Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta informacja pochodzi od dystrybutorow PC. I szczerze mowiac nie dziwie sie. Czesc producentow taka gwarancje daje, ale jest ona uzupelniana o zalaczniki.

I potem to juz historia opisywana czesto na FM. Bujanie sie po sadach i przepychanki listami poleconymi.Gdzie nalezy dzialac w ciagu godzin czy dni aby naprawic awarie, konczy sie na zlekcewazeniu klienta.

Albo proby zepchniecia odpowiedzialnosci na montaz klienta, bo warunki awarii sa nieklarowne i moga wynikac z przyczyn niezaleznych od producenta.

W instrukcja montazu/obslugi PC czytamy " ..........montaz ma wykonac firma majaca doswiadczenie........."

Tak to juz u nas jest.

Lista ryzyk sie wydluza.

Nie zrozumncie mnie zle, ale staram sie byc realista.

Ja mam gaz na działce i nie zamierzam go wogóle podłączać ide w strone pompy ciepła i myślę że uda mi się samemu jakos wszystko poskładać!

Liczę na pomoc tego forum oczywiscie:rolleyes:

Mi nawet jak by przylacze za darmo dawali, to bym sie nie zgodzil na gaz w domu. Chyba te 13 lat z gazem w mieszkaniu nabawilo mnie jakiegos urazu ;)

No ja jak wiesz, jestem w labiryncie.

60% na gaz, 40% PC.

Prze.....bane sa takie decyzje.

Jezeli udaloby sie sprawnie polaczyc kominek z PW, bufor i PC to rezygnowalbym z gazu.

Ale po opiniach z FM wnioskuje, ze taka konfiguracja jest bardzo trudno sterowalna.

I problemem jest produkjca CWU, bo przeciez po co mamy grzac ok 800-1000ltr pompa ciepla.

Jezeli udaloby sie sprawnie polaczyc kominek z PW, bufor i PC to rezygnowalbym z gazu.

Ale po opiniach z FM wnioskuje, ze taka konfiguracja jest bardzo trudno sterowalna.

A po co Ci bufor? Masz grzejniki?

Kominek można włączyć bezpośrednio za PC przez wymiennik oczywiście, robiłem coś takiego i działa dobrze. Nie ma szans na "zagotowanie" podłogówki jak to się niektórzy obawiają.

Tylko chyba żadna PC "firmowa" takiej konfiguracji nie ogarnie, bo typowy schemat to właśnie bufor na pierwszym miejscu...

Pomijajac sterowalnosc to uwierz mi, ze nie grzalbys kominkiem zamiennie z PCi. Ani to taniej, ani to wygodniej.

Zrob sobie kominek albo piecyk wolnostojacy (ja mam takowy) dla oka i ew jako zapas w razie problemow z pompa. Jakies karkolomne kombinacje z wykorzystaniem ciepla z kominka jak sie w nim pali 2-3x w miesiacu to nieporozumienie. Wiecej palil nie bedziesz, chyba ze Cie goscie przymusza rzadni ogladania ognia. Tez myslalem, ze jak sie wprowadze to bede palil co weekend od piatku do niedzieli, bo taki fun. Fun jest, ale wlasnie te max 2-3x w miesiacu. :)

Jeden hydraulik zaproponowal uzycie wymiennka ciepla.

Mowil: ''.....Skoro nie jestes Pan zdecydowany to zamontuj wymiennik ciepla,do ktorego mozesz podlaczyc pozniej wszystko.........."

Nie rozmiawialem z nim o szczegolach, ale wlasnie co z nadmiarami ciepla, jesli chce palic w kominku np 7dni non stop?

I jak rozwiazac CWU, duza powierzchnia wezownicy z PC w zbiorniku 300-400ltr (rodzina 5osob), czy moze CWU ogrzewana przeplywowo.

Grzejnikow nie bedzie, tylko OP.

Nigdzie nie moge dotrzec do schematu takiej kotlowni PC-PW-Wymiennik-CWU-OP.

Czy macie moze schemat takiej kotlowni?

Edytowane przez Ceslav
blad

http://instalator.pl/archi/2012/mi5%28165%29/42.pdf

Są błędy ale zasada jest dobrze przedstawiona.

W całej kotłowni nie zmieścisz tej wody która miałaby zmagazynować ciepło z palenia w koninku przez 7 dni!!

Podłogówka "łyknie" wszystko co jej dasz. A przestaniesz palić jak zrobi się +27*C w salonie, i to przed 7 dniami ;)

PS

Hydraulik mówił o zbiorniku, ja o wymienniku ciepła (np. płytowym, bo tańszy).

Bardzo fajny artykul, dzieki. Pozwala spojrzec na ''labirynt z gory'', ze tak powiem.

Czyli dochodzimy do wniosku, ze przy prawidlowo skonfigurowanej PC, wszelkie podmieszania z PW, czy solarami, marnowanie

energii na pompki obiegowe ze stratami ''temperatury'' na przesylach nie maja ekonomicznego sensu.

Czyli PC - CWU(300-400ltr)(mamka albo duza wezownica) z obiegowkaCWU-obiegowkaCO na rozdzielacze OP - kominek DGP i KROPKA.

Jesli ktos ma pomysl na PW to wydatek na wymienniki i pompki obiegowe nie zrekompensuje zysku.

60% PC - 40% GZ50

:)

Edytowane przez Ceslav
blad

Tak na prawdę, trzymając się kilku zasad, ciężko coś tu spaprać. Najbardziej trzeba się skupić na DZ i GZ, ciężko to poprawić. A w kotłowni zawsze można coś tam pogrzebać jak nie wyjdzie za pierwszym razem ;)

A czy można coś spaprać jeśli DZ to doierty robione przez firmę, która robi te odwierty na codzień a GZ wykonam zgodnie z projektem?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

P.S.

Liwko o jakich zasadach powinienem pamiętać? Jeśli można wiedzieć.

A czy można coś spaprać jeśli DZ to doierty robione przez firmę, która robi te odwierty na codzień a GZ wykonam zgodnie z projektem?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

P.S.

Liwko o jakich zasadach powinienem pamiętać? Jeśli można wiedzieć.

Ciężko czasami zrobić dodatkowy odwiert, gdy po roku okazuje się, że ktoś źle policzył. Również projekt GZ też można skopać (było tu kilka przykładów)

Podstawowe zasady to:

-znać zapotrzebowanie domu na ciepło i CWU

-dobrać do tego odpowiednią moc DZ

-prawidłowo wykonać GZ

-dobrać odpowiednią moc PC

-wykonać prawidłowo kotłownię

-wyregulować całość

I te punkty można rozbijać na drobne, ale im bardziej zaczynamy je komplikować (grzejniki, studzienki, mieszacze, kominki z płaszczem, śmieciuchy, itd.) tym bardziej zaczynają się klocki. Układ z pompą ciepła działa najlepiej gdy jest najprostszy!

Przy wstępnie policzonym OZC (6-7kW) odwiert jak gdzieś wcześniej mi pisałeś powinien starczyć jakieś 160m, spróbuję przewymiarować do 200m, u nas są dobre ceny (ok. 65/m), więc raczej powinno być ok. Wiem, że Asolt jest dobry jeśli chodzi o dokładne wyliczenie OZC a jak jest z projektowaniem przez niego podłogówki do zasilania PC? Ktoś korzystał z jego usług? To tak na marginesie się pytam.

Jeśli brałbym C7 lub C9 Ecopowera to tak jak wiele kompaktowych PC trudno coś tam spartolić, chyba że ktoś bardzo chce, schemat hydrauliczny podłączenia jest nawet jak dla mnie nie z tej branży bardzo prosty.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Stać cię, zrób 200m (ja bym podłączył na twoim miejscu do tego jeszcze chłodnicę rekuperatora).

Nie mam pojęcia jak asolt robi projekt podłogówki dla PC. Należy przy niej pamiętać o długościach pętli, temperaturze zasilania jak i... ilości tanich godzin w taryfie (a więc rozstawie). To jest bardzo ważne gdy zasilamy PC lub zwyczajnie prądem.

Jak DZ, tak i GZ można przewymiarować i też będzie dobrze. Będzie znowu drożej ale i lepiej (trzeba tylko pamiętać przy tym o mocach pompek obiegowych)

Czy można to zrobić bez projektu? Moim zdaniem tak, ale lepiej zrobić porządne OZC i do tego projekt podłogowki (pod PC i grzanie w taryfach!!!)

Co prawda nie do mnie to pytanie, ale podłogówkę zawsze projektuję do najmniejszej mozliwej temperatury zasilania, niezaleznie od rodzaju źródła grzewczego.

Czyli nadającej się jak najbardziej do pompy.

Ale przy pompie i prądzie ważny jest jeszcze czas zasilania i dlatego rozstawy powinny być mniejsze niż przy innych źródłach ciepła.