aleksus 17.03.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Ile dusza zapragnie:evil: A tak na poważnie gdzieś jest punkt max sensu ekonoimicznego.4x200 i smiało będzie można w przyszłości w razie potrzeby zamienić pompkę na większą.Co do pompy to ładny kąsek ci się trafił,w PL słabo z używkami z młodzieńczym wiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Żeby nie zamrozić ziemi przez ewentualne grzanie non stop, czy powiększenie dolnego źródła jest rozwiązaniem? Jak jest z oporami płynu? Jak duże może być źródło, żeby nie tworzyło oporów dla pompy? Lub inaczej: jakie zalecacie w moim przypadku? Pompa 6 kW, teren na dolne poziome źródło jest. Można przewymiarowywać. Grunt: prawdopodobnie mokra glina. Z tego co pamietam, to do Twojego domu ta 6kW moze chodzic sporo czasu. Jakie chcesz robic DZ? Liniowe czy spiralne? Napisz jeszcze jaki masz grunt. Edytowane 17 Marca 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 18.03.2013 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Grunt to raczej mokra glina. Myślałem raczej o spiralnym, żeby nie rozkopywać całej działki ale jeśli liniowy jest lepszy to można o tym też pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.03.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 No to warunki gruntowe masz bardzo dobre. JA przyjalem sredniooptymistyczne. Zakladajac, ze ta 6ka pompa bedzie pracowala w sezonie nie 1800 a 2600h musial bys zakopac conajmniej 3x150mb rury jako spiralny w rowach 30-35m dlugosci i 1m szerokosci. Mozna tez albo zwiekszyc dlugosc rury do 200m w petli i row o 10m dluzszy. lub dolozyc 4ta identyczna.Zapas na takim kolektorze powiekszosnym bedzie naprawde spory. Zaleta wersji spiralnej jest to, ze podlaczysz tam pompe o bardzo duzym przedziale mocy. Jak Ci sie trafi 12tka, to tez bez problemu ja "przyjmie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.03.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A są jakieś przeciwwskazania aby zrobić mixa spiralny z liniowym? Ja tak planuję. Dwa liniowe + jedna spirala po 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.03.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Liniowy będzie miał mniejsze opory hydrauliczne przy tej samej długości rury, wzrośnie przepływ w tej części. Liniowe zatem powinieneś zastosować nieco dłuższe aby zachować te same przepływy bez stosowania rotametrów.Ale z drugiej strony liniowy ma wokół siebie większą objętość gruntu więc jest szansa że różnice w mocy same się "wyregulują". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.03.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Też trochę tego się obawiałem. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie aby spiralkę skrócić np. o 20m. Bo jak te opory i długość dokładnie policzyć to nie mam zielonego pojęcia. Wszystko będzie na czterdziestce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.03.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ja bym nie skracał, szkoda!Jak będzie spadała temperatura na tym liniowym poniżej tego co na spiralkach to zakręcisz nieco zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Zrób kolektor zgodnie z zapotrzebowaniem domu. Mniejsza pompa będzie musiała z niego wyciągnąć tyle samo ciepła co większa, ale będzie to robić trochę wolniej i dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.03.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Zrób kolektor zgodnie z zapotrzebowaniem domu. . skoro już dajesz takie rady to powiedz jak dobrać ten kolektor do zapotrzebowania domu? podaj wzór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 18.03.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 MACIEJZI - dobre rady dajesz.Koledzy z forum[[też ja] -mamy ubaw po pachy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.03.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) skoro już dajesz takie rady to powiedz jak dobrać ten kolektor do zapotrzebowania domu? podaj wzór... Nie dzięki, nie odważę się. Z tym nawet specjaliści mają problemy. Z tym że jedyny problem jaki można mieć z wymiarem DZ to taki, że DZ zrobiono za małe. Co nie jest akurat jakoś szczególnie dziwne, gdy się płaci od 100zł/mb odwiertu. Aczkolwiek chciałbym zauważyć, że najlepszym DZ jest jezioro (obieg swobodny) ze względu na ogromną ilość niezamarzającej wody. MACIEJZI - dobre rady dajesz. Koledzy z forum[[też ja] -mamy ubaw po pachy....... W sumie zostawię dawanie rad lepszym od siebie. Napisz koniecznie z kolegami, jakie wy byście dali rady w tej kwestii Edytowane 18 Marca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 18.03.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A jeszcze lepiej morze lub ocean[DZ]>>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.03.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Aczkolwiek chciałbym zauważyć, że najlepszym DZ jest jezioro (obieg swobodny) ze względu na ogromną ilość niezamarzającej wody. wiesz co? już kiedyś ktoś kombinował zrobić sobie dolne źródło w kanalizacji miejskiej i nawet opracował plan jak się do niej dostać... Twoje rozwiązanie z jeziorem należy umieścić w tej samej szufladzie co jego świetny pomysł... gratuluję pomysłowości ale niektórych teorii nie da się zrealizować w praktyce więc szkoda energii na ich obmyślanie,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 19.03.2013 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 wiesz co? już kiedyś ktoś kombinował zrobić sobie dolne źródło w kanalizacji miejskiej i nawet opracował plan jak się do niej dostać... Twoje rozwiązanie z jeziorem należy umieścić w tej samej szufladzie co jego świetny pomysł... gratuluję pomysłowości ale niektórych teorii nie da się zrealizować w praktyce więc szkoda energii na ich obmyślanie,,, Jeziora nie można ale staw... . 100W z mb. DZ to już coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.03.2013 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) A jeszcze lepiej morze lub ocean[DZ]>>> Jest dość sporo instalacji DZ w jeziorach i rzekach. Tak na marginesie. Z ciepła oceanu też się korzysta - tylko nie do grzania, a chłodzenia, np. elektrowni atomowych. Generalnie im większe DZ tym lepiej. Maksymalnie można wyciągnąć ok. 15W/mb rury kolektora spiralnego. Czyli: Zapotrzebowanie cieplne budynku - moc zasilania pompy, a więc Zapotrzebowanie cieplne budynku - (Moc pompy / COP). Np. Zapotrzebowanie na ciepło 8kW, moc pompy 6kW, COP = 4. 8 - (6/4) = 6,5kW Tyle trzeba wyciągnąć z gruntu. Ja bym założył w takiej własnoręcznej domowej instalacji z zapasem 10W/mb DZ (a osobiście nawet 7,5W/mb rury). Nie przedroży to jakoś ogromnie instalacji. Im mniej z mb, tym mniej kłopotów z przemarzaniem, wegetacją roślin, temperaturą powrotu DZ, regeneracją DZ latem itd. Czyli w powyższym przypadku 600 mb rury PE40 powinno starczyć. 400 pewnie też by starczyło, a nawet może i 300, na zasadzie bardzo dokładnych obliczeń i zaleceń odnośnie do używania (typu nie otwierać okien zimą, nie podnosić temperatury powyżej 20 stopni, często podlewać ogródek latem itp.). No ale to moja wersja. Chciałbym zaznaczyć, że kolega rxwx także nie poskąpił rury i nie ma problemów. Z drugiej strony w sieci można znaleźć przypadki problemów, jak ktoś zrobił za małe DZ lub z danego DZ za dużo energii pobierał. A jako ciekawostkę zapodam linka O - tak się robi instalację tymi rękoma: http://www.heatpumps.co.uk/PoolPics.html Edytowane 19 Marca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Aczkolwiek chciałbym zauważyć, że najlepszym DZ jest jezioro (obieg swobodny) ze względu na ogromną ilość niezamarzającej wody. Co to znaczy obieg swobodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.03.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Co to znaczy obieg swobodny? No miałem na myśli oddzielnie wlot i wylot, nie w pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 No miałem na myśli oddzielnie wlot i wylot, nie w pętli. Aha, czyli chciałbyś pobierać bezpośrednio wodę z jeziora. Jeżeli ta woda będzie miała na zasilaniu +2 stopnie, to ile będzie miała na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 19.03.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 No miałem na myśli oddzielnie wlot i wylot, nie w pętli. Żeby zasysać i spuszczać wodę jak przy PC W/W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts