Pyxis 20.09.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Na tym konkretnym wykresie tego nie widać, ale moja pompa grzeje CWU "na 3 razy" Nie wiem czy tutaj jest to dobrze widoczne (pierwsza wersja wykresu i wcześniejsze pomiary): Widac, widac. Taktowanie sie klania. Zmniejsz temperature zadana na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 20.09.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Widac, widac. Taktowanie sie klania. Zmniejsz temperature zadana na CWU nie mogę - Żona mnie z domu wyrzuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) nie mogę - Żona mnie z domu wyrzuci To kup zonce depilator. Nie bedzie musiala goraca woda sparzac wloskow na nogach. Do ilu *C teraz grzejesz CWU? Bo przy pompie 8kW to musisz miec albo wyraznie za maly zasobnik (za mala wezownica), albo windowac CWU do 48-50*C. BTW: Te wykresy 3D moze "ladnie" wygladaja, ale czytelnosci to nie ma zadnej. Edytowane 20 Września 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 20.09.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Może być konieczność połączenia po dwie pętle w jedną... nie wierzę... czyżby teoria o jak najgrubszych rurach legła w gruzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 20.09.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Do ilu *C teraz grzejesz CWU? Bo przy pompie 8kW to musisz miec albo wyraznie za maly zasobnik (za mala wezownica), albo windowac CWU do 48-50*C. cwu mam ustawione na 42st z histerezą 3st. zmieniłem już na 41st z histerezą 2st. zbiornik to SGW(S) MAXI 300 Galmet'u a jego wężownica ma pojemność 25l. i powierzchnię wymiany 3,8m2 BTW: Te wykresy 3D moze "ladnie" wygladaja, ale czytelnosci to nie ma zadnej. Pisałem, że to była pierwsza wersja - i wcale nie wyglądała źle - dopóki nie było tylu pomiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 cwu mam ustawione na 42st z histerezą 3st. zmieniłem już na 41st z histerezą 2st. zbiornik to SGW(S) MAXI 300 Galmet'u a jego wężownica ma pojemność 25l. i powierzchnię wymiany 3,8m2 Czy 45*C to wcale nie tak duzo a wezownica calkiem spora. Moze jednak przeplyw na CWU w pompie jakis maly? Pompka na maxa ustawiona? Ustawiasz grzanie na jednym poziomie cala dobe, czy masz prad dwutaryfowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 20.09.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 przepływ pompki cwu jest na max (wilo 25/1-4) prąd 2 taryfy ustawiam +2st w tanich taryfach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 przepływ pompki cwu jest na max (wilo 25/1-4) prąd 2 taryfy ustawiam +2st w tanich taryfach To chyba nie za mocna pompka? Te parametry to ja sadze dla taniego pradu. Ustaw mniejsza histereze na 1*C i podbij o jedan *C w taniej, to bedzie tansze dogrzewanie w drogiej. Krotszy cykl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.09.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 cwu mam ustawione na 42st z histerezą 3st. zmieniłem już na 41st z histerezą 2st. zbiornik to SGW(S) MAXI 300 Galmet'u a jego wężownica ma pojemność 25l. i powierzchnię wymiany 3,8m2 Wykres jest słabo czytelny. Ile stopni występuje na wyjściu skraplacza? Najwyrażniej układ osiąga temperaturę ustawioną w sterowniku jako max. na wyjściu. Jeśli jest jeszcze zapas, to po jej podniesieniu PC prawdopodobnie podgrzeje CWU w jednym cyklu. Jeśli masz czujnik temperatury w dolnej części zbiornika, to możesz zwiększyć histerezę. Jaka delta na wężownicy (we/wy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 20.09.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 temp graniczna jest ustawiona z tego co pamiętam chyba na 49stczujnik jest w ok. połowie zbiornika a co do delty na wężownicy to nie mierzyłem - i znów nie pamiętam dokładnie ale pompa jest tak zrobiona, że pomiar temp. zasilającej jest tylko na wyjściu z wymiennika GZ Będę chciał sobie jeszcze dorzucić czujnik temp na powrocie do wymiennika GZ ale to niestety poza układem automatyki pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 20.09.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 To chyba nie za mocna pompka? Te parametry to ja sadze dla taniego pradu. Ustaw mniejsza histereze na 1*C i podbij o jedan *C w taniej, to bedzie tansze dogrzewanie w drogiej. Krotszy cykl. napisałem, że podbijam 2st w taniej taryfie problem w tym, że mam jedną histerezę niezależnie od taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 20.09.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 nie wierzę... czyżby teoria o jak najgrubszych rurach legła w gruzach? Częściowo tak. Mam nadzieję, że te 20-metrowe wykopy starczą, ale zabezpieczyłem się w ten sposób, że jak nie - to połączę po 2 obecne obwody w jeden. W przypadku rury PE32 bym nie mógł tak zrobić, z PE40 będę ewentualnie mógł... zobaczę czy będzie to konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) napisałem, że podbijam 2st w taniej taryfie problem w tym, że mam jedną histerezę niezależnie od taryfy Jesli masz czujnik w polowie zasobnika, to de facto grzejesz CWU ze 3*C wyzej niz masz w nastawach, a to juz wysoko jak na PCi. Mozesz jeszcze pomanipulowac temperatura skraplacza przy ktorej sterownik wylacza sprezarke. U mnie bylo to 55*C niominalnie, ale przestawilem na 60*C (wg odczytow tego czujnika). Presostat sie nie buntuje, wiec to chyba lepsze niz takie zalaczenia sprezarki co kilka minut. Jedna histereza wystarczy. Po prostu podbicie w taniej zastepuje w tym cyklu prawdziwa histereze. W obrebie jednej taryfy nie ma juz potrzeby dogrzewania CWU z wysoka histerez, bo przy 300l zasobniku i pompie 10kW minimalny cykla przy 2*C trwa przynajmniej 8 min. Edytowane 20 Września 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 20.09.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Zamiast takich kombinacji zastanawiam się nad kupnem jakiegoś zbiornika izolowanego, żeby go wpuścić w obieg zasilania CWU np. taki 50-100l. - wydłużyłoby to nagrzewanie a jednocześnie dłużej oddawałoby ciepło przez wężownicę. Z drugiej strony nie mam biwalentnego źródła dla CWU - a to by rozwiązało problem - gdybym zastosował ogrzewacz wody z grzałką. I chociaż nie mam wątpliwości o wydajność pompy przy najniższych mrozach - to w przypadku jakiejś awarii będę mógł grzać cwu (a dzięki sprytnej topologii połączeń jaką mamy - również grzać podłogę bezpośrednio prądem ) nie patrzyłem co prawda jakie ceny są na razie... ale chyba nie jakieś zabójcze? co sądzicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.09.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Częściowo tak. A w czym Ci przeszkadza nominalny przepływ przy małej obiegówce i niska delta ? Zawsze możesz sobie wrypać do środka kryzę, żeby móc zastosować obiegówkę 200W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazic 20.09.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 U mnie bylo to 55*C niominalnie, ale przestawilem na 60*C (wg odczytow tego czujnika). Presostat sie nie buntuje, wiec to chyba lepsze niz takie zalaczenia sprezarki co kilka minut. Jeżeli podbiję temp. graniczną do 52-53 stopni to pewnie zmniejszę to taktowanie, ale jakoś z drugiej strony mam ku temu opór..... jeszcze zmierzę dokładnie temperaturę wody cwu na wyjściu - bo coś mi mówi, że nawet wbudowany w zbiornik termometr może ciut zaniżać... (jest w 2/3 wysokości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.09.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) temp graniczna jest ustawiona z tego co pamiętam chyba na 49st czujnik jest w ok. połowie zbiornika a co do delty na wężownicy to nie mierzyłem - i znów nie pamiętam dokładnie ale pompa jest tak zrobiona, że pomiar temp. zasilającej jest tylko na wyjściu z wymiennika GZ Będę chciał sobie jeszcze dorzucić czujnik temp na powrocie do wymiennika GZ ale to niestety poza układem automatyki pompy Sprawdż w dokumentacji PC maksymalną dopuszczalną na wyjściu. Dla różnych PC: od 50 do 60*C. Zwiększaj stopniowo, tylko o wartość wymaganą. Warto znać deltę, aby być pewnym właściwych przepływów na wymiennikach. Edytowane 20 Września 2013 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Jeżeli podbiję temp. graniczną do 52-53 stopni to pewnie zmniejszę to taktowanie, ale jakoś z drugiej strony mam ku temu opór..... To mnie zaszkodzi sprezarce niz takie taktowanie. Jak bys mial kaloryfery, to ona by dzialala caly czas w podobnych warunkach. Producenci sprezarek zalecaja minimalna przerwe w pracy 10 min. Cos tam ze smarowaniem i olejem zwiazane. Na pocieszenie dodam, ze im zimniejsze DZ tym niebezpieczenstwo taktowania mniejsze. Jak ustawisz w sierpniu parametry bez taktowania, to przez reszte roku ono nie powinno wystapic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 23.09.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) W instalacji z pompą ciepła powietrzną 18kW bufor ciepła 300l bardzo wolno odbiera ciepło. Podejrzewam, że daltego, że ma małą powierzchnię wymiany (dwupłaszczowy, biwalentny, 1 płaszcz ma 1m2). Chcę podłączyć płytowy wymiennik ciepła i 'przemielić' szybko całą wodę z bufora, grzejąc ją pompą ciepła.(Wychodzi mi z obliczeń, że cały bufor można ogrzać o 5'C w 7minut). Chyba to najszybszy sposób? Miał ktoś podobne doświadczenia?http://i42.tinypic.com/ne9sgj.jpg Pompa typu monoblok - pracuje na glikolu, więc nie można podłączyć do bufora bezpośrednio Edytowane 23 Września 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.09.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Poza wszystkim, te 300l to zaden "bufor" dla PCi. Max 10kWh ciepla. Warto wogole gromadzic energie z 33 minut pracy pompy? Po co to komu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts