Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

co to OZC?

OZC są to obliczenia sezonowego zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciążenia cieplnego budynku.

Zapotrzebowanie na ciepło pozwala obliczyć nam koszty ogrzewania budynku, obciązenie cieplne służy do doboru moyc źródła grzewczego (kotła, pci lub mocy kabli grzejnych przy op elektr.) Szczególnie wazne przy prawidłowym doborze mocy pompy ciepła.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planowałem płytę pod domem i pod nia 10cm i pod między płytę a wylewkę 10-15cm styropianu. Czy to dobre rozwiazanie?

Dobre.

Co do wełny, gdzie kupić 30cm wełnę? Czy nie lepiej zastosować 2x15cm jakie krokwie wtedy? 7x 30, 6x30, 5x30?

2x15cm. Jedna warstwa między krokwie, druga od spodu na pierwszą i krokwie.

strona projektu który prawdopodobnie wybierzemy

http://www.dobredomy.pl/projekt/halia#tab-content-2

Kotłownia będzie od strony południowej i od tej strony będzie też wymiennik poziomy.

Tragedii nie ma. Powieście lub postawcie podgrzewacz na ścianie przy łazience i jak najkrótszą drogą poprowadźcie rurki do wszystkich kranów.

plan jest taki że wszelkie urzdzenia grzewcze zamierzam zamontować w kotłowni tak by nie montować nic poza nia i wszedzie podłogówka i zero grzejników.

planuje ewentualne dogrzewanie domu z kominka i proszę o radę w zwizku z tym

lepszy płaszcz wodny czy nawiew ciepłego powietrza?

plan jest taki że wszelkie urzdzenia grzewcze zamierzam zamontować w kotłowni tak by nie montować nic poza nia i wszedzie podłogówka i zero grzejników.

planuje ewentualne dogrzewanie domu z kominka i proszę o radę w zwizku z tym

lepszy płaszcz wodny czy nawiew ciepłego powietrza?

W tym wypadku lepszy będzie nawiew, choć nawet nad tym bym się zastanawiał czy warto. Kominek z płaszczem to komplikowanie genialnie prostego systemu. Nie warto.

Koszt 1kWh z kominka jest porównywalny z kosztem 1kWh z PC, więc dla oszczędności raczej palić nie będziecie;)

Co do wełny, gdzie kupić 30cm wełnę? Czy nie lepiej zastosować 2x15cm jakie krokwie wtedy? 7x 30, 6x30, 5x30?

Też nie widziałem 30cm wełny... 2x15 lub więcej albo granulat, nie zostają szpary między kolejnymi paskami wełny - zasypuje się i już. Krokwie takie jakie zaprojektowano do Twojego dachu.

Koniecznie !!! zadbaj i przypilnuj szczelności paraizolacji (ekipy mają z tym problem - ot lenistwo), żeby folia wszędzie zachodziła na siebie i nie było szpar między połączeniami paraizolacja/mur/krokwie itp. Poczytaj o szczelności domu i zrób tak jak radzą, przemyśl wentlację mechaniczną, to dobry pomysł.

Jak masz mokro na działce, to dobrze.

Edytowane przez rwxw

Też nie widziałem 30cm wełny... 2x15 lub więcej albo granulat, nie zostają szpary między kolejnymi paskami wełny - zasypuje się i już. Krokwie takie jakie zaprojektowano do Twojego dachu.

Koniecznie !!! zadbaj i przypilnuj szczelności paraizolacji (ekipy mają z tym problem - ot lenistwo), żeby folia wszędzie zachodziła na siebie i nie było szpar między połączeniami paraizolacja/mur/krokwie itp. Poczytaj o szczelności domu i zrób tak jak radzą, przemyśl wentlację mechaniczną, to dobry pomysł.

Jak masz mokro na działce, to dobrze.

Wszystkie prace będę wykonywać wraz z rodzina a paraizolacje robiłem już w kilku domach i mam doświadczenie. Wiem na co uważać.

Jedyne co będzie wykonywać ktoś z zewnatrz to wykop pod dom i kolektor i przyłacza do domu. Resztę wykonam sam zgodnie ze zdobytym doświadczeniem i dokumentacja, biorac pod uwagę wasze sugestie i informacje z sieci.

• 2 weeks później...

Witam.

A ja mam pytanie co to GZ - czy jest sens montować PCi gdy podłogówkę mam tylko w kuchni i łazienkach a reszta budynku (150mkw) to albo tradycyjne grzejniki albo przewymiarowane kanałowe w salonie i drewno wszędzie na podłogach... I z tego ostatniego nie zrezygnujemy tak jak i z kominka z płaszczem wodnym ( 3 w rodzinie i salon nie wygląda jak kotłownia).

Pozdrawiam

Nie wiem, jakie masz alternatywy, ale posiadając tyle grzejników nie uda Ci się korzystać z taniej taryfy i COP pc będzie "taki sobie". Do tego w największe mrozy będziesz musiał mieć wysoką temperaturę na grzejnikach, a wtedy moc grzewcza pc będzie słaba, co może skutkować niedogrzewaniem domu. Moim zdaniem sens pc może być wątpliwy. Zastanów się, jak ciepłe muszą być grzejniki, żeby zimą utrzymywały pożądaną temperaturę w domu. Ile mniej więcej miały stopni gdy były mrozy ?

No chyba żeby spróbować dać podłogówkę pod deski warstwowe na parterze a na poddaszu pod wykładzinę dywanową... tylko żebym nie grzał po prostu stropów... Może na poddaszu nie układać styropianu, wtedy sufit byłby promiennikiem ciepła ;) Mętlik w głowie a hydraulicy przychodzą za tydzień...

Ludzie z forum mają wykładzinę dywanową nad podłogówka i nie narzekają. Styropian na stropach jest potrzebny, żeby wygłuszyć dudnienie kroków, więc nie rezygnowałbym z niego. Jak dasz na piętrze 5-ke to i tak większość ciepła przejdzie przez wykładzinę - wykładzina nie jest super izolatorem. Co do grubego drewna na podłogach, to nic nie doradzę. Ja na dole mam płytki + deskę barliniecką i jest dobrze. Nie wiem, jak się zachowa gruba decha. Mam pewną wątpliwość dotyczącą kanałowego związaną z utrzymaniem go w czystości - będzie tam wszystko wpadać.

Jeszcze jedno, żeby zaizolowana podłogówka dobrze działała, to dom musi być dobrze ocieplony.

Ściennego nie ma gdzie wsadzić - duże okna, do wykorzystania na ścienne mam 3 płaszczyzny ok 4, 4, 6 mkw.

Izolacji planowałem 15 cm wełny na ścianę 24 cm porothermu, okna Uw 0,7 co prawda nie w wełnie ale trochę wysunięte z muru z systemem ciepłego montażu SWS, na poddaszu 25-30 cm wełny 0,033... Zdaję sobie sprawę że jeśli podłogówka to tylko deska dwuwarstwowa 11mm grubości. Szukałem opisów odczuć właścicieli takiego rozwiązania drewno na podłogówce ale jakoś nie mogłem znaleźć. A do CWU może być np. podgrzewacz Hewalex 300l z zabudowaną PCi powietrzna?

Myślałem również że jak 100% będzie kominek z płaszczem wodnym to chyba najlepiej byłoby mieć bufor akumulujący ciepłą wodę - koszt drewna to tyle co czas potrzebny na pocięcie i porąbanie przed sezonem a z doświadczenia wychodzi mi że w kominku w sezonie będziemy palić przynajmniej co drugi wieczór.

• 3 weeks później...

Witam szanowne grono.

Gratuluję nie którym pomysłowości w budowie swojego DZ i w ogóle.

Sam jestem na etapie budowy domu i też chciałbym mieć PC.

Tylko cały czas się waham pomiędzy groszkiem a PC.

Mieszkam na śląsku gdzie groszek jest dość popularny.

Jak widzę to Wasze domy są dość dobrze ocieplone.

I nie wiem jak taka pompa by się sprawdzała u mnie ?

Ściany mam w technologii Thermomur czyli styropian zalewany betonem.

W sumie 15 cm styropianu.

Współczynnik przenikania ciepła <0,20

Okna będą miały współczynnik około 0,7

Duże przeszklenia od południa.

Dach 15 + 15 wełny.

Zastanawiam się czy nie lepiej brać groszku ?

Jak pompa to tylko z poziomym wykopem.

Mógłby ktoś coś mi doradzić ?

Dziękuję od razu.

J tobie doradzę. Nie bądź palaczem w swoim własnym domu;)

A jeżeli nasłuchałeś się marketingu o kotłach na groch, to wskocz do tematów o nich na tym forum, to się szybko z tego wyleczysz.

Nie ma to jak dobra dorada, kolega adambujak z tej porady od razu wie jaką pompe załozyc i od razu poznał parametry cieplne swego domu i na ich podstawie

podejmie prawidłową decyzję w sprawie ogrzewania.

Na początek trzeba zrobić dokładne ozc i dopiero na podstawie tych wyników wybrać system co.

Jezeli chodzi o ocieplenie to jest ono srednie i tym bardziej konieczne są te obliczenia, byc może trzeba bedzie co nieco poprawić. Okna na pewno nie mają wsp. U=0,7, jakoś dziwnie to kontrastuje ze średnim ociepleniem

Edytowane przez asolt