Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co Ty robisz na tym wątku ?

Przy grzaniu prądem z COP1 gdzie instalacja kosztuje 4tys.zł za rachunki za ogrzewanie zapłacisz rocznie 1100zł a chcesz pompę ciepła za ok.20tys.zł gdzie rachunki będą tylko o 600zł rocznie niższe ?

Przecież za różnicę w instalacji masz przez 30 lat ogrzewanie gratis.

Czyżby tylko taki kaprys inwestora ?

Pod warunkiem, ze sie myl nie bedzie w cieplej wodzie. Ty sie chyba jednak zdecydowales na prysznic od czasu do czasu.

Co Ty robisz na tym wątku ?

Przy grzaniu prądem z COP1 gdzie instalacja kosztuje 4tys.zł za rachunki za ogrzewanie zapłacisz rocznie 1100zł a chcesz pompę ciepła za ok.20tys.zł gdzie rachunki będą tylko o 600zł rocznie niższe ?

Przecież za różnicę w instalacji masz przez 30 lat ogrzewanie gratis.

Czyżby tylko taki kaprys inwestora ?

Myślę, że instalacja ogrzewania prądem może nawet jeszcze mniej kosztowałaby. Np. 10 żarówek 100W wkręconych obok siebie w kanale wentylacji. Koszt circa 30zł...

Edit: albo po prostu po 1 żarówce 100W w każdym pokoju. Tylko musiałbym je pomalować czarną farbą, bo paliłyby się non-stop przez 4 zimowe miesiące :-D Inaczej miałbym lato polarne zimą :-) lol

Edit2: gdyby nie wentylacja mechaniczna, w salonie potrzebowałbym klimatyzacji i chłodzenia nawet w grudniu, bo telewizor bierze 350W, z czego pewnie większość oddaje w postaci ciepła. Więc tv tylko w stroju kąpielowym i z zimnymi napojami także w grudniu. Byłem dość sceptyczny wobec tych szacunków, dlatego zamówiłem projektowany bilans cieplny, ale z niego wyszło to samo...

Edytowane przez maciejzi

Myślę, że instalacja ogrzewania prądem może nawet jeszcze mniej kosztowałaby. Np. 10 żarówek 100W wkręconych obok siebie w kanale wentylacji. Koszt circa 30zł...

Edit: albo po prostu po 1 żarówce 100W w każdym pokoju. Tylko musiałbym je pomalować czarną farbą, bo paliłyby się non-stop przez 4 zimowe miesiące :-D

No spoko ogrzewanie chaulpy zarowkami.... a co jak twoj ,, zonkil" zazyczy sobie ledy:eek: a jak wykombinowales te 30 zeta?

Załóżmy, że bym założył maty grzejne. Powiedzmy że bym się zmieścił w 4000,-

Załóżmy że instalacja z małą pompką ciepła kosztuje cała 20.000,-

Różnica 16,000zł

Taryfa całodobowa prądu - bo jak mówię oglądam też tv, korzystam z komputera, palę światło. W ciągu dnia. Więc nie opłaci mi się taryfy nocnej z powodu ogrzewania stosować.

Maty:

CO prądem: 3250kWh * 0,50zł = 1625zł

CWU prądem: 200kW * 12 miesięcy * 0,50 zł = 1200zł

Razem 2825zł rocznie

PC (COP = 3,5):

CO prądem: (3250kWh / 3,5) * 0,50zł = 464 zł

CWU prądem: (200kW / 3,5) * 12 miesięcy * 0,50 zł = 343zł

Razem 807zł

Różnica: 2000,- zł rocznie, zwrot PC (i kolektora dolnego źródła) po 8 latach.

Zalety: klimatyzacja (chłodzenie pasywne lub jeśli potrzebne aktywne) w cenie.

Dobry klimatyzator multisplit to powiedzmy 8-10 tys. Więc jeśli go uwzględnić w instalacji z matami grzewczymi, to zwrot pompy ciepła po 3-4 latach.

Przy czym należy pamiętać, że chłodzenie klimatyzatorem multisplit latem jest droższe niż gruntową PC, niezależnie czy pasywne, czy aktywne.

Edytowane przez maciejzi

A jeszcze chciałem napisać, że będę miał 100m2 powierzchni dachu od południa nachylonego do słońca pod kątem 60 stopni. Liczę, że w przyszłości (w ciągu 5 lat) zainstaluję jakieś baterie słoneczne...

Edit: dom jest w tej formie pseudopasywny, tzn. wg standardu NF15 NFOŚiGW. Czyli do 15kW/m2*rok na samo CO, bez uwzględnienia CWU.

Na CO budynek zużywa około 10-15kW/m2 na rok. Chcę go zbudować, a potem zobaczyć, czy warto zainstalować kolektory, albo baterie słoneczne do grzania CWU. Wyżej wymienione dane są z "gorszej" wersji projektowanej charakterystyki energetycznej. Tzn. z pewnym zapasem na błędy wykonawcze itp. W "lepszej" (chyba bardziej profesjonalnej) parametry wyszły o ponad 20% lepsze. Czyli 9kW/m2*rok na CO i 8kW/m2*rok na CWU.

Edytowane przez maciejzi

...no tak... jak "ekspert" wybiera dla siebie pompę to jest to stanie przemyślana i obliczona strategia w pełni opłacalna i najlepsza z możliwych, a jak ktoś inny wybiera pompę to jest głupi i idiota bo powinien grzać prądem ;)

Nie, nie zgodzę się. Prądem może grzać dopiero, jak mu ekspert doradzi.