Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domku jednorodzinnego z miejskiej ciepłowni

stpol

Recommended Posts

... za 12 GJ przeliczeniowych (z 19 GJ zużytych) zapłaciłem w roku 2009 jakieś 1600-2000 złotych (dokładnie nie pamiętam)

Za to ja mam przed sobą fakturę i opłata łączna za 1GJ (za ciepło i przesył ciepła) kosztuje dokładnie 60,17 zł brutto. W tej taryfie nie ma żadnych opłat stałych.

Jeżeli trzeba to mogę sięgnać do taryfy dołączonej do pierwotnej umowy (rozliczanej na podstawie taryfy wieloczłonowej), ale niedawno ją zmieniałem więc pamiętam, że 1 GJ kosztował ok. 30 zł + opłaty stałe.

Edit: tutaj masz aktualny cennik, 1 GJ kosztuje 29,88 zł brutto (+ opłaty stałe).

... za 12 GJ przeliczeniowych (z 19 GJ zużytych) zapłaciłem w roku 2009 jakieś 1600-2000 złotych (dokładnie nie pamiętam)

Za to ja mam przed sobą fakturę i opłata łączna za 1GJ (za ciepło i przesył ciepła) kosztuje dokładnie 60,17 zł brutto. W tej taryfie nie ma żadnych opłat stałych.

Jeżeli trzeba to mogę sięgnać do taryfy dołączonej do pierwotnej umowy (rozliczanej na podstawie taryfy wieloczłonowej), ale niedawno ją zmieniałem więc pamiętam, że 1 GJ kosztował ok. 30 zł + opłaty stałe.

Edit: tutaj masz aktualny cennik, 1 GJ kosztuje 29,88 zł brutto (+ opłaty stałe).

Witam, ponownie co prawda nie moje, ale podobne:

http://img8.imageshack.us/img8/8083/99613651.th.jpg

z którego wynika, że tak na prawdę 1 GJ kosztuje około 127 zł, fakt, że to blok a nie domek, ale tyle faktycznie wychodzi.

Także jak widać rozpiętość jest jeszcze większa niż podałem. Być może przy domku jest taniej za 1GJ bo jest inna umowa...

Generalnie nie bez powodu powołałem się na ceny 1GJ ogrzewania prądem, bo niestety ale z elektrociepłowni tanio raczej nie jest (ale za to bez obsługowo)

pozdrawiam W

.... bo niestety ale z elektrociepłowni tanio raczej nie jest (ale za to bez obsługowo)

Nie jest tanio jeśli masz pośrednika, który tyle z Ciebie zdziera. Bo jeśli dobrze rozumiem to nie jest rachunek bezposrednio z MPECu tylko z jakiejś wspólnoty lub spółdzielni mieszkaniowej?

Jeśli masz domek jednorodzinny i bezpośrednią umowę z MPEC to jest to jedno z tańszych źródeł energii.

Witam

Pracuję w Zakładzie Energetyki Cieplnej i mogę powiedzieć, że średnia cena za okres 12 m-cy (sierpień 2008 - lipiec 2009) 1GJ wyniosła ok 46 zł z groszami. Cena ta zawiera wszystkie opłaty stałe oraz uwzględnia wszystkie taryfy z jednego źródła ciepła w tym przypadku Ciepłowni. Mamy także inne źródła ale myślę, ze chodzi o ciepło z Ciepłowni miejskiej.

Witam

Pracuję w Zakładzie Energetyki Cieplnej i mogę powiedzieć, że średnia cena za okres 12 m-cy (sierpień 2008 - lipiec 2009) 1GJ wyniosła ok 46 zł z groszami. Cena ta zawiera wszystkie opłaty stałe oraz uwzględnia wszystkie taryfy z jednego źródła ciepła w tym przypadku Ciepłowni. Mamy także inne źródła ale myślę, ze chodzi o ciepło z Ciepłowni miejskiej.

Witam, w takim razie OK - 1GJ ustalmy, że kosztuje 30-65 zł, także można powiedzieć całkiem nieźle w sumie, tylko pytanie (bo owszem rozliczam się ze spółdzielnią mieszkaniową) -

DLACZEGO TYLE MUSZĘ DOPŁACAĆ?????????? (na szczęście to może być ostatni sezon grzewczy w bloku :)

pozdrawiam WM

DLACZEGO TYLE MUSZĘ DOPŁACAĆ??????????

a widziałeś takie pasy gołej ziemi tam gdzie idzie sieć ciepłownicza? przecież mpec nie zapłaci za topienie śniegu...

No to jasne, że płacimy za to, no ale interesowała mnie różnica między domkami jednorodzinnymi (gdzie ktoś wcześniej pisał, że płaci tyle i tyle za 1GJ i to WSZYSTKO), a w blokach połowa opłat to opłaty stałe i 1GJ tyle co w domkach) o wyjaśnienie tej różnicy mi chodziło :)

Moje dane dotyczą sprzedaży u klienta końcowego i są wliczone już straty przesyłu. Dotyczy to tylko tzw. wysokich parametrów i instalacji po stronie ZEC. Jeśli bloki są zasilane z wymienikowni i spółdzielnia rozlicza się z licznika na wymiennikowni to straty na przesyle w sieci niskich parametrów do bloków są wliczane na każdego mieszkańca.

Inna sprawa się ma do bloków z węzłami hydroelewatorowymi, gdzie jest licznik na każdym węźle, to straty są tylko z instalacji wewnętrznej (klatki schodowe, piwnice itp.)