Vld 23.09.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Do defrostu, takie są głupie założenia producentów.Do maciejzi ilu kol ci mówiło, że z tym zasobnikiem płaszczowym to nie zadziała?Moim zdaniem jak chcesz mieć jakiekolwiek sensowne wyniki pracy tej pompy, to.Wupłukaj dokładnie instalację zalej ją glikolem i PC podłącz bezpośrednio do instalacji. Zapewniając oczywiście wymagany przepływ dla pompy. Tak jak narysowaleś, to znaczną częśc twojego kopa zjedzą pompy obiegowe. Jak będziesz chciał mieć w instalacji np 40C, to PC będzie chodzic na pnad 50C, a skraplanie będzie 55C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.09.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Do defrostu, takie są głupie założenia producentów. 10kWh do defrostu? O kurde! To by sie bez tego pewnie szron na posadzce zrobil w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.09.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Tak odmroziło by mu jaja u nasady Jest to po to by nie zauważył spadku temperatury zpna zasilaniu CO i zbytnio nie marudził, że mu dom wychładza. Na zasadzie: czego oczy nie widzą ... W tej mocy pompach do defrostu idzie ok 6 kW ciepła przez 3-5 min. Choć nie wiem ile w tej konkretnie, jak to budrzetowy chińczyk, to moze i 20 kW rzucać na ruszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 24.09.2013 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Do maciejzi ilu kol ci mówiło, że z tym zasobnikiem płaszczowym to nie zadziała? Pan, który sprzedaje bufory, mówił zupełnie co innego. A mianowicie, że on taki z pompą ciepła używa i sobie chwali i poleca... Moim zdaniem jak chcesz mieć jakiekolwiek sensowne wyniki pracy tej pompy, to. Wupłukaj dokładnie instalację zalej ją glikolem i PC podłącz bezpośrednio do instalacji. Zapewniając oczywiście wymagany przepływ dla pompy. Tak jak narysowaleś, to znaczną częśc twojego kopa zjedzą pompy obiegowe. Jak będziesz chciał mieć w instalacji np 40C, to PC będzie chodzic na pnad 50C, a skraplanie będzie 55C. W instalacji maks. 42 stopnie. Nie wiem, czy jest sens zalewać całość glikolem, bo razem z buforem sporo by go weszło. Mówisz, że na wymienniku aż 10'C straty ciepła? Tzn. o tyle aż niższa temperatura za wymiennikiem? Przepływ chciałem ustawić 3m3/h po stronie PC, 2m3/h po stronie buforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.09.2013 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Pan, który sprzedaje bufory, mówił zupełnie co innego. Na pewnym filmie było: No, jak gablota? Chodzi? Jak zegarek. Tak mnie zapewniał sprzedawca, uczciwy człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Nie wiem, czy jest sens zalewać całość glikolem, bo razem z buforem sporo by go weszło. Ja pisałem o zalaniu instalacji bezpośrednio podłączonej do PC, bez żadnego bufora. Sam jak bym miał takie cós montować, wyciął bym skraplacz z tej pompy i przeniósł go do domu. Powstał by z tego split i nie było by obawy o to, że cokolwiek zamarźnie. Nie yło hy też tak duzych strat ciepła ze skraplacza i przesyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 24.09.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ja pisałem o zalaniu instalacji bezpośrednio podłączonej do PC, bez żadnego bufora. Sam jak bym miał takie cós montować, wyciął bym skraplacz z tej pompy i przeniósł go do domu. Powstał by z tego split i nie było by obawy o to, że cokolwiek zamarźnie. Nie yło hy też tak duzych strat ciepła ze skraplacza i przesyłu. No OK, to rozwiązanie ekstremalne. Jeśli jednak nie ingerować w konstrukcję pompy i nie obchodzić się z nią piłą - to generalnie czy coś jest nie halo z powyższym schematem? Wydaje mi się, że jest w porządku - upewniam się przed zmontowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jest OkMożesz montować i podzielić się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.09.2013 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Możesz montować i podzielić się spostrzeżeniami. Spostrzeżeniami z podobnego rozwiązania dzielił się Magnolia z innego wątku. Nie były one zbyt entuzjastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 W końcu wyciał wymiennik i podłączył bezpośrenio, ale on ma splita i 15m podgrzewanego trawnika.Kol maciejzi jak widać chę wszystko zbadać na własnej kotłowni, więc kto mu zabroni. ChwilaPisaleś zdaje się wcześniej, że zdecydowaleś się na gruntową i rozkminialeś temat DZ i korozji. Co w takim razie robi PC powietrzna na schemacie?Jak ma być gruntowa, to ona będzie w domu i mróz jej nie straszny. Przepłucz instalację i podłącz pezpośrednio napełniając demeniralizowaną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 24.09.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) To inna instalacja, nie moja. W jaki wątku mogę szukać wrażeń Magnolii?Albo krótkie pytanie - jaka może być różnica temperatur między wyjściem z pompy ciepła a buforem? Aż 10 stopni? Alternatywa to podłączenie zasilania do płaszcza buforu - łącznie 2m2. Rozumiem, że wtedy różnica temperatury to będzie około 9 stopni. Które rozwiązanie lepsze? Edytowane 24 Września 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Wejdź na jego profil i szperaj w postach z końca 2012 i początku 2013.Są w sieci programy do dobierania wymienników, poszukaj, wpisz swoje parametry temperatur i przepływów i dobierz wielkość wymiennika do najmniejszej możliwej delty.Wymiennika płytowego nie zsstąpisz dwupłaszczem, bo mimo podobnej powierzchni wymiany wspołczynik przenikania ciepła dla płytówki będzie wielokrotnie większy. Wszystko przez turbulęncję i kształt płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Vld: Nie wiem w ktorym watku , a;e pytales mnie o delte na CWU. Ona sie zmienia w widelkach 6-9K podczas grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 DziękiJednak jest spora, ja bym " zaryzykował" i sprawził w połączeniu równoległym z przydławieniem górnej wężownicy 40% do 60%Jak ci brakuje niewielkiego obciążenia by pompa nie taktowała, to może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Dzięki Jednak jest spora, ja bym " zaryzykował" i sprawził w połączeniu równoległym z przydławieniem górnej wężownicy 40% do 60% Jak ci brakuje niewielkiego obciążenia by pompa nie taktowała, to może pomóc. W zimie jest nizsza, bo i DZ nie ma tych 15*C Teraz t pompa pewnie z 15kW pcha w zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 W zimie jest nizsza, bo i DZ nie ma tych 15*C Teraz t pompa pewnie z 15kW pcha w zasobnik. Zmierz jej pobór prądu pdczas dogrzewania i pomnóż przez 4,5 - 5 i będzie mniej więcej wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Zmierz jej pobór prądu pdczas dogrzewania i pomnóż przez 4,5 - 5 i będzie mniej więcej wiadomo. To by wyszlo na poziomie ponad 20kW. Chyba troszke za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 To by wyszlo na poziomie ponad 20kW. Chyba troszke za duzo. Cholera znów mi nikt nie wierzy Jak masz sprężarkę on/off i daje ona 12,6 kW przy 0/35, to ma wydajność ok 14,5-15 m3/h i porównywalna z ZH38 Coplenda. Dane z Select7: przy zaś DZ 15C parowanie pewnie ok 5-7C, skraplanie ok 48C. Moc grzewcza przy tych par wyjdzie ok 18,5 kW, a COP ok 4,8 dla r-407. Dla parowania 5C COP ok 4,5, moc grzewcza 17,5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Cholera znów mi nikt nie wierzy Jak masz sprężarkę on/off i daje ona 12,6 kW przy 0/35, to ma wydajność ok 14,5-15 m3/h i porównywalna z ZH38 Coplenda. Dane z Select7: przy zaś DZ 15C parowanie pewnie ok 5-7C, skraplanie ok 48C. Moc grzewcza przy tych par wyjdzie ok 18,5 kW, a COP ok 4,8 dla r-407 Konfrontuje to z rzeczywistoscia. U mnie skraplacz pokazuje w koncowej fazie grzania CWU temperature 60*C. Tu juz taki COP nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 No tak, moja wina przy 5C moc ok 16 kW COP 3,1-3,2, przy 7C moc ok 16,9 kW, COP 3,3-3,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts