klaudiusz_x 02.01.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 A czym sie rozni brzeg wykopu dla spiralnego od brzegu dla liniowego? Wyobraz sobie spirany jako "bardzo gruba rure" i licz identycznie. Wiem o co chodzi. Liniowy dajesz 2 nitki po brzegach jedno metrowego wykopu. Potem metr ziemi i powtórka. W spiralnym zostawiając 4 metry pomiędzy spiralami, zostanie całe 3 niewykorzystane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.01.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Chyba że zasięg spiralnego dochodzi do 2 metrów w każdą ze stron.Jest jeszcze efektywność wykorzystania złoża. Po co w takim razie dawać tak duże odstępy? Edytowane 2 Stycznia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Wiem o co chodzi. Liniowy dajesz 2 nitki po brzegach jedno metrowego wykopu. Potem metr ziemi i powtórka. W spiralnym zostawiając 4 metry pomiędzy spiralami, zostanie całe 3 niewykorzystane. Kolektor spiralny ma duzo wieksza moc na jednostke powierzchni. Musi miec odpowiednio duza rezerwe na przeplyw ciepla. Odleglosc 4czy 5m miedzy rowami to spory zapas. Ja mam z tego co pamietam mniej. Max 3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Kolektor spiralny ma duzo wieksza moc na jednostke powierzchni. Musi miec odpowiednio duza rezerwe na przeplyw ciepla. Odleglosc 4czy 5m miedzy rowami to spory zapas. Ja mam z tego co pamietam mniej. Max 3m. O to mi chodziło. Do spiralnego doliczamy także przestrzeń pomiędzy, nie pomijamy jej. Zasięg spirali jest większy, co należy uwzględnić w obliczeniach. Edytowane 2 Stycznia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 O to mi chodziło. Do spiralnego doliczamy także przestrzeń pomiędzy, nie pomijamy jej. Zasięg spirali jest większy, co należy uwzględnić w obliczeniach. No az tak optymistycznie to bym do tego nie podszedl. Wole zostac przy tym jak liczylem u siebie, czyli po 0,5m po obu stronach wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 02.01.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 No az tak optymistycznie to bym do tego nie podszedl. Wole zostac przy tym jak liczylem u siebie, czyli po 0,5m po obu stronach wykopu. czyli u siebie masz okolo 70m2 z jednej petli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 czyli u siebie masz okolo 70m2 z jednej petli Mialem rowy 2 po 40 i 2 po 45m dlugosci i 1m szerokosci. Mozna chyba bezpiecznie przyjac do obliczen, ze 80m2 z petli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trickle_38 04.01.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nie powinno się "oszczędzać" na cieczy w dolnym źródle. Jest wiele argumentów by niektórych NIE stosować. Spirytus skażony czy glikol etylenowy w przypadku nieszczelności w instalacji wycieka do wód gruntowych i trafia do naszej własnej studni albo podtruwa sąsiada. Sprawa dla prokuratora niestety. Ponadto producenci pomp obiegowych najczęściej nie dopuszczają spirytusy jako cieczy obiegowej - jest za "suchy" i powoduje zacieranie się pomp obiegowych. Jedną z nielicznych oficjalnie dopuszczonych do stosowania cieczy jest glikol propylenowy - substancja nieszkodliwa dla ludzi i zwierząt, ulegająca biodegradacji a przy tym zalecana przez producentów PC i pomp obiegowych. Na dodatek wcale niedroga. Plusem jest to że nikt w przypadku problemu z PC czy pompą obiegową nie ograniczy praw Gwarancyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trickle_38 04.01.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Stiebel Eltron nie tylko NIE montuje ale wręcz w swoich dokumentach ( instrukcje i wytyczne do projektowania ) ostrzega przed takimi "wynalazkami" jak spirytus i na dodatek skażony. Wcześniej była już odpowiedź nt. cieczy do dolnego źródła. Jeśli podajecie za jakimiś źródłami info to zacytujcie go.Polecaną cieczą jest tylko i wyłącznie glikol propylenowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.01.2013 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Jeśli podajecie za jakimiś źródłami info to zacytujcie go. Żródeł jest sporo, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę heat pump ethanol, m. in. proszę bardzo: http://intraweb.stockton.edu/eyos/energy_studies/content/docs/proceedings/HEINO.PDF stąd tabelka podsumowująca: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=158401&d=1357383921 pełna wersja opracowania: http://rp.ashrae.biz/page/rp-908.pdf jeszcze Grundfos: http://net.grundfos.com/doc/webnet/hvacoem/int/ecodesign_corner/eup_ready_products_upm_geo.html Fakt, że warto dopytać producentów jakie płyny zalecają, ważne to będzie do ewentualnych roszczeń gwarancyjnych. Z tego co zostało sprawdzone przez użytkowników forum, Wilo i Grundfos niestety nie polecają stosowania etanolu w swoich typowych obiegówkach przeznaczonych do układów co. Mimo to u mnie Wilo od 2009 roku się jeszcze nie zatarło Czy ktoś gdzieś napisał, że Stiebel zaleca lub stosuje etanol ? W starej instrukcji Stiebla było napisane Permitted anti-freeze: – Antifreeze N (czyli płyn z dodatkami bazujący na Monoethylenglykol) – Antifreeze L (czyli płyn z dodatkami bazujący na 1,2 Propylenglykol) ale widocznie się zmieniło, skoro teraz zalecacie tylko Antifreeze L, pewnie z powodu szkodliwości N-ki. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.01.2013 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) NSpirytus skażony czy glikol etylenowy w przypadku nieszczelności w instalacji wycieka do wód gruntowych i trafia do naszej własnej studni albo podtruwa sąsiada. Wszyscy chyba znamy szkodliwość etanolu, odnośnie trucia środowiska etanolem, ze strony: http://www.ethanolrfa.org/pages/ethanol-facts-environment FACT: Ethanol is rapidly biodegraded in surface water, groundwater and soil, and is the safest component in gasoline today. A study conducted for the Governors' Ethanol Coalition, "The Fate and Transport of Ethanol-Blended Gasoline in the Environment," concluded that ethanol poses no threat to surface water and ground water. According to the report, ethanol is a naturally occurring substance produced during the fermentation of organic matter and is expected to rapidly biodegrade in essentially all environments. szczegóły http://www.ethanol.org/pdf/contentmgmt/Fate_and_transport_of_ethanol_environment.pdf Gorzej jest z glikolem etylenowym, który jest zdecydowanie bardziej toksyczny. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.01.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nie wiem, czy to już było, ale przy okazji szukania różnych płynów niskozamarzających znalazłem inny opis jak samemu zmontować instalację. http://www.buildmyowncabin.com/geothermal/diy-geothermal.htmlCiekawy jest rozdzielacz z klejonego PVC:http://www.buildmyowncabin.com/geothermal/geothermal-leaks.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Nie wiem, czy to już było, ale przy okazji szukania różnych płynów niskozamarzających znalazłem inny opis jak samemu zmontować instalację. Tak na moje oko to troszke przekombinowana: http://www.buildmyowncabin.com/geothermal/geothermal-plumbing-diagram.jpg Gosciu jakies dogrzewacze CWU stosuje, widze bypass jeden. Stacja pomp obiegowych prawie 500W. Siakos to takie "niespojne" jest. I to wszechobecne PCV Edytowane 5 Stycznia 2013 przez Pyxis Ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.01.2013 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 To prawda, że trochę przekombinował, ale zaciekawił mnie kolejny pomysł na tani i zgrabny rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 To prawda, że trochę przekombinował, ale zaciekawił mnie kolejny pomysł na tani i zgrabny rozdzielacz. Tylko strach troche taka "sklejke" wkladac do studnie rozdzielczej. Jak to jest w kotlowni, to jeszcze pol biedy. On chyba tez jakies ciensze te rury na DZ ma, czy mi sie wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.01.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 w jaki sposób są łączone rury dolnego źródła z rozdzielaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 w jaki sposób są łączone rury dolnego źródła z rozdzielaczem? Ja mam systemowe zakonczenia rur PE z przejsciem na polaczenie gwintowe. Chyba inaczej sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.01.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 one są z oringami w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 05.01.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Stiebel Eltron ostrzega przed takimi "wynalazkami" jak spirytus i na dodatek skażony. Mógłbyś wkleić tutaj te ostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 one są z oringami w środku? Sam tego nie skladalem, ale z tego co widzialam jest tam taki pierscien o profilu klina, ktory ta rure sciska bardzo mocno (po rozkeceniu jest wyrazne wgniecenie). Od strony PE pisze oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts