Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... jedni mówią że lepiej w razie czego przewymiarować, a z kolei doradca Galmetu powiedział że jak za duża moc pompy to szybciej się zużyje sprężarka, ponieważ częściej będzie się włączać, a każda ma określoną ilość włączeń. Oczywiście chciałbym korzystać z nocnej taryfy, więc może ta mniejsza pompa pochodzi dłużej, a też "naładuje" podłogówkę. Sam nie wiem, co robić :???:

Przy przewymiarowaniu pompy musisz mieć odpowiednie większe DZ i GZ. Mało przewymiarujesz to niewiele lub wcale, a jak dużo to więcej. Trzeba to pod Ciebie wyważyć.

Przy większej mocy sprężarki i odpowiednio dobranym tym, co pisałem wyżej nie będzie większego zużycia pompy/sprężarki. Duże markowe koncerny mają nierzadko takie ekipy które montują pompy niedowymiarowane i załączające się bardzo często. To kwestia doboru i sterowania, a nie mocy.

Przy przewymiarowaniu rosną koszta inwestycji. Rośnie również COP i możliwość wykorzystania II taryfy.

Z nocną taryfą napisałeś na odwrót. Częściowo Ciebie zacytuję: Skoro chciałbyś korzystać z nocnej taryfy, to mocniejsza pompa pochodzi krócej i też naładuje podłogówkę. Przy dobrym sterowaniu włączy się 2-4 razy na dobę. Przy mniejszej pompie w zimie wyjdziesz poza nocną taryfę, a przy niedowymiarowanej i temperaturach zadłużeniowych jako najniższe obliczeniowe dla danej strefy, będzie ci brakowało doby i może być wtedy bez dodatkowego ogrzewania zimno/chłodno.

"Co robić?" Poczytać, popytać, przemyśleć i świadomie podjąć decyzję co zrobić. ;)

Edytowane przez Instaltechnic

Może ktoś już używa takiej pompy galmetu lub ecopolu i ma podobny metraż? Wiem wiem, każdy dom inny inni, użytkownicy itp., ale dla porównania, czystej ciekawości .

Bo tak się zastanawiam: cenowo nie jest duża różnica, a jakby mniejsza pompa nie dawała rady, to kaplica. Ale z drugiej strony jak zadziała, to po co przepłacać.

Vikerson proponował mi pompę Bjorn 8kW, więc wydaje mi się że firmy zawsze z zapasem polecają.

Może ktoś już używa takiej pompy galmetu lub ecopolu i ma podobny metraż? Wiem wiem, każdy dom inny inni, użytkownicy itp., ale dla porównania, czystej ciekawości .

Bo tak się zastanawiam: cenowo nie jest duża różnica, a jakby mniejsza pompa nie dawała rady, to kaplica. Ale z drugiej strony jak zadziała, to po co przepłacać.

Vikerson proponował mi pompę Bjorn 8kW, więc wydaje mi się że firmy zawsze z zapasem polecają.

Przeliczając na 100m2 raczej nikt nie ma więcej jak 5-6 kW mocy i w zasadzie wszyscy maj ą przewymiarowane, np Pyxsis na 100m2 ma 5,22kW i ma przewymiarowane ok 30 % , u mnie wychodzi 5,6 kW . Jeśli masz dylemat to sobie policz zapotrzebowanie. Ale jeśli dasz 15 cm w podłogę 20 na ściany i min 30 na strop i przypilnujesz mostków to zapotrzebowanie nie przekroczy 5 kW + 1 na CWU.

U mnie obecnie -7 w nocy -3 w dzień, pompa pracuje średnio 9,5 h/dobę. Jak bym się uparł to całe zużycie byłoby w taniej taryfie(10h/d), lecz dla komfortu grzeję również 1 h w drogiej. Jeżeli masz piach na działce to twoje DZ dla 9 kW nie będzie za ,,tęgie". U mnie min temp podłogi to 23* o godz. 22. Rozgrzanie jej do 26* zajmuje pompie 6h.

Dlatego w nocy również grzeję CWU ok 1,5-2h. Większa pompa u mnie nie miałaby sensu bo nie ma gdzie tej energii zmagazynować. Przewymiarowanie GZ to nie tylko zagęszczenie rozstawu ale przede wszystkim pojemność akumulacyjna podłogi. Przy mojej pompie i 100m2 wylewka musiała by mieć min 13cm grubości. Wg mnie 6,8 kW na 100m2 to potwór. Chyba że zbudujesz dom o zapotrzebowaniu 100W/m2

Edytowane przez mar1173

Przy przewymiarowaniu pompy musisz mieć odpowiednie większe DZ i GZ. Mało przewymiarujesz to niewiele lub wcale, a jak dużo to więcej. Trzeba to pod Ciebie wyważyć.

Temat przewymiarowan byl juz walkowany,wiec tylko wnioski:

Przy GZ i tak dajemy rurki na tyle gesto przy PCi, ze ono jest w pewnym sensie "maksymalnie" przewymiarowane (ciezko by bylo dac rurki gesciej). DZ tez malo kto robi na styk i problem w zasadzie jest tylko z mozliwym brakiem mocy przy odwiertach naprawde nieprzewymiarowanych, ale temat na pewno nie dodtyczy kolektora spiralnego, ktory kolega ma zamiar robic.

Nalezy tez dodac, ze strary z tytulu nieco nizszego COP sa praktycznie pomijalne, jesli policzy sie zyski z tytulu grzania w tanim pradzie.Spokojnie zwroci sie w ciagu kilku sezonow tez kasa wlozona w zakup mocniejszego urzadzenia.

Dziękuję Panowie za zaangażowanie, dzisiaj dokładnie oblicze OZC, bo trochę mi się zeszło z rozgryzieniem tego programu Purmo OZC :)

Co do podłogi to minimalnie planuję 10 cm wylewki betonowej, wydaje mi się że powinna dostatecznie zakumulować ciepło.

Jak na razie wygrywa Galmet NewMiniLand 9GT cenowo i wyposażenie ma podstawowe. Ale przydałaby się jeszcze opinia użytkowników.

To teraz moja kolej.

Z grubej rury

Można użyć pompy do mrożenia lodowiska obok domu?

Zimy nie te co 30 lat temu. Taka slizgawka nawet dla mnie będzie niezłą gratką.

Oczywiście tylko w sezonie zimowym.

Ludzka inwencja jest naprawde nieograniczona ;)

A co do zim, to wraz z ocieplaniem sie klimatu, akurat w naszej czescie Europy zimy beda raczej coraz chlodniejsze.

Można użyć pompy do mrożenia lodowiska obok domu?

Pewnie można, tylko cop będzie marny. Niezłą masz hodowlę komarów, ale za to możesz im zrobić im masową zagładę - wabisz przez tydzień, a potem trujesz. Ciekawe, czy po jakimś czasie będzie ich coraz mniej, czy tyle samo.

Cop Copem. Można podpiąć się pod dodatkową wężowniće lub dodatkowy zbiornik CWU i wstępnie go podgrzewać. Pierwsze zamrożenie siłami natury.

Jeśli chcesz mieć lodowisko, to wydaje mi się, że jako ciekawostkę, która za np. 5 lat może Ci się znudzić. Mógłbyś więc zrobić normalne dz, a oprócz tego jedną dodatkową pętlę na lodowisko. Bez problemu do zrobienia. Do tego 2 oddzielne obiegówki, 2 zawory zwrotne i sterownik decydujący, czy chłodzimy lodowisko. Gdy chłodzimy (na zewnątrz >0, powrót z lodowiska >-1), to włącza obiegówkę lodowiska, gdy nie chłodzimy bo jest mróz, to włącza ta od dz. Wtedy cop będzie sensowny i lodowisko zmrożone.

Jeśli chcesz mieć lodowisko, to wydaje mi się, że jako ciekawostkę, która za np. 5 lat może Ci się znudzić. Mógłbyś więc zrobić normalne dz, a oprócz tego jedną dodatkową pętlę na lodowisko. Bez problemu do zrobienia. Do tego 2 oddzielne obiegówki, 2 zawory zwrotne i sterownik decydujący, czy chłodzimy lodowisko. Gdy chłodzimy (na zewnątrz >0, powrót z lodowiska >-1), to włącza obiegówkę lodowiska, gdy nie chłodzimy bo jest mróz, to włącza ta od dz. Wtedy cop będzie sensowny i lodowisko zmrożone.

Pytałem o sam sens.

Lodowisko, oczywiście dodatkowa pętla rozkładana na sezon zimowy na trawniku.

Teraz pozostaje moc pompy. Pewnie "normalna" przewidziana dla mojego domu wystarczy. Większe mrozy, pompa nie chłodzi tafli, mniejsze, mniej grzania w domu, moc przerzucona na lodowisko.