,na forum jest kilka tematów moich i innych użytkowników na temat rozważań w temacie połączenia taniej pompy powietrznej pod system ogrzewania Edytowane 25 Grudnia 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Sam osobiście nie ryzykowałbym takiego rozwiązania a nawet odradzał go innym ludziom Śliski temat Bardzo dyplomatycznie to ująłeś. Ja bym to nazwał bardziej bezpośrednio, po prostu głupi pomysł. To prawie, jakbśmy chcieli zrobić perpetuum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ogólnie każdy kiedyś pomysł był na początku dziwny a po kilku modyfikacjach i testach nieraz z tego coś wychodziło Ale są pewne granice pomysłów. Z tego forum kilka razy dostawałem podobne zapytania jak pomysły z PPW do CWU I uważam że to zbyt naciągane i nie odważył bym się czegoś takiego sprzedać a nawet podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 To prawie, jakbśmy chcieli zrobić perpetuum mobile Chcesz powiedzieć, że COP nie jest "nadsprawnością" - pompiarze Cię zakraczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts