Pyxis 23.02.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Która z tych rur byłaby najodpowiedniejsza? A może są inne tańsze? PEHD? Zwykla niebieska rura PE. W wersji 32 koszt 2 zl Jesli koszt DZ wyjdzie 1500zl taniej na PE32 (a wyjdzie), to liczac ze dasz pompe 100W mocniejsza z tego tytulu, to zwrot w pradzie jednotaryfowym bedzie po 26 tys godzin pracy pompki (14-15 lat eksploatacji). W tanim pradzie powuzej 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 T BTW: Kiedy Ty w końcu przestaniesz mnie utożsamiać z biznesmenem w czarnej sukience???? Bardzo Ciebie proszę. To już nie jest śmieszne, to jest żałosne i na poziomie ....raczej dzieci (z piaskownicy, jeszcze bez helikopterków). Chcesz taką podkładkę jaką ja mam? Wyślę Ci gratis. Co ja zrobie, ze jak Ci czytam, to dzwieczy mi w uszach glos Ojca R. Jak na kazaniu. Mam helika, ale mam tez szybowiec. Moze sobie jakas spalinke trenazowa sprawie na wiosne. Zobaczymy... Podjedz na jakies lotnisko gdzie sie spotyka brac modelarska. Sam sprawdzisz ile tam wsrod nich "dzieciakow" jest i czy jakiegos wogole znajdziesz. To nie sa modele "na gumke". Za to najczesciej sa to pasjonaci. Mlodzi, satzry, bogaci, biedni. Ja ludzi majacych pasje cenie i nie tylko klepanie kasy sie w zyciu liczy. Za powazny jestes na takie zabawy? Powaznie, to sie w trumnie wyglada (tez zrewszta zalezy od czlowieka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Co ja zrobie, ze jak Ci czytam, to dzwieczy mi w uszach glos Ojca R. Jak na kazaniu. Na takie problemy nic nie poradzę. Prędzej lekarz odpowiedniej specjalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Na takie problemy nic nie poradzę. Prędzej lekarz odpowiedniej specjalności. Jak to nie poradzisz. Przestan miec "nawiedzone" pomysly w stylu lodowiska. Moze wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.02.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Czy ma znaczenie że rura jest niebieska? http://www.hydraulikasklep.pl/towar/rura-pe-hd100-32x2-0x200m-pn10-sdr17-blekit-3121248800-kaczmarek lub czarna? http://enawadnianie.pl/rura-pe-32-mm-p-17.html Wiem że zawracam głowę o drobnostki, ale wiadomo "diabeł tkwi w szczegółach" A tak na marginesie, to na alledrogo ciężko znaleźć takie rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Czy ma znaczenie że rura jest niebieska? lub czarna? Te czarne to zdaje sie wlasnie sa HDPE. Jak bedziesz bral 600m, to dostaniesz w wiekszosci hurtowni jakis rabacik. Popytaj, podzwon. Jak blisko to nawet przywioza gratis na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.02.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki Pyxis jeszcze objadę lokalne składy budowlane i hydrauliczne, zobaczymy jaką cenę zaoferują. PS. Panowie nie sprzeczajcie się tak często z "wihajster" bo widać że obaj macie dużą wiedzę, tylko czasem odmienne zdanie jak się później czegoś szuka, to połowa wątku to wasze kłótnie. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Łukasz_nowicjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Popatrz ile kosztują i ile mocy pobierają pompy o wysokości podnoszenia 7m oraz np. 10m. To tak odnośnie 200-metrowych odcinków "32". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 23.02.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Popatrz ile kosztują i ile mocy pobierają pompy o wysokości podnoszenia 7m oraz np. 10m. To tak odnośnie 200-metrowych odcinków "32". Napisałem też w tej sprawie do Galmetu odnośnie pompy ciepła 6kW i zamontowanej w niej pompy obiegowej, przesłałem też mój wstępny rysunek i mi odpisał: "Pompa obiegow bez problemu sobie poradzi na każdej pętli montuje się rotametr w celu wyrównania przepływu, .." Nie chcę spowodować kolejnej kłótni, ale możesz rozwinąć swoją myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Nie chcę spowodować kolejnej kłótni, ale możesz rozwinąć swoją myśl? Wihi chce powiedziec, ze lepiej byc mlodym i pieknym niz starym i brzydkim. Ja sie z nim zgadzam, tylko to ani moja ani jego kasa, tylko Twoja. Znasz parametry mojego DZ. Ja mam pompe ciepla o 2x wiekszej mocy niz Ty planujesz, wiec musze miec 2x wiekszy przeplyw zapewniony. Jesli moja dziala, to Twoja bedzie na pewno dzialala i to niezle. IMHO oczywiscie, bo zostane posadzony o zbyt kategoryczne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.02.2013 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Nie wiem co Galmet montuje ale nie sądzę że coś mniejszego niż odpowiednik Wilo TOP-S 25/7. Większa (jeśli tamta sobie nie poradzi) to 25/10, porównaj, dane pomp do pobrania ze strony. Moim zdaniem, jeśli robisz to samemu, oszczędzasz na fachowcach, to zrób to porządnie a nie oszczędzaj na każdym kroku, 200m PE32 to pomyłka. Pyxis ma to "zrypane" (najbardziej te dobiegówki i złączki skręcane pod betonem) - nie idź jego drogą, zrób dla siebie lepiej. Wlejesz mniej glikolu - OK, ale za to kupisz droższą pompę DZ. Zaoszczędzisz na rurach, fajnie, ale za to będziesz miał wyższe rachunki co sezon. Idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2013 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Zaoszczędzisz na rurach, fajnie, ale za to będziesz miał wyższe rachunki co sezon. Idę spać O moich bledach napisalem koledze wprost. Moje rachunki za prad dla pompy znajdzie w watku o zuzyciu. Jesli uwazasz, ze sa wysokie, to nie wiem jakich sie spodziewales. Ile moglem zaoszczedzic na nich robiac DZ z 40tki? Tragedii nie ma zadnej. Zeby byla jasnosc: Jesli kasa nie gra roli, to robic z 40tki. Jesli ma byc tanio, to 3 petle z PE32 tez dadza rade bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jesli kasa nie gra roli, to robic z 40tki. Jesli ma byc tanio, to 3 petle z PE32 tez dadza rade bez problemu. Albo jak szkoda kasy na glikoli + rurę to 4x150m PE32 - wyjdzie cenowo na to samo co 3x200m pe32, a opory będą sporo mniejsze. Opory to jak pisał wihajster większa moc i cena obiegówki oraz większa delta czyli mniejszy cop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Na "Orlikach" teraz czesto robia lodowska, wiec nie trzeba daleko szukac. Stawiaja agregat, barierki i jazda. Wychodze z zalozenia, ze zeby napic sie mleka nie trzeba kupowac krowy. Nie u mnie. Najbliższe lodowisko to 9km i masa ludzi. Drugie, gdzie jest luźno to 11km. Może masz rację. Być może mi przejdzie, ale niewykluczone że spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 24.02.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Albo jak szkoda kasy na glikoli + rurę to 4x150m PE32 - wyjdzie cenowo na to samo co 3x200m pe32, a opory będą sporo mniejsze. Opory to jak pisał wihajster większa moc i cena obiegówki oraz większa delta czyli mniejszy cop. Czyli jest rozwiązanie dobre i tanie, chociaż od razu przypomina się dowcip o facecie który szukał restauracji żeby zjeść tanio, szybko i smacznie, na to przechodzień: to szuka pan trzech różnych restauracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Czyli jest rozwiązanie dobre i tanie Z tych 3 rozważanych rozwiązań 3x200 pe32 jest zdecydowanie najgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Z tych 3 rozważanych rozwiązań 3x200 pe32 jest zdecydowanie najgorsze. Teoretycznie oczywiscie tak. Tylko w praktyce jak zacznie robic krotki petle, to sie nie obejdzie u niego bez studni rozdzilczej. To nie jest problem, ale trzeba sie zastanowic czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 24.02.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Czyli podsumowując rozwiązania:1. 3 x 200m pe 40 - małe opory, większa ilość glikolu i trochę droższa rura.2. 4 x 150 m pe 32 - nieduże opory, tańsza rura, mniejsza ilość glikolu, więcej kopania.3. 3 x 200 m pe 32 - duże opory, tańsza rura, mniejsza ilość glikolu, potrzebna lepsza obiegówka, mniejsze cop pompy. Dlaczego przy 2 rozwiązaniu będę musiał robić studzienkę? Przecież jak rozłożę dobrze rury to połączę je w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dlaczego przy 2 rozwiązaniu będę musiał robić studzienkę? Przecież jak rozłożę dobrze rury to połączę je w kotłowni. Jak patrze na Twoja mapke, to mi to sie jakos nie "zamyka" z wieksza iloscia petli i bez studzienki, ale nie robiac wizji lokalnej mozna sie pomylic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dlaczego przy 2 rozwiązaniu będę musiał robić studzienkę? Nie będziesz musiał. Pyxis Ci fajnie rozmieścił 3 pętle. Musiałbyś to przerobić na 4. Każda pętla ma kawałek rury dobiegowej, która prawdopodobnie będzie leżała razem z innymi sekcjami, więc ten kawałek kolektora staje się pół martwy (tzn.jeśli są w nim 4 rury, to i tak odbierają ciepło jak 1 rura). Musiałbyś zmierzyć ile tego mniej więcej jest i ile zostanie na "żywy" kawałek kolektora. Możesz oczywiście inaczej rozplanować kolektor w terenie aby martwe części rury były jak najkrótsze - Tobie jest łatwiej, bo jesteś na miejscu. Przy rurach o długości 200m martwy kawałek jest zdecydowanie mniej znaczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts