Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

Sa tez zjawiska fizyczne dla danej cieczy ktorych nie bierzesz pod uwage. Rozne ciecze maja rozna gestosc, rozne zdolnosci penetracji, rozna temperature parowania (a to prezklada sie np na wystepowanie lub nie zjawisk kawitacyjnych przy danych parametrach pompy).

Ja jednak sluchal bym zalecen producenta, lub chociaz zasiegnal jego opini w tym temacie (jesli to mozliwe).

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ktoś próbował użyć pompy Omnigena czy tym podobnych najtańszych ustrojstw do roztworu 25% glikol ALBO 25% etanol? Ich producent właściwie nic nie zaleca, poza tym że pompę do prądu podłączyć. Ktoś używał i mu padła? Słyszał ktoś o takim przypadku?

witam

cytat z Omnigeny:

"Niedozwolone jest stosowanie pomp OM i OMI w obiegach zawierających inny czynnik niż woda (np. glikol, olej transformatorowy, itp.)"

z doświadczenia wiem, że pompy są b. słabej jakości, b. duży odsetek awaryjności

ja ich klientom sam nie dostarczam, montuję tylko jak sobie sami kupią

nie montuję ich nigdy w instalacjach z innym medium niż woda

wiem, że klienci montują te pompy nie tylko "z wodą" - no cóż kto komu zabroni

pozdrawiam

A ktoś próbował użyć pompy Omnigena czy tym podobnych najtańszych ustrojstw do roztworu 25% glikol ALBO 25% etanol? Ich producent właściwie nic nie zaleca, poza tym że pompę do prądu podłączyć. Ktoś używał i mu padła? Słyszał ktoś o takim przypadku?

maciej do czego Ty znowu zmierzasz?

chcesz pobić rekord oszczędności (czyt: skąpstwa) ?

a dupę szkłem podcierasz bo taniej?

jaka jest różnica w cenie odpowiedniej pompy do glikolu a taniego badziewia? 2-3 stówki? i to jest dla Ciebie jakiś problem skoro i tak wszystko sam dłubiesz?

powiedz mi bo jestem bardzo ciekaw: gdzie jest granica absurdu w oszczędnościach na instalacji? moim zdaniem właśnie ją przekraczasz....

jaka jest różnica w cenie odpowiedniej pompy do glikolu a taniego badziewia? 2-3 stówki? i to jest dla Ciebie jakiś problem skoro i tak wszystko sam dłubiesz?

powiedz mi bo jestem bardzo ciekaw: gdzie jest granica absurdu w oszczędnościach na instalacji? moim zdaniem właśnie ją przekraczasz....

Po prostu chcę kupić pompę obiegową. Dlatego pytam - jaka konkretnie musi być a jaka nie może. Proste. Czy komuś tania pompa z alledrogo eksplodowała, czy były ofiary, czy rurę zassało do pompy, czy itp.

Chcę się dowiedzieć, jaka konkretnie pompa stanie po miesiącu, jaka w ogóle nie ruszy, a jaka pochodzi ze 3-4 sezony.

Jakby słuchać producenta, to by się wódki na weselu brata nie można było napić, bo 'alkohol szkodzi zdrowiu' ;-)

Mozna pchac materialy slabszej jakosci liczac, ze beda dzialaly. Tylko z ogrzewaniem jest zazwyczaj tak, ze jak cos sie spierdzieli to w gleboka zime przy -20*C. Wtedy bedziesz latal jak kot z pecherzem i kupisz pirwsza lepsza obiegowke za tyle, ile zawola z szerokim usmiechem lokalny sprzdawca. Tak sie skoncza zabawy w "oszczednosci". :)

BTW: Ten spiryt w DZ na 40tkach (jesli dobrze pamietam) potrzebny Ci jak zeby w dupie.

Edytowane przez Pyxis

Po prostu chcę kupić pompę obiegową. Dlatego pytam - jaka konkretnie musi być a jaka nie może. Proste. Czy komuś tania pompa z alledrogo eksplodowała, czy były ofiary, czy rurę zassało do pompy, czy itp.

Chcę się dowiedzieć, jaka konkretnie pompa stanie po miesiącu, jaka w ogóle nie ruszy, a jaka pochodzi ze 3-4 sezony.

Jakby słuchać producenta, to by się wódki na weselu brata nie można było napić, bo 'alkohol szkodzi zdrowiu' ;-)

witam

jak już dziś napisałem - nikt nikomu nie zabroni (instalator tego nie powinien nikomu proponować, bo to niezgodne z wytycznymi, ze sztuką, itd.)

a pompy, które montowaliśmy psuły się b. często, jak zepsuje się przed upływem 2 lat, to wyślesz do naprawy, będziesz reklamował?

gdyby to nie szkodziło pompie to producent, by zezwalał na montaż z glikolem, alkoholem, czy innym medium, zwiększyłby przecież ilość sprzedanych pomp

jak zamontujesz może ci pochodzi rok, 2 lata lub dłużej, kto wie

ale zauważ - ta pompa jest bardzo "energożerna", policz ile będzie chodzić w ciągu roku (możesz to łatwo skalkulować) pomnóż przez zużycie energii, a potem porównaj do pompy energooszczędnej

możesz kupić droższą pompę na lata, możesz kupić tańszą, oszczędność może być pozorna

pozdrawiam

Po prostu chcę kupić pompę obiegową. Dlatego pytam - jaka konkretnie musi być a jaka nie może.

musi być taka, która w karcie technicznej ma zapis, że nadaje się do pracy z roztworem glikolu, alkoholu czy innego ustrojstwa, które chcesz pompować...

jeżeli karta techniczna mówi, że pompa nadaje się tylko do wody to chyba jest to oczywiste, czy nie rozumiesz tego stwierdzenia?

po co dociekać czy ktoś ma i czy mu działa skoro takie urządzenie nie powinno być w ogóle w tego typu instalacji zamontowane?

jak by jakaś firma zrobiła Ci wycenę na takim gó...nie o które pytasz to byś tutaj suchej nitki na niej nie zostawił a sam kombinujesz, no ale to Twoja instalacja więc rób jak chcesz...

(możesz w sumie zamontować sobie ręczną pompę zrobioną z pompki do roweru i dymać wolnymi chwilami... będzie cicho, tanio a i pary w łapach przybędzie...)

To jaką konkretnie:

1. Omnigena 25/60 - najtańsza, niezalecana. Może paść w środku sezonu.

2. Wilo Star RS 25/6 zalecana do -10'C. Podobne zużycie prądu co 1.

3. Wilo Star STG 25/6 - solarna. Zużycie prądu odrobine mniejsze, ale jeśli tylko o kilkanaście watów.

witam

np. WILO YONOS PICO 25/1-6

http://www.wilo.pl/fileadmin/pl/Downloads/Download_shop/DL_Wilo-Yonos_PICO_12_2012.pdf

pozdrawiam

Fajna pompa. W przeciwieństwie do wyżej wymienionych wyższa cena się zwróci dzięki mniejszemu zużyciu energii.

Wystarczy 10 lat.

:confused:

Ryzyk fizyk. Będę pilot oblatywacz. Użyję pompy taniej, starczy na ładny kolektor w kotłowni i kilka miesięczników Muratora :-) Jak się zepsuje, dam znać.

Edytowane przez maciejzi

Ryzyk fizyk. Będę pilot oblatywacz. Użyję pompy taniej, starczy na ładny kolektor w kotłowni i kilka miesięczników Muratora :-) Jak się zepsuje, dam znać.

bardzo dobry wybór

nie dość, że do czystej wody to jeszcze temp medium pow 5 stopni - w sam raz do DZ pompy ciepła...

pokaż zdjęcie tego kolektora jaki zrobisz za zaoszczędzony majątek na obiegówce, chętnie zapoznam się z tym dziełem bo znając Twoje racjonalizatorsko-oszczędne podejście do tematu może to być niezła perełeczka ;)

bardzo dobry wybór

nie dość, że do czystej wody to jeszcze temp medium pow 5 stopni - w sam raz do DZ pompy ciepła...

Ano nie znalazłem takiej informacji w opisie pompy. Tyle producent. Ciekawe jak w praktyce się sprawdzają w minusowych temperaturach, bo widzę, że ogólnie bardzo popularne.

Do solarów, jak czytałem w tym wątku, się sprawdza. Więc do DZ też powinna chyba.

Myślę, że zaryzykuję. Jak padnie dużej straty nie będzie.

Co do kolektora to chcę zrobić na zgrzewanych trójnikach PP 50/25/50. Mam już rotametry wybajerzone i zawory. Całość będzie zamknięta w ocieplonej i szczelnej szafce.

Ale najpierw test szczelności powietrzem, może w najbliższy weekend.

Przy napełnianiu układu będę robił na bieżąco test szczelności medium z etanolem.

Można też czystą wodą napełnić pętlę i potem dopompować czystego etanolu, ale nie wiem, jak by zareagowała na czysty spiryt moja pompa do napełniania (hydroforowa z wirnikiem z nierdzewki).

Takie pytanie: czego wynikiem są minimalne wartości przepływu dla rury o danej średnicy DZ? Słyszałem o przepływie laminarnym. Czy to bardzo grozne? Pytam, bo trochę przesadziłem ze średnicą.

Edytowane przez maciejzi

Ja mam Omnigenę przy solarach z glikolem koło 40% i działa. Jak kupisz obiegówkę za 100zł i po kilku latach się zepsuje, to wyrzucisz i kupisz nową. Warto jednak założyć czujnik przepływu (jak się poszuka, to koło 100-200zł za nie sprężynowy - sprężynowe są zawodne, lepszy jest konaktronowy) cieczy przez dz, żeby przy zatrzymaniu przepływu nie padła przez przypadek pc, tzn. jej parownik po zamrożeniu. Teoretycznie nie powinien, bo pc powinien wyłączyć presostat niskiego ciśnienia zanim roztwór zamarznie, ale w życiu nigdy nic nie wiadomo, więc warto się zabezpieczyć z kilku stron ;-)

Co do podanych przez Ciebie pomp, to Wilo ma "nieco" lepszą jakość, ja bym się bardziej zastanowił nad Wilo, choć oczywiście jest to kwestia ceny.

Z drugiej strony po co Ci 3m3/h, bo jeśli pamiętm to chyba masz pc koło 7kW ? wtedy 2m3/h w zupełności wystarczą, a to spora różnica.

Można też czystą wodą napełnić pętlę i potem dopompować czystego etanolu

Tylko, że to się będzie kiepsko i długo mieszać.

Słyszałem o przepływie laminarnym. Czy to bardzo grozne?

Nie przejmuj się tym, będzie działać.

Edytowane przez rwxw

Pytam, bo trochę przesadziłem ze średnicą.

jak rozumiem zorientowałeś się, że niepotrzebnie wydałeś więcej na grubszą rurę (i jeszcze wydasz na glikol) i teraz na siłę chcesz "odkuć" sobie tą stratę najtańszą pompą ?

obawiam się, że straty wynikającej z tej rury nawet pompa za 50 zł nie pokryje ;)

tak to jest jak się chce na siłę "iść pod prąd"..

jak rozumiem zorientowałeś się, że niepotrzebnie wydałeś więcej na grubszą rurę (i jeszcze wydasz na glikol) i teraz na siłę chcesz "odkuć" sobie tą stratę najtańszą pompą ?

obawiam się, że straty wynikającej z tej rury nawet pompa za 50 zł nie pokryje ;)

tak to jest jak się chce na siłę "iść pod prąd"..

Hehe.... trafna uwaga. A bylo mowione, bylo. ;)