Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli 300/150 to jest 150l dla cwu tak?

Mi jeszcze proponują*zbiornik kombinowany Biawar 500/200.

Ale co raz bardziej zastanawiam się nad zintegrowanym rozwiązaniem żeby mieć*trochę więcej miejsca w kotłowni, bo to też będzie spiżarka :)

Teraz mam piec gazowy dwufunkcyjny bez żadnego zbiornika (chyba, że jakieś maleństwo jest w środku) i jakoś dajemy rade :)

Troszeczkę się wtrącę w temach ale myślałem o zintegrowanej pompie z zasobnikiem 160L. tylko nie jestem pewny czy to trochę nie za mały zapas jak na

dwie łazienki? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Czy morze wziąść z osobnym zasobnikiem? I jeszcze jedno czy jest sens podłączać bufor (mam taki około 800L.) do pompy ciepła? Dodam że cały dom podłogówka plus dwie drabinki w łazienkacz pow 180m2?

Bufor mam wystarczy tylko ocieplić - wczesniej myslałem jeszcze o kominku z PW ale to chyba nie ma sensu! Dwie łazienki czyli prysznic i wanna na dzień dzisiejszy 4 osoby! Troch~ę si~ę boj~ę że to za mało 160L.! Jak sądzicie?.

Może być mało. Może da się jakoś wykorzystać ten bufor w tym celu... Jakiś spec musiał by się wypowiedzieć.

PC ze zintegrowanym zasobnikiem maja pojemnosc z reguly 120..180L Dla 4 osób może być mało. Osobny zasobnik możesz kupić większy oraz w razie przecieku łatwo go wymienić. Ja też bede brał 300L maxi Galmetu. PC steruję czujnikiem pomieszczenia. Dzięki Asolt. Edytowane przez ferrit

Ja rurki mam już zatopione w wylewce tylko brak rozdzielaczy! Instalator namawia mnie na sterowanie każdego pomieszczenia termostatami z siłownikami elektrycznymi na rozdzielaczu (robią się spore koszty) więc się zastanawiam jeszcze! Jeszcze jedna rzecz- jeśli pompa ciepła ma już pompę GZ to dodatkowa nie jest potrzebna? Ani mieszacz przy rozdzielaczu? A jak rozwiązać połączenie grzejnika w łazience (drabinka) bo przecież na takiej tem. jak podłogówka nie będzie grzał!:rolleyes:

Ja rurki mam już zatopione w wylewce tylko brak rozdzielaczy! Instalator namawia mnie na sterowanie każdego pomieszczenia termostatami z siłownikami elektrycznymi na rozdzielaczu (robią się spore koszty) więc się zastanawiam jeszcze! Jeszcze jedna rzecz- jeśli pompa ciepła ma już pompę GZ to dodatkowa nie jest potrzebna? Ani mieszacz przy rozdzielaczu? A jak rozwiązać połączenie grzejnika w łazience (drabinka) bo przecież na takiej tem. jak podłogówka nie będzie grzał!:rolleyes:

Ja mogę Ci sprzedać swoje sterowniki pokojowe (8 szt.) + siłowniki (10 szt.) za 60% ceny - wszystkie odłączyłem po miesiącu stosowania - okazało się, że przy podłogówce to nieporozumienie.

Ja mogę Ci sprzedać swoje sterowniki pokojowe (8 szt.) + siłowniki (10 szt.) za 60% ceny - wszystkie odłączyłem po miesiącu stosowania - okazało się, że przy podłogówce to nieporozumienie.

A jak opis instalacji wywolal na mym obliczu szeroki usmiech, czemu dalem wyraz poscie o "zlotym targecie", tos sie obrazil smiertelnie ;)