sham4n 28.01.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 adiqq a powiedz jaki Ty masz zasobnik cwu? Bo Twojego ecopola też mi proponują. Jakbyś mógł wstawić (albo wysłać na PW) zdjęcie swojej kotłowni, bo ciekawi mnie ile zajmuje ta pompa wraz ze zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 28.01.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czyli 300/150 to jest 150l dla cwu tak? Mi jeszcze proponują*zbiornik kombinowany Biawar 500/200. Ale co raz bardziej zastanawiam się nad zintegrowanym rozwiązaniem żeby mieć*trochę więcej miejsca w kotłowni, bo to też będzie spiżarka Teraz mam piec gazowy dwufunkcyjny bez żadnego zbiornika (chyba, że jakieś maleństwo jest w środku) i jakoś dajemy rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Teraz mam piec gazowy dwufunkcyjny bez żadnego zbiornika (chyba, że jakieś maleństwo jest w środku) i jakoś dajemy rade Ale to co innego, bo grzejesz CWU przeplywowo. Tutaj jest roszeczke inaczej, bo masz jej skonczony zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 28.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Troszeczkę się wtrącę w temach ale myślałem o zintegrowanej pompie z zasobnikiem 160L. tylko nie jestem pewny czy to trochę nie za mały zapas jak na dwie łazienki? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Czy morze wziąść z osobnym zasobnikiem? I jeszcze jedno czy jest sens podłączać bufor (mam taki około 800L.) do pompy ciepła? Dodam że cały dom podłogówka plus dwie drabinki w łazienkacz pow 180m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 I jeszcze jedno czy jest sens podłączać bufor (mam taki około 800L.) do pompy ciepła? Dodam że cały dom podłogówka plus dwie drabinki w łazienkacz pow 180m2? Na forum panuje zgoda (sic!) co do tego, ze to przy podlogowce w typowym domu nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Dwie łazienki nic nie mówią. A bufor skoro już masz... Ale ja bym chyba go nie montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 28.01.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Bufor mam wystarczy tylko ocieplić - wczesniej myslałem jeszcze o kominku z PW ale to chyba nie ma sensu! Dwie łazienki czyli prysznic i wanna na dzień dzisiejszy 4 osoby! Troch~ę si~ę boj~ę że to za mało 160L.! Jak sądzicie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Bufor mam wystarczy tylko ocieplić - wczesniej myslałem jeszcze o kominku z PW ale to chyba nie ma sensu! Dwie łazienki czyli prysznic i wanna na dzień dzisiejszy 4 osoby! Troch~ę si~ę boj~ę że to za mało 160L.! Jak sądzicie?. Może być mało. Może da się jakoś wykorzystać ten bufor w tym celu... Jakiś spec musiał by się wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 28.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) PC ze zintegrowanym zasobnikiem maja pojemnosc z reguly 120..180L Dla 4 osób może być mało. Osobny zasobnik możesz kupić większy oraz w razie przecieku łatwo go wymienić. Ja też bede brał 300L maxi Galmetu. PC steruję czujnikiem pomieszczenia. Dzięki Asolt. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 28.01.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A jak Liwko Sprawuje ci sie podłogówka? nie ma problemu w duże mrozy z niedogrzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Adiqq - widzę że masz obiegówki HEL-WITA. Czy mnie wzrok myli?Te pompy na samej wodzie nieraz się zacierają, ale na glikolu nie było nigdy problemu.Jak u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A jak Liwko Sprawuje ci sie podłogówka? nie ma problemu w duże mrozy z niedogrzaniem? Najmniejszego. Przecież podłogówka to bardzo duży grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 28.01.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja rurki mam już zatopione w wylewce tylko brak rozdzielaczy! Instalator namawia mnie na sterowanie każdego pomieszczenia termostatami z siłownikami elektrycznymi na rozdzielaczu (robią się spore koszty) więc się zastanawiam jeszcze! Jeszcze jedna rzecz- jeśli pompa ciepła ma już pompę GZ to dodatkowa nie jest potrzebna? Ani mieszacz przy rozdzielaczu? A jak rozwiązać połączenie grzejnika w łazience (drabinka) bo przecież na takiej tem. jak podłogówka nie będzie grzał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 lazior: Nie kazde zdanie trzeba konczyc pytajnikiem albo wykrzyknikiem. Mozna tez sama kropka (bez tej paleczki nad nia) (!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Instalator ten nie wie o co się gra Mieszacz? Zapomnij dla swojego dobra, jak już zasil drabinki z temp. podłogówki, z dwojga złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 jak już zasil drabinki z temp. podłogówki, z dwojga złego. Czemu zaraz "zlego"? Lazienki nie zagrzeja (to nie ich rola), ale reczniki pieknie wysusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czemu zaraz "zlego"? Lazienki nie zagrzeja (to nie ich rola), ale reczniki pieknie wysusza. Taa, zwłaszcza późną wiosną, latem i wczesną jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 28.01.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja rurki mam już zatopione w wylewce tylko brak rozdzielaczy! Instalator namawia mnie na sterowanie każdego pomieszczenia termostatami z siłownikami elektrycznymi na rozdzielaczu (robią się spore koszty) więc się zastanawiam jeszcze! Jeszcze jedna rzecz- jeśli pompa ciepła ma już pompę GZ to dodatkowa nie jest potrzebna? Ani mieszacz przy rozdzielaczu? A jak rozwiązać połączenie grzejnika w łazience (drabinka) bo przecież na takiej tem. jak podłogówka nie będzie grzał! Ja mogę Ci sprzedać swoje sterowniki pokojowe (8 szt.) + siłowniki (10 szt.) za 60% ceny - wszystkie odłączyłem po miesiącu stosowania - okazało się, że przy podłogówce to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Taa, zwłaszcza późną wiosną, latem i wczesną jesienią. Od takich okresow to mam grzaleczke na troniku 600W zaaplikowana i sterowana programatorem. Wystarcza 1-1,5h w nocy wlaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja mogę Ci sprzedać swoje sterowniki pokojowe (8 szt.) + siłowniki (10 szt.) za 60% ceny - wszystkie odłączyłem po miesiącu stosowania - okazało się, że przy podłogówce to nieporozumienie. A jak opis instalacji wywolal na mym obliczu szeroki usmiech, czemu dalem wyraz poscie o "zlotym targecie", tos sie obrazil smiertelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts