ProStaś 15.11.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Jest na rynki firma, która dla gruntówki 6kW robi 5-6 odwiertów po 8 (osiem) metrów i twierdzi, że to wystarczy. Niestety, nie mogę trafić na żadnego użytkownika tej metody. Widziałem już to Twoje pytanie i te wymienniki helikoidalne. Średnio mnie ta koncepcja przekonuje. 1. po 1/8 każdego wymiennika masz w strefie przemarzania (zależy od miejsca zam., ale średnio można tak przyjąć), 2. nie ilość rurek, a objętość pracującej ziemi ma znaczenie dla DZ - tutaj będzie to walec o wysokości nominalnej 8 m (w rzeczywistości mniej o ok. 1 m) i średnicy pracującej powiedzmy 1,5 m: ergo nie bardzo wiem, czym to ma się różnić od rzuconej rury w poziomym DZ na głębokości ok. 1,5 m. pod ziemią o długości tych 7-8m? 3. gdyby to było tak proste, to przecież można sobie pokopać 8 m rowy o szer. 1,5 m. (gł. ok. 1,5 m) i wrzucić do każdego ze 150 m rury; zrobisz sobie 6 takich i masz już 900 m rury....tylko co z tego? 4. moje uwagi j.w. dot. czerpania ciepła przez DZ, ani te 8 m nie czerpie jakoś specjalnie z geotermii, ani się nie regeneruje od słońca należycie - spróbuj odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób to źródło czerpie ciepło? I skąd? 5. jak już ryzykować to: przyjąć max. moc na 500 w z jednego wymiennika, dobrać do mocy chłodniczej PC i dodać dopiero ze 2 na zapas....- w zależności od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Traianus 17.11.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Taką samą. Ale jekbyś popił te glikole to... Po propylenowym się posrasz a po etylenowym Ci swieczki zapalą. No, na wszystkich świętych.. Albo i nie... Zaleznie od tego czy rodzinka Cię lubi czy nie. Adam M. Tak mam tego świadomość. Jednak glikol propylenowy ma niemal dwukrotnie większa lepkość. Czy to nie wpłynie na wydajność... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.11.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Widziałem już to Twoje pytanie i te wymienniki helikoidalne. Średnio mnie ta koncepcja przekonuje. 1. po 1/8 każdego wymiennika masz w strefie przemarzania (zależy od miejsca zam., ale średnio można tak przyjąć), 2. nie ilość rurek, a objętość pracującej ziemi ma znaczenie dla DZ - tutaj będzie to walec o wysokości nominalnej 8 m (w rzeczywistości mniej o ok. 1 m) i średnicy pracującej powiedzmy 1,5 m: ergo nie bardzo wiem, czym to ma się różnić od rzuconej rury w poziomym DZ na głębokości ok. 1,5 m. pod ziemią o długości tych 7-8m? 3. gdyby to było tak proste, to przecież można sobie pokopać 8 m rowy o szer. 1,5 m. (gł. ok. 1,5 m) i wrzucić do każdego ze 150 m rury; zrobisz sobie 6 takich i masz już 900 m rury....tylko co z tego? 4. moje uwagi j.w. dot. czerpania ciepła przez DZ, ani te 8 m nie czerpie jakoś specjalnie z geotermii, ani się nie regeneruje od słońca należycie - spróbuj odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób to źródło czerpie ciepło? I skąd? 5. jak już ryzykować to: przyjąć max. moc na 500 w z jednego wymiennika, dobrać do mocy chłodniczej PC i dodać dopiero ze 2 na zapas....- w zależności od gruntu. Wysłałem im wczoraj parę pytań, podałem warunki gruntowe itd. Zobaczymy co odpiszą. Cena jest kusząca, ale na pewno bym się na to nie zdecydował aż nie zobaczę jak u kogoś to działa, bo nie jestem fachowcem który potrafi określić czy np tabela rozkładu temp. gruntu przez nich przedstawiona czy opisy "nowatorskich sond" to hit czy kit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.11.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jakieś 7-8 lat temu zrobiłem dwie instalacje z bardzo podobnym (w konstrukcji) źródłem. Spostrzeżenia mam takie, że działa jeśli wymienniki są zanurzone choć w części w wodzie. W jednej z tych inwestycji po trzech latach poziom wody gruntowej spadł o ponad 2m pompa zaczęła pracować na parametrach -2/-6. Trzeba było dołożyć 3 odwierty pionowe żeby przywrócić normalną wydajność. Ja już sprawdziłem to na własnej skórze i więcej eksperymentować nie mam zamiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.11.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jakieś 7-8 lat temu zrobiłem dwie instalacje z bardzo podobnym (w konstrukcji) źródłem. Spostrzeżenia mam takie, że działa jeśli wymienniki są zanurzone choć w części w wodzie. W jednej z tych inwestycji po trzech latach poziom wody gruntowej spadł o ponad 2m pompa zaczęła pracować na parametrach -2/-6. Trzeba było dołożyć 3 odwierty pionowe żeby przywrócić normalną wydajność. Ja już sprawdziłem to na własnej skórze i więcej eksperymentować nie mam zamiaru Ooo..to się robi ciekawie, bo wedle geologa robiącego mi odwiert mam piaski średnioziarniste do 2,5m a poniżej piasek z domieszką torfu i swobodne lustro wody. Jest to mniej więcej poziom niewielkiej rzeki, którą mam z 20m od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.11.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) No i trochę oklapłem. Dostałem odpowiedź a tam, że skoro mam taki grunt, to nie bardzo, bo prawdopodobnie trzeba będzie zrobić więcej odwiertów ale krótszych o połowę, że najlepiej jakbym wziął pompę 6kw za 33k całość itd itp. ;/ Heh..przyszły mi też niby nowe, lepsze ceny na PC PW. Z tego co widzę, chyba niczym się nie różnią od zeszłorocznych.Prawie 29k za PC 5kW i 31 za 8kW plus wyposażenie kotłowni w baniak 150l za 2,5k , bufor 80l za 900zł i sterowanie stref grzewczych (ponoś zbędne) za1,6k.Ja nie wiem skąd tu niektórzy biorą PC z całą instalacją za 20kCzekam na jeszcze trzy oferty i jak będzie podobnie to zapierniczam po kable. Edytowane 19 Listopada 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.11.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Z tego co pamiętam to masz mały (80-90m2) domek? Popraw jeśli się mylę. Jak dużą masz działkę? Zmieści Ci się tam poziomy wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.11.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 No i trochę oklapłem. Dostałem odpowiedź a tam, że skoro mam taki grunt, to nie bardzo, bo prawdopodobnie trzeba będzie zrobić więcej odwiertów ale krótszych o połowę, że najlepiej jakbym wziął pompę 6kw za 33k całość itd itp. ;/ Heh..przyszły mi też niby nowe, lepsze ceny na PC PW. Z tego co widzę, chyba niczym się nie różnią od zeszłorocznych. Prawie 29k za PC 5kW i 31 za 8kW plus wyposażenie kotłowni w baniak 150l za 2,5k , bufor 80l za 900zł i sterowanie stref grzewczych (ponoś zbędne) za1,6k. Ja nie wiem skąd tu niektórzy biorą PC z całą instalacją za 20k Czekam na jeszcze trzy oferty i jak będzie podobnie to zapierniczam po kable. A niechby zlikwidowali te dotacje to ceny z mety lecą na ryj , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.11.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 A niechby zlikwidowali te dotacje to ceny z mety lecą na ryj , Dotacje akurat nie zauważają cen a wrecz powoduja spadek. Dobrze ta sytuacje widac w PV zwieksza sie popyt dzieki dotacja producenci zwiekszaja produkcje co pozwala na wprowadzanie nowszych technologi i obnizenie cen. Jakby nie dotacje to bys mial w Polsce pompy tylko dla bogatych i moze dalej tylko on-off. Inna sprawa sa marże instalatorów którzy zakladaja ze na dotacje to juz trzeba goscia ogolic bo i tak mu oddadzą. Dlatego nie ma co wspominac nawet ze sie bedzie starac o dotocje. I trzeba szukac mi na poczatku szukania jako calkiem zielonej osobie wciskali co popadnie i oczywiscie nadmiar wszystkich elementow i mialem wyceny po 40tys. W miare mojej edukacji bylem juz w stanie okreslic czego potrzebuje i pewne osoby skreslalem juz na poczatku rozmowy i zeszlem na wyceny po 27tys. A skonczylo sie na 21tys(takze mozna znalezc ale ja pól roku szukałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.11.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Z tego co pamiętam to masz mały (80-90m2) domek? Popraw jeśli się mylę. Jak dużą masz działkę? Zmieści Ci się tam poziomy wymiennik? Mam ponad 9arów ale część jest wyłączona przez POŚ, którą właśnie dziś montowałem. Budynek ma 16x8m bez tarasu stoi 6m od granicy działki (front) prawa strona 4m od sąsiada, z tyłu do granicy jakieś13-14m x 16m wolnego miejsca. Nie mam pojęcia ile trzeba by było na poziomy wymiennik w piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.11.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 200 M2 na przewymiarowany kolektor do Twojego 80 m2 domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.11.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 200 M2 na przewymiarowany kolektor do Twojego 80 m2 domu Teoretycznie taki teren mam. Są jakieś sposoby/narzędzia do wyliczania, by to precyzyjnie określić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.11.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Nibe ma aplikację, można się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.11.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Stary to nie apteka , żeby to super precyzyjnie liczyć . Nawet jak będziesz miał jakiś program do liczenia to i ta będziesz miał problem z wstawieniem danych .Są sposoby na określenie jaki kolektor Tobie potrzeba , najlepiej niech to zrobi monter pc po ,,wizji" lokalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 23.11.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Drodzy specjaliści, a jak to jest sądzeniem drzewek na terenie gdzie zrobiliśmy kolektor poziomy? Mam nitki 4x200m pe 32x3mm zakopane na głębokości jakieś 1.7m, czy:1. drzewa typu orzech albo iglaki przeżyją jeśli będą zasądzone nad kolektorem?2. Czy drzew mają szansę uszkodzić systemem korzennym mój kolektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.11.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Czy jest gdzieś forum dendrologów? Tam zapytaj, albo poczytaj o drzewach które masz zamiar posadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 24.11.2019 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Myślałem, że jako jeden z forumowiczów który sam instaluje (ba, nawet sam konstruuje) gruntówki z kolektorem poziomym będzie miał Pan jakieś choćby szczątkowe pojęcie czy korzenie drzewa stanowią realne zagrożenie dla rur kolektora. Przeliczyłem się, no nic, poszukam na forum ogrodniczym albo ogrodniczym, tam pewnie każdy jest specem od kolektorów poziomych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.11.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Celowo napisałem tak żeby w pięty poszło osobom, które żądają pomocy bez żadnego, totalnie żadnego wysiłku intelektualnego ze swojej strony.Pamiętam jak dziś, jak pisałem prace w szkole średniej czy na studiach, to biegałem do bibliotek i kopiowałem materiały, nic nie było dostępne w internecie tak jak teraz a mimo to wszyscy dali radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 24.11.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 wally666 Ja się na drzewach nie znam (podpytaj Elfir), ale generalnie nie powinno się sadzić drzew z systemem korzeniowym Idącym w dół. Hipotetycznie może to zagrozić kolektorowi. To raz, dwa, że trzeba się liczyć z tym,iż drzewo będzie sobie rosło dziesięciolecia. Tym samym musisz poczytać, jak za te 20-30 lat będzie wyglądał system korzenny (no chyba, że wcześniej chcesz je wycinać).Trzy: drzewa będą piły wodę, a z tym u nas ostatnimi latami słabo = osłabisz regenerację kolektora. Myślę, że zasianie kilku drzewek o płytkim systemie korzeniowym nic DZ nie zaszkodzi. Zrobienie lasu pewnie już tak. Czyli trzeba zachować zdrowy rozsądek. Powodzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 24.11.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Wihajster, każdego kto spyta Cię o pompę odsylasz do podręcznikow fizyki i każesz wkuwać teorie przemiany fazowej gazow? Forum służy wymianie doświadczeń ludzi bardziej doświadczonych w danej branży z tymi którzy dany temat dotykają po raz pierwszy i zapewne ostatni w życiu. Dzięki ProStas, ma to sens, poczytam jakie drzewka które dałyby trochę cienia na działce nie będą miały aż tak rozproszonego systemu korzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts