Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego forum kilka razy dostawałem podobne zapytania jak pomysły z PPW do CWU :)

I uważam że to zbyt naciągane i nie odważył bym się czegoś takiego sprzedać a nawet podłączyć :)

Nie pytałem, ale w takim razie zapytam, czy nie uważasz że dobrym pomysłem jest dołączenie do istniejącego układu grzewczego taniej pc-pw jako jego wspomaganie - głównie chodzi o okresy przejściowe i sezon letni?

Zle rozumiesz idee pracy pompy ciepla.

Dokładnie wiem jak działa pc - jak i to, że działa ze sprawnością ponad 100% - masz inne zdanie (jak zwykle) to je uzasadnij.

Edytowane przez kbab

PC PW zrobionej do CWU czy coś w stylu metinga :)???

Chodzi o podstawową pc-pw (np Urlich - podobno działa poniżej -25*) - czy warto ją dołączyć do podstawowego układu wodnego jako wspomaganie co i podgrzanie cwu?

http://allegro.pl/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-ulrich-3-5-i2866749840.html

Edytowane przez kbab

Dokładnie wiem jak działa pc - jak i to, że działa ze sprawnością ponad 100% - masz inne zdanie (jak zwykle) to je uzasadnij.[/font]

Przy PCi koszt zgromadzenia energii "pompowanej" z DZ przyjmujemy jako zerowy (grzeje nam DZ szeroko roumiana przyroda). Nie znaczy to jednak, ze nie ma tam wkladu energii. Zrob taki Gedankenexperiment. Wyobraz sobie sytuacje, ze musisz DZ najpierw samodzielnie zagrzac a pozniej czerpac z niego energie (podobnie jak z bufora). Policz dla takij sytuacji sprawnosc ukladu z PCi.

Nie ma w przyrodzie "nadssprawnosci". Kazde zmniejszenie entropii ukladu wymaga wkladu energii :-)

Edytowane przez Pyxis

Chodzi o podstawową pc-pw (np Urlich - podobno działa poniżej -20*) - czy warto ją dołączyć do podstawowego układu wodnego jako wspomaganie co i podgrzanie cwu?

Urlich jest złym przykładem :)

Ale możesz coś takiego wpiąć bo działa na powietrzu zewnętrznym w założeniu a nie na powietrzu wewnątrz w budynku :)

Urlich jest złym przykładem :)

Ale możesz coś takiego wpiąć bo działa na powietrzu zewnętrznym w założeniu a nie na powietrzu wewnątrz w budynku :)

To może Hewalex?

Kiedyś pytałem "hydrauli" czym różnie się ich wyrób pc serii "WBC" od tych basenowych - nie odpowiedział, czemu są od nich sporo droższe?

Oczywiście mam na uwadze jedynie pc z jednostką zewn, te działające na pow z wentylacji pomijam.

Czemu "Urlich" to be?

Mam ich odpalonych 13sztuk :)

Większość Zakopiec i okolice :)

Problem jeden z istotniejszych Urlich Polska padł :(

A części są potrzebne..

Ja mam kilka różnych części w stylu czujnik przepływu i jedną cało pompę na części ;)

Jak się sprawują przy niskich temp, czy działają poniżej -20* (w ofercie -25*). Jesteś fachowcem, który dobrze zna pc, czy jak Urlich padł to do jego pc nie będą pasowały części od innych popularnych pc? Przecież czujniki i zawory mają działać w odpowiednich warunkach bez względu na to kto je wyprodukował. Nawet sprężarka będzie tak pracowała jak jej sterownik każe.

Edytowane przez kbab

Jeszcze taka drobna uwaga żeby dokładnie czytać parametry z dokumentacji przed decyzją o zakupie. W ofercie z alledrogo jest wtłuszczone 7kW, ale dalej drobnym druczkiem, że przy +10*. Ciekawe ile jest na prawdę dla warunków B0/W35*, obawiam się, że koło 5kW. COP też bez rewelacji, bo piszą w aukcji: jeśli jest to 10'C to COP=4. Stara 15-letnia konstrukcja WPWE Stiebel Eltron 5kW ma wg instrukcji dla warunków B10/W0 cop=5.8, a moc 6.6kW dla B10W35 i 5.1 kW dla B0W35.

No to może ja napisze kilka spostrzeżeń na temat tej pompy.Co prawda pracuje kilka dni ale bynajmniej wiem co i jak

Nie jestem sprzedawcą i mogę sobie pozwolić na NAPISANIE PRAWDY

Jedno jest pewne,że grzeje i to całkiem dobrze!!!!!

A teraz fakty

Obudowa mile mnie zaskoczyła(myślałem ,że będzie gorzej)

Pracuje niby dosyć cicho,ale mogło by być troszkę lepiej(może jakąś gumę podłożyć pod nóżki)

Pisze tu o najtańszej pompie na rynku więc cena-jakość 4 na 5 w skali

Jest warta tych pieniędzy.Trzeba dodać jeszcze kilka słów,że w tej cenie to tylko można kupić piec na węgiel.

Palenie w kominku wydaje się być drogie przy tej pompie;)

Przy temp DZ 5,3* pobiera około 1,36 kw/h z pompkami obiegowymi.

Jak widać przy takiej tem. zasilania pompka na pewno ma mniej niż 7kw

Czy wie ktoś jak to obliczyć

No to może ja napisze kilka spostrzeżeń na temat tej pompy.Co prawda pracuje kilka dni ale bynajmniej wiem co i jak....Czy wie ktoś jak to obliczyć

Nie piszemy, że nie warto, czy że nie działa. Trzeba tylko zwrócić uwagę na parametry, żeby dobrze dobrać ją do swoich potrzeb, a nie zdziwić się po fakcie. Chętnie poczytamy na temat spostrzeżeń i parametrów pracy.

Żeby policzyć z jaką grzeje mocą potrzebny jest albo ciepłomierz, albo przepływomierz + 2 termometry po jednym na zasilaniu i powrocie. Żeby policzyć cop potrzebny jest jeszcze licznik prądu. A jakie parametry podali w dokumentacji ? Może są jakieś wykresy ?

Nie, ale na innym bardzo dobrym czynniku - na wybuchowym R290, konstrukcja prawdopodobnie pozostała po R22, bo np. tzr jest dla R22. W dodatku nie śmigała, tylko śmiga ;-), choć nie 5 lecz 11kW.

R290 jest bardzo dobrym nośnikiem zarówno ciepła jak i zimna..

Problem jest jeden w Polsce jest to mało popularny czynnik :)

A np. w Kanadzie w dużych układach chłodniczych i grzewczych jest bardzo często spotykany.

Jak to określiłeś jego wybuchowość :) jest trochę straszakiem dla Naszych fachowców :)

Boją się propanu :)

Jest kilka firm która wykorzystuje przy małych układach chłodniczych - grzewczych w pompach ciepła np NIBE w swoich pompach do CWU:

- modele F100P, F120P, F370, F470, F640 :)

Może to i nie dużo ale zawsze jakieś ruchy w tym kierunku ;)

R290 jest bardzo dobrym nośnikiem zarówno ciepła jak i zimna.. Problem jest jeden w Polsce jest to mało popularny czynnik :)

Jak to określiłeś jego wybuchowość :) jest trochę straszakiem dla Naszych fachowców :)

Jest bardzo podobny do R22, więc łatwo było zastąpić nieekologiczny R22 przez eklogiczny R290. Szkoda, że u nas jest mało popularny. Przy R290 potrzebne są jakieś zabezpieczenia na wypadek ewentualnego wycieku czynnika. W mojej pompie jest wentylator, który wyciąga powietrze z obudowy na zewnątrz budynku. Do tego dochodzą jakieś przepisy związane z ilością czynnika, tylko dokładnie nie pamiętam jakie. Stąd pewnie mała popularność R290.