Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Jeśli chodzi o podliczniki modułowe znalazłem takie z cenie 150-250zl, te tansze sa opisane jako "......parametry wyjscia cyfrowego SO 1000imp/kWh..........'

a te droższe są z '' port RS-485, protokół komunikacyjny MODBUS RTU 9600 bit/sek, 800imp/kWh'' .Nie wiem który wybrać, hmm. (?)

http://elektronix.pl/index.php?a=energetyka&b=liczniki-energii

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy sygnały dla GZ z+p , DZ z+p bierzesz z automatyki PC czy masz je podłączone poza PC ?...

Mój sterownik do pc pozwala wprawdzie na podpięcie się do kompa po IR, ale nie robiłem tego. Podpiąć się to jedna sprawa, a czytać odpowiednie dane to inna, trochę bardziej skomplikowana, stąd nic nie odczytuję ze sterownika. Wszystkie temperatury mierzę sam czujnikami DS1820 przyciśniętymi przylgowo do odpowiedniej rury i owiniętymi pianką izolacyjną do rur oraz na koniec ściśniętymi opaskami zaciskowymi. Liczniki energii obsługuję counterami 1-wire DS2423 który kupiłem za 100zł na allegro, dostępne są też na:

http://www.hobby-boards.com/store/products/DS2423.html

http://www.hobby-boards.com/store/products/Dual-Counter.html

DS2423 ma 2 countery które podpiąłem do wyjść impulsowych SO dwóch liczników energii (potrzebne do tego są jeszcze 2 rezystory koło 200k-500k). Liczniki z wyjściem SO są wystarczające. Czytanie po 1-wire jest najłatwiejsze, bo jeden programik digitemp odczytuje mi odpowiednie temperatury i wskazania liczników. Cacti zapisuje dane do bazy rrd, a później rysuje wykresy.

Czujnik cwu umieściłem tam, gdzie mam wpust na czujnik w zasobniku, jest to chyba ze 30-40cm poniżej górnej części zasobnika 160l, w zasobniku 300l jeszcze niżej. Moc liczę na podstawie czasu i zużycia energii w interwałach 6 minutowych (stąd 6-minutowe schodki na wykresie).

Witam Wszystkich !

Potrzebuje pomocy odnośnie pompy ciepła tz. dokładnie dolnego żródła! Mam zakopane 5 petli po 150m. rury PE32 i zastanawiam sie nad rozdzielaczem!

wiem że morzna poskęcać z trójników do wody ale czy nie morzna gdzieś kupić ( w miarę tanio) takiego gotowego?

Ile litrów oriętacyjnie będę potrzebowal glikolu do takiej instalacji?

Swojego jeszcze nie zrobiłem ,ale na rozdzielacz mam dwie koncepcje:

1. Zgrzewany z trojnikow PP 5/4 cala. Gwint z wyjscia trojnika i tu najpierw zawór i na nim nakrecona złączka na rury PE32.

2. Spawany z nierdzewki. Rura o przekroju kwadratowym, na jej sciance nawiercone otwory ok 30mm, w ich osi naspawane zagwintowane odcinki rury 5/4 cala.

Na te gwinty zawór i na nim nakrecona złączka na rury PE32. Rura kwadratowa 100/100mm albo 80/80mm. Naspawane dekle zamykające. W jednym deklu znów rurka zagwintowana i przejsciówka na Pe40. Finansowo nie wyjdzie źle, ale czasochłonnie. Jeśli ktoś na w garażu TIGa , tym lepiej:)

Wielkie dzięki! A rozdzielacz chyba pozostaje samemu skręcic z trójników!

Jak nie masz, to możesz na aledrogo kupić zgrzewarkę do pp z matrycami od 16 do 63mm za 100zł i pozgrzewać rozdzielacz z pp. Będzie szczelny i tani. Zgrzewarka pewnie się jeszcze przyda do innych celów.

Albo zaworem 3-drożnym albo dwoma niezależnymi obiegówkami + 2 zawory zwrotne (klapkowe) i zwykłym 3-nikiem. Niezależne obiegówki mają tą zaletę, że mogą być różne - do cwu mniejsza bo opory przepływu będą mniejsze.

Dokładnie tak to mam u siebie zrobione. Gdy PC ma grzać CWU, sterownik wyłącza pompkę obiegową CO a załącza pompkę CWU.

Sterownik zamienia te pompki, to raz.

A dwa jak rozumiem, zmienia temp na wyjsciu PC, bo CWU to pewnie 55st, natomiast OP ze 35st.

Osobiscie przezywam katusze umyslowe, poniewaz gazownia podjela decyzje o wprowadzeniu nitki gz50 w moja ulice w roku 2013.

I caly moj plan o PC zyskal powazna konkurencje.

Albo piec kondensacyjny + kominek z PW.

Albo PC + kominek z DGP.

Koszta podobne, z tym, ze PC chce instalowac sam i tu jest ryzyk fizyk, ze cos spapram.

Badz tu madry.

Problem jest jeszcze tego rodzaju, ze na PC nie dostane gwarancji, bo montuje ja sam.

Bedzie ona kupiona w 23% vat.

Jest ryzyk z DZ, moze okazac sie nie wystarczajace energetycznie.(jezeli trzymamy sie kosztorysu i robimy poziomo).

Moge dlugo bujac sie z prawidlowym wysterowaniem PC, tu bledy beda slono kosztowac na rachunkach.

A kotlownia GZ 50, bedzie zrobiona w 8% vat i dostane na nia gwarancje.

Nawet zlecajac firmom wykonanie kotlowni (kosztorysu) dla PC lub GZ50 - wygrywa GZ50.

Przy PC troche mi szkoda nie wykorzystac ciepla z kominka, buforowania go przez nasade wodna.

Kotlowni z salonu nie zrobie, bo mam przewidziany kominek w osi sciany kotlownia/salon z mozliwoscia "zaladunku" od strony kotlowni,

wiec brudu w salonie unikne.Palic wiec pewnie bedziemy duzo i szkoda gro tego ciepla puscic w komin.

Komin dla kominka zrobilem.

Dla kondensata moge zrobic w scianie, albo wykorzystac jeden z 4 przewodow wentylacyjnych 190/190 wkladajac do niego kwasowke.

Nie jest latwo oj nie jest latwo podjac decyzje.

Moge dlugo bujac sie z prawidlowym wysterowaniem PC, tu bledy beda slono kosztowac na rachunkach.

Mi zajelo to jakies 2 tyg eksperymentow i wejscie 5% w droga taryfe. NAprawde nie ma strachu (no chyba ze sobie zafundujesz sterowanie, ktore tylko programista je piszacy wie wg jakiego algorytmu dziala).