klaudiusz_x 23.02.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jaka moc pompy. Standardowa?Przy 10-20 na plusie nie ma sensu tego schładzać. Standardowa pompa (7,6KW), czy brać wyższy model?Na razie wszystko teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Nie obraz sie, ale to "pierdoly" sa. Dlaczego? Widzisz inne rozwiązanie? Masz własne? Proszę, podziel się doświadczeniem, obserwacjami. Edytowane 23 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Standardowa pompa (7,6KW), czy brać wyższy model? Na razie wszystko teoretycznie. Teoretycznie większa pompa nic Ci nie da bo i tak w okolicach zera *C nie będziesz miał gdzie zrzucać nadmiaru ciepła. Jakie będą proporcje to nie powiem bo lodowisk nie projektowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Dlaczego? Widzisz inne rozwiązanie? Masz własne? Proszę, podziel się doświadczeniem, obserwacjami. Na "Orlikach" teraz czesto robia lodowska, wiec nie trzeba daleko szukac. Stawiaja agregat, barierki i jazda. Wychodze z zalozenia, ze zeby napic sie mleka nie trzeba kupowac krowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Pyksi, dodaj dla równowagi "WEDŁUG MNIE"..... Dla innego pierdoły to modeliki helikopterków, co wtedy pomyślisz??? Nie widzisz roznicy miedzy hobby a nietrafionym (delikatnie ujmujac) pomyslem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.02.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) pyxis powiedz mi jedno o co Cię głowa boli? czy nie sam pisałeś, że mój cyrk i moje małpy,jest pytanie, jest odpowiedź,i tyle,przecież to jego pieniądze i może sobie robić z nimi co chce, Edytowane 23 Lutego 2013 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 23.02.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Pyksi, dodaj dla równowagi "WEDŁUG MNIE"..... Dla innego pierdoły to modeliki helikopterków, co wtedy pomyślisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Nie widzisz roznicy miedzy hobby a nietrafionym (delikatnie ujmujac) pomyslem? Wyprowadź się na Kubę albo jeszcze lepiej, do Korei Płn, tam jeden człowiek wie najlepiej co najlepsze dla każdego. Zupełnie tak jak TY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 pyxis powiedz mi jedno o co Cię głowa boli? Alez o nic. Studze tlko "zapal", bo za tydzien juz nawet o tym pytajacy nie pomysli a Ty sie naprodukujesz i nawymyslasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Wychodze z zalozenia, ze zeby napic sie mleka nie trzeba kupowac krowy. Ty. TY wychodzisz z założenia. A ON nie ma prawa chcieć poślizgać się z dzieciakami niezależnie od pogody U SIEBIE na ogrodzie wychodząc tylko z domu przez taras? Wiesz gdzie mieszka, gdzie i czy w ogóle w okolicy ma "orlika lodowego"??? Pyksi, brak mi słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Wyprowadź się na Kubę albo jeszcze lepiej, do Korei Płn, tam jeden człowiek wie najlepiej co najlepsze dla każdego. Zupełnie tak jak TY. Nie masz czasami wrazenia, ze "lekko" przesadzasz w wiciaganych wnioskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Pyksi, brak mi słów. OKI. Nic juz nie mowie. Powiedzcie koledze jak ma sobie zrobic lodowisko w ogrodzie. Kazdy powinien miec takie. I basen w lecie. Koparka i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Nie masz czasami wrazenia, ze "lekko" przesadzasz w wiciaganych wnioskach? Nie. Mam za to ostatnio coraz częściej wrażenie że bez sensu wdaję się w bezsensowne "dyskusje" z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (...) jak ma sobie zrobic lodowisko w ogrodzie. (...) Tak szczerze, też mi to chodzi po głowie i prawdopodobnie niewielkim kosztem zrobię. A do basenu nie tęsknię, choć czasem robię podgrzewanie do tegoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.02.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jeszcze wróciłem, bo męczy mnie niewiedza.Pisaliście że lepiej przy 200m położyć pe 40, bo mniejsze opory, a u Pyxisa widzę 4 x 200. Związku z tym jak duże są te opory i jaki mogą być konsekwencje?obiegówka będzie czerpać więcej prądu (ile?), częściej będzie się zapowietrzać? Już tak pisze co mi przychodzi do głowy, bo koszty rury i glikolu będą większe. Jeszcze jedno: tak sobie wyobrażam jak puścimy z kranu wodę podgrzewaną piecykiem gazowym ustawionym na 1 biegu, to jak strumień jest duży to woda jest letnia, jak mniejszy gorąca, czy nie podobnie będzie w spiralach? (wiadomo nie w takiej skali) chodzi mi o odbiór ciepła z gruntu, czy nie ma to znaczenia dla pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Pisaliście że lepiej przy 200m położyć pe 40, bo mniejsze opory, a u Pyxisa widzę 4 x 200. Związku z tym jak duże są te opory i jaki mogą być konsekwencje? obiegówka będzie czerpać więcej prądu (ile?), częściej będzie się zapowietrzać? Już tak pisze co mi przychodzi do głowy, bo koszty rury i glikolu będą większe. Ja pisalem, ze IMHO pchanie na petle PE40 to strata kasy i na rure i na glikol. Wieksze opory to wieksza pompa obiegowa. U mnie jest 210W i delta 4,8K, ale ja dalem nieco ciala robiac tez 25m rury dobiegowej od studni rozdzielczej z PE32. Teraz na dobiegowke dal bym 40tke, ale nie wiem jak mocno by to zmienilo sytuacje. Jak duza bylaby poprawa. Przeplyw na petlach jest juz 4x mniejszy niz na dobiegowce, wiec i opory beda odpowiednio (8x ?) mniejsze. Glikol w spiralnym kolektorze przebywa "w zimi" dosyc dlugo, bo rury sporo. Zdazy sie nagrzac i w jednej i w drugiej rurce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Tak szczerze, też mi to chodzi po głowie i prawdopodobnie niewielkim kosztem zrobię. Twoje miasto slynie z ludzi majacych ciekawe pomysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Twoje miasto slynie z ludzi majacych ciekawe pomysly. Trochę się spodziewałem że "zabłyśniesz" na koniec. (A za Odrą wszyscy mają wytatuowane swastyki.) BTW: Kiedy Ty w końcu przestaniesz mnie utożsamiać z biznesmenem w czarnej sukience???? Bardzo Ciebie proszę. To już nie jest śmieszne, to jest żałosne i na poziomie ....raczej dzieci (z piaskownicy, jeszcze bez helikopterków). Chcesz taką podkładkę jaką ja mam? Wyślę Ci gratis. Edytowane 23 Lutego 2013 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.02.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Ok Czyli wszystko zależy jaką pompy obiegowej. Teraz trzeba sprawdzić jakiej mocy potrzebna jest do pe 40 a jakiej do pe 32 dla 3 x 200m i co wyjdzie bardziej ekonomicznie. Czy jednorazowy zakup, czy trochę większe zużycie prądu. Ilość glikolu na 600m : pe 32x3,0 - 318l pe 40x2,4 - 582l ceny glikolu nie sprawdzałem Cena z m rury: ze strony http://www.e-sklep.mdkph.pl/Rury-z-PE-HD-woda%283,20,%29.aspx Rura PEHD100 DN 32 x 3,0 PN16 SDR11- 3,60pln Rura PEHD100 DN 40 x 2,4 PN10 SDR17 - 3,77 pln tu dużej różnicy niema ale tu już jest ok 1000 pln: Rura PEHD100 DN 40 x 3,7 PN16 SDR11 - 5,11 pln Która z tych rur byłaby najodpowiedniejsza? A może są inne tańsze? Rura PEHD100 DN 32 x 2,0 PN10 SDR17- 2,58 pln Edytowane 23 Lutego 2013 przez Łukasz_nowicjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Rury na wyższe ciśnienie nie ma sensu dawać do poziomego, szkoda kasy. Ścianka 2,4 dla PE40 wystarczy a dla PE32 spokojnie 2,0 - nawet lepsze przewodzenie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts