Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma takiego niebezpieczenstwa.

odrębną kwestią jest to, że jakby rury były wypełnione chociażby wodą to prawdopodobieństwo uszkodzenia niweluje się bardziej

jak rury są puste i trafi się jakiś kamień nad rurą a grunt rozlazły jak to po kopaniu to najechanie kilku ton może coś tam zaszkodzić (przynajmniej teoretycznie) ...

Macie jakiś sposób na uciszenie zaworu klapowego w instalacji CO ? Jak PC grzeje CO to słychać jak klapka zaworu puka i to właśnie na poddaszu ją słychać pomimo, że PC i instalacja w piwnicy !!!. Rozdzielacz na poddaszu jest w pokoju syna. Na niższym biegu pompy obiegowej nie puka ale delta wzrasta. Większy bieg pompy obiegowej i za to przymknięcie zaworu to znów większe opory dla pompy obiegowej i strata na większym prądzie. Macie jakiś pomysł ? Ciśnienie w instalacji 2bar.

Macie jakiś sposób na uciszenie zaworu klapowego w instalacji CO ? Jak PC grzeje CO to słychać jak klapka zaworu puka i to właśnie na poddaszu ją słychać pomimo, że PC i instalacja w piwnicy !!!. Rozdzielacz na poddaszu jest w pokoju syna. Na niższym biegu pompy obiegowej nie puka ale delta wzrasta. Większy bieg pompy obiegowej i za to przymknięcie zaworu to znów większe opory dla pompy obiegowej i strata na większym prądzie. Macie jakiś pomysł ? Ciśnienie w instalacji 2bar.

witam

w jakim miejscu w instalacji c.o. masz zamontowany zawór zwrotny?

czemu masz, aż takie "duże" ciśnienie w instalacji?

pozdrawiam

w jakim miejscu w instalacji c.o. masz zamontowany zawór zwrotny?

czemu masz, aż takie "duże" ciśnienie w instalacji?

Na wyjściu GZ_zas z PC jest rozdzielacz: CO/CWU. Za nim zawór kulowy z filtrem, pompa obiegowa, zawór klapowy, zawór kulowy po obu stronach dla CO i CWU. Hm czemu takie ? Nie wiem po prostu mam takie 1,8..2,1bar. Jakie powinienem mieć ?

Na wyjściu GZ_zas z PC jest rozdzielacz: CO/CWU. Za nim zawór kulowy z filtrem, pompa obiegowa, zawór klapowy, zawór kulowy po obu stronach dla CO i CWU. Hm czemu takie ? Nie wiem po prostu mam takie 1,8..2,1bar. Jakie powinienem mieć ?

Hm... u mnie takiego ozaworowanie nie ma. Jest tylko tako trojdrozny wewnatrz pompy przelaczajacy CO/CWU. Po co tam kurcze ten zawor zwrotny na CO?

Mam klapowy na DZ zalozony (podlaczenie do obiegu klimakonwektora i byc tam musi), ale przyznam sie, ze nie slysze jego pracy.

Ja trzymam w zimnej nieco ponizej 1bar.

Do Pyxis Jak nie było zaworu zwrotnego to podczas grzania CWU woda z obiegu CO płynęła między łopatkami pompy obiegowej od CO i ciepła woda wpływała do obiegu CO. Niepotrzebnie się obwody mieszały latem więc po co ciepła woda w CO ? Dlatego ten zawór jest potrzebny. Nie mam zaworu 3D. Są inne zawory zwrotne ale klapowy podobno ma najmniejsze opory. Zawsze mogę go wymienić na zawór ze sprężyną.

Na 3 biegu mam deltę 4,5K, na 2 biegu mam deltę 5,5K, na 1 biegu nie używam. Dodatkowo na 3 biegu dość głośno szumi woda w CO w jednym pokoju z rozdzielaczem na poddaszu oraz słychać właśnie tam tą klapkę.

Przy podlogowce delta 5,5K jest jak najbardziej akceptowalna. Jeli mial bym wybierac pomiedzy jakas ingerencja w instalacje a przestawieniem na nizszy bieg, to wybral bym zmiane biegu, bo jak zalozysz zawor zwrotny sprezynowy, to pewnie i tak delta wzrosnie, bo to bedzie jednak wieksze dlawienie przeplywu niz klapowym.

Ja się pochwalę zrobieniem dolnego źródła. 4 pętle pe 32 po 150 m zakopane. Jako, że pomocnik nawalił, wszystko wykonywałem samodzielnie, oczywiście poza kopaniem. Muszę przyznać, że było to banalnie proste. Nawet zniwelowanie w wykopie różnicy poziomów na działce, nie nastręczyło kłopotów. Wykop pod każdą z pęli zaczynał się na 130 cm, a kończył na 260. Zwiększająca się głębokość kopania sprawiła, że koparkowy potrzebował aż 16 godzin na całość prac ziemnych. Koszt kolektora na chwilę obecną, to ok. 4500 pln. Z czego 1600 pln koparkowy, ok. 1500 rura, 300 dwa przewierty przez ścianę piwniczną, 950 pln glikol, i jakieś grosze za dwa kawałki pomarańczowej rury kanalizacyjnej, izolacje z szarej pianki na rury PE, piankę montażowa i silikon dekarski do uszczelnienia. Dojdzie jeszcze kilka stówek za rozdzielacze, które zamierzam zgrzać z PP i całość powinna się zamknąć w 5 kpln.

Rady jakie mogę udzielić tym, którzy będą wykonywać kolektor samodzielnie:

1. Nie bać się! To naprawdę "bułka z masłem".

2. Poszukać sprawnego koparkowego. Nawet jeśli jest trochę droższy to i tak się opłaci.

3. Łatwo się rurę rozwija turlając cały krąg w wykopie (kolektor liniowy).

4. Jeśli w wykopie nie ma wody gruntowej, to koniecznie zamulić rury. Jeśli się ich porządnie nie zaleje, będzie wokół sporo powietrza i dużo czasu minie zanim ziemia je dokładnie oblepi.

5. Glikol (do chłodnic samochodowych) można tanio kupić w marketowych promocjach/wyprzedażach.

I to chyba wszystko. Życzę powodzenia.

5. Glikol (do chłodnic samochodowych) można tanio kupić w marketowych promocjach/wyprzedażach.

To się zgadza. Ja nie wiem, jak oni to robią, ale bezpośrednio od producenta, sam glikol, wychodzi drożej niż ten w środku do chłodnic z inhibitorami itp. Prawie zamówiłem bezpośrednio, ale Auchan w następny weekend zrobił promocję po 16,50 za 5l i wymiękłem.

Też zamierzam rozdzielacz zrobić z PP. Doprowadzenie do samej pompy zrobię chyba z PEX 1 cal. bo mają dużą średnicę wewnętrzną (cienka ścianka) i śliskie w środku, co powinno sprzyjać przepływowi. Ponadto nie trzeba używać kolanek, tylko łagodnym łukiem poprowadzić do króćca pompy ciepła. Każde kolanko do dodatkowy opór. A ponadto są na tyle elastyczne, że nie zastosuję odcinka węża elastycznego przed samym kroćcem pompy ciepła.

takie rozwiązanie polecił mi hydraulik z 30-letnim stażem, więc powinno działać :-)

hehe, dobre...

najważniejszy staż hydraulika, zapytaj tego z 50-letnim stażem to już na pewno zadziała ;)

a tu kolejna perełka: przewaga rury Pex względem innej? nie wiesz? odpowiedź jest prosta:

bo mają dużą średnicę wewnętrzną (cienka ścianka) i śliskie w środku, co powinno sprzyjać przepływowi.

bez komentarza ;)