Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Obiecałem już żonie, że w tym roku kalendarzowym już nie zobaczy koparki pod oknami :lol2::lol2::lol2:

... ryzykuję jedną lub dwoma godzinami więcej roboty ze spuszczaniem płynu a zostawiając te skręcane złączki mam szansę oszczędzić sobie kolejnych wykopów - no i wykopania z domu przez żonę :D :D :D

Dawaliśmy subiektywną radę. Żonie powiedz, że kłamałeś.

Koparka do awarii w zimie mało przyjemna albo w lecie rujnowanie rabatki kwiatowej.

eh, cóż, - inne rozwiązanie bez bałaganu w ogródku to modlić się ..

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spokojnie, nawet jakby się zaczęło źle dziać w środku zimy to tak jak koledzy wyżej radzili zakręcam/odcinam tę problematyczną piąta sekcję i jadę na podstawowych 4 sekcjach a rozkopać możnab na wiosnę. Te 2 bliższe złączki są prawie w rogu działki,to nawet jakbym musiał tam grzebnąć dziurę za 10 lat to szkód nie będzie, a te pozostałe 2 złączki są na działce rolnej więc tym bardziej :)

Spokojnie, nawet jakby się zaczęło źle dziać w środku zimy to tak jak koledzy wyżej radzili zakręcam/odcinam tę problematyczną piąta sekcję i jadę na podstawowych 4 sekcjach a rozkopać możnab na wiosnę. Te 2 bliższe złączki są prawie w rogu działki,to nawet jakbym musiał tam grzebnąć dziurę za 10 lat to szkód nie będzie, a te pozostałe 2 złączki są na działce rolnej więc tym bardziej :)

W newralgicznych miejscach można zakopać kilkanaście cm obok złącza rurki zgrzewane hydrauliczne PCV białe o długości np 1m które dadzą podczas odkopu dokładną lokalizację.

Zgadzam się, pionowe oznaczenie jest bardzo dobre, sam też zastosowałem tylko przy kopaniu trzeba uważać, bo koparka może taką rurkę po prostu złapać i pociągnąć (dokładnie to się u mnie stało - użyłem kawałka niebieskiej rurki - postawiłem na pionowo a koparka jednym ruchem wyciągnęła rurkę, zanim zdążyłem krzyknąć a koparkowy zareagować :) ) ale miejsce jest już znane i można kopać głębiej - oprócz takiej rurki czy rurek pionowo warto dać jeszcze deskę pionowo, bo koparka deski już przez przypadek nie wyciągnie.

Tylko nadal się upieram, że warto 30cm nad złączkami rzucić deski poziomo - nawet stare połamane kawałki desek czy jakieś inne oznaczenie poziome - jak się do niego dojdzie to koparkowy przerwa na fajeczkę, a 30cm już szpadlem :)

IMG_20201026_103603.jpg

.....

Tylko nadal się upieram, że warto 30cm nad złączkami rzucić deski poziomo - nawet stare połamane kawałki desek czy jakieś inne oznaczenie poziome - jak się do niego dojdzie to koparkowy przerwa na fajeczkę, a 30cm już szpadlem :)

[ATTACH=CONFIG]450207[/ATTACH]

Fachowo to chyba nazywa się folia ostrzegawcza albo oznacznikowa niebieska -i ta proponuję położyć. Deski zgniją.

Jasne niebieska ostrzegawcza (ta do ziemi) się świetnie nada. Ale deski lepsze niż nic (mało kto stosuje oznaczenia poziome jak robi tymi ręcami - a warto - niebieską folię lub chociaż te głupie deski :) ).

Deski znów tak szybko nie gniją (u mnie decha po 10 latach w ziemi była w bardzo dobrym stanie, nawet się nie złamała) . w innym miejscu tak jak radziłeś z lewej i prawej strony linii wodociągowej dałem na pionowo kawałki kantówek - po 12 latach też w bardzo dobrym stanie :) a nawet jak drewno zgnije to się nie rozpuści - jak kopaliśmy to natrafialiśmy na zgnite konary/korzenie. Musiały być cholernie stare, bo słoje się w palcach rozchodziły :) -a to było szczere pole bez żadnych drzew- ale te drewna nadal były dobrze widoczne a o to chodzi, ale oczywiście zgadzam się - niebieska folia lepsza :)

Edytowane przez Nanofox1

Może lepiej wziąść taśmę , zmieżyć każdej złączki współrzędne np od domu, ogrodzenia oraz głębokość. Zapisać na dysku lub na kartce, schować i zapomnieć.

Jak najbardziej (sam mam masę takich pomiarów, ja robię fotki terenu i nanoszę na nie w photoshopie wymiary)- dzięki temu będziemy wiedzieli, w którym miejscu kopać (powiedzmy do metra czy tam nawet pół metra) - ale jak sie dodatkowo trafi na wcześniej przygotowane oznaczenie pionowe (deskę/kantówkę czy stempel i/lub rurkę) i idzie za tą deską/rurką to jest to naprawdę fajne uczucie - taka pewność gdzie to jest :) Koszt żaden, bo chyba każdy ma takie odpady po budowie :)

Ale na pewno pomiar od domu/płotu czy czego tam jeszcze nie zastąpi oznaczenia poziomego (folia/deski na leżąco) - to koniecznie trzeba dać, żeby nie przekopać kolektora lub żeby nie kopać pół metra w dół szpadlem - a tutaj już trzeba dokładności, do parunastu cm, bo możemy szpadlem przejść obok rurki poniżej jej poziomu, dać sygnał koparkowemu, żeby jeszcze raz grzebnął i może być problem.

Chyba już za dużo uwagi poświęciliśmy tej kwestii :D

Przedstawiliśmy chyba wszystkie możliwości mierzenia i oznaczania tego typu punktów :) Każdy znajdzie coś dla siebie :)

Edytowane przez Nanofox1

• 1 month później...

Planuję wykonać samodzielnie DZ. Warunki gruntowe na podstawie 3 odwiertów:

1. do 0.3 m gleba ciemnoszara org, do 1.2m piasek drobny żółtobrązowy, do 2.2m piasek średni brązowy, do 3.0m piasek średni ze żwirem ciemno-brunatny, do 3.3m glina piaszczysta brunatno-szara, do 4m , do 4m piasek drobny jasnożółty.

2.do 0.3m gleba ciemnoszara org, do 1.3 piasek średni jasnobrązowy, do 1.6 m glina pylasta szaro-brązowa, do 3.0m piasek średni szarobrązowy.

3. do 0.3 m gleba ciemnoszara org, do 1.4m piasek średni brązowy, do 1.9m piasek średni ze żwirem brązowy, do 3.0m piasek drobny jasnożółty.

Jaka może być pojemność cieplna gruntu, mogę założyć 40W/m2 ?

48ee893c4af99bebgen.jpg

Raczej nie. Moje rurki w głównej części leżą w żwirze, na głębokości 180cm, zanurzone w wodzie, w takiej zupie żwirowej (jesienią poziom wód gruntowych był na głębokości 145cm, a wczoraj sprawdzałem i obecnie lustro wód gruntowych mam na głębokości 117cm) czyli bardzo dobre warunki wymiany temperatury pomiędzy DZ w gruntem i pewien mądry człowiek ocenił moje warunki na 40W na mb (u mnie jest liniowo więc 1mb = 1m2) ale były głosy, żebym dla bezpieczeństwa przyjął wariant pesymistyczny, że z metra uzyskam 20W. Pewnie mam wydajność 40W z metra, ale lepiej jest przewymiarować :) Sam jestem amatorem, ale proponowałbym Ci przyjąć dla bezpieczeństwa 15W/m². Jakie dokładnie DZ planujesz na jakiej głębokości, ile m2 domu do ogrzania i jak dobrze ocieplony dom? Edytowane przez Nanofox1
  • Like 1

tu buduję : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364346-Parterówka-nad-rzeczką

Dom do ogrzania: parter 109 m + 41m2 poddasze = 150 m2 , w tym jest wysoki sufit nad salonem 6.5m - 42m2 salon .

Ocieplenie domu : ściany styropian 20cm, dach wełna 30 cm, płyta fundamentowa xps 20 cm.

W projekcie zapisane zapotrzebowanie na ciepło 50MWh. Jakiej mniej więcej mocy powinno być DZ? Czy można zastosować rurę PE100 40x2,4 SDR17 czy lepiej PE100 40x3.7mm SDR11 ?

Planowałem DZ spiralne na głębokości 2 - 1.5 m, zmartwiłem się słabymi warunkami gruntowymi pod ten typ wymiennika ciepła. Rozmyślam nad koszowym wymiennikiem ciepła ze względu na niski poziom wód taki jak tu:

d29b00de86f3bfa2gen.jpg

Wkopać go trzeba by było na ok 3m , tak mi się wydaje. Jeżeli koparka będzie w podobnej cenie jak wymiennika spiralnego to będę się decydował.

Edytowane przez Drops2
uzupełnienie

tu buduję : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364346-Parterówka-nad-rzeczką

Dom do ogrzania: parter 109 m + 41m2 poddasze = 150 m2 , w tym jest wysoki sufit nad salonem 6.5m - 42m2 salon .

Ocieplenie domu : ściany styropian 20cm, dach wełna 30 cm, płyta fundamentowa xps 20 cm.

W projekcie zapisane zapotrzebowanie na ciepło 50MWh. Jakiej mniej więcej mocy powinno być DZ? Czy można zastosować rurę PE100 40x2,4 SDR17 czy lepiej PE100 40x3.7mm SDR11 ?

Planowałem DZ spiralne na głębokości 2 - 1.5 m, zmartwiłem się słabymi warunkami gruntowymi pod ten typ wymiennika ciepła. Rozmyślam nad koszowym wymiennikiem ciepła ze względu na niski poziom wód taki jak tu:

d29b00de86f3bfa2gen.jpg

Wkopać go trzeba by było na ok 3m , tak mi się wydaje. Jeżeli koparka będzie w podobnej cenie jak wymiennika spiralnego to będę się decydował.

Cyt. W projekcie zapisane zapotrzebowanie na ciepło 50MWh??????????

Czy to w ogóle jest Dom?

• Like 1

Tak to jest dom , w mojej belce jest link do zdjęć. Projekt jest zrobiony pod PnB. Wiec mogą być niedokładności. Podana kubatura brutto to 962m3. Muszę sprawdzić czy się się zgadza, bo coś za dużo wyszło. Powierzchnia użytkowa 150m2 . Powierzchnia użytkowa do ogrzania bez garażu 109m2.

I tu poprawka roczne zapotrzebowanie energii cieplnej 14 Mwh/ rok. ( nie 50Mwh, przepraszam za pomyłkę ).

Tu są szacunkowe wyliczenia z kalkulatora ciepło właściwe:

f70abc576a011650gen.jpg