Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Rzetelne" dziennikarstwo, czyli o kradzieży drewn

ewiwa

Recommended Posts

Ja bardziej chcialbym o profesjonalizmie dziennikarzy. Bardzo latwo jest manipulowac ludzmi, niestety. Byla kiedys dyskusja o tym czy powinno sie karac niekompetentnych pismakow zakonczona mala awanturka i histeria tychze. No bo przeciez wolnosc slowa.

wiesz jak to sę nazywa mało popularnie wśród czytających tabloidy?? C.ujnia z grzybnią - polskie "Ch" ale prawdziwe - niestety.

Znam to słowo - to determinacja połączona z obrzydzeniem.

Dla przepisów, dla rządzących , dla codzienności.

Oceniać nie chcę - wiesz dlaczego?

Bo piszą w gazecie.

A ja z doświadczenia znam - że "pisać i pokazywać - każdy może - czasem lepiej a przeważnie gorzej"

Nie neguję i nie oskarżam.

Tyle że nie za bardzo już ufam komukolwiek w tym przekazie.....

I nic ....

Są w tej chwili przedstawione 2 różne i skrajne przypadki ...

1 zorganizowanych i świadomych złodziejaszków kradnących pełnowartościowe drewno x razy

2 ludzi ,którzy z biedy wycinali gałęzie z połamanych drzew...

dokładnie mam takie same odczucie

A znam mozliwości manipulacji - czytających

Kompletna paranoja, najbardziej wkurza mnie manipulowanie i to jeszcze w tak dużym medium. Z jednej strony mamy zbieranie gałązek, z drugiej szacowanie wartości drewna na podstawie obwodu pni (to jednak nie gałęzie), pozbieranie tych gałęzi za wiedzą sołtysa, czy wyprawa traktorem po drewno. Tak czy inaczej, to się zgłasza u leśniczego. Ja rozumiem, że trudna sytuacja materialna, wręcz ubóstwo, zmuszało tych ludzi do wielokrotnej recydywy. Parę razy mieli darowane, no to kurde ja się pytam, gdzie u licha była jakaś pomoc społeczna, czy nawet pomoc lokalnych władz, czy nawet tych leśniczych? Nie dawać kasy, ale choć przeznaczyć jakiś deputat tej nieszczęsnej gałęziówki, wypisać na to papier i już. I kradzieży by nie było i miałby kto sprzątnąć po ścince. A tak - i lokalne władze i leśnictwo i cały ten sąd, tylko się ośmieszyli wszczynając całą tę procedurę, która podobno musiała być z urzędu przeprowadzona.

Czy można troszkę ukraść, a przez to być mniej winnym?

Czy jak się troszkę kradnie, ale systematycznie to, to jest gorzej, czy lepiej ?

Czy jest różnica w „troszkę zbieraniu” owoców z prywatnej plantacji (ogródka), a „troszkę zbieraniu” drewna (drzewa) z lasu?

Czy ze stojącego na ulicy samochodu można „zabrać” wycieraczkę – wszak to też troszeczkę.

Czy własność państwowa (lasy) jest inną formą własności niż własność prywatna (plantacja, ogródek, samochód) ?

Jeśli chodzi o rzetelne dziennikarstwo, to zawsze, jak jest dyskusja na ten lub zbliżony temat, przypomina mi się sytuacja, jak chodził ze mną na jakieś studia podyplomowe chłopak, który pracował jako dziennikarz w lokalnej gazecie. Zawsze w sobotę mnie pytał: co chcesz, żeby Cie spotkało w przyszłym tygodniu? :lol:

Zaczynał karierę jako piszący horoskopy. :wink:

Prawo widowiska. Biedny, stary, niezaradny dręczony przez opresyjne państwo - to się lepiej sprzeda niż: ciągle kradną i kradną, to się wreszcie dosłużyli.

dokładnie.........

Przecież nikomu sie juz nie chce pisać o przychodni osiedlowej - gdzie dzwonie w listopadzie zapisać sie po "brele" do okulisty i gadają w telefonie że termin na maj wolny.

Przecież to żaden news, tylko normalnie w tym kraju przyjeta norma.............