alberciq 30.06.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Stworzyłem mapkę poglądową, jakbym umieścił wykopy pod rury. Co sądzicie o ustawieniu jak z rysunku? Dzięki wielkie. [ATTACH=CONFIG]198187[/ATTACH] ja bym się zastanowiłn nad odległości GWC od oczyszczalni ścieków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 30.06.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 ja bym się zastanowiłn nad odległości GWC od oczyszczalni ścieków... Masz rację, rzeczywiście blisko. Albo ją przesunę ją w lewo do końca stodoły, albo wywalę na dół w prawo obok rur od pomp, wtedy rozsączanie będzie mogło regenerować grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.06.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ja przeprowadziłem pod ławą, dając przy tym spoooooro styropianu wokół rur. Podobno lepiej przeprowadzić przez ścianę fundamentową, nie pod ławą. Drugi problem - mam rury dość blisko siebie, jakieś pół metra oddalone zasilanie od powrotu. Do zaizolowania przepustu poszło ze 3-4 arkusze styropianu 2cm i 2 puszki pianki montażowej. Co z tego wyniknie okaże się już za niecałe pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 01.07.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Mówisz o rurach od dolnego źródła? Jaka powinna być odległość pomiędzy zasilaniem a powrotem (ich przelotów przez fundament), żeby było ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.07.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Mówisz o rurach od dolnego źródła? Jaka powinna być odległość pomiędzy zasilaniem a powrotem (ich przelotów przez fundament), żeby było ok? Jak bedzie blizej niz 3cm to zostanie przekroczona masa krytyczna i cale DZ eksploduje. Bez jaj, przeciez to nie przewody wysokiego napiecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.07.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Jak bedzie blizej niz 3cm to zostanie przekroczona masa krytyczna i cale DZ eksploduje. Bez jaj, przeciez to nie przewody wysokiego napiecia. U mnie jakieś 7 metrów idą rury około pół metra od siebie: 4x zasilanie i 4x powrót. Ten odcinek glikol przepływa przez około 30 sekund, następnie 10 minut krąży w spirali DZ, następnie znowu 30 sekund płynie wzdłuż rur doprowadzających, pół metra od nich (pod podłogą kuchni i kotłowni). Myślę, że to nie tragedia, przynajmniej mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 01.07.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Jak bedzie blizej niz 3cm to zostanie przekroczona masa krytyczna i cale DZ eksploduje. Bez jaj, przeciez to nie przewody wysokiego napiecia. Skoro nawet jeszcze nie ma fundamentow a jest sporo miejsca, dlaczego nie zoptymalizowac? Szczegolnie ze wedlug wyliczen pompa jest nieco za slaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 01.07.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Jeszcze jedno pytanko. Zaproponowalem hydraulikowi, zeby rozsaczanie z przydomowej oczyszczalni sciekow puscic na rury dolnego zrodla PC. Zapytal z czego beda te rury i czy mam pewnosc, ze kwasy pozostale po oczyszczeniu sciekow nie dadza rady uszkodzic rur PC przez okres uzytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.07.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Skoro nawet jeszcze nie ma fundamentow a jest sporo miejsca, dlaczego nie zoptymalizowac? Szczegolnie ze wedlug wyliczen pompa jest nieco za slaba. Powiem inaczej: Jak dasz je w otulinie, to bedzie miod-malina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 01.07.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Powiem inaczej: Jak dasz je w otulinie, to bedzie miod-malina. Tak tez uczynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.07.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Zapytal z czego beda te rury i czy mam pewnosc, ze kwasy pozostale po oczyszczeniu sciekow nie dadza rady uszkodzic rur PC przez okres uzytkowania? a jakie to są kwasy jego zdaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.07.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 żołądkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Jeśli dałem rury PE40 w otulinie z pianki 9mm, biegną jakieś 6m równolegle, pół metra od siebie, zasypane piaskiem, to pytanie brzmi: czy można obliczyć, jak to wpłynie na wydajność DZ?Rury zasilania będą na pewno jakoś chłodzić rury powrotu, czy można stwierdzić, o ile stopni? (zakładając zasilanie DZ -5'C, powrót przed fragmentem równoległym 0'C, przepływ po 750l/h w każdej rurze, łącznie 3 m3/h w 4 rurach DZ) Edytowane 1 Lipca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.07.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Jeśli dałem rury PE40 w otulinie z pianki 9mm, biegną jakieś 6m równolegle, pół metra od siebie, zasypane piaskiem, to pytanie brzmi: czy można obliczyć, jak to wpłynie na wydajność DZ? człowieku czy Ty na prawdę nie masz większych problemów? już spać nie możesz i przewidujesz jakąś apokalipsę? pewnie te zimniejsze (pewnie o całe 3 stopnie zimniejsze) spowodują zupełny brak odzysku ciepłą przez cały kolektor a nawet przyczynią się do globalnego oziębienia planety naszej ukochanej... lepiej na prawdę wywal to wszystko w diabły i wrzuć kocioł na eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.07.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) człowieku czy Ty na prawdę nie masz większych problemów? już spać nie możesz i przewidujesz jakąś apokalipsę? pewnie te zimniejsze (pewnie o całe 3 stopnie zimniejsze) spowodują zupełny brak odzysku ciepłą przez cały kolektor a nawet przyczynią się do globalnego oziębienia planety naszej ukochanej... lepiej na prawdę wywal to wszystko w diabły i wrzuć kocioł na eko... OK, to ja może spróbuję policzyć. Zasilanie: 4 rury, łączna powierzchnia ścianek 3m2 Powrót: tak samo, 3m2 Temp. zasilania -5'C Temp. powrotu 0'C Pod podłogą ciepło pochodzi z domu, czyli z ogrzewania pompą ciepła. Zastosowałem otulinę 9mm, zakładam lambda=0.035 W związku z tym odcinek równoległy 6m pobiera z domu 220W. (Gdybym zastosował otulinę 18mm, pobierałby 110W). Praca pompy ciepła: 2000h w sezonie 2000h * 220W = 440kW. COP zakładam = 4. 440kW / COP = 110kW. Założenie: mieszana taryfa 80% nocnej, 20% dziennej, kilowatogodzina po 80%*30gr + 20%*60gr = 36 groszy 110kW * 0,36zł = 40 zł rocznie więcej do rachunku przez dobiegówkę. Kupiłem otulinę po 1,30zł za mb. Gdybym zastosował 2 warstwy (ale nie miałem czasu), to wydałbym o 60zł więcej. Spowodowałoby to zmniejszenie rachunku o 20zł rocznie. Więc w ciągu 3 lat zwróciłaby się druga warstwa otuliny. WNIOSEK 1: Otulina na rurach pod podłogą powinna mieć co najmniej 2cm. WNIOSEK 2: Pora spać, dobranoc wszystkim Edytowane 1 Lipca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.07.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 WNIOSEK 3: bez komentarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.07.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 OK, to ja może spróbuję policzyć. Jako ze z obliczen jakies bzdury wyszly, to zapytam: Zalozyles, ze o ile ogrzeje sie ciecz na powrocie w podlodze? O ile K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 02.07.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Jako ze z obliczen jakies bzdury wyszly, to zapytam: Zalozyles, ze o ile ogrzeje sie ciecz na powrocie w podlodze? O ile K? Założyłem różnicę temperatur (pod podłogą stała temp. 7'C, zasilanie -5'C, powrót 0'C), powierzchnia rurek jak dla PE40, opór termiczny odpowiadający 9mm pianki. Właściwie dla rury powrotu nie powinienem liczyć, bo to co się ogrzeje ciecz w niej, to wraca cieplejsza do PC. Nie wiem, jak obliczyć te straty inaczej. Na pewno jakoś wychładzają rurki piasek pod podłogą oraz na pewno zasilanie jakoś ziębi powrót. Ale jak to lepiej policzyć, to nie wiem. Edit: Z drugiej strony ludzie sobie nawet gruntowy wymiennik ciepła (powietrza wentylacyjnego) pod podłogą domu robią, więc jak i czy ta rura jakoś niekorzystnie na ogrzewanie wpływa to nie wiem. Tragedii pewnie nie będzie, ale im szerzej rury i im grubsza otulina to pewnie lepiej...?? Edit 2: W odwiertach rury biegną cały czas obok siebie i to nie przeszkadza w wymianie ciepła... Więc chyba wyolbrzymiam problem. No ale poza tym jednym żadnych poważniejszych podczas kładzenia rur nie miałem. Edytowane 2 Lipca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.07.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Więc chyba wyolbrzymiam problem. no i niech te słowa będą dobrym podsumowaniem Twojej działalności w tym temacie postaraj się najpierw dobrze przemyśleć to co chcesz przelać na łamy forum bo na prawdę często się kompromitujesz a tak łatwo tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 02.07.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 no i niech te słowa będą dobrym podsumowaniem Twojej działalności w tym temacie postaraj się najpierw dobrze przemyśleć to co chcesz przelać na łamy forum bo na prawdę często się kompromitujesz a tak łatwo tego uniknąć Kto pyta nie błądzi. Po to jest forum tematyczne, żeby się dzielić wątpliwościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts