Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

W specyfikacji w której ci przesłali jest napisane -Medium tłoczone WODA

tak ale sprzedawca zapewnia że ze SPIROLEM sobie poradzi

cena powala....

nie ma nic mowy o SPIROLU

ale pewnie spokojnie sobie poradzi jak kazda inna obiegowa

rwxw ma i nie narzeka :)

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte na żądanie

Mam do Was pytanie czy będzie działać?:

w produkcji już jest PC "tymi ręcami robiona" Woda- Woda (bez ogromnego [do kwadratu] zarobku wiertaczy) do tego będzie zbiornik CWU zwykły bez wężownicy/płaszczy tylko z grzałką następnie w układzie planuję dać bufor 1000 litrów z wężownicą dla ew. podłączenia zwykłego pieca tzw śmieciaka.

Zamysł jest taki aby PC grzała w 2 taryfie przez całą noc. W dzień kiedy bufor będzie pełny (mowa o mrozach dużych) i "naładowany" będzie oddawał od 11:30 ciepło - będzie pracował przez półtorej godziny potem odpali się PC bo od 13:00 do 15:00 jest II taryfa i tak do wieczora pełny cykl grzania. W między czasie awaryjnie i tzw. romantycznie kominek z rozprowadzeniem ciepła. Czy to będzie ok?

Czy ktoś coś w tym temacie w oparciu o własne doświadczenia może powidzieć? no ew. napisać...

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Pompa 10 KW i w całym domu podłogówka. (dom o pow. użytkowej 140m)

najbardziej mnie ciekawi ta pompa robiona "tymi ręcami"

Jak mówią ciekawość to pierwszy stopień do piekła :)

Ale z drugiej strony taki Veissmann jakby usłuszał za za całość miałby zarobić tylko 15 tysi (z dolnym źródłem) toby padł jak fiat na śląsku...

Oczywiście nie do śmiechu mi z tego...

Pompa 10 KW i w całym domu podłogówka. (dom o pow. użytkowej 140m)

No to ten bufor zapewni Ci troszke ponad 2h "zastepstwa" dla pompy. Nie wiem jak policzyles, ze do 11:30 :-)

Jak masz podlogowke to raczej nie bedzie problemu i bez bufora zmiescic sie w taniej taryfie. Najwyzej przy naprawde duzych mrozach zalaczy Ci sie w drogiej. Bedzie to naprawde minimalne zuzycie w skali sezonu.

W zasadzie ten bufor miał być 500 litrów- tak wymagał gość od PC ale skoro różnica w cenie między buforem 0,5 a 1,0 to parę stówek więc bardziej opłaca się brać 1,0 . Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

W zasadzie ten bufor miałbyć 500litrów- tak wymagał gość od PC ale skoro różnica w cenie między buforem 0,5 a 1,0 t parę stówek więc bardziej opłaca się braćź 1,0 .

500l to zgromadzi energie na 1h grzania :)

Ty tego bufora najprawdopodobniej nie potrzebujesz wogole. Chyba, ze gosciu Ci jeszcze "pociska" jakies sterowanie na rozdzielaczach czy cos, ale dla domu 140m2 chyba sie nie odwazyl. ;)

500l to zgromadzi energie na 1h grzania

Ty tego bufora najprawdopodobniej nie potrzebujesz wogole. Chyba, ze gosciu Ci jeszcze "pociska" jakies sterowanie na rozdzielaczach czy cos, ale dla domu 140m2 chyba sie nie odwazyl.

Tu kolega troche wróży mam wra zenie bo żeby tak stwierdzić trzeba znać m2 odbioru ciepła :)

Gość mi nic nie wciska - to bardziej jest mój wymysł, żeby pomopa nie latała jak szalona- jak się odpali to niech lata. Ja postaram się to wysterować,

Gość mi nic nie wciska - to bardziej jest mój wymysł

Nic nie wroze, tylko okreslam proporcjonalnie do mocy Twojej pompy. :-)

No to przemysl to jeszcze raz. Ja nie mam bufora i miedzy 3 a 4 zalaczenia pompy na dobe (rednio 3,5 startu na dobe). Kazde takie "polepszenie" instalacji z PCi musi miec mocne uzasadnienie. U Ciebie poki co ja takiego nie widze. Niewielki dom z podlogowka po calosci i gruntowa pompa ciepla. Co tu kurde robi bufor? To cos jak Pilat w Credo :)

Edytowane przez Pyxis

Przy tej mocy PC proporcjonalnie do powierzchni w dobrze ocieplonym domu bufor Ci będzie potrzebny tylko w mocne mrozy a musisz wiedzieć że jak grzejesz go do np 50 st to Ci COP spada i to prawie o połowe. Nie wiem jak się steruje temp w buforze ale przy takim przewymiarowaniu grzałbym go tylko do 35 i koniec, zresztą potrzebny CI będzie tylko w przypadku mocnych mrozów, normalnie przy tej mocy wystarczy Ci średnio ok 8-9 h grzania na dobe, a może i mniej, kwestia jaką masz wylewke, ocieplenie itd Ekonomicznie raczej nie spłacalny zabieg

Przy tej mocy PC proporcjonalnie do powierzchni w dobrze ocieplonym domu bufor Ci będzie potrzebny tylko w mocne mrozy a musisz wiedzieć że jak grzejesz go do np 50 st to Ci COP spada i to prawie o połowe. Nie wiem jak się steruje temp w buforze ale przy takim przewymiarowaniu grzałbym go tylko do 35 i koniec, zresztą potrzebny CI będzie tylko w przypadku mocnych mrozów, normalnie przy tej mocy wystarczy Ci średnio ok 8-9 h grzania na dobe, a może i mniej, kwestia jaką masz wylewke, ocieplenie itd Ekonomicznie raczej nie spłacalny zabieg

Właśnie że w mocne mrozy ten bufor do niczego mu nie będzie potrzebny. PC i tak nie wyrobi się w taniej taryfie.

Przy tej mocy PC proporcjonalnie do powierzchni w dobrze ocieplonym domu bufor Ci będzie potrzebny tylko w mocne mrozy

W mocne mrozy to moze byc tak, ze pompa w taniej taryfie nawet nie naladuje bufora, bo bedzie grzala w tym czasie caly czas dom.

PS.

Widze, ze juz takie wnioski sie tez pojawily, wiec ja tylko potwierdzam. :-)

Edytowane przez Pyxis

Tu kolega troche wróży mam wra zenie bo żeby tak stwierdzić trzeba znać m2 odbioru ciepła :)

Gość mi nic nie wciska - to bardziej jest mój wymysł, żeby pomopa nie latała jak szalona- jak się odpali to niech lata. Ja postaram się to wysterować,

To skoro Twój wymysł to może to przelicz ;)

Jeżeli będziesz miał bufor 1000 l, to to samo możesz załatwić zmieniając grubość wylewki/jastrychu o 11mm (140m2). Koszt kilkaset zł maksymalnie, a nie konkretne kwoty...

Bufor jest uzasadniony tylko w niektórych przypadkach, a jest ich mało + dla ratowania błednie wykonanych instalacji. Jeżeli nie musisz to nie przeinwestuj z 10x niepotrzebnie na ten bufor. Twoje określenie "wymysł" jest jak najbardziej trafne. Lepiej z niego zrezygnuj ;)

to zależy...jak kupi gotowy bufor z Viessmana, to przepłaci majątek :p

ale jak sam go zrobi, to taniutko wyjdzie...

Nawet jak go by mial za darmo, to IMHO trzeba bardzo powaznie przemyslec sens jego instalacji. Przy danych ktore podal ja takowego sensu sie dopatrzec nie moge, ale ja nie jestem w tej dziedzinie profesjonalista, tylko zwyklym uzytkownikiem PCi.

W zasadzie powód tego, że chciałem dać ten bufor jest taki, że awaryjnie chciałem dać piec tzw "śmieciuch" w razie awarii pompy. Piec poprzez wężownicę grzałby bufor a ten dalej dom. Drugim powodem było to, że po załączeniu grzania się w domu od razu szło by ciepło, a tak sama pompa trochę musi pracować żeby dobić ciepło.

W zasadzie powód tego, że chciałem dać ten bufor jest taki, że awaryjnie chciałem dać piec tzw "śmieciuch" w razie awarii pompy. Piec poprzez wężownicę grzałby bufor a ten dalej dom. Drugim powodem było to, że po załączeniu grzania się w domu od razu szło by ciepło, a tak sama pompa trochę musi pracować żeby dobić ciepło.

Widze traktujesz ten bufor jak niewyczerpane zrodlo energii :)

Jesli chcesz faktycznie podpinac smieciucha (zakladam, ze nie bedziesz mial w domu jakiegos kominka), to chyba sie nie obejdzie bez bufora. Awarie pradu na dluzej niz dobe zdarzaja sie bardzo rzadko. Ja takiej jeszcze nigdy nie doswiadczylem.