Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy, siedlisko... KATASTROFA

Grandzia13

Recommended Posts

Wystąpiłam do gminy o WZ i wszystko poszłoby gładko gdyby nie starostwo, które odmówiło uzgodnień powołując się na ustawę o ochronie gruntów rolnych, Klasa II i III. rzekomo mogę wybudować siedlisko na tej działce i w związku z tym pytanie , czy mogłabym sprzedać rozpoczętą budowę tegoż siedliska???

Sprawa mojego gruntu ciągnie się od dawien dawna a kiedy widać już koniec jak spod ziemi rosną kolejne problemy. Książkę mogłabym napisać o moich perypetiach i biednych urzędnikach umęczonych moją osobą i działkach których jestem właścicielką. Ciekawe jest to, że mam wydane warunki zabudowy na 2 działki, które wychodziłam sobie już dawno, natomiast teraz ponoć zmieniły się przepisy i kolejne działki rolne (o potężnym areale 13arów) nie mogą być odrolnione. Brak mi słów, budowa ukochanego domu stoi, a ja odchodzę od zmysłów i a po wieloletniej batalii przyszedł ten dzień, kiedy straciłam nadzieję, że kiedykolwiek mi się polepszy :cry:

trochę nie rozumiem budowa została już rozpoczęta czy dopiero masz zamiar rozpocząć jako siedlisko?

ja w ubiegłym roku otrzymałam bez problemu WZ na działkę rolną IIIA o pow. 30arów

- do 50 arów wg przepisów WZ mogą być wydane bez przekształcania

nic nie wiem o zmianie przepisów - co się zmieniło??

na 2 działki dostałam WZ w ubiegłym roku, no i na jednej z nich zaczęłam budowę.

W tym roku wystąpiłam na pozostałe 3 działki, na które starostwo powiedziało NIE:(

Pomyślałam, że skoro nie dostanę WZ, a mogłabym wybudować siedlisko, to zaczęłabym budowę siedliska po to by je sprzedać. Pytanie tylko czy mogę???

Jestem rolnikiem :lol:

co do przepisów to brzmiało to mniej więcej tak:

Jeśli gruntów klasy II i III jest więcej niż 1 ha w jednym kawałku to nie można ich odrolnić, i nie chodzi tu o moją własność, czy ja mam ten hektar. Znaczy to że jeśli wokół są gruntu II i III klasy, a tak jest u mnie, to z inwestycji nici:)

czy coś ttakiego?!

Odpowiedź eksperta: Zabudowa siedliskowa jest ściśle związana z prowadzeniem rodzinnego gospodarstwa rolnego,...

... Niekiedy właściciele działek rolnych próbują ominąć przepisy i oferują sprzedaż gruntu z gotowym pozwoleniem na budowę. Jednak w świetle prawa, nawet po wybudowaniu domu, gdy nowym właścicielem nie jest rolnik, konieczne będzie odrolnienie gruntu.

HELP???

Co jest konsekwencją tego na czerwono. Nie kumam tego kawałka.

Co to oznacza dla kupującego????????

Witam, podłączam się do tematu gdyż w pewnym stopniu pomoże rozwiązać i moj brak wiedzy.

Jednak w świetle prawa, nawet po wybudowaniu domu, gdy nowym właścicielem nie jest rolnik, konieczne będzie odrolnienie gruntu.

Czyli mam to rozumieć tak że jeśli kupiię działkę rolną od kolegi rolnika która będzie odrolniona i będą wydane na nie wz nie będe mógł od razu się budować tylko przechodzić przez te formalności od początku?? I mogę liczyć się z tym że mogę nie dostać pozwolenia na budowe?

nie, nie. WZ A SIEDLISKO TO DWIE RÓŻNE RZECZY. Jeśli kolega rolnik ma wydane warunki zabudowy, i ziemia jest odrolniona to wszystko jest OK> Na tych warunkach śmiało stawiasz chatkę i jesteś na prawie:) :lol:

Ja mam dwie działki z warunkami, na jednej zaczęłam budowę. Natomiast na pozostałe działki nie dostałam warunków i stąd pomysł siedliska

:p

1. Nie ma problemu, aby sprzedać wybudowany dom w zabudowie zagrodowej – jeśli budowa została zakończona, można każdemu.

2. Jeśli chcemy sprzedać budowę w trakcie budowy, musimy się liczyć z tym, że zgodnie z prawem, nowy właściciel musi spełnić wszystkie warunki poprzednika - dot. cesji pozwolenia na budowę, a tu mogą wymagać, aby „nowy” też był rolnikiem ustawowym.

3. Taka sama procedura jak w pkt.2 dotyczy WZ, wydanym na zabudowę zagrodową. Nabywca musi być rolnikiem ustawowym.

4. Jeśli właścicielem wybudowanej zabudowy zagrodowej jest ustawowy rolnik, to wszystkie grunty, nawet te pod budynkami, dalej pozostają rolne – konsekwencja tego jest opłata podatku od gruntu (rolnego), w małej wysokości.

5. Jeśli właściciel stracił status rolnika ustawowego, to grunt przestał być traktowany jako użytkowany rolniczo, a w związku z tym podlega podatkowi od nieruchomości, w dużej wysokości. Związane jest to z procedurą „odrolnienia”, ale w pewnym sensie „z automatu”, dokonywaną przez urząd gminy.

6. Przy braku MPZP, na zabudowę zagrodową (dawniej siedlisko) też wydaje się WZ

• 3 weeks później...

Witam i prosze o pomoc:)

Kupiłam dom w stanie surowym, działka zagrodowa:(

Pozwolenie na budowę obejmuje budowę domu i budynku gospodarczego. Poprzednia właścicielka nie wybudowała budynku, my też nie - i nie zamierzamy. Powierzchnia pod ten budynek jest odrolniona i z tego tytułu naliczona została opłata- około 5 tysięcy płatne w 10 ratach.

Czy jest jakiś sposób by nie płacić za to odrolnienie skoro nie będzie budynku gospodarczego?? Wiem że do dwóch lat można zgłośić rezygnację z odrolnienia ale u nas ten czas już upłynął.

Proszę pomóżcie, nie chcę płacić bez sensu 5000zł!!!!

Witam i prosze o pomoc:)

Kupiłam dom w stanie surowym, działka zagrodowa:(

Pozwolenie na budowę obejmuje budowę domu i budynku gospodarczego. Poprzednia właścicielka nie wybudowała budynku, my też nie - i nie zamierzamy. Powierzchnia pod ten budynek jest odrolniona i z tego tytułu naliczona została opłata- około 5 tysięcy płatne w 10 ratach.

Czy jest jakiś sposób by nie płacić za to odrolnienie skoro nie będzie budynku gospodarczego?? Wiem że do dwóch lat można zgłośić rezygnację z odrolnienia ale u nas ten czas już upłynął.

Proszę pomóżcie, nie chcę płacić bez sensu 5000zł!!!!

Oplata nalezy sie jesli nastapilo faktyczne odrolnienie, czyli teren nie jest wykorzystywany rolniczo, odralnia sie w celu posadowienia budynku, ta decyzja jest potrzebna w momoencie uzyskiwania PnB. Jesli nie uzyskales PnB i nie rozpoczales budowy to musisz zdlosic sie do referatu ochrony srodowiska w starostwie i oni ci powiedza co dalej, jakie wnioski skladac.