Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Maszyna do łączenia elektrooporowego jest dość droga, ok. 4000zł, nie wiem, czy można ją wypożyczyć.

Warto porozmawiać z panami z wodociągów lub z gazowni, oni będą wiedzieć. Maszynkę do zgrzewania rur pp warto mieć u siebie, ale elektrooporową to lepiej wynająć razem z obsługą.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warto porozmawiać z panami z wodociągów lub z gazowni, oni będą wiedzieć. Maszynkę do zgrzewania rur pp warto mieć u siebie, ale elektrooporową to lepiej wynająć razem z obsługą.

PE można zgrzewać tą samą zgrzewarką co PP tylko trzeba mieć odpowiednie kształtki. Średnice większe zgrzewa się doczołowo tzw. patelką.

Kształtki można dostać w ASPOL-u, lub dobrej lokalnej hurtowni- trochę drożej.

Skoro chcesz się budować na obszarze górniczym to pewnie nawet odwiertu 30m by nie można bez zezwolenia zrobić.

W 2011 roku dostałem pozwolenie na budowę. Brak działalności górniczej w tamtym czasie. Mam mieć szkody 2 kat w 2042r..

Dzwoniłem do urzędu górniczego:

Plan zagospodarowania przestrzennego, Jeśli brak w nim działalności, szkód brak. Obecnie jest stary plan. jesienią będzie nowy z uwzględnieniem wydobycia.

Zastanawiam się ile przyjąć W na 1m2 gleba wygląda tak:

- Glina do głębokości 1m na pewno, dalej nie wiem

- Fundamenty kopane w czerwcu woda stała na 1m

- Jak byłem miesiąc temu to woda stała na 20cm, dziś stoi na 10cm, mam wsadzoną rurę pionową pod ławę i ładnie widać, zresztą w dołkach też widać i w wychodku..

Czy 25W/m będzie ok?

- Jak byłem miesiąc temu to woda stała na 20cm, dziś stoi na 10cm, mam wsadzoną rurę pionową pod ławę i ładnie widać, zresztą w dołkach też widać i w wychodku..

Czy 25W/m będzie ok?

...pewnie tak tylko ciezko a nawet bardzo ciezko stwierdzic ile w wychodku...

Czy 25W/m będzie ok?

U mnie teraz stoi na jednym centymetrze.

Zmierz kiedy ziemia odmarznie.

Witam,

niebawem dołączę do grona tych co "tymi ręcami".

W lecie rusza budowa, a obecnie studiuje wszystkie rozwiązania jak będą zastosowane.

Wielokrotnie w tym (w innych pewnie też) wątku mówicie aby nie łączyć PC z kominkiem z płaszczem.

Nie doszukałem się za bardzo konkretnych argumentów. Jedyny jaki do mnie przemawia to koszt inwestycji, ale może o czymś nie wiem - jakie są wady takiego połączenia?

Pasowało by mi połączyć pompę i kominek do bufora (też tymi ręcami zrobionego).

Kominek chce mieć bo tak i kropka. Ale obawiam się że jak nie będę odbierał ciepła w jakiś sposób to przegrzeje to pomieszczenie w którym się on znajduje. Chce się zbliżyć jak najbardziej do domu pasywnego. DGP nie chce. WM będzie, ale obawiam się że ona nie poradzi sobie z taką ilością ciepła.

No więc najlepszym wyjściem wydaje się być kominek z płaszczem + bufor, instalacja otwarta, do tej samej instalacji podpięta PC. W buforze wężownica do CWU, a podłogówka zasilana wodą kotłową, też w instalacji otwartej. Prawdopodobnie uda mi się uzyskać obieg grawitacyjny między kominkiem a buforem.

Jako że bufor będzie "tymi ręcami" to jego koszt nie będzie się różnił znacząco od układu do CWU który bym musiał zakupić jak by bufora nie było.

Argumentem też jest że taki kominek z płaszczem + bufor + podłogówka bez prądu nie pójdzie, ale to można przeskoczyć.

Instalacja będzie nieco bardziej skomplikowana, ze dwie pompy więcej, sterowanie nie takie trywialne, ale do ogarnięcia.

Jakie są inne argumenty żeby tak nie robić? Czy PC może pracować z instalacją otwartą?

P.S. Co sądzicie o gruntowej pompie ciepła Hewalexu? tam jest sprężarka toschiby.

P.S.2 Dom będzie na płycie fundamentowej izolowanej, podłogówka będzie rozprowadzona w tej płycie w dolnej jej części więc będzie duża akumulacyjność.

Dostałem wycenę części które Mlynekg wyciągnął z jednostki wewnętrznej.

Całkiem ciekawie, Pozostała sprawa wymiennika i przewodów łączących jednostki.

Witam wszystkich pompiarzy!!

Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st.

Komplet klimatyzacji udało mi się kupic za 1200zł na allegro

http://obrazki.elektroda.pl/8797758500_1364228157_thumb.jpg

Z jednostki wewnętrznej wydłubałem elektronikę sterującą z trzema czujnikami temperatury 1 temperatura wyj za skraplaczem , 2 temp.wejścia gazu na skraplacz

3 temp.powietrza -tutaj musiałem zmienic czujnik z ntc 10kom. na 20 kom. by móc podłączy go do rury zasilania C.O .

By oszuka procesor że silnik dmuchawy wewnę trznej pracuje potrzebny był generator na ne555 o częstotliwości 200hz.

http://obrazki.elektroda.pl/8526171400_1364228960_thumb.jpg

Do tego projektu zakupiłem wymiennik płytowy SWEP B25THX30 koszt 1500zł

http://obrazki.elektroda.pl/1211466100_1364229226_thumb.jpg

Na koniec załączam filmik:

http://filmy.elektroda.net/92_1364314920.flv

I to wszystko

Za niecałe 3 tys złotych mam idealnie pracującą pompę ciepła która sama dostosowuje swoją moc do zadanych parametrów

23 marca miała chrzest bojowy w kaliszu o 4 nad ranem było -19 st i dzielnie pracowała temp na zasilaniu 37 st co prawda moc wejściowa 2 900w

ale dała rady w domu 21 st.

normalnie przy 0 st na zewnątrz pobiera 1,5 do 1,8 kw temp na zasilaniu 37 -39st

Mam domek o pow 120 m2

z czego 70 m2 w podłogówce a 50 m2 w kaloryferach.

na razie steruję to wszystko z orginalnego pilota lg ustawiam temp 18 st to na zasilaniu co mam 36-38 st

Ale chcę zastosowac sterownik typu" lan controler" który można skonfigurowac na potrzeby tej aplikacji i wtedy mamy odzczyt wszystkich parametrów w necie

Działa suuper!!

Pozdrawiam

Młynek Grzegorz

Koszt elektroniki do jednostki wewnętrznej S30AW (ASNW306DGM0) wynosi:

-Płyta sterująca -310zł netto

-kpl. czujek (3sztuki) - 95zł netto

Termin realizacji do 10dni roboczych od momentu zamówienia.

Jednostka zewnętrzna na alledrogo w cenie 3,8k.

Edytowane przez klaudiusz_x