kojotek 15.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 czesc Nie znalazłem podobnej informacji na forum stad moje pytanie. Planuje zrobić pełne deskowanie dachu deskami grubości 2.5 cm. W projekcie mam przewidziane łaty 6 x 5 cm. Ekipa ktora bedzie wykonywała więźbę dachową mowiła mi, ze trzeba bedzie zastosować długie i cienkie gwoździe do przybicia łat. Chodzi o to, ze deskowanie to 2.5 cm, kontrłaty 2.5 cm oraz łaty 5cm grubości. Razem 10 cm nad krokwią. Byłbym wdzięczny za informacje jakiej długości oraz średnicy zastosować gwoździe w takim przypadku ? z góry dziekuje za Wasza pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smuga 15.01.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Odnośnie średnicy gwoździ wbijanych w drzewo to są one zależne od długości, są oczywiście cieńsze i grubsze w stosunku o długości ale stosuje się je do miękkiego lub twardego drewna.Dobierając długość gwoździ należy mieć na uwadze potrzebną głębokość wbicia gwoździa, dodając 1 mm na każdy styk łączonych elementów oraz 1,5 srednicy gwoździa na jego ostrze.W przypadku zbijania złącza z dwóch desek lub bali należy dobrać taką długość gwoździ, aby odległość końca gwoździa od płaszczyzny styku wbijanych elementów złącza nie była mniejsza od 8 średnic wbijanego gwoździa.Czyli gwóźdź o średnicy 3 mm wbity w ostatni już element musi być głębokości co najmniej 24 mm, oczywiście może być głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 15.01.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 ... gwóźdź o średnicy 3 mm wbity w ostatni już element musi być głębokości co najmniej 24 mm, oczywiście może być głębiej. ale jesli ktoś jest oszczedny nie należy przesadzac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 15.01.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 ocynkowane 5 calowe w zupełności wystarczą, i nie zamawiaj łat 6x5 tylko normalne wszędzie przyjęte 6x4, swoją drogą kiedy projektanci przestaną wyliczać te durne przekroje łat ? łata to łata jak dla mnie to 6x4 pod dachówkę lub 5x4 pod blachę (choć i pod blachę polecam również 6x4) a ci kombinują wiecznie 6x5 a to 5,5 x5 lub 5x5, a inwestor lata jak oszołomiony po składach i szuka takich przekrojów, po co te kombinacje. dodatkowo niektóre rodzaje spinek do dachówki, trzeba specjalnie zamawiać na łatę grubości 5 cm. ostatnio jakiś artysta zaprojektował sobie 4x4, klient zdążył te zapałki zamówić, a my mieliśmy zabawę z przybijaniem tego badziewia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 15.01.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Odnośnie średnicy gwoździ wbijanych w drzewo to są one zależne od długości, są oczywiście cieńsze i grubsze w stosunku o długości ale stosuje się je do miękkiego lub twardego drewna. Dobierając długość gwoździ należy mieć na uwadze potrzebną głębokość wbicia gwoździa, dodając 1 mm na każdy styk łączonych elementów oraz 1,5 srednicy gwoździa na jego ostrze. W przypadku zbijania złącza z dwóch desek lub bali należy dobrać taką długość gwoździ, aby odległość końca gwoździa od płaszczyzny styku wbijanych elementów złącza nie była mniejsza od 8 średnic wbijanego gwoździa. Czyli gwóźdź o średnicy 3 mm wbity w ostatni już element musi być głębokości co najmniej 24 mm, oczywiście może być głębiej.[/quote Smuga , masz odemnie nagrodę Nobla za teorię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojotek 25.01.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dziękuję wszystkim za informacje i dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.06.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 łata to łata jak dla mnie to 6x4 pod dachówkę lub 5x4 pod blachę (choć i pod blachę polecam również 6x4) a ci kombinują wiecznie 6x5 a to 5,5 x5 lub 5x5, a inwestor lata jak oszołomiony po składach i szuka takich przekrojów, po co te kombinacje. dodatkowo niektóre rodzaje spinek do dachówki, trzeba specjalnie zamawiać na łatę grubości 5 cm. ostatnio jakiś artysta zaprojektował sobie 4x4, klient zdążył te zapałki zamówić, a my mieliśmy zabawę z przybijaniem tego badziewia... ja wlasnie poszukuje spinek do dachowki, bo mam late 6x5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 25.06.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 http://folnet.pl/towar/spinka-uniwersalna-do-dachowki-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.06.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Dobór przekroju łat jest bardzo istotny a negatywne opinie o projektantach są nie na miejscu. Laty 6x4 i 5x5 mają podobne przekroje ale inne wskaźniki na zginanie. Dla dachów stromych powyżej 30* korzystniejszy będzie przekrój 6x4 a dla wypłaszczonych 5x5. Przekrój łat będzie zależny od rozstawu krokwi stąd zalecany maksymalny to 90 cm. Przekrój łat będzie zależny od rodzaju pokrycia i sposobu krycia i tak przy kryciu karpiówką w koronkę i rozstawie krokwi np. 120 cm może się okazać, że trzeba będzie zastosować łatę 6x6 albo 6x7. Wracając do gwoździ "Smuga" to precyzyjnie wyjaśnił. Z praktyki dodam, że długość gwoździa powinna mieć minimum 2,5 grubości przybijanego materiału. Stąd deski calówki przybijamy gwoździami 75~80 mm, łatę grubości 4 cm gwoździem minimum 10 cm, łatę grubości 5 cm gwoździem 12,5 cm.Ja przybijam łaty gwoździarką i stosuję cienkie gwoździe skrętne długości 130 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts