rwxw 30.12.2012 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A jak głęboko masz wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Moja PC 8 kW zużywa rocznie 4000kWh. Co się zmieni gdy dam PC np. 16kW a DZ pozostawię bez zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a minie się wydawało, że przede wszystkim, chodziło mu o to, jak zrobić zgodnie ze sztuką dolne źródło, czyż nie? Jasne. Ale ludzie czytajac to uogolnia sobie i zastosuja do kzdego przypadku a to IMHO nie jest do konca poprawne. Pownien dobrac do zapotrzebowania wielkosc DZ, a czy wstawi tam pompe o tej czy innej mocy to juz sprawa drugorzedna. Ma do wyboru pewien zakres mocy urzadzenia od tej minimalnej ktora sugerujesz, az donawet 50-60% wyzszej. Konserwencja bedzie tylko skrocenie dobowego czasu pracy urzadzenia. Myle sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Moja PC 8 kW zużywa rocznie 4000kWh. Co się zmieni gdy dam PC np. 16kW a DZ pozostawię bez zmian? Będziesz musiał kupić dużo większą obiegówkę. Poza tym pc będzie albo bardziej taktowała, albo grzała do wyższych temperatur. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Będziesz musiał kupić dużo większą obiegówkę. I tylko tyle? DZ dobiera się do zapotrzebowania domu a nie pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Będziesz musiał kupić dużo większą obiegówkę. No, to juz dosyc "ekstremalna" zmiana mocy pompy. Az takiej dowolnosci to niestety nie ma Przy DZ spiralnym byloby pewnie tak jak piszesz, ale przy odwiertach to juz tej pewnosci nie mam. Ale na 12kW moze zmienic spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Obawiam się że mam. Dom na zboczu. Piaski mam pod domem, cały opad z miesięcy maj-sierpień wsiąkał w piasek (przy budowie). Gruntowy w połowie byłby niżej gdzie może, a nie musi być piachu. Dlatego pytałem o złoże z rurki o długości 600 metrów w kawałku. Jakieś 100-150 metrów niżej mam całoroczne bagienko. Co robić? Mam gaz na działce za 2k, mimo tego skłaniam się do pompy. to bierz gaz na całość, albo nie bierz go wcale, inaczej to porażka, jeżeli masz piaski to licz 15 W/m2, automatycznie powiększy Ci się powierzchnia dolnego źródła, albo napisz maila do Rehau`a i niech Ci policzą RauGeo Helix, będziesz wiedział jak samemu zrobić dolne źródło z kolektorów spiralnych, bo sam Helix jest bardzo drogi, ale oni Ci to wyliczą ile i gdzie umieścić odwierty, reszta jest do opanowania, jedna rura o dłgości 600 mb, to nieporozumienie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 I tylko tyle? DZ dobiera się do zapotrzebowania domu a nie pompy Czytnij z uwaga moje 2 poprzednie posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Czytnij z uwaga moje 2 poprzednie posty. To nie do ciebie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 to bierz gaz na całość, albo nie bierz go wcale, inaczej to porażka, jeżeli masz piaski to licz 15 W/m2, automatycznie powiększy Ci się powierzchnia dolnego źródła, albo napisz maila do Rehau`a i niech Ci policzą RauGeo Helix, będziesz wiedział jak samemu zrobić dolne źródło z kolektorów spiralnych, bo sam Helix jest bardzo drogi, ale oni Ci to wyliczą ile i gdzie umieścić odwierty, reszta jest do opanowania, jedna rura o dłgości 600 mb, to nieporozumienie, W sumie liczyłem 400m2 na kolektor. Powinno dać radę (nie mam OZC) dla pompy 7-8kw. Robić spiralny, czy prosty liniowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mogę zrobić spiralny, jeśli braknie, w czym problem dorobić kolejną nitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 I tylko tyle? Ja u siebie zmieniłem z 8kW na 11kW bez jakichkolwiek innych zmian instalacji. Wzrodła trochę delta dz, i znacząco temperatura gz. Temperatura dz jest chyba podobna jak była wcześniej - wcześniej nie miałem takich wykresów jak dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mogę zrobić spiralny, jeśli braknie, w czym problem dorobić kolejną nitkę? Żaden problem, trzeba tylko ją wykopać, doprowadzić i powiększyć rozdzielacz. Wiesz jak głęboko masz wodę ? Duży masz spadek do tego bagienka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Może idę w niemożliwe. Można obejść się bez studzienki kiedy kotłownia wypada niżej od wylotów nitek z DZ?Da radę odpowietrzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ja u siebie zmieniłem z 8kW na 11kW bez jakichkolwiek innych zmian instalacji. Wzrodła trochę delta dz, i znacząco temperatura gz. Temperatura dz jest chyba podobna jak była wcześniej - wcześniej nie miałem takich wykresów jak dziś. I co ty na to 1950? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Żaden problem, trzeba tylko ją wykopać, doprowadzić i powiększyć rozdzielacz. Wiesz jak głęboko masz wodę ? Duży masz spadek do tego bagienka ? Orientacyjnie to mam około 150 metrów (muszę kroczkiem zmierzyć). Spadek to około 10 metrów do 15 na oko. Byłoby wspomaganie grawitacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.12.2012 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Da radę odpowietrzyć? Odpowiednią pompą wszystko przepchasz, ale im większa różnica poziomów tym może być większy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) 300 metrów dalej mam na wysokości mojego parteru w lesie cieki wodne całoroczne. Wody cała masa, W dolinie to oczywiste, ale wyżej to fenomen. Wbijesz łopatę, woda stoi na głębokość sztychu.Zresztą podobno pod nami jest jeden z największych zbiorników z wodą pitną. Szkoda tylko, że będzie wydobywany węgiel. Wszystko może się skończyć.Mamy masę stawów hodowlanych na wsi. Wszystko z wód podziemnych.Niestety po mojej stronie jest piasek, studnie niżej. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Odpowiednią pompą wszystko przepchasz, ale im większa różnica poziomów tym może być większy problem. No i w trakcie poczatkowej ekspoloatacji tez przy odpowietrzeaniu lepiej miec grawitacje za sprzymierzenca a nie wroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.12.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No i w trakcie poczatkowej ekspoloatacji tez przy odpowietrzeaniu lepiej miec grawitacje za sprzymierzenca a nie wroga. Wszystko przemawia za rurką 600 metrów, 3x200m zgrzewanych elektrooporowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts