dannas 16.01.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Czy ktoś się orientuje, czy kierownik budowy ma w obowiązkach wykonanie kosztorysu??Muszę coś takiego przedstawić w banku. Nie wiem czy mogę to zlecić jemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olciamax 16.01.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Słuchaj - przerabiałam to - kosztorys dla banku poprawiałam 5-cio krotnie /wg. banku kredyt jaki chcieliśmy wziąść byłby za niski na wybudowanie domu - trudno, musieliśmy wziąść większą kwotę/. Za każdym razem trzeba było zmieniać kwotę kredytu i udział procentowy kosztów za dany etap budowy. Przeliczania mnóstwo, chyba, że masz program komputerowy. Sądzę, że kierownik budowy nie bardzo będzie sie chciał w to bawić - ale spróbować można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannas 16.01.2004 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Czy kwoty jaki powinny być tam wpisane są po prostu cenami rynkowymi z hurtowni, składów itp, czy też może istnieją jakieś tajemnicze tabele z unormowanymi cenami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olciamax 19.01.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 my dostalismy taki gotowy formularz z podziałem na poszczególne prace, oprócz tego musielismy każdy etap budowy opisać z podziałem na koszty, np. pozycja - fundamenty: - koszt wykopu, koszt szalunków, koszt betonu, koszt bloczków, koszt izolacji, koszt robocizny itd. Wiec jak za każdym razem miałam poprawiać ten kosztorys bo podawalismy za małe kwoty wg. banku, a później wykiczać udział procentowy, to sam rozumiesz, że mozna sie wkurzyć. Na szczęście nie chcieli żadnych faktur - bo przecież naciągałam ceny, żeby ten kredyt dostać - sam analityk z banku to zasugerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 20.01.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Możesz zlecić spoorządzenie kosztorysu zawodowemu kosztorysantowi. Ja od tego zaczynam budowę. Samemu nie jesteś w stanie tego policzyć.... bo tam jest mnóstwo jakiś norm, przeliczników itd itd. Za gotowy kosztorys u nas płaci się 200-250 PLN. Myślę, że warto to zlecić, bo cena niezbyt wygórowana i sam będziesz się orientował jakie koszty Cię jeszcze czekają. Choć są też opinie, że kosztorysy to pisanina "patykiem na wodzie"..... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasko 30.01.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Witam!!!W zależności od tego do czego potrzebny ksztorys można różnie do niego podchodzić. Jeśli dla banku to zawsze lepiej gdy już coś jest zrobione na budowie. Można dzięki temu podnieść swój wkład własny. Jeśli dla siebie, aby "mierzyć siły na zamiary" lepiej zrobić to uczciwie w oparciu o ceny występujące w regionie, wykorzystując do tego celu "ślepe" kosztorysy. Część pracowni projektowych takie dostarcza. Dzięki temu szybko stwierdzimy czy nas stać na podjęcie budowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 31.01.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Bank wymagał kosztorysu przy udzielaniu kredytu z Kasy Mieszkaniowej.Przygotował nam go kierownik budowy i bank nie miał rzadnych obiekcji.Już dokłądnie nie pamiętam ile płaciliśmy ale coś do 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 02.02.2004 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Możesz zlecić spoorządzenie kosztorysu zawodowemu kosztorysantowi. Ja od tego zaczynam budowę. Samemu nie jesteś w stanie tego policzyć.... bo tam jest mnóstwo jakiś norm, przeliczników itd itd. Za gotowy kosztorys u nas płaci się 200-250 PLN. Myślę, że warto to zlecić, bo cena niezbyt wygórowana i sam będziesz się orientował jakie koszty Cię jeszcze czekają. Choć są też opinie, że kosztorysy to pisanina "patykiem na wodzie"..... Powodzenia Witam! Można prosić o namiary na kosztorysanta? Pozdrowienia Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr M 03.02.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Witam Cię, ja jestem kosztorysantem.Jeśli kupiłeś gotowy projekt z jakiegoś biura projektów to możesz od nich kupić kosztorys za około 200 zł. ( maja już gotowe).Jeśli zlecisz kosztorysantowi zrobienie kosztorysu na podstawie projektu będzie to Cię to kosztowało więcej. Jeśli masz kosztorys ślepy to trochę mniej.Jeśli robi się szczegółowy kosztorys na podstawie projektu płacisz za pozycję.W takim kosztorysie masz po kolei kazda robote np. wymurowanie ścian zewnętrznych z bloczków z betonu komórkowego - pozycja pokazuje ile materiału zużyjesz ile zaplacisz za robociznę ile za materiał ile za sprzęt.Ceny jakie wstawiane sa w kosztorys sa cenami hurtowymu z danego regionu. Mając taki kosztorys lepiej jest planowac budowe, zamieniac materialy zeby bylo taniej itp.Taki szczegółowy kosztorys domku zawiera około 200 pozycji.Jeśli jest robiony tylko na podstawie projektu to w zależności od kształtu i wielkości domu kosztuje u mnie w granicach 500 -1000 zł.pozdrawiam507 124 788 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 03.02.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 ="RomanW Można prosić o namiary na kosztorysanta? pracujemy przy pomocy poczty polskiej i kurierow wystarczy zadzwonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 04.02.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Dziekuję za informacje! PozdrowieniaRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freshman 19.02.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Ja stoję przed wyborem ekipy i mam już co najmniej jeden, ale sporządzony PROFESJONALNIE kosztorys. Obejmuje materiały, robociznę i sprzęt + narzuty. Zajmuje ponad 20 stron a zrobiony.... gratis!!!Tak profesjonalni wykonawcy podchodzą do sprawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błażej1719499387 13.03.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Chcałbym was też poprosić o pomoc. Szukam kosztorysu na podkładkę albo kogoś kto mi taki kosztorys zrobi. Potrzebuję go dla banku (PKO BP). Dali mi w banku jednostronicowy formularz takiego koszorysu. Wygląda na to, że nie potrzebują zbyt dokładnych danych. Bardzo proszę o informację. Blazej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 14.03.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Proszę ,prześlijcie mi projekt kosztorysu.http://[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 15.03.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Proszę ,prześlijcie mi projekt kosztorysu.http://[email protected] Podaje adres strony z przykladem kosztorysu http://www.walbar.neostrada.pl/k1.htm lub http://www.walbar.neostrada.pl/k2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts