mar1973 20.04.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam ponownie Dla przypomnienia powierzchnia użytkowa (do ogrzania) 105m2, zapotrzebowanie na ciepło w granicach 40kWm2/rok pompa 6kW lub 9 kW (jeszcze decyzja nie zapadła) Ale chodzi mi głównie o DZ, kupiłem 3 X 200m PE 40 w zaprzyjaźnionej hurtowni, trudniej było z PE32 x 150m. Będą zakopane na ok 2m głębokości w piachu, może miejscami glina, ale to nic pewnego. (głębokość zakopania rur jedynie przeszkadza w kosztach wykonania z tego co wyczytałem, o regenerację nie należy się martwić) Byłem na działce i się trochę zmartwiłem bo gdzie wcześniej zamierzałem dać rury rosną ładne brzózki i sosny, więc odpada. Zostało więc miejsce 12m na 35m na 3 rowy szerokości 2m + 30m na wyjście z domu i 20 m na powrót (jeden rów na szerokość ponad 2m, żeby odległość między rurami była ok 1m) Teraz rysunek: [ATTACH=CONFIG]184710[/ATTACH] Dom w rzeczywistości jest bliżej granicy. Pytania: 1. Czy nie przeszkadza że rury się skrzyżują w 2 miejscach? Daje 600m bo jak wcześnie firmy mi wyliczały powinno wystarczyć 416m. Proszę o podpowiedź, ponieważ za tydzień planuję wykopki witam widzę u ciebie klika kwesti: winieneś zwrócić uwagę na odległości, cutuję za (na rysunku fajnie zobrazowane wymagania): http://serwis-warszawa.vaillant-partner.pl/abc-energii-odnawialnej/dolne-zrodlo-ciepla-dla-pompy-ciepla-sondy-czy-kolektor/ "Kolektor poziomy powinien być wykonany z zachowaniem takich wymagań, jak: „a” – głębokość ułożenia rur min. 20 cm poniżej granicy zamarzania gruntu, a więc około 1,2÷1,7 m w zależności od strefy klimatycznej kraju, „b” – odległość od fundamentów budynku 1,5 m, „c” – odległość od przyłączy wodociągowych i kanalizacyjnych 1,5 m, „d” – odległość od zewnętrznego skraju korony drzewa 0,5 m, „e” – odległość od fundamentu ogrodzenia 1,0 m." z twojego rysunku ciężko wywnioskować odległości w przypadku zmniejszenia tej odległości od sieci wodociągowych i kanalizacyjnych, fundamentów rury należy zaopatrzyć w odpowiednią ochronną izolację lub zastosować rury preizolowane (niektórzy podają zamiast 1,5m - 2m, jak tak staram się układać) mnie zdarzyło się kilka razy skrzyżować rury wydajność cieplną gruntu jaką przyjmujesz do wyliczeń winieneś przyjąć na poziomie: 10 - 15 W/m 2, ja dałbym pompę 6kW, po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haker 20.04.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam ponownie Dla przypomnienia powierzchnia użytkowa (do ogrzania) 105m2, zapotrzebowanie na ciepło w granicach 40kWm2/rok pompa 6kW lub 9 kW (jeszcze decyzja nie zapadła) Ale chodzi mi głównie o DZ, kupiłem 3 X 200m PE 40 w zaprzyjaźnionej hurtowni, trudniej było z PE32 x 150m. Będą zakopane na ok 2m głębokości w piachu, może miejscami glina, ale to nic pewnego. (głębokość zakopania rur jedynie przeszkadza w kosztach wykonania z tego co wyczytałem, o regenerację nie należy się martwić) Byłem na działce i się trochę zmartwiłem bo gdzie wcześniej zamierzałem dać rury rosną ładne brzózki i sosny, więc odpada. Zostało więc miejsce 12m na 35m na 3 rowy szerokości 2m + 30m na wyjście z domu i 20 m na powrót (jeden rów na szerokość ponad 2m, żeby odległość między rurami była ok 1m) Teraz rysunek: [ATTACH=CONFIG]184710[/ATTACH] Dom w rzeczywistości jest bliżej granicy. Pytania: 1. Czy nie przeszkadza że rury się skrzyżują w 2 miejscach? Daje 600m bo jak wcześnie firmy mi wyliczały powinno wystarczyć 416m. Proszę o podpowiedź, ponieważ za tydzień planuję wykopki Ile płaciłeś za rure i jaka grubość ścianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 ładne te rozdzielacze ,Ale należy je łączyć z pompą w układzie Tichelmana a nie centralnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 20.04.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 witam widzę u ciebie klika kwesti: ..... mnie zdarzyło się kilka razy skrzyżować rury wydajność cieplną gruntu jaką przyjmujesz do wyliczeń winieneś przyjąć na poziomie: 10 - 15 W/m 2, ja dałbym pompę 6kW, po co przepłacać Dzięki za linka, fajny rysunek. Odległości od fundamentu i ogrodzenia będą zachowane, po prostu wcześniej rozważane było takie rozwiązanie: Ale po 1 nie chcę robić studzienki , a po 2 dwie pętle się tam nie zmieszczą. Bardziej mnie zastanawiało to skrzyżowanie rur, ale nie powinno to mieć większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 20.04.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ile płaciłeś za rure i jaka grubość ścianki? Rura PE40x2,4 w kręgach po 200m, mi się udało za 2,66 za mb, cena trudna do uzyskania bez dobrych znajomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.04.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Czy nie przeszkadza że rury się skrzyżują w 2 miejscach? Nie przejmuj się skrzyżowaniem, zrób jak Ci wygodnie z zachowaniem wspomnianych odległości od fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 21.04.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Nie przejmuj się skrzyżowaniem, zrób jak Ci wygodnie z zachowaniem wspomnianych odległości od fundamentów. Dzięki rwxw, jak już pisałem dzięki temu wątkowi wróciłem do pomysłu pompy, w piątek zaczynam prace z DZ więc wszystko będzie dokumentowane, a później podzielę się ze wszystkim doświadczeniem a dalsze prace pewnie w następnym roku, bo w tym trzeba przykryć domek dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.04.2013 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 wszystko będzie dokumentowane, a później podzielę się ze wszystkim doświadczeniem Czekamy na relację i powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 22.04.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Mogę spytać - który rotametr wybrać? http://i38.tinypic.com/14ais6h.jpg B i C mają większy element szklany - by było widać glikol, tzn. czy są jakieś paprochy, powietrze itp. Ja bym optował za C - jeśli się mylę, proszę o informację. Rotametr A to zwykły solarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.04.2013 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Mogę spytać - który rotametr wybrać? Tak z urody to mi się podoba ten środkowy, ale tak na serio, to sprawdź współczynnik kvs i jeśli już, to wybierz ten o najmniejszych oporach. Ale jeśli to ma być do dz, a pętle są równe, to wybierz model D, czyli żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.04.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 i jeżeli już chcesz wybierać to dopasuj rotametr do przepływów jakie będą w pętlach bo jak będzie dużo za duży lub dużo za mały to i tak nici z Twoich obserwacji skutych lodem pętli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 22.04.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Tak z urody to mi się podoba ten środkowy, ale tak na serio, to sprawdź współczynnik kvs i jeśli już, to wybierz ten o najmniejszych oporach. Ale jeśli to ma być do dz, a pętle są równe, to wybierz model D, czyli żaden. Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak współczynnik kvs Zawory chcę dać 32mm, rotametry też chyba 32mm Daję tak z ciekawości bardziej - fajnie będzie wyglądać, jak te wskaźniki będą się podnosić po starcie pompy. Może to jakoś podświetle LEDami czy coś Poza tym typ C jest z plastiku, więc będę mógł obserwować, jak mi się glikol osadza na ściankach rury i na wymienniku. Ciekawy jestem tego Co do skutych lodem pętli: no dosłownie tak mnie straszyli na targach budowlanych. Tzn. że spiralny to najgorszy kolektor, że na miejscach przecięć rur wytwarza się lód, że nieeefektywny, że najzimniejszy i w ogóle wybrałem i planuję najgorszy jaki może być. No serio - dosłownie cytat z opnii chyba ze 3-4 firm montujących. Że nic mi na tym nie wyrośnie, pół roku będzie działka pod śniegiem, a jak odkopię rury w czerwcu lub lipcu to jeszcze będą w grubej warstwie lodu... Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.04.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 a czy Ci panowie nie byli czasami szczęśliwymi posiadaczami wiertnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 22.04.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) a czy Ci panowie nie byli czasami szczęśliwymi posiadaczami wiertnic? Byli, tak Jeden nawet miał dyplom uznanego producenta. A potem się dziwią, że ludzie pomp ciepła nie kupują, jak to taki demon... Szukam glikolu taniego. Czy można jako glikol stosować płyn do spryskiwaczy zimowy? Teraz po zimie chyba najtaniej wychodzi, tylko nie wiem, jak z trwałością tego i czy ktoś próbował. Na marginesie: kotłownia by pachniała jak np. zielone jabłko albo arbuz... Jest też zapach "świeżo zmielona kawa" Lub płyn do chłodnic Petrygo, Borygo itp.? Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 23.04.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 glikol to glikol, on ma nie zamarzać a płynąc w rurze jest mu raczej obojętne czy płynie do chłodnicy czy do pc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 23.04.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 No ale właśnie o to chodzi który z tych płynów ma odpowiedni skład, żeby go wykorzystać... potem to tylko chłodna (nomen-omen) kalkulacja cenowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haker 23.04.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Czym skutecznie zaizolować rury dolnego źródła. mam jedno miejsce gdzie będą szły metr od szamba i drugie metr od fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.04.2013 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Czy można jako glikol stosować płyn do spryskiwaczy zimowy? Raczej nie za bardzo - strasznie się pieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 23.04.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Raczej nie za bardzo - strasznie się pieni. Fakt, nie pomyślałem o tym. Myślę też o spirytusie, bo mniej lepki i gęsty. rwxw - skąd wiesz czy na pewno nie padła pompa obiegowa w poprzedniej twojej pompie ciepła, tylko sprężarka? Na pewno spiryt nie szkodzi obiegówkom zwykłym (nie specjalnym)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.04.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 czy na pewno nie padła pompa obiegowa... Obiegówka nie padła, bo działa do dziś. W samej pc StE WPWE nie ma obiegówek - jest tylko sprężarka. Czy spiryt szkodzi mojej obiegówce, tego nie wiem, ale od początku zainstalowania ciągle bezproblemowo działa, a od 2008 roku upłynęło już kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts