maciejzi 19.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Aha, czyli chciałbyś pobierać bezpośrednio wodę z jeziora. Jeżeli ta woda będzie miała na zasilaniu +2 stopnie, to ile będzie miała na powrocie? Ja nie chcę, bo nie mam jeziora. To jest natomiast typowy sposób instalacji. I w dodatku jeden z lepszych, oprócz np. pobierania wody ze strumienia czy ciepła z odpadów technologicznych lub nawet ścieków. Można nawet spuszczać wodę prosto do studni. Tylko że nie każdy może, bo pewnie pozwolenie potrzebne, nie każdą temperaturę itp. W Japonii np. zrobiono pompę ciepła dla wieżowca w ten sposób, że rury DZ zabudowano w fundamentach palowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Sorki, nie mam już sił na ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.03.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Sorki, nie mam już sił na ciebie. Przykro mi Popatrz tutaj: http://goo.gl/k3RY4 Różne formy obiegu swobodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Przykro mi Popatrz tutaj: http://goo.gl/k3RY4 Różne formy obiegu swobodnego. A gdzie masz podane temperatury zasilania i powrotu dla systemu woda/woda ?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.03.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Przykro mi Popatrz tutaj: http://goo.gl/k3RY4 Różne formy obiegu swobodnego. Jednak tam w większości widzę schematy kiedy woda jest ciągnięta ze studni, a tylko wyrzucana w jezioro / staw. Możnaby ciągnąć ze stawu ale trzebaby mieć pewność że będzie tam zawsze przynajmniej +6, +8stC, inaczej na wyjściu temperatura może spaść do/poniżej zera i rozwalić pompę. Czyli staw musi być b. duży / głęboki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 I tak twardzi jestescie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.03.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Dokładnie. Dochodzi problem filtrowania wody i osiadania brudu na wymienniku. Dlatego przeważnie w wodzie stosuje się obiegi zamknięte. Co nie zmienia faktu, że można odzyskać ciepło z wielu procesów i źródeł. No ale to też jest off-topic Mnie się podoba ten kolo co w latach '50 sam odlewał swoją pompę ciepła Prze-gość http://www.heatpumps.co.uk/PoolPics.html Miechy w dłoń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 19.03.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 powinieneś założyć wątek Pompa ciepła - ciekawostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 ,, Co głupiemu po rozumie?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.03.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 imponuje mi ten poziom dyskusji, nadzwyczajny i prowadzony przez wybitnych fachowców, dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.03.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Wiem, było.Da się zrobić we własnym zakresie sondę do DZ pionowego?Ewentualnie jak ją zrobić by wytrzymała jak najdłużej?Odwierty bez zezwolenia, na zgłoszenie do 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.03.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ja bym wiercił tym: http://allegro.pl/wiertnica-pluczkowa-pompa-ciepla-tanio-i3080005147.html http://allegro.pl/wiertnica-mechaniczna-do-studni-pomysl-na-biznes-i3086926722.html http://allegro.pl/wiertnica-pluczkowa-pompa-ciepla-fv-tanio-i3079295055.html Kupiłbym urządzenie, wywiercił i sprzedał. Ale ktoś już pewnie wpadł na lepszy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.03.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ja bym wiercił tym: Kupiłbym urządzenie, wywiercił i sprzedał. Ale ktoś już pewnie wpadł na lepszy pomysł To są wiertnice. Pytałem o sposób na wykonanie sondy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.03.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Fakt. Sorki. Tak - poszukaj na forum, widziałem gdzieś co najmniej kilka patentów na sondę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.03.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 poszukaj tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203.html ale będziesz miał gdzie szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Odwierty bez zezwolenia, na zgłoszenie do 30m. Z poczucia obowiązku, muszę sprostować. Odwierty od 30 do 100m, wymagają sporządzenia projektu prac geologicznych, złożonych w starostwie (geolodzy lub ochrona środowiska - różnie z tym jest) na 30 dni przed planowanym odwiertem. Jeśli w tym czasie starosta w drodze decyzji nie zgłosi sprzeciwu - wiercimy. Odwierty do 30m i wykopy pod kolektory poziome nie podlegają pod PGiG, czyli teoretycznie nie wymagają żadnych czynności administracyjnych. Teoretycznie bo jest luka (niespójność) w przepisach PB (nie ma w art.29 - a było to przewidziane w noweli PB, która przepadła w TK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.03.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Z poczucia obowiązku, muszę sprostować. Odwierty od 30 do 100m, wymagają sporządzenia projektu prac geologicznych, złożonych w starostwie (geolodzy lub ochrona środowiska - różnie z tym jest) na 30 dni przed planowanym odwiertem. Jeśli w tym czasie starosta w drodze decyzji nie zgłosi sprzeciwu - wiercimy. Odwierty do 30m i wykopy pod kolektory poziome nie podlegają pod PGiG, czyli teoretycznie nie wymagają żadnych czynności administracyjnych. Teoretycznie bo jest luka (niespójność) w przepisach PB (nie ma w art.29 - a było to przewidziane w noweli PB, która przepadła w TK). W starostwie pytałem o studnię. Na zgłoszenie. Na odwiert prawdopodobnie będzie to samo. Studnia - Prawo Wodne, a zgłoszenie dotyczy wykonania obudowy studni, a nie wykonania odwiertu Kolektory do PCi nie mają obudowy. Ok, Uciekamy od tematu Edytowane 19 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.03.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 W starostwie pytałem o studnię. Na zgłoszenie. Na odwiert prawdopodobnie będzie to samo. Studnia - Prawo Wodne, a zgłoszenie dotyczy wykonania obudowy studni, a nie wykonania odwiertu Kolektory do PCi nie mają obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 19.03.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 sSiwy12 Popytaj w firmie wykonujacej DZ pionowe( tylko nie takiej co to na lapu capu) o te papirki bo akurat to pozwolenie trzeba latwic nie ze wzgledu na obudowe, jak tutaj podajesz tylko ze wzgledu na ingerencje sondy pionowej w warstwy geologiczne i wodne. Projekt geologiczny jest obowiazkowy przy wykonaniu odwiertu dla sond pionowych DZ (cztery kartki A4+plyta CD) opracowuje to geolog(moze to byc wiertacz jesli ma uprawnienia) i taki dokument trafia do starostwa. Co prawda jest duzo sond wykonanych bez tych dokumentow, nie wnikajmy w to;) Tylko trzeba pomyslec o tym jak nie ktore firmy spartola taka sonde(odwiert) i glikol wycieknie do warstwy wodonosnej a gdzies blisko ktos ma studnie glebinowa lub jest ujecie wody dla wodociagow...To jest glowny powod OBOWIAZKOWEGO wykonania projektu geologicznego przy odwiertach sond pionowych. Dla firm robiacych takie uslugi bez tych papierow podniesiono kare do 40tys pln. Popytaj u zrodla to sie przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.03.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 sSiwy12 Popytaj w firmie wykonujacej DZ pionowe( tylko nie takiej co to na lapu capu) o te papirki bo akurat to pozwolenie trzeba latwic nie ze wzgledu na obudowe, jak tutaj podajesz A przeczytałeś ze zrozumieniem, co napisałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts