mar1973 18.04.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Maciejzi - bzdura, odpowietrzanie nie ma nic wspólnego z rotametrami, po kiego grzyba rotametry do wymiany glikolu, co gdzie i kiedy ma pęknąć, bo chyba nie mówisz o rurze w ziemi??? witam kolega pewnie myslał o rozdzielaczach, gdzie obok rotametrów są zawory na każdej pętli pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.04.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Maciejzi - bzdura, odpowietrzanie nie ma nic wspólnego z rotametrami, po kiego grzyba rotametry do wymiany glikolu, co gdzie i kiedy ma pęknąć, bo chyba nie mówisz o rurze w ziemi??? No ale przecież za pomocą rotametru można zablokować przepływ. Więc można odciąć pętlę za pomocą drugiego zaworu całkiem i po kolei odpowietrzać pętle - chyba łatwiej to pójdzie? Pęknąć w ziemi.. no nie wiem, czy może. Może rurę lód ścisnąć - w praktyce się to nie zdarza często. Przeważnie chyba są stosowane rotametry, chociaż musu chyba nie ma. Ja akurat mam drzewa w okolicy działki, więc zamontuję - bo co tam się będzie działo pod ziemią przez 20-30 lat następnych trudno mi przewidzieć. Jakiś korzeń może jakoś naruszyć przepływ czy tym podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Jak w bajce - wolnoć Tomku w swoim domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Pęknąć w ziemi.. no nie wiem, czy może. Może rurę lód ścisnąć - w praktyce się to nie zdarza często. może? No to może, czy nie może? Zdarza się, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.04.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 No ale przecież za pomocą rotametru można zablokować przepływ. Więc można odciąć pętlę za pomocą drugiego zaworu całkiem i po kolei odpowietrzać pętle - chyba łatwiej to pójdzie? ta... jak zamkniesz rotametrem i zaworem tą samą pętlę to na pewno będzie olbrzymia różnica niż jak byś zamknął samym zaworem... genialne... Pęknąć w ziemi.. no nie wiem, czy może. Może rurę lód ścisnąć - w praktyce się to nie zdarza często. ...cośtam naukowcy wspominają o nadchodzącej epoce lodowcowej więc kto wie... może i zacznie lód rury ściskać... to weź jeszcze w kotłowni zamontuj zbiornik wyrównawczy taki z 300 l bo jak już te rury zacznie ściskać to Ci może ciśnienie kotłownię w powietrze wywalić... Przeważnie chyba są stosowane rotametry, chociaż musu chyba nie ma. może tak a może nie... któż to może wiedzieć Ja akurat mam drzewa w okolicy działki, więc zamontuję - bo co tam się będzie działo pod ziemią przez 20-30 lat następnych trudno mi przewidzieć. Jakiś korzeń może jakoś naruszyć przepływ czy tym podobne ...tak, tak,,, korzenie mogą namieszać w przepływach cholernie...tylko rotametry mogą jakoś opanować tą sytuację... jesteś wielki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.04.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 może? No to może, czy nie może? Zdarza się, czy nie? Odpowiem ci za 30 lat, czy dzisiejsze rury mogą pęknąć, ok? Te co były montowane 30 lat temu to pękają, ale żadko : http://goo.gl/9wT6T Co do rotametrów to są też z wbudowanym odcięciem całkowitym przepływu, przepływowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.04.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) ta... jak zamkniesz rotametrem i zaworem tą samą pętlę to na pewno będzie olbrzymia różnica niż jak byś zamknął samym zaworem... genialne... ...tak, tak,,, korzenie mogą namieszać w przepływach cholernie...tylko rotametry mogą jakoś opanować tą sytuację... jesteś wielki... Ej no kurde co się człowieka niewinnego czepiasz No rosną u mnie drzewa wokół. Korzenie też mają - normalka. W którą stronę zapuszczą i czy nie uszkodzą czegoś to nie wiem. Korzenie drzew nie takie rzeczy niszczyły jak rura Zakładam, że po przepływie zobaczę, jeśli by coś pękło kiedyś , ewentualnie, w razie czego... Jakby coś się stało, np. oblodziło za bardzo albo przytkało, to zamykam z jednej strony zaworem, z drugiej rotametrm i glikol mi z całego układu nie ucieka cenny A daną pętlę mogę spokojnie wymienić. A gdyby nie to to mała katastrofa ekologiczna. Greanpeace przyjedzie i mnie zobaczycie w Faktach Te Vau eNu jako truciciela gleby Ja też się przy okazji spytam: jak zrobić rozgałęźnik estetyczny? Coś w tym stylu, ale tylko kilka pętli: http://i45.tinypic.com/v5vmu8.jpg To jakieś połączenie wkręcane chyba w rurę większej średnicy? Czy zgrzewane? Wygląda estetycznie Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.04.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Te co były montowane 30 lat temu to pękają, ale żadko : a powiedz jak zabezpieczysz dom przed trzęsieniem ziemi i przed tsunami albo chociaż powodzią? no i oczywiście przed opadem radioaktywnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.04.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 a powiedz jak zabezpieczysz dom przed trzęsieniem ziemi i przed tsunami albo chociaż powodzią? no i oczywiście przed opadem radioaktywnym? Oj tam oj tam. Jak nie masz to przecież nie powinno się nic stać. Ja założę i tyle - przynajmniej od czasu do czasu sobie na glikol popatrzę w instalacji przez dziurkę w rotametrze, czy nie przyblednie itp. Takie moje nowe hobby Lepiej powiedz jak zrobić sobie taki fajny rozdzielacz jak na zdjęciu powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 On wcale nie jest fajny. Średnica rozdzielacze w stosunku do ilości wychodzących z niego pętli budzi mój laicki niepokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.04.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 jak zrobić sobie taki fajny rozdzielacz jak na zdjęciu powyżej Wszystko zgrzewane, kupujesz elementy i zgrzewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.04.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Wszystko zgrzewane, kupujesz elementy i zgrzewasz. No ale jak wgrzać złączkę do zworu w rurę? Te niebieskie kawałki co wystają z grubej rury: http://solwar.pl/files/gallery/big_12__1585244236.JPG Ewentualnie elektrooporowo albo doczołowo pozgrzewać trójniki do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 No ale jak wgrzać złączkę do zworu w rurę? Te niebieskie kawałki co wystają z grubej rury: http://solwar.pl/files/gallery/big_12__1585244236.JPG Ewentualnie elektrooporowo albo doczołowo pozgrzewać trójniki do siebie[/QUOT Jeżeli sądzisz że wydłubiesz to sam, to bez systemowych narzędzi, zapomnij. Poza tym, te zawory (dławice) są badziewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.04.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 a jak to jest ze zgrzewaniem PP z PE - wszyscy zabraniają a tu taki twór, czy to jest fabryczne czy samoróbka jakaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.04.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Testowałem z ciekawości i mocno nie polecam wynalazków.A na zdjęciach to wg mnie wszystko PP, tylko barwnik niebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.04.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 ja robię w tym systemie potrzebne specjalne wiertło i nakładki grzewczehttp://aquatherm.com.pl/default.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.04.2013 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Oj tam oj tam. Jak nie masz to przecież nie powinno się nic stać. Ja założę i tyle - przynajmniej od czasu do czasu sobie na glikol popatrzę w instalacji przez dziurkę w rotametrze, czy nie przyblednie itp. Takie moje nowe hobby Lepiej powiedz jak zrobić sobie taki fajny rozdzielacz jak na zdjęciu powyżej witam kup sobie złączki z polietylenu i zgrzej, czy wyjdzie taki ładny rozdzielacz to nie wiem, ale służył będzie napewno dobrze ja stosuję złączki z ASPOL-u: http://www.aspol.com.pl/oferta/kategorie/25_instalacje-hdpe.html ale znajdziesz też innych dostawców nie masz problemu z połączeniami PP - PE, a robota prawie taka sama pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 19.04.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Przeglądam internet i właściwie nigdzie nie ma kręgów PE 40 po 200m. Są po 150m. PE 32 to są po 200. Może że na specjalne zamówienie, muszę to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.04.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Przeglądam internet i właściwie nigdzie nie ma kręgów PE 40 po 200m. Spytaj w okolicznej hurtowni, ja nie miałem problemów z dostaniem pe40 po 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 19.04.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Witam ponownie Dla przypomnienia powierzchnia użytkowa (do ogrzania) 105m2, zapotrzebowanie na ciepło w granicach 40kWm2/rok pompa 6kW lub 9 kW (jeszcze decyzja nie zapadła) Ale chodzi mi głównie o DZ, kupiłem 3 X 200m PE 40 w zaprzyjaźnionej hurtowni, trudniej było z PE32 x 150m. Będą zakopane na ok 2m głębokości w piachu, może miejscami glina, ale to nic pewnego. (głębokość zakopania rur jedynie przeszkadza w kosztach wykonania z tego co wyczytałem, o regenerację nie należy się martwić) Byłem na działce i się trochę zmartwiłem bo gdzie wcześniej zamierzałem dać rury rosną ładne brzózki i sosny, więc odpada. Zostało więc miejsce 12m na 35m na 3 rowy szerokości 2m + 30m na wyjście z domu i 20 m na powrót (jeden rów na szerokość ponad 2m, żeby odległość między rurami była ok 1m) Teraz rysunek: Dom w rzeczywistości jest bliżej granicy. Pytania: 1. Czy nie przeszkadza że rury się skrzyżują w 2 miejscach? Daje 600m bo jak wcześnie firmy mi wyliczały powinno wystarczyć 416m. Proszę o podpowiedź, ponieważ za tydzień planuję wykopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts