rwojtek 28.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.01.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To jeszcze jedno pytanie:mając zapotrzebowanie na CO=x na CWU=y o ile % można przewymiarować x+y, aby nie przesadzić i nie mieć taktowania PC lub czegoś innego co nam zarżnie naszą PC Pozdrawiam,Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Udajesz że nie rozumiesz czy tylko żartujesz? To jeszcze raz specjalnie dla ciebie sprecyzuje. Należy maksymalnie wykorzystać tanią taryfę, ale przy PC nie należy obawiać się gdy pompa zaczyna nam przy spadku temperatury zewnętrznej wyjeżdżać poza tanie godziny (wyższy COP). Rozstawy rurek GZ też mają znaczenie czy to nastąpi szybciej czy później, a wiadomo że im później tym taniej. Jasne? Ta precyzja nie jest dla mnie, nie myśl ze jestem ocięzały umysłowo będąc jednocześnie audytorem i projektantem, ale dla innych którzy ten dział czytają ale mogą mieć trudności ze zrozumieniem "co poeta miał na myśli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 28.01.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja DZ - poziome, GZ - podłogówka, ścienne, drabinki i 1 grzejnik, hydraulikę CO i CWU i wodną całość robiłem sam. Wszystko dzięki podpowiedziom KOLEGÓW z forum muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To jeszcze jedno pytanie: mając zapotrzebowanie na CO=x na CWU=y o ile % można przewymiarować x+y, aby nie przesadzić i nie mieć taktowania PC lub czegoś innego co nam zarżnie naszą PC Ważniejsza jest różnica w inwestycji. Jeżeli niewielka to warto przewymiarować. Ta różnica będzie barierą wielkości. I z własnego doświadczenia wiem, że ustawienie PC przy sterowaniu pogodowym bez taktowania jest dość problematyczne. Przy sterowaniu pokojowym nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja DZ - poziome, GZ - podłogówka, ścienne, drabinki i 1 grzejnik, hydraulikę CO i CWU i wodną całość robiłem sam. Wszystko dzięki pozdpowiedziom KOLEGÓW z forum muratora. Ale do tego trzeba mieć choc trochę zdolności manualnych, których to zdolności zadne forum nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ta precyzja nie jest dla mnie, nie myśl ze jestem ocięzały umysłowo będąc jednocześnie audytorem i projektantem, ale dla innych którzy ten dział czytają ale mogą mieć trudności ze zrozumieniem "co poeta miał na myśli" To zacznij od siebie, bo jeszcze wszyscy zaczną przy grzaniu prądem wstawiać dodatkowe bufory do podłogówki. A od tego się zaczęło asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.01.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ważniejsza jest różnica w inwestycji. Jeżeli niewielka to warto przewymiarować. Ta różnica będzie barierą wielkości. I z własnego doświadczenia wiem, że ustawienie PC przy sterowaniu pogodowym bez taktowania jest dość problematyczne. Przy sterowaniu pokojowym nie powinno być problemu. To chyba przy Ecopowerach uda się, na schemacie podłaczenia sterownika jest czujnik zewnętrzny i wewnętrzny. Pozdrawiam, Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To chyba przy Ecopowerach uda się, na schemacie podłaczenia sterownika jest czujnik zewnętrzny i wewnętrzny. Nie pozdrawiaj za każdym razem, ciężko się wycina Te nowsze sterowniki tak mają, ja niestety mam jeszcze ze sterowaniem pogodowym. Ale przerobie... Kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To zacznij od siebie, bo jeszcze wszyscy zaczną przy grzaniu prądem wstawiać dodatkowe bufory do podłogówki. A od tego się zaczęło asolt Gratuluję bystrości umysłu, naprawdę jestem pod wrażeniem, gdy będę miał problemy ze zrozumieniem słowa pisanego na pewno się do Ciebie zgłoszę, a co do bufora jest on zamiast a nie jako dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.01.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To jak z tymi procentami? Rzuci ktoś jakąś cyferkę? Przy pokojowym jest łatwiej, ale jak zrobić aby nie przedobrzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To jeszcze jedno pytanie: mając zapotrzebowanie na CO=x na CWU=y o ile % można przewymiarować x+y, aby nie przesadzić i nie mieć taktowania PC lub czegoś innego co nam zarżnie naszą PC Ja mam tak z 40-50% wieksza niz minimum dla mojego domu. Uwazac musisz w zasadzie tylko na sprawy zwiazane z grzaniem CWU. Po prostu trzeba kupic zasobnik z duza powierzchnia wymiany (generalnie jak najwieksza) i ustawic sobie grzanie tak, aby taktowanie nie wystepowalo (ustawiasz to dla wysokich temperatur DZ bo jak wtedy nie bedzie taktowal, to nigdy nie bedzie). To przewymiarowani moje wystarcza, zeby grzac tylko w taniej taryfie. Przez oststnie 2 tyg bylo wykorzystane praktycznie 100% taniej i jak by temperatury jeszcze ciut spadly, to wszdl bym troszke w droga, wiec to w miare rozsadna wartosc. Jak bedziesz mial +30 czy +60% tez sie nic dziac nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 I z własnego doświadczenia wiem, że ustawienie PC przy sterowaniu pogodowym bez taktowania jest dość problematyczne. Przy sterowaniu pokojowym nie powinno być problemu. Mam pogodowke polaczona z czujnikiem w wylewce. 3-4 startow pompy na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 28.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To przyczepie się do tematu U mnie obciążenie cieplne wyszło ok 4,5kW i dodając do tego cwu to pompa ok. 6kW powinna starczyć. Z tego co piszecie to można spokojnie brać 8kW? Różnica w cenie nie taka duża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.01.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Dla mnie wszystko już jasne.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) To przyczepie się do tematu U mnie obciążenie cieplne wyszło ok 4,5kW i dodając do tego cwu to pompa ok. 6kW powinna starczyć. Z tego co piszecie to można spokojnie brać 8kW? Różnica w cenie nie taka duża... IMHO mozesz spokojnie. Zwroci Ci sie to z nawiazka w grzaniu w drugiej taryfie. PS. Oczywiscie pamietaj o zapewnieniu odpowiedznich przeplywow na DZ i GZ dla wiekszej mocy oraz o zasobniku CWU z odpowiednia pow wymiany. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 28.01.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 IMHO mozesz spokojnie. Zwroci Ci sie to z nawiazka w grzaniu w drugiej taryfie. PS. Oczywiscie pamietaj o zapewnieniu odpowiedznich przeplywow na DZ i GZ dla wiekszej mocy oraz o zasobniku CWU z odpowiednia pow wymiany. CWU ma być*Galmet 300l maxi niby specjalny pod pompy ciepła Albo coś zintegrowanego typu NIBE1245 - tutaj zależy jaką*cenę mi zaproponują. W sumie ciągle się*zastanawiam czy lepsze jest zintegrowane rozwiązanie, czy pompa + zasobnik cwu osobno... nie patrząc na cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 W sumie ciągle się*zastanawiam czy lepsze jest zintegrowane rozwiązanie, czy pompa + zasobnik cwu osobno... nie patrząc na cenę Zaleta zintegrowanego rozwiazania jest niewatpliwie oszczednosc miejsca. Nie wiem jakie jeszcze to moze miec zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 28.01.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 no to bezsprzecznie jestem w stanie trochę dopłacić, żeby mieć więcej miejsca (które też kosztuje), ale może jednak lepiej mieć osobny zbiornik? Kupa ludzi ma np. NIBE1245 i im to działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 28.01.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 działać będzie zawsze, tyle że z małym zasobnikiem, będzie się często załączać i grzać wodę.... Czyli kwestia większej ilość*startów sprężarki na minus. A jeśli chodzi o szybkość przygotowywania ciepłej wody? Ja wymiaruje cwu na 4 osoby (prysznic i wanna) i ten wbudowany zasobnik wychodzi, że będzie ok. A oszczędzone miejsce szybko zagospodaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts